“Предприемачество в България” – какъв семинар само!

Правата на майките и българските работодатели – част 2
26.11.2013
Изгодни ли са нискобюджетните самолетни полети?
11.12.2013

“Предприемачество в България” – какъв семинар само!

В периода 8 – 10 ноември , в хотел „Дружба“, Банкя, се проведе 8 – ми студентски обучителен семинар на тема: „Предприемачество в България – добри практики и перспективи“.

Семинарът беше организиран от „Институт за икономическа политика“ (ИИП) в партньорство с фондация „Ханс Зайдел“ и “Roca Bulgaria”.

През последните 3 години съм присъствал на десетки семинари – еднодневни и двудневни, свързани с бизнес и предприемачество, но още в началото имах чувството, че този ще бъде различен. Е, оказах се прав.

В семинара взехме участие около 40 студента.

Групата тръгна от зала „Христо Ботев“ с подсигурен транспорт, както и подсигурено спане и храна за 3-те дни, през които щеше да се проведе събитието.

След пристигането ни в Банкя, около 18:00 вечерта на 8-ми, последва кратко откриване с водещ Ясен Георгиев, изпълнителен директор на ИИП.

Беше организирана много интересна игра, чрез която много бързо всички успяхме да разберем по нещо за себе си.

След откриването дойде време за вечеря.

Още в самото начало започнахме да водим разговори на интересни теми. С някой много бързо стигнахме до различни идеи за бизнес партньорства, които предстои да осъществим.

След вечерята се настанихме в една много хубава механа и там продължихме да съчетаваме полезното с приятното.

На следващата сутрин, всички станахме рано и седнахме на закуска.

След това, дойде време за официалният старт на предстоящата програма на семинара, която се оказа едно неверотно преживяване, за което главна „вина“ имаха организаторите и лекторите, които бяха поканени да споделят с нас опитът си.

Първият панел стартира с така нареченото „Бизнес кафене“с модератор Десислава Петрова, Директор “Европейски програми и проекти“, ИИП.

Бяхме разделени на няколко отбори и ни бяха зададени различни казуси, които да разрешим.

През цялото време хората от едната маса се местеха на друга и споделяха различни идеи за решаването на различните казуси. И накрая, естествено, от всяка маса един представител изнесе презентация пред останалите, за това, до какви решения на зададения проблем бяха стигнали участниците.

Казусът на първоначалната ми маса бе – „Начини за насърчаване на предприемачеството в България“. Няма да ви споделям сега идеите, тъй като се оказа, че имаме доста такива и рискувам да ви отегча :).

Последва една много интересна презентация на Драгомир Белчев, финансов директор, ИИП, която бе насочена към предприемачеството и условията за правене на бизнес в България.

Тук някъдe бяхме на обяд :).

Следобеда продължи с невероятен заряд – след взривяващото представяне на Светлан Станоев, основател и мениджър в The Business Institute, регионален център на Институт за предприемачи на Сиско в България .

Темата на неговата презентация бе „Генезисът и успехът на СтартЪп идеята“

Той сподели с участниците разработената от него „Мандала“ на бизнес идеята. Или казано по друг начин „Космосът“ на нашата идея. Препоръчвам на всеки да се запознае с този модел на оценка. Наистина е впечатляващ. След като представи своя проект, г-н Станоев даде много хубави съвети. Отново краткостта, към която се опитвам да се придържам, не ми позволява да ви ги изброя всичките, но определено един от съветите остана много дълбоко запечатан в мен.

Бъдете “Hunter”! Да бъдете ловецът, а не плячката!

Естествено, след края на неговата презентация, последва и практическо занимание, където приложихме „Мандалата“ и оценихме нашите бизнес идеи, след което успешно ги представихме пред останалите участници.

Тук някъде бяхме на вечеря и след това, завладяхме Банкя. И по-точно, една сладкарница, която се оказа и най-оборотното заведение в района, а ние си мислехме, че ще ядем торта. Общо взето – дълга история… 🙂

Както и първия ден, след една доста дълга нощ, всички отново се срещнахме на закуската, след която се настанихме в конферентната зала, където ни очакваха няколко презентации, които се оказаха повече от вдъхновяващи.

Презентационният панел беше открит от Веселин Симов, Мениджър маркетинг и продажби, Рока България.

Изключителен човек, с огромен предприемачески опит, който той, с огромно удоволствие, сподели с нас и ни разказа за неговата „Стълба на успеха“ и за това какво е „Истинско предприемачество”. Г-н Симов ни разказа и една много интересна случка от личния му живот, която от уважение и съображение, няма да споделя, само ще загатна, че става въпрос за човек, който той е уволнил преди доста години, когато всъщност е дошло предложението от „Roca” за тяхното бъдещо партньорство.

След вдъхновяващата презентация на г-н Симов, щафетата пое Любомир Лозанов, изпълнителен директор, “Амета холдинг”, който ни разказа историята на „Лудогорско пиле“ и ни „разходи“ из всички пътеки и препятствия, през които са минали с неговия екип, докато стигнем до наши дни, когато „Лудогорско пиле“ е една от най-големите компании за птиче месо в България и основен доставчик на пилешко месо на един от водещите ресторанти за бързо хранене, и то не само в България. Доста се посмяхме :). Надявам се за хубаво да е било :).

След кратка кафе-пауза на сцената се качи Деян Василев, управител и основател на Моите Пари ООД и КредитЛанд ЕООД. Много позитивен и зареден с енергия човек, който ни сподели страхотен опит. Разказа ни за контактите си с бизнес ангели и инвеститори и за това, че той самия смята, че за да бъде един човек успешен предприемач – трябва да е много „ЛУД“ и изобщо идеята, която той има не трябва да го оставя на мира. Да се буди през нощта, да извира от него и непрестанно да го тормози.

Дилян Димитров, Представител на Eleven Accelerator Venture Fund. Не знам дали има по-добра дума от „вдъхновяващ“!

Изключителен професионалист, който ни сподели опитът си. Като цяло неговото мнение, че много по-добре е когато имаме някаква идея – веднага да тестваме. И преди да отидем при някой инвеститор да мислим дали нашата идея е „scalable” – дали може бързо да се разрасне.

Тук вече всички бяха превъзбудени и започна да ни обхваща една носталгия, тъй като усещахме, че наближава края на този умопомрачително-енергезиращ уикенд, който прекарахме заедно.

И тук дойде време за „Големият финал“.

Раздаването на сертификати и последни думи на всички участници.

Нямам толкова силни думи, с който да опиша събитието.

Страхотна организация! Страхотни хора – като започнем от организаторите, минем през гост-лекторите и стигнем до нас (участниците) мога спокойно да заявя, че:

„Това е най-впечатляващото събиране на талант и човешко познание, което някога е ставало в Белия дом, може би с изключение, когато Томас Джеферсън е вечерял сам“.

Джон Кенеди – на прием, на който са поканени 49-има нобелови лауреата в Белия дом през 1962 година.

Желая успех на организаторите и за напред!

Светът има нужда от хора като вас… и нас разбира се! 🙂

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.