Истините за Мулти-левъл маркетинга, които те не искат да знаете?

Предимства и недостатъци на имейл маркетинга
11.05.2015
SmartMoney.bg си търси ново име
20.05.2015

Истините за Мулти-левъл маркетинга, които те не искат да знаете?

С тази статия сигурно ще предизвикам много коментари и нападки, но искам да сте наясно за истините и митовете в мулти-левъл маркетинг (МЛМ) индустрията, които хората вътре в нея не искат да знаете и старателно ги премълчават.

Ще започна с моя досег с този бизнес модел. Имам опит в две МЛМ компании, както и много близки и приятели, които са ми разказвали надълго и нашироко за техните. Първата компания беше в студентските ми години, а втората – до миналата година. Няма да ги споменавам, за да не им правя излишна реклама, но за мен това е международна мултимилиардна индустрия, която има своята икономическа логика и предлага много предимства пред традиционната търговия, но има и доста недостатъци. Важното е вие да погледнете безпристрастно на „бизнесът на XXI век” и да разграничите истините от митовете, за да може да вземете информирано и разумно решение, когато ви предложат „да се възползвате от тази уникална система”.

Истина № 1 НЯМА да работите „само по няколко часа на седмица”

Докато преглеждах стария си тефтер, видях записките от първата ми среща с „горното ниво” в последната МЛМ компания. Думите „само няколко часа на седмица” ги бях удебелил и подчертал. Истината се оказа съвсем различна. Почти всичките ми вечери след работа (а и някой път и през работно време) бяха заети с домашни срещи, демонстрации, обучения, разговори, отчети и други дейности. Част от съботите и неделите също не бяха свободни, а се пътуваше до различни краища на страната за срещи с местните екипи. Това си беше втора работа на практика.

Това, което казвам не го разглеждам като нещо отрицателно, дори напротив. Ако искаш да изграждаш бизнес, независимо какъв е той, ти трябва да си отдаден. Когато за пръв път чух тезата, че е безсмислено да разделяш личния от служебния си живот, не се съгласих изобщо. Как така? Та нали, за да не „изпушиш” трябва да забравяш за служебните си ангажименти и да прекарваш приятно свободното си време, за да се заредиш за утрешния работен ден?

Поддържането на този крехък баланс, обаче, води хиляди служители до огромно психическо натоварване и накрая до прегряване. Много е трудно през деня да работиш в кланица, а вечер да си доброволец във фондация за защита на животните, нали? Примерът е малко краен, но такова несъответствие, може би, има и във вашата работа? Не ви ли се е случвало да правите неща в офиса, които противоречат на вашите ценности и разбирания за работна етика и професионализъм? При мен се е случвало, и то не веднъж.

Да се върнем на тази истина в  мулти-левъл маркетинга – няма да работите само по няколко часа на седмица. Не и ако искате да станете професионалист, т.е. да изкарвате пари от това и да го превърнете в основен източник на приходи. Ако искате да сте просто аматьор, т.е. да го правите за удоволствие – това време ще ви е напълно достатъчно.

Истина № 2 НЕ ВСЕКИ успява в МЛМ

Никой не споменава за това, докато рисува кръгчета с вашата бъдеща (възможна) мрежа от сътрудници, нали? Не всеки ще успее в мулти-левъл маркетинга, не дори всеки втори ще постигне целите си. За да сме честни, не повече от 3 до 5% ще получат мечтаните пасивни доходи и не повече от 0.1% от всички в компанията ще получат като подарък луксозната кола или къща, които стоят на всяка презентация. Това е истината и нека я осъзнаем сега, докато не е късно.

Тази статистика, освен че се потвърждава от стотици изследвания всяка година, е напълно нормална. Тя важи и за корпоративния свят. Колко процента, според вас, от всички служители стават висши мениджъри? Да, не повече от 4-5%. А изпълнителни директори? Познахте – около 0.1%. За бизнеса важат същите цифри. Само много малка част от стартиращите фирми оцеляват и стават успешни, а само една на хиляда излиза на международния пазар и прави мултимилионен бизнес.

Ако искате вие да сте от тази малка група успешни „мрежовици” ще трябва да вложите доста време, усилия, пари, да се обучавате непрекъснато и накрая да имате голяма доза късмет. В противен случай ще сте от онези 97%, които казват, че тази индустрия не работи и е една съвременна пирамида.

Истина № 3 НЯМА да забогатеете за няколко месеца

Стана въпрос за това, че трябва да вложите доста усилия, пари и време, за да успеете. Но колко точно време ще ви е нужно? Пак на помощ идва статистиката. Средния период за разработване на един бизнес е около 3 до 5 години, като зависи много от сферата на дейност. Малкълм Гладуел е изследвал в неговата книга „Изключителните” живота на много успешни хора и е установил, че са им трябвали около 10,000 часа, за да станат наистина добри в това, което правят. Простата сметка показва, че при 8 часа на ден, ще ни трябват около 5 години.

Да, вие може да изградите своята мрежа и доста по-бързо и да достигнете високите нива в бонусната система, но това няма да е устойчиво и многото хора, с които съм говорил го потвърждават. Те са изградили огромна мрежа за мащабите на България, но когато са се оттеглили по една или друга причина, мрежата е рухвала много бързо.

Истината е, че ще ви трябват поне една-две години, за да излизате на малък плюс всеки месец и поне 5 години, за да получавате някакви условно казано „пасивни” доходи (защото ще продължавате да работите, дори повече, отколкото в началото) в размер на 1,000 – 1,500 лева. Тези цифри, разбира се, много варират, но са един добър ориентир, когато стартирате.

Истина № 4 Няма безплатен обяд

Нещо, което се премълчава в началото е, че този бизнес е свързан и с немалко разходи. Започваме с тези за транспорт. Обикалянето на вашия и околните градове е свързано с разходи за гориво или за билети за градския транспорт. По-дългите пътувания (София – Варна, например) са споделени, но пак сумата не е малка. Нощувките в другите градове, също са разход, който трябва да вземете предвид.

Второто перо в разходите са продуктите, които ще се купувате всеки месец. В зависимост от компанията и вашето ниво в нея, парите, които ще давате, за да сте активен сътрудник са между 200 и 300 лева. Продължаваме с рекламните материали и тези за самообучение – те не са безплатни (което е логично, между другото). Всеки каталог, брошура, наръчник или CD се заплаща.

Може би най-големите разходи са за събитията, в които се срещате с хората, които са на върха на стълбата и носят имена като диаманти, сапфири, платини и други ценности. Ако тези събития са в България, може и да минете с 40-50 лева, но за чужбина започват от 500 лева нагоре.

Тази практика е нормална. Ако си служител, обаче, ще ти се стори странно, че трябва да плащаш рекламните материали, които даваш на твоите клиенти и че трябва да си плащаш всички обучения, организирани от фирмата. Това е друг тип мислене. Когато аз бях в корпоративния свят ходех на всяко обучение, което щеше да ми е полезно за работата или извън нея, независимо дали беше безплатно или трябваше да доплатя от джоба си. Просто оценявах това, което получавам. Обаче на 95% от моите колеги първата им реакция беше „Каква е тази глупост, на която трябва да ходим? А и защо не го направят в работно време, а не след това?”. Разни хора, разни идеали, нали така?

Истина № 5 НУЖНО е да си купувате продукти, да продавате и да привличате нови хора

Да, повечето от вас са го чували – „при нас не е нужно да си купуваш продукти или да привличаш нови хора”. Но, това не е истина. Ако са достатъчно честни от МЛМ компанията ще ви кажат, че от сега нататък ще трябва да замениш продуктите, които си купуваш от магазина с тези от „твоя магазин”, т.е. от компанията. Правилото е известно като „100% потребител”. Всеки месец си задължен да си купуваш стоки за определена сума, за да си активен в мрежата и за да получаваш полагащите се бонуси и отстъпки (ако има).

Тук има поне три аспекта. На първо място трябва да замениш любимите си марки пасти за зъби, шампоани, гримове и други с тези на компанията. Въпреки че продуктите се представят като такива с уникални характеристики и супер качество, за да сме честни трябва да кажем, че това не винаги е така. Да, има неща, които ми допадат и продължаваме да си ги купуваме дори сега, но има и такива, които определено не си струват парите, дори купени с отстъпка от „моя магазин”.

Вторият аспект е, че трябва да продаваш тези продукти, защото и тази сума влиза в твоя виртуален профил на активен сътрудник. Тук има една фраза, че всеки обича да пазарува, но мрази да му продават. И е така, нали? А вие ще трябва да продавате, със сигурност. Може да го наричат просто „информиране”, но това си е процес по продажба. Разбира се, на първо място са роднините и приятелите ни. Ако на тях не може да продадете, къде сте тръгнали? На мен това ми беше много трудно – да продавам продукти на най-близките ми, които не бяха нещо особено, освен цената, разбира се.

И накрая – намирането на нови сътрудници за вашата мрежа. С доста похвати от НЛП (може би, затова някои хора ги наричат секти) МЛМ компаниите превръщат разрастването на мрежата в цел № 1. Може да се сетите защо, нали? Ще ви подскажа, че най-голяма част от приходите за една мрежова компания идва от потреблението на нейните сътрудници. Само за справка, в САЩ обявяват за пирамида всички МЛМ компании, които продават над 30% от стоките си на дистрибутори за лично потребление.

Разрастването на мрежата е причината всички ново присъединили се сътрудници да гледат на техните близки, приятели или на вас като касички или поредното кръгче в схемата, което ще им донесе пари, евентуално. Много от тези хора отблъскват приятелския си кръг, защото основната тема на разговор в 99% от случаите е „онази страхотна възможност, от която и ти може да се възползваш”. Аз се отдръпнах от няколко такива приятели. Това беше и една от причините да се откажа от последната мулти-левъл компания.

Това да продаваш продуктите на твоята компания е основополагаш принцип за успешен бизнес. И аз го правя, но в XXI век е недопустимо да се държиш като мигащ банер с хората и да гледаш на тях с онзи поглед, с който гледаш печеливш фиш от тотото. Такива агресивни продажби не водят до резултати, а само създават лошо име на цялата индустрия.

И накрая…

Това беше моята гледна точка за истината и митовете в МЛМ индустрията, с които не ангажирам никого. Аз съм благодарен на хората в една такава компания защото ми зададоха един въпрос, който промени бъдещето ми, а именно „Ако не трябваше да се тревожиш за пари, какво щеше да правиш?”.

Ако ме питате защо се отказах от тази индустрия (а вие ще го направите), ще ви отговоря, че на първо място не исках да продавам пасти за зъби до края на живота си, а да променя света и на второ не исках да загубя приятелите си, като непрекъснато им говоря за онази „възможност”. И последното нещо е, че няма как да изградите устойчив бизнес в компания, която може да промени правилата без изобщо да ви пита и това, което сте градили години да изчезне за миг. Това може да се случи с всеки друг бизнес, разбира се, но там имате малко повече контрол и собствена марка все пак.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

17 Comments

 1. Svyatoslav каза:

  Браво за статията. Едно честно и откровено мнение относно МЛМ индустрията, без да е изпълнено с прехвалените й предимства или пък с негативизма на неуспялите.

 2. D Raev каза:

  Абсолютно съм съгласен с вашето мнение, забележките са абсолютно на място.
  И все пак има някой аспекти от МЛМ които не се рекламират толкова а са ценни като опит, дори и да не станеш милионер:
  1. Умението да продаваш. Повечето хора го нямат и им е неприятно. Дори и да не си добър в ‘на сила’ се научаваш, а това е важно умение в живота.
  2. Мрежа от контакти не е за подценяване, вярно е че някой само си бърборят за промоциите но голяма част от хората в МЛМ са сериозно ориентирани към само-развитие, бизнес, стабилни финанси, осигурено бъдеще. Това са ценни контакти които много могат да ти помогнат в личен и професионален план.
  3. Системите за обучение и самообучение в МЛМ са на доста високо ниво.

 3. Мая каза:

  Много точно и стегнато казано. И, преди всичко – откровено! Признавам си, че недолюбвам МЛМ компаниите, но ми харесва подхода ти, Тони, че от всичко можем и трябва да вземаме най-доброто, и да се учим.

 4. Станислав каза:

  Добър ден !
  Поздрави за добрата статия !
  Агресивните продажби – много неправилен подход ! За съжаление , така правят повечето мрежовици ! Затова и аз съм се отказал да правя този тип бизнес ! Не искам да губя приятели по такива поводи ! Потребител съм на такива компании с регистрация – постоянната отстъпка ми харесва !
  С един приятел си говорихме , че мрежовите компании действат най-добре на големи пазари ! Не са много хората които могат да отделят около 200-300 лева за продукти + други пари свързани с дейността ! При това всеки месец , 3-5 години . Провинцията като цяло е тежко положение ….с изключения на няколко града !
  Е , при положение , че даден човек работи за 500-600 лева в малък град …..някой да му каже давай си половината заплата за МЛМ ! Резултата е отказ ! По-лошото е , че му се внушава вина затова , че не се включва ! Прилагат се гадни , манипулативни техники с цял да се включи човека ! Психическа преса му се прилага ! Знам за такива случай от пострадали лица ! Хората затова като чуят МЛМ …бягат с 300 км в час !

 5. Юлиан каза:

  Поздравления за статията!
  Съгласен съм с много от нещата, но и с някои не съм, а това е сигурен знак, че статията е добра 🙂
  Само 2 неща ще кажа:
  1. А в корпоративния свят ще работиш ли “няколко часа на седмица”. НЕ – ще работиш минимум 40 и то докато на шефа ти му е кеф. И пасивния доход се нарича пенсия, ако доживееш.
  2. Да загубиш приятели? – Не смятам, че когато правиш МЛМ губиш приятели, напротив – тогава разбираш, кой наистина ти е приятел. Истината е, че когато не можеш да си платиш сметките – ще се обадиш на “приятелите” и ще им кажеш, вижте понеже вие не одобрихте моя бизнес – сега ще ми дадете ли 300лв без да ви ги връщам, че нещо не ми стигат? НЯМА да стане
  21 век е, това с продуктите вече съвсем не стои така, защото има нещо, което се нарича УСЛУГА 🙂

 6. Иван Николов каза:

  Поздравления за статията! В момента съм част от МЛМ-индустрията във втората си компания. Прав сте, че статията може да предизвиква недоволство сред някои люде. Но едно трябва да се знае – истината може да бъде само една. А всички горепосочени неща са ИСТИНИ. Осъзнавайки добре тези истини, аз и доста други хора постигаме успехи в МЛМ, при това в България. Но трябва да се сблъскаш с гореизложените проблеми, да се справиш, да разбереш, че са част от бизнеса… и да продължиш (но по правилния начин – без да си губиш приятелите, а като правиш нови). Отново поздравления! Ще се радвам на подобни бъдещи четива.

 7. Стоил Палхутев каза:

  Здравейте, г-н Василев.
  Благодаря за статията. Приемам я точно така, както сте написали “моето лично мнение”. Следя редовно ваши публикации и ми харесва, че сте отделили време да мислите сега и през годините за МЛМ индустрията, макар и като аматьор, т.е. за удоволствие.
  Няма да правя подробен разбор на статията. Просто ще споделя “моето лично мнение” като човек, който никога не е бил наемен служител, а последните 23 години е изграждал бизнес (класически бизнес).
  Първият ми досег с МЛМ индустрията беше през 1997г в Щатите. Оттогава през годините съм изучавал този бизнес модел и как той се прилага в различни компании по света, включително и в България.
  И установих нещо интересно – едни и същи принципи, могат да се прилагат правилно и да водят до забележителни резултати, а могат да се прилагат и неправилно (разбирай манипулативно, изкривено, непочтено) и резултатите да са катастрофални.
  Ето и моето мнение за 5-те истини в статията (от бизнес гледна точка ):

  ИСТИНА №1 – НЯМА да работите „само по няколко часа на седмица” – ПРАВИЛНО! И това е добре.
  Бизнес не се прави с лежане. Но в МЛМ бизнеса ТИ РЕШАВАШ КОГА . В класическия бизнес – ТОЙ (бизнеса) решава кога.
  В МЛМ бизнеса – ти го управляваш. В класическия бизнес – ТОЙ управлява теб.

  ИСТИНА №2 – НЕ ВСЕКИ успява в МЛМ – ПРАВИЛНО! И това е добре.
  МЛМ бизнеса е бизнес на взаимоотношения. Да направиш за другия това, което би искал той да направи за теб. И сега си представете един “успял” хищник – лидер в МЛМ. Кофти, нали?
  Относно късмета. Той е прогнозируем. Колкото по-умно работиш (не казах повече, а по-умно), толкова по-късметлия ставаш. 🙂 Не е случайност или съдба.

  ИСТИНА №3 – НЯМА да забогатеете за няколко месеца – ПРАВИЛНО! И това е добре.
  В противен случай парите ще ви съсипят. А и от друга страна, бързото забогатяване е анормално, антиприродно. Представете си, че ви се е родило детенце и след 7 дни изглежда като 7 годишно. Не е нормално, нали?
  Относно “пасивните доходи”. Ако правилно сте приложили принципите на МЛМ, няма такова понятие условни “пасивни доходи” и още повече работа. Те затова са пасивни (разбирай постоянно повтарящи се, независимо от вашите усилия, вложено време и енергия), защото не зависят от вашите активни действия. Вашата активност би довела до допълнителни “активни доходи”, но това е различно. И само ако искате.

  ИСТИНА №4 – Няма безплатен обяд – ПРАВИЛНО! И това е добре.
  Имам предвид, че винаги някой трябва да плати обяда. 🙂
  Сега за разходите в МЛМ. Няма да изпадам в подробности и да сравнявам разходите в един класически бизнес и МЛМ бизнес. Те са несравними. Да кажем 1 към 10, 20 или 1 към 100. Но по-важното е: свободата да избираш. В класическия бизнес – разходите си вървят независимо дали имаш приходи (помните ли, когато ви казах, че тук бизнеса управлява вас, а не вие него). В МЛМ бизнеса ТИ ИЗБИРАШ дали да направиш един разход. Имаш разход – имаш приход, нямаш разход – нямаш приход. И тук не говоря само за пари. Представете си, че може да си купите 1 година ВРЕМЕ и да го прибавите към ЖИВОТА си. Колко бихте платили? Задайте си този въпрос следващия път, когато ПРОДАДЕТЕ 1 час от живота си на своя работодател за 3, 5 или 10лв/час.

  ИСТИНА №5 – НУЖНО е да си купувате продукти, да продавате и да привличате нови хора – ПРАВИЛНО, АМА НЕ СЪВСЕМ!
  Ще обясня какво имам предвид.

  Първо за КУПУВАНЕТО на продукти:
  Представете си, че сте лекар и изписвате антибиотици на пациентите, когато те се разболеят. И това е нормално, нали? Но идва ден, когато и вие се разболявате … и тогава се лекувате с билки и други природни средства, вместо с антибиотици. Това отново ли е нормално? Не, това вече не е нормално.
  Същото е в МЛМ бизнеса. Ако не харесвате продуктите, които препоръчвате на клиентите си (ваши приятели и на приятелите на вашите приятели) и самите вие НЕ СИ ГИ КУПУВАТЕ, това НЕ Е НОРМАЛНО. И “бизнеса” ви е обречен.
  По-добре си намерете друга МЛМ компания с продукти, които ХАРЕСВАТЕ и ПОЛЗВАТЕ и тогава разгледайте възможностите за бизнес (не казвам, че там където има добри продукти винаги има и добра възможност да направиш мащабен бизнес).

  Второ за ПРОДАВАНЕТО на продукти:
  Представете си, че си вървите по улицата и към вас се приближава окъсан, раздърпан и мръсен скитник в явно нетрезво състояние, който ви подава парче торта с трюфели (нещо скъпо и вкусно). Бихте ли го взели? По скоро не, нали?
  Сега си представете нова картина, в която вие отново си вървите по улицата и към вас се приближава кой мислите – самият Брад Пит, елегантен, усмихнат и ви подава ръка за поздрав. След като се здрависате, ви подава парче торта с трюфели. Сега бихте ли го взели? По скоро да, нали?
  Добре, каква е разликата между двете истории – ДОВЕРИЕТО. Преди да ви подаде парчето торта Брад Пит ви “ПРОДАДЕ” себе си (заради името, което вече си е изградил) и ДОВЕРИЕТО в него. И тогава вече е много лесно да ви “продаде”, каквото и да е. Нещо повече, вие ИСКАТЕ ДА КУПИТЕ от него.
  В първия случай, парчето торта с трюфели е същото, но липсва ДОВЕРИЕТО. А където няма доверие, има ПРОДАВАНЕ. И за да е пълна картината – АГРЕСИВНО ПРОДАВАНЕ.
  И за да обобщя: НЕ ПРОДАВАЙТЕ, ИЗГРАЖДАЙТЕ ДОВЕРИЕ. След това всеки ще иска да купи от вас – каквото и да е. Но ПЪРВО Е КУПИЛ ВАС.

  И трето за ПРИВЛИЧАНЕТО на нови хора:
  Мисля, че повечето хора имат неправилна представа за това. Повечето смятат, че привличането на хора е нещо лошо.
  ДА, ПРИВЛИЧАНЕТО НА ХОРА С ЦЕЛ ДА ИМ ПРОДАДЕШ НЕЩО ОТ КОЕТО ТЕ НЯМАТ НУЖДА Е ЛОШО И НЕПОЧТЕНО.
  Но ако правилно се прилагат принципите на МЛМ ти НЯМА ДА ПРИВЛИЧАШ ХОРА. Те ще идват при теб.
  Спомнете си че говорихме, че това е бизнес на взаимоотношенията.
  Което значи, че ти не търсиш някой, на когото да продадеш нещо, а търсиш някой, който има проблем и който иска този проблем да бъде разрешен. Дали проблема е здравословен, финансов, личностен или друг, няма никакво значение.
  Не забравяйте, в МЛМ ние правим за другите това, което бихме искали те да направят за нас, ако имаха същата възможност.
  И в този контекст, ако искаш да помогнеш на повече хора ти трябват съмишленици – партньори, които да видят в това кауза, в която биха искали да участват. Така се създава мултипликация. И чрез нея ти дублираш (мултиплицираш) себе си и помагаш на много повече хора, което не би могъл да постигнеш сам.
  Така се изграждат големи организации и големи бизнеси в МЛМ. Почтено, забавно и с удовлетворение.

  И накрая нещо важно. Всичко, което написах е от гледна точка на бизнеса. Това не се отнася за обикновените потребители на продукти в МЛМ. При тях основната причина да се присъединяват към една или друга МЛМ програма е да ползват продукти, които харесват и то с отстъпка. И това е ОК.

  Благодаря ви, че изчетохте писмото ми дотук. Надявам се, че информацията в него ви е била полезна.
  Искрено се надявам, че ще я използвате по най-добрия начин.

  П.П. Аз също вярвам,че за да станеш наистина добър в това, което правиш ти трябват около 10 000 часа опит. В МЛМ бизнеса не е по различно. Остават ми 6 000 часа. 🙂 Очаквам с нетърпение да работя с вас, ако пътищата ни се пресекат.

  С уважение,
  Стоил Палхутев

 8. Стойне Василев каза:

  Г-н Палхутев, благодаря Ви за коментара. Наистина много интересен и полезен. Това, което ме впечатли, обаче, е че след 4,000 часа в този бизнес гледате реално на нещата и давете обективна оценка на различните “истини” (кавичките са, защото и истините са субективни и зависят от възприятието на всеки отделен човек). Напълно съм съгласен за сравненията с корпоративния свят. Както казах и в статията, МЛМ е страхотен бизнес модел, стига да се прави по правилния начин и от правилните хора.

  Поздрави,
  Стойне

 9. Владислав каза:

  http://www.petkofiziev.com/2009/10/blog-post.html
  Едно обяснение, което всеки човек учил математика е добре да прочете 🙂

 10. Valentina Vasileva каза:

  Благодаря ви г-н Василев,статията е точна и коректна.
  Аз мисля,че факта който не можем да пренебрегваме е че-Качествените и иноватовни продукти се разпространяват ПРЕДИМНО чрез МЛМ.Това е най бързият начин да достигнат продуктите до крайния потребител.Също така е и икономически изгоден за всички страни:За инвеститорите и собственици на компании,скоростта на възвращаемост на инвестицията и процента е в пъти по-висок-(по-големият процент от разходите се поема от дистрибуторите).т.е.един огромен колектив си дели не само приходите,но и разходите в процентно отношение.За дистрибуторите,които смело можем да наречем предприемачи,също е икономически изгодно-сравнително нисък стартов капитал.И тук идва културата и разбирането за ресурса”време” Почти невъзможно е да срещнеш компания с продукт на ниска себестойност,и да отделяш време на ден 1-2 часа(като да ходиш на гости някъде),и да очакваш да станеш милионер за 2 год.Една от ИСТИНИТЕ е,че голям процент от хората имат нереални очаквания.
  Днес по-голямата част от семействата са докоснати по някакъв начин от някоя компания,която разпространява продуктите си по този начин,чрез МЛМ.Според мен ключовият въпрос тук е”Защо съм тук?” или “Какво правя тук?”Защото подхода е различен.Ако искаш да си потребител на продукта-ок,просто си го купуваш според потребностите и възможностите.Ако обаче искаш чрез продукта да правиш бизнес,да се превърнеш в успял предприемач,собственик на бизнес-актив,който генерира за теб ежедневен пасивен доход,трябва да се превърнеш в професионалист,а това означава-ежедневен Фокус и Детерминация.Това означава да отделяш максимума от себе си,като време и емоция,да се учиш и израстваш всеки ден,да практикуваш правилните неща,да добавяш стойност в живота на други хора,да се научиш да решаваш проблемите на другите хора,общо взето да живееш бизнеса.А това няма как да стане ако му ходиш само” на гости”,на бизнеса.Трябва да се посветиш!Всеки сам избира успеха или неуспеха!
  В това отношение,Вашата статия е право в Десятката,г-н Стойне Василев!
  Благодаря Ви!

 11. Йовчев каза:

  Здравейте, изклюително подкрепям коментара на Стоил Палхутев. Личи си, че много добре е усвоил някои важни детаили за играждането на голяма и устойчива мрежа. Това което бих желал да добавя и дебело да подчертая, е че в истинските мрежови компании, няма входни такси и няма изисквания за лична консумация. В една сериозна и устойчива компания, рекламните материали и обучения са безплатни. Това е основен белег по който се отличава добрата МЛМ компания от мошеническата. Друго важно качество е свободата на действие или администрацията на компанията да не може едностранно да променя правилата. Това е възможно само при стари компании (история повече от 20 г.), където има огромни структури и администрацията играе само обслужваща роля. Започне ли администрацията да се меси и да поставя изисквания за лични продажби и консумация, започва и краят на компанията. Друг важен елемент в МЛМ е, че не трябва да се ПРОДАВА, а да се споделя за възможностите на продуктите, компанията и обучаващата система. Тук е следеащата грешка, която се допуска и много хора остават разочаровани. Така наречената продажба трябва да става по възможно най-упростения вариант, а не чрез сложни НЛП техники и продажбени трикове. Тук има абсолютно единодушие – хората не обичат да им продават и не обичат да продават. Тук е ролята на хората от високите позиции да разберат това и да опростят нещата. Именно тяхна е ролята да Ви покажат как да попитате Вашия събеседник за финалното му решение иповече никога да не отваряте темата, освен ако не Ви попитат. Когато чуя, че някой се е отказал от МЛМ, защото не обича да продава разбирам, че вината не е в него, а в хората, които са го поканили и администрациятя на мреживата компания, която го е затрупала с продукти и каталози, които той цяла година не може да прочете. Абсолютно съм съгласен, че за да успее човек в този биснес трябва да работи 5 дори 10, 15 години за да изгради структура, която да може да се мултиплицира самостоятелно. В МЛМ може да успее всеки, които не се откаже. Нужни са години за изграждане на традиции и стриктно спазване на система за обучение, за да се достигне пасивен доход. Това е показал дългогодишният ми опит в една единствена компания. Поздрави за добрата статия и интересна тема!

 12. Иво каза:

  Сега отново набират сила. От няколко месеца забелязвам масово да се промотират една с Българско участие дори. Прави ми впечатление, че вече се набляга на безплатни уебинари и други подобни методи за набиране на хора.

 13. Пътуващи търговци каза:

  Добър анализ, подробен и малко повече коректен към МЛМ бизнеса, отколкото заслужава. Всъщност в компаниите с мрежова йерархия се акцентира на натрапването и лъжата. Трябва да се натрапваш на хората, да ги притискаш, да им досаждаш, за да продаваш. Ако пък са твои познати – да ги лъжеш. Това е бизнес тип “прецакай другарче”, който е пълен боклук в личен и социален план. Въпросът е кой в крайна сметка печели от цялата работа ? Отговорът го пише на етикетите на стоките на тези компании.

 14. Колю каза:

  Истините за Мулти-левъл маркетинга, които те не искат да знаете? – всъщност няма как да ги узнаете ако не опитате. А това са истините на автора на статията, който си признава, че не е успял в този бизнес. Това може да не са вашите истини, вие имате своя потенциал и Божия промисъл за вас може да е друг. Но тази статия внушава нещо много страшно – СЪМНЕНИЕТО. Това е инструмента, който може много бързо да ви откаже и да си останете в киреча. В мрежовия бизнес всеки, който вложи малко усилия, здрав разум и минимално време може да спечели едни 100 – 150 евро допълнително. Това е сумата, която дели много семейства от фалита. Важно е разбира се кой с какъв багаж влиза в тази работа, и какво иска да постигне и за колко време. Тук както навсякъде има много фалшиви личности. Но те бързо се разпознават. Има едни емоционални и защитни бариери, които действат безупречно в хората. Едно не може да се отрече обаче – продуктите и услугите, които се продават с директни продужби винаги превъзхождат в пъти по качество и съотношение цена/ползи, аналогичните стоки и услуги предлагани по т. н. традиционен начин (разбирай в търговски обекти). Просто няма вариант да пробутваш боклуци, чрез трикове, цени (промоции) и реклама, защото няма да има постоянни клиенти. Продуктите и услугите на мрежовите компании винаги са на много високо ниво. Проблема идва от хората, които ги предлагат. Това се среща и в традиционния бизнес, но в обратна посока. Дистрибуторите в МЛМ са много амбицирани и мотивирани да продават, а търговците в традиционния бизнес са в сънено състояние и всеки клиент им нарушава спокойствието. Фундамента на МЛМ бизнеса обаче има много предимства: Минимална финансова инвестиция – за България под 100 лв. – поносим риск за всеки предприемач. Много важно е, че има подкрепа от всички във възходящата линия – те желаят да си успешен и споделят безрезервно своя опит и знания. В кой друг бизнес има обучение от някой по-опитен – всеки е самоук и пази тайните за себе си и за децата си. Тук инвестицията е основно от време и усилия. Приемлива алтернатива за хора, които гледат средно по 6 часа телевизия дневно. Основното в МЛМ бизнеса не е продаването, а споделянето на опита и резултатите от продуктите, личните истории. А това е най-ефективната реклама. Затова ни заливат с дружелюбни приятелски реклами от всякъде. За подкрепа и споделяне на личната ми история ******@gmail.com
  Например аз много малко продавам, най-голямата част от продажбите на моя екип идва от индивидуалните покупки на хората от моята група чрез електронния магазин на интернет страницата на компанията.

 15. Стойне Василев каза:

  Колю,

  МЛМ е бизнес като всеки друг и в тази статия споделих това, което работи или не работи за мен. Прецених, че този бизнес не е за мен. Сега ми изниква една реплика на Стив Джобс към Джон Скъли от Пепси “Какво искаш – до края на живота си да продаваш подсладена вода или да промениш света?”. Аз не исках да продавам пасти за зъби, а да променя живота на много българи към по-добро.

 16. Таня каза:

  А аз искам да продавам паста за зъби! И кремове, и сапуни, и шампоани, и парфюми! Искам да променя към по-добро своя живот и този на няколко най-близки около мен жени (а защо не и мъже?), като им продавам по-скоро възможността за промяна, израстване и богатство, отколкото продуктите. А ако харесват продуктите на съответната компания, те ще си ги купуват сами, няма да има нужда от някакво агресивно и натрапчиво продаване, още по-малко от манипулация и лъжа, които със сигурност не бих искала да практикувам. Благодаря за ценните и полезни мнения. Успех!

 17. Стойне Василев каза:

  Таня, благодаря ти за коментара. Всеки си има гледна точка за нещата – важното е да вярваш в нея и да си отдадена. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.