Smart предприемачи: Велизар Величков (Velizar V) и Богомил Стоев (Dr. Bo)

5 бизнес идеи за 2019 година
18.02.2019
StartUP Weekend 2023 стартира на 24 март
21.03.2019

Smart предприемачи: Велизар Величков (Velizar V) и Богомил Стоев (Dr. Bo)

Днес в рубриката ни Smart предприемачи ни гостуват – Велизар Величков (по-известен като Velizar V) и Богомил Стоев (Br. Bo). Те са онлайн предприемачи и имат няколко общи проекта. В това интервю ще разбереш как са стартирали, кои са най-големите им грешки, какво събитие готвят през април и още много други неща за електронния бизнес в България.

Разкажи малко повече за себе си и своя бизнес?

Велизар: Привет, аз съм Велизар и съм на 29 години. Завършил съм Право в СУ и изкарах курс за предприемачество в един от най-престижните университети за това в САЩ – Babson College. Освен това съм вписан адвокат в Софийската адвокатска колегия. Понастоящем се занимавам почти изцяло с електронна търговия, тоест продавам физически продукти в интернет. Имам няколко магазина за това в България, САЩ и скоро Европа. Също така с Богомил сме съдружници в няколко проекта в сферата на електронната търговия и обученията.

Последния ни такъв проект е Online Business Conf 2019, където на една сцена ще поканим някои от най-успешните хора в родния онлайн бизнес, които ще споделят стратегиите си.

Богомил: Здравейте, казвам се Богомил Стоев, но съм по-известен с псевдонима Dr. Bo и съм зъболекар по професия. От 12 години се занимавам с различни видове онлайн бизнес, а от малко повече от 4 години с онлайн търговия главно в САЩ. От година и половина продавам и на българския пазар. В момента управлявам няколко онлайн магазина и успоредно с това споделям и знанията си чрез безплатно и платено съдържание.

Как и кога стартира твоят бизнес?

Велизар: Стартирах преди около 4 години, като в началото беше много трудно, защото бях притиснат финансово, дори ми се наложи да живея при приятел за няколко месеца. Иначе се вдъхнових за създаването на онлайн бизнес от една моя приятелка, която си позволяваше да пътува по цял месец в чужбина и бизнесът й порастваше, докато я нямаше. “Искам да имам това” – помислих си аз и започнах да търся начини да изкарам пари онлайн.

Когато вече имах няколко проекта онлайн, се появи Богомил, с който се сработихме много добре. Той ще разкаже повече за това.

Богомил: Ако говорим за един от последните ми проекти, той започна преди около година и половина. Тогава си говорихме с Велизар, че няма да е лошо да направим нещо заедно в България и да съчетаем моите силни страни и неговите. И не след дълго избрахме продукт, с който решихме да започнем да продаваме у нас, който не изискваше голяма инвестиция. Няколко месеца по-късно взехме решение да пробваме с друг в тотално друга ниша, следвайки наученото от първия и от там насетне всичко е история.

Лесно ли взе решението?

Велизар: При мен не беше точно решение, което трябваше да взимам. Просто ме уволниха от работа в голямата адвокатска кантора, в която работех, и нямах друг избор освен да търся начин да изкарам пари, тъй като тогава все още не бях адвокат. Тогава една приятелка ми отвори очите за възможностите, които предлага онлайн бизнеса. Честно казано се радвам, че ме уволниха – ако не го бяха направили, вероятно никога нямаше да събера смелост за това.

Богомил: Честно казано беше толкова отдавна, че ми е трудно да си спомня дали е било лесно. Така или иначе аз го започнах на шега и действах все едно играя някаква игра – има правила и аз трябва да ги следвам. В началото проектите, с които се занимавах, не изискваха кой знае каква мисъл, те бяха нещо от сорта на – кликни тук, гледай това видео поне 10 секунди, кажи си мнението за еди коя си реклама и т.н. И в крайна сметка това беше нещо странично за мен, защото аз знаех, че ще стана зъболекар и фактът, че накрая на месеца нямаше нито един лев печалба не ме притесняваше. Просто се надявах, докато завърша, да изкарам някакви пари и да помогна на родителите си, ако не, когато дипломата дойде поне ще имам добра професия.

С колко пари стартира?

Велизар: С около 1500 лева. Когато започнах да изкарвам някакви пари, татко ми повярва в мен и ми даде заем от 20 000 лева.

Богомил: Доколкото си спомням една от причините да се захвана в началото със споменатите проекти беше, че не се изискваше никаква първоначална инвестиция. Разбира се, накрая се оказа, че те са пълна измама, но пък толкова добре ми бяха продали идеята, че ще изкарам добри пари, че аз “работих” денонощно над тях. Но вече първият ми по-сериозен проект започнах с около 2000 лв.

Как ти дойде идеята за собствен бизнес?

Велизар: Винаги съм го искал. Просто вярвах, че ще бъде нещо в сферата на правото, защото още от малък си мечтаех да съм адвокат. Когато реално видях как седят нещата в тази сфера обаче, колко трудно се пробива, колко тромава е системата и колко малко неща зависят от теб, реших, че това не е за мен.

Богомил: Аз още от 14-15 годишен исках да намеря начин да помогна на родителите си със сметките и ако мога да им помогна даже да не работят. Само че първоначалните ми опити бяха толкова неуспешни, че дори не ги броя като собствен бизнес. После просто прескачах от едно нещо на друго, но в почти в никое не се задържах достатъчно дълго, за да го превърна в успешен проект.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

Велизар: Отначало бях сам и се мъчех да правя всичко сам или както се казва на английски – one man show. И до ден днешен от време на време аз върша работа, която не би трябвало да върша, защото си имам хора за това. 🙂

Сега обаче вече знам, че ако някой може да свърши нещо на 80% толкова добре, колкото теб, е добре да му дадеш той да го върши, за да можеш ти да имаш време за нещата, в които ти си най-добър. Вероятно аз мога да дам по-добър customer service от повечето членове на екипа, които го правят, но сега вече добре знам, че това е загуба на моето време.

Богомил: В момента работя със съдружник в България и в САЩ. Причината за това е, че аз вярвам, че 1+1 е много повече от 2, а и е хубаво да имаш човек, на когото можеш да разчиташ в бизнеса и с когото да си обсъждаш идеите.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Велизар: Да следвам утъпкани пътеки, а не да се опитвам да открия топлата вода. Говоря във всякакви отношения – реклами, управление на бизнес, мотивиране на служители.

Богомил: Да се фокусирам в един или максимум два проекта и да ги гоня достатъчно дълго, преди да реша да пробвам нещо друго. За мен това значи да си търпелив и постоянен в нещата, с които се захващаш, а не да гониш всичко, което блести, защото може да е злато.

Коя е най-голямата ти грешка?

Велизар: Че не се научих делегирам и да си плащам за консултации от специалисти по-рано.

Богомил: За мен тя се крие в желанието да гоня всичко, което ми обещава лесен успех, с малко усилия. И моята най-голяма грешка е в това, че съм му се поддавал и съм сменял посоката, без да влизам в дълбоки проучвания и анализи. Просто защото съм се предоверявал на хората, които са ми го предлагали, и на техните резултати.

Как приемаш провала?

Велизар: По същия начин както и успеха – с лист хартия в ръка, мислейки за това какво ме е довело до него.

Богомил: Въпреки годините опит все още не мога да кажа с чисто сърце, че го приемам без емоция и търся само позитивните страни. Истината е, че при мен е цял процес, който започва със самобичуване, защото вярвам, че аз съм виновен за всеки провал, след това постепенно преминава през преосмисляне на ситуацията към намиране на причините и завършва с решение какво да правя от тук нататък.

Кое е най-голямото ти постижение?

Велизар: Че изградих живот, който живея по своите правила и помагам на хората около мен и учениците ми да направят същото.

Богомил: Това, че ме приеха на първо място от цяла България за студент по стоматология във Варна. Ако говорим за бизнеса, то това е създаването на курса “Първи 1000 лв. Онлайн” заедно с колегите Ник и Велизар, просто защото отне изключително много време и усилия, но пък чрез него обикновени хора без опит постигат страхотни резултати.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Велизар: Качеството, наречено “просто да си седнеш на задника и да бачкаш по процеса, който съм ти създал”. Харесвам скромни и работливи хора и винаги търся такива за работа при мен.

Богомил: Ценя най-високо тяхната отговорност и креативност. За мен е изключително важно човек да поема задачи, които знае, че може да свърши, или е убеден, че ще даде всичко от себе си, за да ги изпълни. Същевременно, ако тези хора дават и някакви идеи как да направим процесите по-добри или да развием бизнеса, то това би било прекрасно и със сигурност бих направил всичко, за да ги задържа около себе си.

Какво ще кажеш на хората, които искат да напуснат работа и да стартират бизнес?

Велизар: Искам да им кажа две неща.

Първо – да не напускат работа, ако нямат пари поне за 6 месеца напред, както и пари, с които да стартират. Тоест над 10 000 лв. Ако нямат, да започнат проекта си, докато ходят на работа. Ако не го направят, mindset-ът е много различен, защото знаеш, че парите ти свършват и трябва да бързаш. А бизнесът често иска време.

Второ – да се учат от хора, които вече са постигнали това, което те искат. Да направят всичко възможно да се обградят с такива като тях. Ако онлайн бизнесът е тяхното нещо, тогава най-лесният начин да го направят е да дойдат на Online Business Conference 2019. Това е конференцията, на която лектори-практици ще предадат знанията си за това как да се продаде каквото и да е онлайн.

Богомил: Да не напускат работа, а да започнат да развиват нещо свое в свободното си време, особено ако никога досега не са го правили. В противен случай могат да загубят много повече, отколкото могат да спечелят. Нека първо да изградят основите на своят проект, да се запознаят с това нещо наречено бизнес и тогава да рискуват своята заплата. Това важи с особена сила за хората със семейство, защото последиците от един неуспешен бизнес проект могат да тежат и на децата им.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Мr M каза:

    Защо се крие кои са тези онлайн магазини, не се ли гордеят със своите постижения или са някаква тайна?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.