SmartMoney.bg си търси ново име

Истините за Мулти-левъл маркетинга, които те не искат да знаете?
18.05.2015
Smart Предприемачи: Илия Йорданов
25.05.2015

SmartMoney.bg си търси ново име

Хераклит от Ефес е казал, че всичко тече и всичко се променя. Той едва ли е подозирал, че тази фраза ще го надживее и ще е особено актуална през 21 век. SmartMoney.bg също се променя и сега си търси ново име. Четете нататък, за да разберете как може станете кръстници на сайта и да спечелите от това.

Всеки от нас непрекъснато се движи напред към онази своя върховна цел или мисия, за която са си стрували всички усилия и не ни е давала и миг покой. За мен, това е да помогна на повече хора да живеят по-добре като управляват по-умно парите и бизнеса си.

За Стив Джобс е важна не толкова целта, а пътят, който си извървял до нея и съм склонен да се съглася с него. Преди 4 години създадох първия си личен блог, в който споделях своя опит, знания и мисли за парите, бизнеса и управлението. Той се развиваше и от няколко статии с шепа читатели достигна до над 700,000 уникални потребители, 520 статии и над 5,000 коментара към днешна дата.

През 2013 година този проект придоби облика, който виждате сега, а именно SmartMoney.bg. За тези две години организирахме две Академии по лични финанси и инвестиране, Академията СтартБизнес.bg, много двудневни обучения и десетки открити лекции, презентации и работилници.

Но да се върнем на промяната. Когато избирахме име на сайта, основаният ни канал за осъществяване на нашата цел бяха статиите в него, а фокусът ни – подобряване на финансовата грамотност в България. Тогава, след доста мислене името се появи от само себе си – Smart Money или умни пари. Регистрирах домейна, прехвърлих материалите от блога и започнахме изграждането на новия сайт.

С развитието на проекта, обаче, се появиха и нови дейности като присъствени и онлайн обучения, коучинг, ревюта и продажба на книги, както и други съпътстващи дейности. Това е основната причина да помислим за смяна на името, за да се обхванат всички неща, което правим и планираме за в бъдеще, т.е. фокуса са ни не само управлението на парите (money).

Другата причина за промяната е новото име да е уникално, което ще ни помогне да излезем в чужбина (средносрочна цел) и ще увеличи стойността на бранда. Знам, че в света няма много свободни и уникални марки, но хората в чужбина свързват „Smart Money” с филм от 1931 година, неизлизащо вече списание и още много други проекти.

Решението за смяна на името не е окончателна и искам да чуя и вашето мнение по въпроса. Знам, че ще има доста негативи като нисък рейтинг при търсенето (поне в началото), хората вече са научили това име (а нямаме голям бюджет за шумно ребрандиране) и други, но по-добре да се направи сега, когато сме още в началото, отколкото след години. Поне според мен.

Всеки от вас ще може да предлага ново име за сайта в коментарите, като то трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Да е уникално и разширенията .com и/или .bg да са свободни за него.
 • Може да е българско, но да се чете и произнася лесно на английски, т.е. без букви като щ, ш, ч, ц и други.
 • Да е кратко и лесно за запомняне.
 • Да е свързано с нашата дейност, т.е. финансово образование, обучения, стартиране и управление на бизнес, коучинг и други.
 • Ако може да се запази поне думата SMART, за да е по-лесен прехода, но не е задължително.

За да повишим състезателния дух ви предлагаме награда от 100 лева за този читател, чието предложение изберем за ново име на сайта. Срокът за участие е 12 юни 2015 година.

Благодаря ви за подкрепа досега и ще сме ви благодарни, ако се включите и в разрешаването на този казус.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

28 Comments

 1. Майк Рам каза:

  Аз смятам, че името SmartMoney е много добро и лесно се помни. Пък и доколкото следя твоята дейност, тя отново е тясно свързана с умното управление на пари, така че не виждам смисъл да сменяш марката. Както казват старите програмисти: Едно нещо щом работи, не го барай! 🙂

 2. on каза:

  Като носталгик по “бат’ Тони”, първото ми предложение е tonysadvice.com. Ето и преимуществата:
  1. на английски е;
  2. свободни са доста домейни (което, btw, ме учуди);
  3. имаш много подходящо лого – твоя снимка, направена на карикатура (май беше на син фон, потърсих във фуутъра на сайта, но не я открих);
  4. брандираш себе си като лице на компанията;
  5. отново се създава усещане за лично отношение – съветите на “пичагата, който ги чатка тези работи”, а не безлична корпорация.
  Може да ми дойде друга идея, но това е “на първо четене” 🙂

 3. Георги каза:

  А защо е казано, че офлайн бизнес трябва да е под същата шапка? Според мен Smart Money трябва да си остане в сегашния си вид, а останалите неща които правите да минат по някаква “шапка”. Този сайт е само инструмента, с който да промотирате офлайн бизнеса.

 4. Стойне Василев каза:

  Майк, точно затова имам дилема, защото нещата вървят и една смяна на името има по-скоро отрицателен ефект в краткосрочен план.

  On, това и аз го мислех да направя личен домейн, както има много подобни на успешни хора, които са превърнали името си в марка.

  Георги, според мен трябва всичко да е под една шапка, защото ние не сме толкова големи, за да поддържаме две марки. Поне засега 🙂

 5. Явор каза:

  Понеже доста често се казва, че финансовото образование не е включено в училищното образование, то бих предложил “липсващото звено”. zveno.bg е свободен.
  Да малко е трудно, но има много смисъл в израза.
  Защо трябва да може да се произнася лесно на английски? Обученията, статиите, всичко което правите е на български за българи.

 6. Станислав каза:

  Добър ден !
  На първо четене
  FutureYourMoney.bg

  Това ми хрумна за момента !

  Поздрави ,
  Станислав

 7. Niki каза:

  Стойността на бранда се създава първите 7 години от съществуването на сайта( поне така е в България) – това е възрастта, след която един сайт има многократно увеличена стойност.
  Първите 3 години са най-критичните.Те са свързани с оцеляването на сайта в пространството.Следващите 2 години са особено важни за неговото развитие и позициониране в пространството, а между 5-та и 7-та година се мисли за това, как да бъде този сайт в първите ТОП 100 в България.
  Попадането там обаче не е гаранция за успех в чужбина.Именно тук е уловката, наблюдавал съм много сайтове, които са искали да се позиционират и в други страни – не стига, че не съумяват да го направят, а и изпадат дори от БГ класация.
  Говорили сме си много на тази тема с мои приятели и колеги, които са собственици на едни от най-големите сайтове в България.Черпил съм информация за това, буквално от извора и въпреки, че и аз имам доста успешни сайтове, не обмислям още вариантите за излизане на чуждия пазар, а съм в БГ интернет-пространството от близо 10 години…
  Стойне, съветвам те, не прави тази грешка.Остави си името на сайта, работи върху него, добавяй още статии и информация, но не излизай в чужбина.
  Аз също си мислех, че бих могъл, бях си повярвал на силите, но тук не опира да вяра,способности или уникалност…
  Този сайт не е готов за подобна работа.Ти също.Поработи още няколко години и ще разбереш защо.

 8. Стойне Василев каза:

  Niki, благодаря ти за съветите. Прав си, че се съм готов да излизам в чужбина и не мисля скоро да го правя. Целта на тази смяна е именно налагането на бранда в България, но това минава през стъпки като регистрация на уникално име и търговска марка. Тази стъпка трябва да се направи рано или късно, защо да не е още в началото, защото след няколко години ще е много по-трудно? Как мислиш?

 9. Теди каза:

  Тони, и според мен smartmoney.bg си е супер и няма нужда от смяна. И на английски и на български си е супер.

  А за да съм полезна с идеи и да запазиш smart ти предлагам два свободни домейна: smartmentor.bg и smartcoach.bg.
  Ако харесаш някой от тях, се отказвам от наградата 🙂

 10. Николай каза:

  Здравейте,
  Веднага предлагам няколко:

  teachyourmoney.com
  meraym.com – на български “мегаум”
  smartnapu.com – “смарт пари”

  Игра на български и английски 🙂

  Ако ви харесат-ваши са! За награда-вместо пари -инфо. Но до там има време.

  Поздрави и много успехи

 11. feeria каза:

  smartmoney си е супер попадение.
  Според мен , не е добре да го пипаш.
  И на английски звучи адекватно на дейноста ти.
  А това, кой с какво го свързва ” на запад”, никой не може да каже.
  Колко хора си спомнят някакъв филм от преди 84 години?

  А и е рано за чужбина.
  Стани първо голяма риба в нашето езерце, пък после се гмуркай в океана.

  Но ако все пак държиш,

  моето предложение е moneymentor.bg

 12. Калоян каза:

  MoneySmart.bg ?

 13. Радослав каза:

  Като финансов coach може би е добре да я има думата в домейна. Например SmartCoaching.bg, а като гледам и .com е за продан.

 14. Васил каза:

  Привет и от мен…
  Без да споменавам мнението ми за сегашното име на сайта, предлагам:

  – smartfinances.bg
  – smarttrading.bg
  – smartprofit.bg
  – moneycoach.bg – лично на мен това ми допада най-много… успех ;))

 15. Петър каза:

  Според основната дейност, около която се изгражда сайта и статиите в него, а именно Бизнеса – от стартирането, успешното му реализиране, финансите му, маркетинга, способи, с които да се подобри общуването в него, личния опит на успешни личности… моето предложение е:

  BusinessNow.bg

  Поздрави,
  Петър

 16. Аз бих кръстил сайта FJ , съкратено от Financial Jockey / Finance Jockey (не съм сигурен кое е правилното), по аналогия с DJ. В нашия случай това ще означава човек, който умее да управлява парите и паричните потоци, но забавлявайки се и довеждайки това почти до изкуство. Даже може да се направи емблема/лого, на който нашият FJ върти монети вместо плочи. помни се лесно, ако още в началото в едно встъпление в главата на потребителя се закрепи аналогията.
  http://www.fj.com и http://www.fj.bg са свободни.

  Поздрави.

 17. fj каза:

  FJ.COM свободен?
  Двубуквен/трибуквен/четирибуквен домейн на .com свободен?
  В 2015 година?

 18. “”FJ.COM свободен?
  Двубуквен/трибуквен/четирибуквен домейн на .com свободен?
  В 2015 година?””

  Вчера го тествах и ми излезе свободен. Днес обаче ми излиза “”for sale””. Значи остава вариантът с .bg

 19. Niki каза:

  Стойне, не е хубаво да регистрираш нещо ново и непознато.Хората го знаят този сайт и теб самия с това име.Ти виждаш и коментарите и мненията.На твое място бих оставил този сайт да се развива още няколко години, да понатрупа посещения, да изкачи няколко класации,да придобие солидна база данни…и този сайт да остане за България.Регистрирай си smartmoney.Междувременно, ако имаш време пробвай с един блог на английски.Виж дали ще има интерес в чужбина.Имай в предвид, че там те са доста по-напреднали информационно от България и конкуренцията ще ти е буквално жестока.Ако актуализацията на един български сайт отнема средно 2 часа на ден( статии, снимки,постове в социални мрежи и др.такива дейности), то за актуализацията ( оптимизацията) на един сайт за чужбина отнема 2 пъти повече време именно поради тази причина.

 20. Стойне Василев каза:

  За fj.com наддаването е стигнало до 4.5 милиона долара 🙂

  Niki, прав си за чужбина. Аз не искам сега да го правя, просто след време, когато (ако) реша да го направя да има основата. Много по лесно се копира успешен модел, отколкото да създаваш нов. Със сигурност името не е най-важния елемент, за да растеж, но аз съм по планирането и искам да си напиша домашното. Преди 2 години не знаех много неща и на този детайл не съм обърнал достатъчно внимание. Тогава проекта беше просто хоби.

 21. Nikolay каза:

  Името трябва да остане същото според мен поне. Мисля, че е много подходящо и единствената промяна, която аз бих направил е сайта да има опция всичко в сегашния му вид да се превежда на английски.

 22. Илиян каза:

  Аз също съм на мнение, че сегашното име си е подходящо и най-вече вече стои добре сред целевата си група в България.
  Ако въпреки всичко решиш да го смениш, ето няколко подходящи домейна според мен. Не съм проверявал обаче дали има регистрирана търговска марка с тях:

  * smartlife.academy
  * smartpeople.bg
  * smartperson.bg
  * smartperson.eu

  Към момента всичките са свободни! 😉
  Успех с вземането на решението!
  Поздрави!
  Илиян

 23. Кристиян каза:

  Едно свободно име monopol.bg

 24. Ilcho Vuchkov каза:

  Според мен “Smart Money” е перфектното име (спокойно може да отпадне навсякъде “.bg” от него, нищо друго)!
  С добавка на български “умни пари”. Логото и бранд-а трябва да си останат така както са (само без “.bg”). Не е нужна промяна, поне аз не виждам нужда от нея, защото само може да загубите от нея…

 25. ISTORIK каза:

  Аз също мисля, че името на сайта smartmoney трябва да се запази. Единствената промяна би могла да бъде смяната на .bg/ с .eu/.

  Ако смяната на името е толкова крещящо и спешно наложителна, харесвам и подкрепям предложенията за имена като moneymentor и smartfinances.

  По-важно, според мен, е това, на какви езици да бъде преведено съдържанието на сайта, за да достигне до повече чужденци. Предлагам езиците, на които той да бъде преведен, да са:
  – английски
  – френски
  – немски
  – испански
  – португалски
  – италиански
  – руски
  – румънски
  – гръцки.

  Ако решиш да излезеш извън пределите на континента, може сайтът да се преведе и още на:
  – китайски
  – корейски
  – японски
  – арабски
  – турски.

  В крайна сметка, важно е наличието на качествено съдържание. Важното е преводите да са качествени. Важно е в текстовете (вкл. – и на български език!) да няма правописни, граматически и пунктуационни грешки.

  Колкото до името на сайта, дори и да е най-тъпото име, то ще се наложи сред потребителите, ако те намират в него неща (текстове, анкети, форум, чат, игри, странична информация – метеорологична прогноза, фиксинг на БНБ, валутен калкулатор, разни други калкулатори, индекси на БФБ, цени на борсови стоки… и каквото още се предлага), с които да запълват времето си. Времето е ценно, затова е хубаво нещата, с които хората биха могли да си го губят в даден сайт, да са ценни за тях.

  Ако знаеш какви хора са потребителите ти в момента, създавай съдържание, което им е полезно и би ги изкефило. Създавай и съдържание за такива потребители, които искаш да имаш, но все още нямаш.

 26. Кирил каза:

  Здравейте, надявам се да мога да помогна с нещо, защото сайта има интересни истории които от време на време препрочитам. Ето и един списък с предложения :
  smarthly.com
  smarterms.com
  financelor.com
  financesto.com
  capitalizo.com
  fundsets.com
  fundstony.com
  financetake.com
  aptmoney.com
  moneycanny.com
  smartitions.com
  smarticians.com
  richesfinance.com
  richthony.com
  richelor.com
  smartnrich.com
  adviceably.com
  Всички са свободни към днешна дата със .com

 27. Светослав каза:

  Както някои колеги по-горе, аз лично смятам, че настоящото име е перфектното и няма нужда от никакви промени.
  Могат да се търсят всякакви вариации, но SmartMoney най-вероятно е разбираемо на почти всички езици по света.
  Istorik е предложил варианти за превод на съдържанието, което е основно, ако се вземе решение да се излезе на нов пазар.

  Поздрави от мен!

  Светльо Халачев

 28. Елица каза:

  Здравейте г-н Василев, като ваш почитател изпращам моите предложения за ново име : smart money gate, gate for smurt money, smart money up 🙂 Благодаря ви за ентусиазма, креативността и споделеното с нас ! Елица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.