Предприемачеството – религията на 21-ви век!

Очаквай неочакваното… особено в комуникациите!
05.06.2013
Времето е пари. Може ли да го продадем?
12.06.2013

Предприемачеството – религията на 21-ви век!

Преди време в един учебник прочетох следното определение за предприемачеството: „Предприемачеството е бизнес дисциплината на 21 век”.

Но какво всъщност е предприемачество? И Какво е да си предприемач?

Предприемачеството се свързва с иновация, т.е идея. Но… идея за какво?

Всички ние имаме идеи. Това значи ли, че всички ние сме предприемачи?

Едни хора са предприемачи по дух, други по професия (инвеститори). Едните се вдъхновяват от собствените си идеи и намират начин да ги осъществят.  Същите успяват да отделят най-добрите измежду милиардите идеи, които заливат света всеки ден. И не само ги отделят – те се стремят да реализират всяка една от тези идеи. Къде с голям, къде с малък бюджет, къде с много работа, къде с още повече!

Другите, предприемачите по професия, осъществяват и се вдъхновяват от идеите на своите „клиенти” .

Има и един трети вид „ НЕОСЪЗНАТИ”, такива, на които им идват страхотни идеи, но нямат никаква представа как и по какъв начин могат да ги реализират. И всъщност дори не осъзнават колко голям потенциал крият в себе си. Те определено са най-често срещаните. Те са навсякъде около нас и чакат някой да ги открие, за да ги накара да повярват в себе си и да им помогне да разгърнат потенциала си.

Предполагам… не, сигурен съм, че на всеки един от нас може да му хрумне идея за нещо,  което го няма, може да се подобри, или което може да промени хода на събитията.

В много от случаите, когато на някого му хрумне ”гениална” идея, се оказва, че тя вече съществува. Но това не значи, че не можем да измислим някоя новост, или нашата идея не може да промени случващото се около нас към по-добро.

Въпреки, че постоянно чувам как вече всичко е било измислено и ние не можем да „открием топлата вода”, аз вярвам, че това не е така.  Защо? Е, то и топлата вода не е някакво голямо откритие на човека. Тя е даденост от природата.

Дали вие не сте следващия велик предприемач?

Дали вие не сте следващия велик предприемач?

Това мислене, че всичко вече е измислено и е създадено, не е нищо друго освен резултат от целенасоченото потискането на човешката психика и непрестанното натрапване на това, как единици са тези, които могат да направят това и онова. Как нищо не зависи от нас. Как единици са тези, които могат да изкарат, извинявам се, да направят пари. Как ние „обикновените” граждани  не можем да влияем на решенията на политиците. Как всички блага вече са разпределени. Как единици са хората, на които им хрумват гениални идеи…

Не! Единици са тези, които могат да повярват, че именно тяхната идея е гениална! Единици са  тези, които вярват, че  могат да осъществят мечтите си, да променят света, да разгърнат потенциала си! Единици са тези, които вярват, че тяхното действие или бездействие има значение и може да окаже влияние върху тях, върху света около тях! Единици са тези, които не се страхуват да вземат нещата в своите ръце!

Не да чакат да дойде точният момент или да оставят нещата просто да се случват. Предприемачите са тези, които вярват, че именно те могат и трябва да променят нещата.

Да вярваш. Точно това е предприемачеството!  Да вярваш в себе си, че точно ти… ДА! Точно ти! можеш да промениш света към по-добро. И всичко, което правиш или не правиш има значение. Както за теб, така и за всичко, което ни заобикаля.

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.