Smart предприемачи – Жюстин Томс: „Получаването върви с даване“

Мисия „Предприемач“: Как се промених за 3 години
07.02.2017
Стартирах бизнес, но не се получава. Какво да правя?
27.02.2017

Smart предприемачи – Жюстин Томс: „Получаването върви с даване“

В днешния материал ще ви представим един истински Smart предприемач – Жюстин Томс, която е водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR. За мен, е невероятно как съчетава ролята си на майка на 3 деца, успешен собственик на бизнес и активен блогър. Жюстин ще е един от лекторите на третото издание на академията СтартБизнес.bg. Ето и интервюто с нея:

Разкажи малко повече за себе си и бизнеса си?

Занимавам се с дигитален маркетинг вече близо 20 години. Ръководя уеб агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, която стартира в ранната пролет на 1998 година. Да, тогава малко хора знаеха какво е интернет и защо на бизнеса са му нужни сайтове и присъствие. В годините учихме доста клиентите си какво и как. Покрай това започнахме да организираме и обучения, преподавам лично маркетинг в НБУ вече 10-тина години, написах 13 книги по темата за дигиталните комуникации и в момента сме сред най-старите фирми, занимаващи се с дигитален маркетинг у нас.

Лесно ли взе решението да стартираш бизнес?

То наистина дойде някак естествено създаването, стартирането на бизнеса. Обстоятелствата бяха такива. Оценявам и голямата доза късмет да имам около себе си насърчаващи и отворени хора, както и наличието на моя гуру в тази област Алан Дженкинс, който ми отвори врати в посока на дигиталния маркетинг още в тези далечни времена.

С колко пари стартира?

С много, много малко. Инвестицията покриваше два компютъра и принтер. После, постепенно дойде офиса, под наем и всичко, но това бяха реинвестирани пари.

Как ви дойде идеята за твоя бизнес?

Имах шанса на видя колко е нужно дигиталното присъствие на Запад, да се уча и почерпя вдъхновение от екипи в Дания, Холандия. Така започнахме с малки стъпки тук, защото тук наистина в онези години никой не знаеше що е Интернет и малко бизнеси въобще имаха нюх за тази новост. Първите спечелихме. И трупаме история вече толкова години.

Със съдружник ли работиш или сам(а)? Защо?

Стартирахме в съдружие, но във времето се случи така, че в момента ръководя сама. Това не е лека задача. Всеки бизнес има трудни моменти. Радвам се, че имам чудесен екип и доста приятели със свой бизнес, така че имам с кого да обсъждам различни казуси, за да опитвам да взимам по-правилните решения.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

О, много са уроците! Наистина много. Да имаш доверие в хората. Да успяваш да прецениш проекта, собствените си сили. Да си благодарен. Да знаеш, че получаването върви с даване. И отново – вярата в хората, познаването възможностите на хората и на себе си.

Коя е най-голямата ти грешка? Как приемаш провала?

Няма най-голяма грешка. Всяка грешка е всъщност опитност, урок и я оценявам високо. Уча се, опитвам да се уча. В този смисъл не приемам провала драматично. И намирам думата “провал” за излишно силна и вкарва доза драматизъм. А драмите са в киното, в
бизнеса не са нужни 🙂

Кое е най-голямото ти постижение?

Времето, което успявам да намирам за себе си и хората, които обичам. Увереността, която идва след всички тези години и огромния опит.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Разбира се професионализма. Но наред с това съм изключително щастлива да имам около себе си креативни, проактивни и позитивни хора. Това е голяма ценност и прави работата лека, носи успех.

Кой успява в България?

Вероятно има различни типове хора, които успяват. И зависи как дефинираме успеха. Смятам, че работливи, мислещи и действени хора биха успели навсякъде. Уверена съм в това.

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Да преценят добре с какво се захващат. Има разлика от земята до небето в това да получаваш сигурно всеки месец заплата, да имаш 8 часов работен ден и пълноценна отпуска, почивка уикенди и вечер. От другата страна на барикадата си работодател, мислиш за сметките, за проектите, за хората си, няма работно време, няма почивка, но и резултатите и удовлетворението са различни. Това е. Всеки сам да избере за себе си до къде са силите му. При всички случаи и на едните и на другите желая успех!

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.