Времето е пари. Може ли да го продадем?

Предприемачеството – религията на 21-ви век!
06.06.2013
В собствено жилище, но на тясно
14.06.2013

Времето е пари. Може ли да го продадем?

Всички сте чували, че времето е пари (и парите са време) и това наистина е така. Знаете ли колко време струват вашите обувки? Да приемем, че струват 70 лева, а вие работите за 800 лева на месец. Тогава вашите обувки струват точно 14 часа (800 лева / 160 работни часа на месец = 5 лева на час х 14 часа = 70 лева). Много или малко са 14 часа или почти два работни дни? Дали това са най-тежките ви дни от месеца или са от онази седмица, в която шефа беше в командировка?

Това, разбира се, е само един начин за да изчислите колко струва вашето време. Може свободното си време да го продавате по-скъпо. Ако в някоя събота сутрин ви се обади ваш познат и иска да му инсталирате Windows-а, вие сигурно ще му поискате повече от 5 лева на час, за които сте се договорили с вашия работодател, нали? Или може би самата работа е по-сложна и затова цената е по-висока? Но да приемем, че работната ви ставка е универсалния измерител в случая.

И така, времето е пари и един ваш час се равнява на 5 лева. Представете си сега, че времето ви е ограничено и всеки има брояч в тялото си, които отмерва колко време ти остава. Единствения начин, за да живееш по-дълго е като си купиш време (сюжета е от филма Дилъри на време). Не е ли подобна ситуацията в момента. Ако имаш спестени 4,800 лева, те ще ти осигурят 6 месеца (4,800 / 800 лева месечна заплата) свободно време (или живот, ако филмът се окаже пророчески).

Когато имате подобно разбиране за вашето свободно (а и не само) време, много по-отговорно ще го изразходвате, защото и то (както и парите) е изчерпаем и ограничен ресурс.

А може ли да си купим свободно време или да продадем нашето? Да приемем, че работите в нормална българска фирма и ви се полагат 20 дни платен отпуск на година, съгласно Кодекса на труда. Дали е много или малко, тук не говорим. Той ви е даден, за да може да се възстановите от тежкия и уморителен труд, които полагате ежедневно, ден след ден.

Представете си, обаче, че може да продадете част от тази отпуска и да получите за нея реални пари. Или да си купите още няколко дни към 20-те, които ви се полагат. Малко трудно осъществимо е, но все пак да помислим как би изглеждала една такава „борса” за почивни дни.

Ще пилеете ли времето си, ако то е на изчерпване?

Ще пилеете ли времето си, ако то е на изчерпване?

На първо място, законодателството трябва да го позволява и работодателя да е съгласен с това. Най-лесно изглежда да се търгува време между хора с еднаква заплата. Така няма да има допълнителни разходи и за работодателя. Например, Иван и Митко получават по 1,300 лева и имат по 20 дни платен отпуск на година. На Иван, обаче, ще са му необходими не повече от 10 дни тази година, а и му трябват малко пари, за да погаси един стар дълг. Митко е планирал месец и половина почивка със семейството си и му трябват допълнителни 10 работни дни отпуск. Той си ги купува от Иван за 650 лева и готово. Работодателят също няма проблем – общия брой на почивните дни за двамата е 40.

Малко по-сложни стават нещата със служители на различни заплати. Да приемем, че на Митко не му стига още един ден за планираната почивка и той отива при Георги (заплата 650 лева), за да си го купи. Тъй като Георги получава два пъти по-ниска заплата, два от неговите дни ще се равняват на един за Митко и той ще получи 65 лева за неговите два дни. За работодателя, сметката се получава. Държавата също си получава осигуровките върху тези 65 лева.

Друг вариант за продажба на вашите почивни дни е замяната им с нещо по-ценно за вас, което предлага вашия работодател. Може, например, да размените един ден от вашия платен годишен отпуск за месечна карта за фитнес.

Ситуацията, която ви описах е само хипотетична и засега не е възможна в България (на други места по света вече се прилага). Идеята ми е да се замислите за вашето време, как го изразходвате, как може да го „продадете” или замените за нещо друго. Ако само си зададете въпроса „Какво би станало, ако…?”, аз съм постигнал целта си.

Приемам всякакви коментари, защо това е невъзможно или как може да се осъществи и какви ползи (или вреди) биха се породили.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Teodora каза:

  Явно филмът Дилъри на време накара много от нас да се замислят. Аз самата също съм изложила разсъжденията си по този повод.
  Това за търгуването на отпуската обаче ми се струва фантастично. А не е ли длъжен работодателят да ти плати парите за отпуската, ако не ги ползваш вместо да ти се налага да ги търгуваш? В България това няма да стане, но в чужбина…

 2. Работодателят е длъжен да ти ги плати само в случай, че е невъзможно да си вземеш отпуск. В САЩ все повече работодатели са склонни да организират такава “борса” за почивни дни.

 3. Иван каза:

  Твърдението “Времето е пари” би Ви попречило да си вземете изпита по физика, но и по икономика. Ще Ви дам материал за размисъл от сферата на икономиката:
  1. Ако времето беше пари, то променливата “време” нямаше да фигурира във формулите за различните видове лихва;
  2. Човек може да притежава пари (или заеме чужди такива), но не може да притежава (заема) време.

  Ето малко материал за размисъл и от сферата на правото: Европейското континентално право не допуска отказ от права. Което означава че ако искате да размените отпуск (или друго право) за нещо трето, то просто трябва да смените континента. Или времето 🙂

 4. Dude каза:

  Типичен пример е да имаш чистачка в къщи, вместо да си губиш всяка седмица по 2-3 часа, даваш и 20-25 лв и тя чисти, докато ти си правиш кефа. Особено ако ги изкарваш тея пари за час Ето така се заема време:)

  Имаше една реклама на Swatch – Time is what you make of it………

 5. Dude, много добър пример.

 6. Браво, Тони! Много интересна статия. Много хора не могат да контролират собственото си време. А то така или иначе не стига. “Или вие контролирате деня си, или той контролира Вас!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.