Рискове за фрийлансъра

Какво трябва да знаем при покупката на смартфон
21.06.2013
Всичко тече, всичко се променя
01.07.2013

Рискове за фрийлансъра

Макар като фрийлансъри да работим от дома и да не сме изложени на рисковете на пожарникаря, полицая, касиерката в банката (обирите зачестиха!), фрийлансърът не е застрахован от друг вид рискове като некоректни клиенти, лоши проекти, липса на проекти, или твърде много проекти и т.н. Днес ще поговорим за този вид рискове, които трябва да имаме предвид като фрийлансъри.

Некоректни клиенти/работодатели

Това може да е най-големият кошмар за фрийлансъра! Ето няколко типа “некоректни клиенти”, от които по възможност да стоим далеч, за да ни е мирно на сърцето и душата:

– Клиенти, които са склонни да не плащат за извършената работа.

– Клиенти, които имат недобри комуникационни умения и превръщат контракта в кошмар за продуктивността и себеуважението на фрийлансъра.

– Клиенти, които не знаят какво искат и тровят работната връзка с непрестанни недоволства, промени в последната минута, и т.н.

– Клиенти, които са control-freaks и се опитват да ви контролират по всяко време, за всичко, на всяка цена – изискват да сте на разположние 24/7, искат непрестанен контрол в скайп, не уважават вашето свободно време и планиране.

– Егоцентричните клиенти – които всичко знаят и могат, даже по-добре от вас 😉 – смятат, че каквото и да свършите, то няма да е на ниво, няма да е достатъчно качествено, няма да си струва парите, не е достатъчно изпипано, и т.н.

Лоши проекти

Наричам ги “лоши проекти” не толкова защото самите проекти са с ниско качество, а защото съчетанието от условия и предпочитания се разминават. Пример за такива лоши проекти може да е:

– Поели сте краткосрочен проект на сравнително ниска цена, за да спечелите първата си оценка, но в последствие се оказва, че проектът е дългосрочен и сега сте принудени да извършвате много и качествена работа като подбивате сами цените си.

– Поели сте някакъв проект за писане на статии (примерно), но не сте се уговорили предварително относно графика на задаване на статиите, ще има ли writing briefs, в цената включени ли са редакции и колко, какъв е графикът за публикуване на вече написаните статии, и т.н. В резултат на това, имате един проект с голям потенциал, но с изключително много неизвестни, което не ви позволява да планирате времето си и да пишете съдържанието, когато ви е удобно и/или имате вдъхновение. Вместо това, непрекъснато сте на тръни кога ще дойде новото задание и с какъв срок ще е.

– Поели сте много интересен проект и на добри пари, НО! С течение на времето установявате, че възложителят на проекта е много зает, комуникацията е много бавна, често неясна, структурата на екипа предразполага към тромав работен процес, и т.н. Общо взето, интересен ви е проектът, но не можете да си вършите работата, защото зависите от твърде много хора, които понякога (да не кажа често) не знаят какво точно се очаква от тях и ви изпращат смесени и дори противоречиви обратна връзка и съвети за корекции.

Сигурна съм, че има още много и различни примери за “лоши проекти” в зависимост спецификата на работата, човека и много други фактори – може да добавите своето виждане и други примери в коментарите 😉

Липса на проекти

Много фрийлансъри споделят, че наблюдават спад на работата си през летните месеци. Също така много не-фрийлансъри се притесняват да излязат от офиса и да се пуснат на фрийланс попрището именно заради притеснението как да се справят с липсата на работа и проекти.

С времето и практиката се научаваме как да се справяме с намалелия обем работа или липсата на проекти – например, винаги да имаме няколко дългосрочни проекта с малко натоварване, за да имаме постъпления в бюджета дори през летните месеци; намираме алтернативни източници на доходи (малки, но постоянни) и т.н. И все пак, липсата на проекти е реален риск, с който ние фрийлансърите трябва да се справяме, така че го имайте предвид, когато обмисляте и/или започвате фрийланс кариерата си 😉

Проблем може да е както липсата на проекти, така и твърде много проекти

Проблем може да е както липсата на проекти, така и твърде много проекти

Твърде много проекти

Това е другата страна на монетата. След като в началото сте се скъсали от кандидатстване по проекти и сте се чувствали жалки и незначителни, поради липсата на каквато и да е обратна връзка (да не говорим за успех и спечелени проекти!), идва моментът, в който колелото вече се е завъртяло и печелите проект след проект; получавате покана след покана. Това е една от фазите, през които фрийлансърът минава.

Внимавайте да не се опияните от успеха и да се натоварите с твърде много работа. Все пак, голям процент от хората стават фрийлансъри, за да разполагат с времето си, да печелят по-добре, да са спокойни и балансирани – 60-80 часа работа на седмица не се вписва в идеалната представа за фрийлансъра, но е реален риск пред започващите фрийлансъри, които все още не са се научили добре да планират времето си и да прогнозират колко часа работа ще са необходими за завършване на дадена задача и/или проект.

(Не)сигурност и (липса на) социални контакти

И не на последно място – (не)сигурността и (липсата) на социални контакти. Сигурно ви прави впечатление, че “не”-то е в скоби, както и “липсата” на контактите 😉 Това е така, защото съм несъгласна с общоприетата представа…

Много хора смятат фрийланса за несигурно занимание – и донякъде наистина е:

– Сами си търсим проектите и клиентите.

– Нямаме твърда заплата в края на месеца, която да получим без значение дали сме работили или сме си бъркали в носа.

– Нямаме платен отпуск (в най-общия случай) и трябва да съберем пари за почивка предварително, а не да се припичаме на плажа и да очакваме шефът да плати полагащата ни се заплата.

– Сами планираме времето си и ако сгафим или не се справим с работата/срока, сами си носим последиците (лоша репутация, загубен клиент, и т.н.) – нямаме колега или шеф, който да поеме отговорността вместо нас.

– Има всички тези рискове, за които днес говорим, и сами трябва да намерим най-добрият за нас начин да се справим с тях (и други пречки, които може и ще срещнем по пътя си).

Много хора смятат фрийланса и за самотно занимание. В зависимост от гледната точка, може наистина да е:

– Нямате колеги, с които да делите бюро – за хората, чиито социални контакти са предимно “по работа”, фрийлансът може да доведе до изолация.

– Често имате свободно време “по никое време”, но повечето ви приятели са заети със своята от-9-до-5 работа – и няма с кого да излезете в 3 часа следобед и/или да отидете на почивка в сряда и четвъртък.

– През работното си време работите, а не убивате време с колегите на по кафе и цигара в стаята за почивка час по час 😉

Та, не съм съвсем съгласна с тези виждания за несигурност и липса на социални контакти. Аз вече няколко години успешно се занимавам с фрийланс и смея да кажа, че се чувствам доста по-сигурна като работя на свободна практика (с чужденци) отколкото се чувствах като щатен работник в офис в България. Също така социалният ми живот е по-богат тъй като се срещам с хора по интереси, а не по работно място; имам време и енергия за хобита; пътувам повече – респективно и животът ми в свободното време е по-богат откъм културен обмен.

Ваш ред е – какви други рискове бихте добавили, които фрийлансърите да имат предвид?

Диана Маринова
Диана е фрийланс маркетинг консултант и е един от първите блогъри в България, които започва да разпространява безплатно ифнормация за фрийланса не само като работа, но и като начин на живот.

6 Comments

 1. Страхотна статия Диана! Много голям риск е демотивацията, която е доста често срещано явление при новостартиращите фриленсъри. И не само при тях. В трудните моменти, когато няма много работа също е възможно да се изпадне в подобна ситуация.

 2. Диана каза:

  Оооо, да – много съм съгласна за демотивацията като риск за фрийлансъра. Благодаря за добавката, Борис – и за обратната връзка като цяло 😉

  Диана

 3. For Webmasters каза:

  Статията много добре описва отрицателните страни на професията freelacner. Аз точно от това страдам в момента, от липсата на проекти. 24/7 през процесора ми минават само варианти за изгодни оферти… Не препоръчвам тази ситуация на никого.

 4. Диана каза:

  Благодаря за коментара, който и да си (бележка под линия – Тони, такъв тип коментари вече се наказват от Гугъл – когато в полето “име” има ключова дума, а не име на човек – може да се замислиш да добавиш правила за коментари 😉

  По повод коментара – съжалявам да чуя, че си в застой и ти пожелавам скоро да намериш нови проекти, по които да работиш. Но все пак, бих ислала да подертая, че това НЕ са отрицателни страни на работата като фрийлансър, а по-скоро рискове. Далеч не е задължително който и да е фрийлансър да попда в която и да е от гореописаните ситуации. Даже мисля самото знание за тези рискове и потенциални ситуации биха помогнали на начинаещия фрийлансър да планира по-добре времето си, работата си, а защо не и социалните си контакти и превантивно да се справи с тези рискове 😉

 5. Адо каза:

  @Диана, а дали 1000 коментара с текст анкор “Адо” с линк към основния домейн няма да се накажат? 🙂 Като цяло G. не одобрява дофолов коментарите, поне не е хубаво да се прекалява. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.