Какво трябва да знаем при покупката на смартфон

Кой иска да спечели пропуск за „Маркетинг с нулев бюджет“?
21.06.2013
Рискове за фрийлансъра
24.06.2013

Какво трябва да знаем при покупката на смартфон

В днешно време технологиrте се развиват с толкова бърз темп, че дори и хората, които силно се интересуват от тази сфера им е трудно да наваксат с всяка една новост на пазара. Същото това нещо се случва и при телефоните в наши дни или така наречените “Смартфони”. Ако се върнем десет години назад, никога няма да можем да си представим какво ще се случи с онези големи устройства, които служеха просто за обаждане през онова време. Факт е, че технологията се развива и се разработва, за да ни помага в ежедневието, но наистина ли е толкова полезна и заслужава ли си наистина? За да бъде най-нагледно ще се спра на три етапа при взимането на решение при покупката на такава технология :

Полезност… или с какво очакваме да ни бъде полезен смартфона

Лично аз притежавам такова многофункционално устройство и плюсовете му могат да бъдат изключително много. Нека започнем с това, че в работата ми и ежедневието използвам постоянно електронна поща и постоянната връзка с нея е изключително важно за мен. Допълнително към това можем да прибавим и постоянния достъп до интернет пространството и социалните мрежи, което може да бъде полезно в наистина различни ситуации (никога незнаеш каква информация, за какво и кога може да ти потрябва спешно).

Отделно за такъв тип телефон всекидневно излизат стотици приложения и програми от всякакъв тип – готварски рецепти, ако сте кулинар, сложни програми за обработка на снимки, ако вашето хоби или работа е свързана с фотографията и стотици подобни програми за забавление и не само. Не случайно в момента една от най-бързо разрастващите се индустрии е именно тази на така наречените “developers” или програмисти, които създават подобен тип програми. Лично за мен приложението, което ми е най-полезно е навигацията, понеже ми е спестила много часове лутане из непознати улици в непознати за мен градове.

Минуси…или нужен ли ни е такъв продукт

На много хора работата им е свързана със седене пред компютъра и постоянно имат достъп до интернет в ежедневието си, но все пак използват такъв тип продукт в повечето случаи просто за обаждане и много рядко за нещо друго. В такава ситуация следва да се замислим струва ли си? Виждал съм много хора, които си купуват смарфон просто да говорят по него, както могат да го правят с обикновен телефон, други просто да покажат, че имат такъв, а това по мое лично мнение е лоша инвестиция.

Друго отрицателно нещо може да бъде времето, което смартфона” може ти да погълне без дори да се усетиш. Много хора в днешно време са обсебени от телефоните си и това е факт. Излезте в някое заведение, кафе или др. и забележете на съседните маси как в компания от няколко човека винаги има поне един, който е вперил поглед в телефона си ровейки в социалните мрежи. Точно за тази загуба на време и постоянно разсейване говоря даже по време на работа. За жалост това се превръща в глобален проблем на младото поколение.

Цена.. или колко и за какво сме готови да платим

Въпреки всичките си положителни неща смарфона може да бъде едно много скъпо удоволствие. Взимам за пример телефоните от най-висок клас, които се предлагат в момента на пазара. Средната цена на месец с абонаментен план само за устройството е около 40 лева с ДДС в рамките на 2 години, което прави 24 х 40 = 960 лв. Обикновено към това се включва един не много евтин абонаментен план с включени данни за твоя смарфон и малко минути за говорене на стойност около 25 лева/месец, което прави средно 600 лв за две години. Средно пресметнато един смартфон излиза около 1,500 лева в рамките на 2 години.

Тук не съм дал точни цифри, тъй както знаете имаме три оператора с различни планове и цени, но цифрите до голяма степен съвпадат. Ако решите да не се обвързвате с оператор най-изгодно ще ви бъде да извадите от 1,100 до 1,400 лева накуп и да си вземете апарат от някоя верига магазини за техника, което лично аз не препоръчвам. Ако сте решили да го изплащате, то трябва да сметнете и двегодишна лихва, което може да оскъпи апарата ви до 1,600 лева в рамките на 2 години. Да не забравяме и факта, че тези устройства много бързо се обезценяват и губят стойноста си. Това на много кратко и пресметнато на ум са реалните цифри за това удоволствие.

Tук идва момента за полезността и инвестицията в такова устройство. Ако сте човек, който постоянно пътува, имате онлайн бизнес, нужда от постоянна връзка с интернет или просто голям хай-тек любител, то инвестицията може да бъде оправдана. Ако просто използвате телефона за разговори, било то делови и за нищо друго, то един сравнително евтин апарат за около 400-500 лева с тарифата за две години (с бизнес визия, ако сте делови човек) би ви бил от полза, а спестените над 1,000 лева да инвестирате в нещо друго като обучение, езиков курс или просто почивка. Темата може да бъде много обширна, с различни възгледи и ще бъда радостен, ако всеки сподели неговото мнение по въпроса.

Петьо Чолаков
Завършил съм Частна Профилирана Гимназия с Чуждоезиково Обучение 'Челопеч", в с. Челопеч, където учих усилено Английски и Немски като чужди езици. Завърших съм Бакалавърската си степен по "Международни Икономически Отношения" в Стопанска Академия "Д.А. Ценов" през 2012, а в момента съм пред завършването на Магистърската ми степен по "Financial Management" изцяло на Английски език в същото висше учебно заведение. Роден съм в район "Средногорие", където се намират едни от най-големите компании в минната индустрия, не само в България, както и едни от най-големите работодатели в България. През ученическите си и студентските си години съм участвал в различни стажанстки програми във всяко едно от тях, където натрупах различни знания и умения не само в икономическата сфера. В момента работя като Специалист "Доставки и Логистика" във фирма "Росс Ив Инженеринг" , намираща се в район "Средногорие". Фирмата работи пряко с най-големите индустриални предприятия в България.

7 Comments

 1. Galarad каза:

  Здравей Петьо,

  Започвайки малко по-отдалеч коментара си, като кажа, че има два подхода в оценката на дадена работа – единият е, да оцениш усилията, вторият е, да оцениш резултата.

  Оценявам усилията ти и се надявам да продължиш да пишеш и статиите ти да стават все по-интересни и информативни, но, специално тази статия може да се обобщи в не повече от 10 изречения – това е по-скоро работен материал, който може да се превърне в статия.

  Аз лично очаквах да получа някакви съвети – какво има на пазара, какви са предимствата на Андроид или Windows Phone или Apple, как да сравним два смартфона, ако не разбираме достатъчно – кои параметри са важни и кои не и т.н. Твоята статия казва следното:

  – Съществува обект наречен Смартфон, няма да ви обяснявам какво точно е това животно и защо му викат Смарт
  – Аз си ползвам моя, за да чета поща и фейсбук, има и много други приложения, които са полезни
  – Смартфона губи време и ако имате компютър, може би няма да ви е необходим
  – Ами примерно ако ви струва 40 лв. месечно плана с малко минути в него, ще платите 1500 лв. за 2 години

  Аз бих концептуирал статията по следния начин:

  1. Що е то смартфон, какви видове има
  2. Операционни системи, предимства и недостатъци
  3. Абонаментни планове в трите ни оператора
  4. Съвети при избора – кое е важно и кое – не.
  5. Total cost of ownership – колко всъщност ни струва телефона – апарат, абонаментен план, аксесоари, остатъчна стойност след 2 години (second hand market)
  6. Предимства и недостатъци при купуване на апарат втора употреба, от какво да се пазим, къде има проверен сервиз

  Тогава вече би имало какво да коментираме и за какво да споделим мнение.

 2. Здравей,

  Първо искам да ти благодаря за градивната критика и съжелявам, че написаното от мен не е това от което наистина се интересуваш. Моето лично мнение е, че при покупката на подобен продукт има два момента :
  1. Реалната нужда и полза от продукта (Това, което съм се опитал да обясна)
  2. Когато вече си решил, че ти е нужен този продукт, тук идва момента да решиш какъв точно продукт (това включва технически параметри, абонаментни планове, операционни системи и тн. в този случай). Тогава моя съвет е да влезеш в блог, форум, сайт за ревюта насочени технически към продукта. Умишлено избегнах да споменавам марки, модели и имена на мобилни оператори, просто защото целта ми беше друга.
  Разбира се има и много неща, които може да се допълнят, та дори да се направи втора статия, продължение на тази свързана конкретно с конкретните цени на продуктите и услугите в тази сфера.

 3. Denny каза:

  @Galarad, и аз бих искала да прочета подробна статия по точките, които си написал, особено по въпроса за абонаментните планове и колко е читав интернет трафика към тях. Може би авторът ще продължи темата 🙂

  Иначе – по статията: аз лично предпочитам да не си купувам телефон през мобилен оператор, най-малкото изгодните оферти са обвързани с абонаментен план, а аз вече си имам такъв, който ме устройва и не бих си го сменила, само за да мога да си взема телефон. Единствено изключение бих направила, ако ми изтича абонаментния план и имам намерение да го подновявам. Но дори и тогава – ще гледам да го взима за най-малкия възможен период на изплащане. Да не говорим, че ако нещо се случи с апарата – загубен счупен, искаш нов по някаква друга причина – в един момент хем изплащаш стария, макар че вече го нямаш или не го ползаш, хем трябва да даваш пари за нов. 🙂
  И освен това – един сравнително добър смартфон може да струва много по-малко от 1100 -1400 лв, наполовина даже, ако просто си вземете по-стар модел, който има съшите екстри и малко по-слаби параметри, но в крайна сметка върши абсолютно същата работа. Единствено според мен ако ще се гледат филми или четат книги на него, има смисъл да се търси такъв с по-голям дисплей, но затова е добре човек да прецени за какво ще го използва и колко често най-вече.
  П.П. Да добавя и още един плюс – от както го имам, не се изнервям вече като трябва да чакам някъде – имам си играчка и си уплътнявам времето доста по-добре 😉

 4. Очакваме продължение… :).

 5. Здравейте!

  С удоволствие ще помисля върху продължение, което да е по-технически ориентирано, за да бъде наистина полезно 🙂

 6. […] първата ми статия, която е озаглавена „Какво трябва да знаем при покупката на смартфон“ бях наблегнал на концепцията за необходимост от […]

 7. Adnan Rasim каза:

  За тези, които избягват големите разходи, аз ще дам решение: Обикновен телефон + таблет, излиза 1000 пъти по евтино. Телефона си го ползвайте за разговори, а таблета за връзка със света! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.