Тарикати на дребно

Какво правят успешните предприемачи, а вие – не?
19.05.2014
Какво търсят инвеститорите по време на криза?
21.05.2014

Тарикати на дребно

Тази статия е мотивирана от една случка от последните дни, която не, че много ме учуди – по скоро ме накара още повече да се замисля защо има хора, които не успяват да постигнат нищо в живота, а в същото време си мислят, че са голямата работа.

Случката е следната:

От доста време имах желанието да си закупя книгата „Майната му! Да го направим!” на сър Ричард Брансън. Но, тъй като вече е извън печат, не можах да я намеря никъде по книжарниците. Реших да пусна обява в един от най-големите ни сайтове за покупко-продажба на стоки.

Купувам книгата на Ричард Брансън „Майната му да го направим” за 15 лева и поемам доставката.

Забележете! Книгата е била с продажна цена от 6 лева. Аз бях готов да заплатя 3 пъти по-висока цена, с което исках да подтикна някой от притежателите ѝ да се раздели с нея, тъй като имах огромно желание да имам тази книга.

Същата вечер, един от потребителите на въпросния сайт се свърза с мен и ми написа, че има книгата и ако все още я искам може да ми я прати. Супер! Много се зарадвах, че на следващия ден книгата ще е при мен и му казах да я пуска.

Като получих SMS-a, че съм получил книгата отидох до офиса на фирмата доставчик и като си взех пратката бях неприятно изненадан от съдържанието. Беше някаква съвсем друга стара книга, която между другото е доста ценна и интересна, но все пак не бе това, което очаквах.

И в този момент се замислих „Как може да има такива жалки и нещастни човешки същества. Измамници на дребно, които ще си останат завинаги нещастни и мизерни. Доверих му се, а той ми пращя нещо съвсем друго. Абсолютен клоун! Сега сигурно ще си направи нов профил, ама то мишоците винаги трябва да излязат от дупката за да си покажат жалката физиономия на светло, в опитите им да лъжат хората за 10 лева. То това е сигурния път към мизерията. Важното е да му харесва!”

Че грешката си е моя, моя е. Защото можех да си поискам безплатен преглед, но въобще не съм си и помислял, че е възможно някой да направи нещо подобно. Не, че някой не може да те прецака, но в конкретния случай, наистина ми изглеждаше просто безсмислено. Дори в момента ми изглежда изключително нереалистично. Но, както и да е.

Най-интересното е, че преди да отида да си взема поръчката, в същият този сайт, една дама,  публикува обява, че продава точно книгата, която исках да купя „Майната му! Да го направим!” и в последствие когато установих, че съм се прецакал я поръчах. Е, този път за 2 лева + доставката, ще излезе 5 лева. И този път задължително с  преглед. Това между другото бе първият път, в които не прегледах това, което ми бяха пратили и ще е последния.

Телефонът посочен за контакт с лицето, което ме прецака, беше невалиден. Което за мен е странно предвид  контрола, който се извършва в офисите на фирмите доставчици. Според мен проблема идва от там, че в сайта за покупко – продажби на стоки има опция човекът да си подготви пратката онлайн и там има възможността да посочи невалидни данни, които няма как да бъдат проверени от служителите на фирмата куриер. Което е абсолютно недопустимо! Но както и да е.  Сега се надявам при втория опит дамата да не е поредния нещастен човек, който  се опитва да прецаква хората за жълти стотинки.

Според мен такива хора винаги са били нещастници и винаги ще си останат такива. Просто това е закона на природата.

А на вас случвало ли ви се е подобно нещо?

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

4 Comments

 1. dunedanetz каза:

  Това не се случва само тук в БГ. Идиоти има навсякъде. Разказвали са ми и съм чел за подобни тарикатлъци на дребно и като се поръчва през ebay и amazon, особенно за used стоки, където би трябвало контрола да е още по-категоричен и затегнат. Но може би това, че ще ти затрият seller профила тези измамници не ги интересува. Те ще си се регистрират наново.

 2. чичо Митко каза:

  Това звучи невероятно, но го приемам като 100% факт. За съжаление тази “Андрешковщина” е много ама много дълбоко вкоренена в българското общество напоследък, макар и не толкова агресивно като този индивид. Ще дам друг пример – какво ще стане ако си изгубите телефона например? Каква е вероятността да си го получите обратно? Или документите? За мен това също е тарикат на дребно. Да намериш телефон и да не го върнеш щото, разбираш ли, ще си на 10лв +…
  Интересно ми е дали няма вариант да се подаде оплакване и да го изловят. Това си е измама, кражба или нещо подобно юридически…

 3. Все пак се срещат и много честни и себеуважаващи хора. На скоро, докато се разхождах във един парк баща ми се обади и ми каза, че са се свързали от магазинчето в блока ни с него за да му кажат, че съм си загубил документите. Проверих си по джобовете и установих ,че наистина не са в мен. Отидох в магазинчето и там ми върнаха целият портфейл със всички документи, карти, пари и пр. Някакъв човек с куче ги е намерил, видял е адресът ми от личната карта и е отишъл и ги е предал. Не можах да се видя с него за да му стисна ръката, тъй като такива хора са много малко, но ги има.

 4. Таня Стоянова каза:

  Връщали са ми намерени документи (включително с парите в портмонето), както и аз съм връщала – и телефони и цяла дамска чанта на една разсеяна мама 🙂 Все още има и такиъв тип хора останали тук.

  Използвам поста, за да споделя и как може да върнете документите на притежателя, ако адресът в личната карта е неактуален или в друг град, но има дебитна карта или друг банков документ. Звъннете в банката, обслужваща лицето, и обяснете случая. От там не би трябвало да се съгласят да ви дадат телефона на лицето, поради съображения за сигурност, но пък са ок да му звъннат и да му предадат вашия телефон, за да може да се свърже с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.