Smart предприемачи – Жюстин Томс: „Получаването върви с даване“

Мисия „Предприемач“: Как се промених за 3 години
07.02.2017
Стартирах бизнес, но не се получава. Какво да правя?
27.02.2017

Smart предприемачи – Жюстин Томс: „Получаването върви с даване“

В днешния материал ще ви представим един истински Smart предприемач – Жюстин Томс, която е водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR. За мен, е невероятно как съчетава ролята си на майка на 3 деца, успешен собственик на бизнес и активен блогър. Жюстин ще е един от лекторите на третото издание на академията СтартБизнес.bg. Ето и интервюто с нея:

Разкажи малко повече за себе си и бизнеса си?

Занимавам се с дигитален маркетинг вече близо 20 години. Ръководя уеб агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, която стартира в ранната пролет на 1998 година. Да, тогава малко хора знаеха какво е интернет и защо на бизнеса са му нужни сайтове и присъствие. В годините учихме доста клиентите си какво и как. Покрай това започнахме да организираме и обучения, преподавам лично маркетинг в НБУ вече 10-тина години, написах 13 книги по темата за дигиталните комуникации и в момента сме сред най-старите фирми, занимаващи се с дигитален маркетинг у нас.

Лесно ли взе решението да стартираш бизнес?

То наистина дойде някак естествено създаването, стартирането на бизнеса. Обстоятелствата бяха такива. Оценявам и голямата доза късмет да имам около себе си насърчаващи и отворени хора, както и наличието на моя гуру в тази област Алан Дженкинс, който ми отвори врати в посока на дигиталния маркетинг още в тези далечни времена.

С колко пари стартира?

С много, много малко. Инвестицията покриваше два компютъра и принтер. После, постепенно дойде офиса, под наем и всичко, но това бяха реинвестирани пари.

Как ви дойде идеята за твоя бизнес?

Имах шанса на видя колко е нужно дигиталното присъствие на Запад, да се уча и почерпя вдъхновение от екипи в Дания, Холандия. Така започнахме с малки стъпки тук, защото тук наистина в онези години никой не знаеше що е Интернет и малко бизнеси въобще имаха нюх за тази новост. Първите спечелихме. И трупаме история вече толкова години.

Със съдружник ли работиш или сам(а)? Защо?

Стартирахме в съдружие, но във времето се случи така, че в момента ръководя сама. Това не е лека задача. Всеки бизнес има трудни моменти. Радвам се, че имам чудесен екип и доста приятели със свой бизнес, така че имам с кого да обсъждам различни казуси, за да опитвам да взимам по-правилните решения.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

О, много са уроците! Наистина много. Да имаш доверие в хората. Да успяваш да прецениш проекта, собствените си сили. Да си благодарен. Да знаеш, че получаването върви с даване. И отново – вярата в хората, познаването възможностите на хората и на себе си.

Коя е най-голямата ти грешка? Как приемаш провала?

Няма най-голяма грешка. Всяка грешка е всъщност опитност, урок и я оценявам високо. Уча се, опитвам да се уча. В този смисъл не приемам провала драматично. И намирам думата “провал” за излишно силна и вкарва доза драматизъм. А драмите са в киното, в
бизнеса не са нужни 🙂

Кое е най-голямото ти постижение?

Времето, което успявам да намирам за себе си и хората, които обичам. Увереността, която идва след всички тези години и огромния опит.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Разбира се професионализма. Но наред с това съм изключително щастлива да имам около себе си креативни, проактивни и позитивни хора. Това е голяма ценност и прави работата лека, носи успех.

Кой успява в България?

Вероятно има различни типове хора, които успяват. И зависи как дефинираме успеха. Смятам, че работливи, мислещи и действени хора биха успели навсякъде. Уверена съм в това.

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Да преценят добре с какво се захващат. Има разлика от земята до небето в това да получаваш сигурно всеки месец заплата, да имаш 8 часов работен ден и пълноценна отпуска, почивка уикенди и вечер. От другата страна на барикадата си работодател, мислиш за сметките, за проектите, за хората си, няма работно време, няма почивка, но и резултатите и удовлетворението са различни. Това е. Всеки сам да избере за себе си до къде са силите му. При всички случаи и на едните и на другите желая успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.