StartUP Weekend 2023 стартира на 24 март

Smart предприемачи: Велизар Величков (Velizar V) и Богомил Стоев (Dr. Bo)
20.03.2019
3 подсъзнателни тактики за повече продажби
01.04.2019

StartUP Weekend 2023 стартира на 24 март

Има ли перспективи за иновация пред българската икономика? Кои са хората, създаващи иновативни решения за проблемите, с които се бори нашето общество всеки ден? До каква степен нарастващата инфлация е пречка за стартирането на иновативен бизнес в днешно време и има ли как да се справим с нея? Отговор на тези и още много други въпроси откриваме на StartUP Weekend 2023: Alice in Ventureland.

Събитието има състезателен характер и е организирано от студентския клуб StartUP@Blagoevgrad на кампуса на Американския университет в България. Студенти и ентусиасти на всякакви възрасти формират отбори, които в рамките на 54 часа разработват идеи за стартиране на иновативни бизнеси, решаващи различни проблеми от икономическо и социално естество.

От приложение за учене на чужди езици чрез четене на книги, през платформа с актуализирани графици на автогарите в страната, до услуга позволяваща на бизнеси да редуцират вредните емисии при производство на материали – това са само част от идеите, родили се на миналогодишното издание на състезанието за млади предприемачи, StartUP Weekend.

Събитието StartUP Weekend също така се радва на богата история, част от която е Гаврил Тонев – основател на компанията, занимаваща се с решения базирани на изкуствен интелект, Centroida. Гаврил преди години е бил част от едно от миналите издания на състезанието, където участва със своите съ-основатели, с които по-късно създават Centroida. През 2018 компанията печели награда за стартъп на годината, връчена от Global Tech Summit, а само година по-късно бива придобита от гигана ScaleFocus. Гаврил споделя, че StartUP Weekend го е научил на много важни уроци и е дал силен тласък на развитието му като предприемач впоследствие.

Тази година осмото поредно издание на събитието ще се проведе през уикенда на 24 – 26 март и предвещава да бъде още по-мащабно с увеличен брой отбори, които ще бъдат наставлявани от едни от изявените предприемачи в България. Сред тях са Калоян Кирилов (основател на компаниите пионери в дигиталното образование – MyEducationClub и Daskal.eu), Георги Иванов (основател на иновативните платформи за придобиване на таланти в процеса на подбор на работна ръка – Noble Hire и Enhancv) и Георги Къдрев (съ-основател на Kelvin Health – софтуерът, засичащ аномалии в човешкото тяло с помощта на термични изображения, превърнал се в пробив в технологичната медицина).

Това е само част от общо четиринадесетте ментора, които ще съпътстват отборите със съвети и наставление до неделя, когато участниците ще трябва да презентират идеите си пред комитет от подбрано жури, съставено от хора с дългогодишен опит в оценката и инвестирането в стартиращи бизнеси. Сред съдиите ще бъдат професионалисти от различни фондове за рисково инвестиране и бизнес ангели, сред които са Тодор Брешков (LaunchHub), Стоян Недин (Vitosha Venture Partners), и Милена Стойчев (Junior Achievement Bulgaria).

Печелившият отбор в състезанието ще бъде награден със самолетни билети до Париж, Франция и билети за посещение на Disneyland, както и образователни курсове, подпомагащи последващото развитие на бизнес идеята.

На база на обратната връзка, получена от участници и зрители на събитието миналата година, от StartUP@Blagoevgrad са оптимистично настроени, че това издание ще се радва на дори още по-голям интерес от страна на студентите в АУБ.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.