Може ли да се стартира бизнес докато работим на трудов договор?

Фокус групи
17.07.2013
Времето е… кафе
22.07.2013

Може ли да се стартира бизнес докато работим на трудов договор?

Това е първия дебат, който ще направим в сайта. Идеята за тази нова рубрика е на Борис Бачев и е вдъхновена от дискусията под статията Защо се проваляме с личните бюджети? В нея ще се задава един въпрос в сферата на личните финанси и собствения бизнес и всеки ще може да остави коментар с неговото мнение и защо защитава едната или другата теза.

Започваме с първата тема „Може ли да се стартира бизнес докато работим на трудов договор?”. Вие как мислите? Ако искате да се включите, оставете коментар и гласувайте в анкетата.

Ето част от коментарите по темата:

Не можеш да развиваш бизнес и да работиш на друго място, освен в някакви много частни случаи. Нали докато работиш за основния си работодател през деня няма да можеш да обръщаш внимание на другите си дейности? А твоите клиенти и доставчици надали ще чакат да стане 17:30, за да работят с теб.

Ако си примерно уеб програмист можеш да взимаш някакви допълнителни проекти след работа. Само че, това не е бизнес, а е втора работа. Няма как да разработваш бизнес вечер, сам – нали трябва да спиш и да релаксираш по някакъв начин, за да си работоспособен на другия ден? – казва Galarad.

Aз съм градско дете, родителите ми са родени в София и не съм имал досег със селото и със земеделие. Прави разлика между арендатор и получател на рента. Тръгнах от 0 декара, в момента притежавам 126. Но всички са дадени за обработка на Кооперации. Никъде не притежавам повече от 15 дка, за да елиминирам възможността от лоши доходи заради провалена реколта следствие на суша или градушка. Териториално- където има плодородни земи с традиционни култури, като слънчоглед, пшеница, лавандула. Всяка година реинвестирам рентата и отделените за инвестиции средства. Доходността е различна, но средно 70 лева на декар. Не вложих в жилища, защото си зависим от заетостта и коректността на наемателите, първоначалната огромна инвестиция и доста по-бавните темпове на възстановяване на капитала.

Имам познати, които си вземат рентата в продукция, реализират я и получават още по-добри резултати, но те имат роднини и познати на място, подсигурени пазари, като така съчетават инвестиране и търговия. За това ти казвам отново- прецени какви познания и интереси имаш, поставяй си малки и реални стъпки, това може да е и твоя път, но може да се насочиш и към инвестиция в акции на фирми, което също е добър избор ,и с неособено голям първоначален капитал. Ето тук вече ще ти е необходим и борсов съветник, защото колкото и добре да сме икономически подготвени, винаги пропускаме някои дребни детайли. Най- важните неща са: избор в какво да инвестираш, изготвяне на реалистичен план, подсигуряване на начален капитал и действие – казва Неделин.

Да приемем, че бизнесът е свързан с онлайн търговия. Тези 4-ри часа след 18:00 и 14 часа събота и неделя ще са ти абсолютно достатъчни за да успяваш да поддържаш 1-2-3, дори 4-ри сайта. Един час е абсолютно достатъчен за да разпространиш обяви по сайтовете, ако се налага да отговаряш на e-mail-и и т.н. А поръчките можеш да приемаш дори и докато си на работа. Не мога да се съглася с теб, че времето не стига и не може да развиеш някаква самостоятелна дейност извън работно време. Как тогава има хора, който успешно са развили и ръководят по няколко компании? Те не живеят по някакви други правила. Също разполагат с 24-часа в денонощието. Много от най-успешните хора казват, че спят по най-много 6-часа и 18-19-20 часа работят.

Ще ти дам един пример със себе си. Преди време, в рамките на един месец поддържах 2 сайта, правех анкети за една маркетингова агенция (които отнемат доста време), написах курсова работа от 100 страници, разработих бизнес план за стартиране на една фирма по европейски проект и попълнихме и предадохме документите, ходех на лекции и упражнения 4-ри дена в седмицата от 9:00-18:00, спортувах 3 дена в седмицата, излизах и въпреки това се справих с всичко в рамките на този 1 месец. И дори усещах, че мога да се захвана с още нещо. Всичко е въпрос на желание, силна самодисциплина и да преследваш докрай целта си.

Ще ти дам пример с един мой познат. Преди години той беше главен редактор в един вестник. Предполагам си представяш колко много работа е това. В същото време този човек разработи компания, която мисля,че е една от най-големите в неговият бранш. И това нещо той го направи с много пот на челото и много безсънни нощи. Но го направи, защото беше упорит и не се притесняваше да пожертва съня си за да постигне целта си.
Да, захващал съм се. До скороо имах 2, за кратко 3 онлайн магазина. Скоро отново ще стартирам няколко. Когато започнах целта ми беше да достигна печалба от 1 000лв. На 4 месец бях достигнал 500лв. На 6-тия 800 и се въртях до година около тази сума 800-850лв. И всичко съм го правил в движение и за по 1 час на ден пред компютъра. Иначе през годините съм търгувал с много и най-различни стоки – казва Борис Бачев.

И така, може ли да се стартира бизнес докато работим за друг или не?

[polldaddy poll=7258483]

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

27 Comments

 1. Борис Бачев каза:

  Аз съм твърдо “ЗА” и с двете ръце. Защо? Защото повечето хора когато стартират собствен бизнес едновременно работят и го развиват. Бавно и постепенно. И като преценят, че вече бизнесът им е достатъчно доходоносен, или просто, че е дошло времето да натиснат по-здраво за да го развият, оставят работата и влагат целият си потенциал и енергия. Нали целта на всички е да сме свободни, финансово независими, за да можем да “избягаме” от системата. А това не може да стане без да направим нещо свое, което да ни помогне да напуснем работата и работодателя, който преди години се е осмелил да стартира бизнес и най-вероятно също е бил наемен работник, преди да дойдем ние и да му изкарваме парите. Не са малко примерите за хора, които са развивали бизнес докато работят. Поне аз лично познавам доста.

 2. Стойне Василев каза:

  Да, за това съм съгласен. Може би въпросът трябваше да бъде не за стартиране, а за бизнес паралелно с основната работа. В този случай съм по-скоро на противоположното мнение. Човек винаги може да намери време за нещо, което го стимулира да се развива, но зависи от ситуацията. Както някой беше казал не може да казваш на клиентите си, че може да се видите само по време на обедната почивка и след 17.30 часа (както аз го правя в момента), защото това не е пълно обслужване. Винаги има хора, на които им е по-удобно да се видим през деня.

  Другото нещо, дори бизнеса да е изцяло онлайн пак отнема време. След работа, освен да отделя време на семейството ми и да се срещна с приятели, искам и да си дам малко почивка. В днешно време няма работа, която е лека и не те натоварва (физически или психически).

  Аз съм на принципа като правя нещо, да го правя добре и да му съм се отдал изцяло. Съчетаването на две (в повечето случаи) коренно различни дейности не води до добри резултати, като това е базинато изцяло на собствения ми опит.

  Последния пример, който ще дам беше от StartUP Academy. Получих съобщението, че съм одобрен за финалната фаза буквално няколко часа преди представянето и трябваше да направя презентация. Малка подробност е, че по това време бях на работа и имах доста срещи. Презентацията я направих буквално за 20 минути преди да започне финала. Явно съм се справил, щом спечелих академията, но някой път нещата изисквата повече време.

 3. Стойне Василев каза:

  Като гледам резултатите от анкетата, явно повечето хора мислят като Борис 🙂

 4. Galarad каза:

  Съдейки по резултата, може би единственият глас “Против” е моя :). Анкетата обаче не е представителна, защото бих заложил 3 към 1, че нито един от гласувалите “За” не е собственик на развит бизнес, който е развил, докато е работил на пълен работен ден другаде. Да, на хората – особено младите хора – им се струва, че това е възможно, но ето – мнението на Тони, като човек, вече опитал е в подкрепа на моята теза.

  Най-напред трябва да дефинираме какъв е този “Бизнес”, за който аз говоря. Ако вземем най-широкото определение, Бизнес е “съвкупност от дейности с цел задоволяване на потребност”. Така дефинирано, определено съм “За”, че можеш да правиш бизнес в извънработно време, но това е просто втора работа. Да шиеш гоблени вечер, да правиш уеб сайтове, да даваш уроци по математика – все примери за такава работа.

  Защо според мен това не е бизнес? Първо, нямаш фирма и нямаш официални доходи, плащаш данъци и т.н. Второ, тези бизнес дейности много трудно могат да станат самостоятелен бизнес. Те са обречени да останат генератор на допълнителен доход към основната заплата. Ако това е основния ти бизнес ти трябва да се конкурираш с останалите в твоя бранш, които вече имат фирми, вече плащат заплати, имат екипи, имат портфолио – ако това можеше да се постигне с работа вечер, всички щяха да го правят като съпътстваща, а не като единствена дейност.

  Затова, аз давам една по-ограничена дефиниция на Бизнес така, както го разбирам – това е
  – дейност, която генерира достатъчно приходи, за да бъде единствен източник на доходи за теб и семейството ти;
  – дейност, в резултат на която плащаш данъци и осигуровки на държавата;
  – дейност, която има потенциал за растеж, като обороти и печалба

  Ако сте съгласни с моето определение за Бизнес, можем да продължим с дискусията. Ако не сте, очаквам възражения

 5. Стойне Василев каза:

  Galarad, аз съм съгласен с теб и също гласувах с Против в анкетата. Това, което аз правя (консултации за лични финанси и собствен бизнес) малко трудно се съчетава с основната ми работа. Да, засега успявам и се генерира допълнителен доход, но ако искам да стана наистина добър, ми трябва повече време. И то “работно” време, защото малко трудно се съчетава вечер семейство, приятели и втора работа. Ако съм на бригада в САЩ, например, и съм отишъл само да работя – ок, ще изкарам известно време с това натоварване, но живота не е само работа и бизнес.

  Ще ви дам един пресен пример от преди 5 минути. В обедната почивка имах среща със собственици на малък бизнес, които имат нужда от консултация. Първата среща е безплатна (основен принцип), но ако искам да отида на място, това ще ми отнеме време.

  За потенциала за растеж – да, има потенциал и пазар, но все още недостатъчен, за да стане основния ми източник на доходи.

 6. Борис Бачев каза:

  Galarad – нищо не те спира да си отвориш фирма и да си плащаш данъците. Дефиницията ти за бизнес ми харесва, но не съм съгласен само с това “- дейност, която генерира достатъчно приходи, за да бъде ЕДИНСТВЕН източник на доходи за теб и семейството ти”. Да кажем, че си уеб програмист, тъй като ти даваш този пример. Работиш във някоя фирма и получаваш 1 000лв. Отворил си фирма и извънработно време правиш сайтове и си докарваш чисти 800лв. И според теб това нещо не може да се нарече бизнес? Ето я и моята дефиниция за бизнес – Бизнесът е съвкупност от икономически и политически решения, правилното прилагане на които, водят до генериране на печалба – независимо от моментната политическа и икономическа ситуация.

  Тони – съгласен съм, че не е лесно да се съчетава разработване на бизнес, семейство, приятели. Но, аз съм убеден, че когато човекът до теб те подкрепя и разбира, винаги ще е така, дори когато нямаш достатъчно време и прекарваш дълги часове в работа след работно време. Приятелите, поне истинските, също ще те подкрепят изцяло. Да, живота не е само работа и бизнес, но аз смятам, че си заслужава да се пожертва съня и няколко години усилен труд, стига това да донесе нужните резултати. И като гледам ти самият с колко много неща се занимаваш, смятам, че си съгласен с последните няколко изречения.

  Обобщение: Дали може или не може да се стартира бизнес, докато сме на трудов договор? Естествено зависи от естеството на бизнеса. Дали ще е онлайн или офлайн, дали ще е свързан с услуги или търговия и т.н. Зависи и от нас самите, какво сме готови да жертваме за да постигнем това, към което се целим. Тони много ми харесва една мисъл, която съм я чул от теб “Целите са мечти с крака”. Те ни отвеждат там където искаме. Ако предпочитаме да спим по 8 часа, да излизаме всяка вечер след работа и да се излежаваме до късно през почивните дни, значи бизнесът не е нашият път в живота. Но, ако искаме да се опитаме да бъдем свободни, въпреки трудностите и загубите, които претърпяваме, докато вървим по трудният път на разработването на една фирма, значи си заслужава да опитаме да стигнем до нашата цел.

 7. Здравейте,
  Пише Марина Мучакова. Според мен най-основополагащо е желанието за развиване на бизнес, изграждането на добра система и отдадеността на тази идея за един реалистичен период от време. Има много видове бизнес и не всеки от тях изисква личното ви присъствие от 9 до 5. Ако инвеститора (или предприемача) прецени, че може дори работейки по трудов договор, да отдели бюджет, той може да събере и екип (за бизнеса си) и да го стартира. Можете да започнете в сферата на МЛМ (мулти левъл маркетинг компании), примерно. При тях не зависите от работно време, имате ниска входна такса и най-голямото ви богатство са хората, които познавате 🙂 Естествено трябва внимателно да подберете компанията 🙂 Не са важни само компенсационния план и продуктите- важни са още екипът и обучението 🙂

  Моят контра въпрос е “Защо да НЕ стартираме бизнес докато работим по трудов договор?”. Искрено вярвам и съм убедена, че отговаряйки на този въпрос ние сами ще премахнем съществуващите препятствия по пътя си едно по едно и можем да създадем нещо работещо и даващо добра възвращаемост 🙂

  Поздрави!

 8. The Cat каза:

  Борис Бачев, ако към определението на Galarad добавим и откриване на работни места тогава идеята да работиш някъде на трудов договор пропада, освен ако нямаш съдружници или ако някой ти движи нещата, което няма да ти е на сметка.

  Марина, говориш за някакъв допълнителен доход по вече работеща система. Това не е собствен бизнес.

 9. Galarad каза:

  @Борис – нищо не те спира да си отвориш фирма, само че тогава изведнъж ставаш юридическо лице, трябват ти счетоводни услуги и държавата ще ти вземе поне 10% данък. Вече може да се каже, че се опитваш да стартираш бизнес, иначе е просто работа вкъщи.

  После, ако един бизнес не е достатъчен да изхранва теб и семейството ти, тогава ти си винаги подчинен на основната си работа, защото не можеш без нея. Тоест зависим си от основния си работодател, но понеже допълнителните приходи водят след себе си и по-висок стандарт – вече не може да се откажеш и от втората си работа. Честито, вместо 8 часов работен ден вече имаш 12 часов, при това като изпълнител. Вместо да си свободен, си двойно зависим.

  Ако приемем твоята дефиниция, то аз правя бизнес, като продавам вафли на колегите в офиса, които ги мързи да отидат до магазина – купувам ги по 40 ст., продавам ги по 60 ст., печалба за месец – 12 лв. Ако това е бизнес, значи дискусията ни свършва тук :).

  Ето ти още един пример – това и към г-жа Мучакова – идва сутрин една баба до офиса, продава гевреци по 80 ст. Тя бизнес дама ли е? Занимава се с търговия, спокойно вместо гевреци можеше да продава сапуни по MLM схема. Ако не е бизнес дама, кога ще стане такава – нали работи за себе си??

  А ето тук има някакво противоречие – от една страна казваш “Ако предпочитаме да спим по 8 часа, да излизаме всяка вечер след работа и да се излежаваме до късно през почивните дни, значи бизнесът не е нашият път в живота” – значи от една страна трябва да вкараме всичкото си желание и усилия и време в развитието на бизнеса си, а от друга страна – да го правим по 2-3 часа на ден, вечер, след като сме уморени от основната си работа, “бавно и постепенно”.

  @Марина Мучакова – отговорът на вашият въпрос е “Защото не можем да положим достатъчно усилия и да отделим достатъчно време, за да бъде бизнеса ни успешен. Клиентите не искат те да се съобразяват с нашето време и възможности, искат ние да се съобразим с тях”.

  Кажете ми, ако продавате MLM продукт, ще бъдете ли ефективна в продажбите вечер от 18 до 20 часа? Когато всеки се прибира уморен от работа и последната му грижа е, някой да му продава нещо? Ако някой мой познат или приятел ми причини това, вероятността да не бъдем повече приятели е доста висока. Или вие само ще тренирате екипа си вечер от 18 до 20, а този екип няма да има други ангажименти през деня и ще продава толкова успешно, че да изкарат и за тях и за вас?

  Аз писах и преди на Борис – напишете ми един кратък Бизнес план, как развивате бизнес в извънработно време и как си го представяте в период от 3 години – защото тук, както и в много други неща “дяволът се крие в детайлите”.

 10. Според мен спорът в случая е малко безмислен. Въпросът е: Може ли да се СТАРТИРА бизнес, докато работим на трудов договор?
  Според мен отговорът е еднозначен: Да, може да се СТАРТИРА, но ако той не се доразвие и не напуснем след време основната си работа, за да му се отдадем изцяло, всичко ще си остане на ниво допълнителен доход.
  Борис е прав, че ако човек не се стреми към това да е независим и не се опитва постоянно да се развива и израства, няма да постигне много в живота.
  Съгласна съм и с определението на Галарад за разликата между бизнес и допълнителна работа.

 11. feeria каза:

  Въпросът е много (ама много) общ.
  На такъв въпрос има един отговор “Може”.
  И какво от това!

  Важно е не дали може да се стартира, а дали може да се развива паралелно с работата на заплата. Как, кога , докога и т.н.
  Това е все едно да попиташ “Може ли да се тръгне да се изкачва Еверест (примерно) през лятната отпуска?
  Може.
  Не само през отпуската може да се тръгне. Може и всеки ден да се тръгва, ако човек реши:)

  Иначе, да се стартира – може, за другото – зависи.
  Зависи от трудовия договор – човек може да работи като охрана (2дни работи , 2 почива).
  Може да е с работно време 2часа на ден. Може да свършва работа в 16 часа ( в Илиенци всички свършват в толкова ). Изобщо много варианти има.

  От друга страна: как ще дефинираме “бизнес”?
  Дефинициите , дадени по-горе са доста общи.
  Със сигурност, това колко ( и дали изобщо ) печелиш не е критерий. Нито времето, което отделяш, нито дали се развиваш нагоре или надолу.Нито дори това, дали имаш фирма.

  Според мен, бизнес имаш тогава, когато имаш поне един нает работник/служител, които изпълнява основна роля в дейността ти. Произвежда, или продава или снабдява с материали или върши нещо друго важно, без което не може. А ти го ръководиш.
  Всичко друго е вид занаятчийство.
  Работиш сам и сам вършиш всички основни операции.
  Независимо, по колко часа на ден, седмица или месец. Независимо, дали имаш регистрирана фирма или не. Щом си сам , значи си занятчия (в най-широк смисъл)

  Всъщност, занаятчийството не е лошо нещо. Със сигурност е по-добре да си успешен занаятчия, от колкото неуспешен бизнесмен.

  Ако обаче, под “бизнес” разбираме всяка допълнителна дейност в извън работно време, въпросът би трябвало да е
  ” Може ли да се изкарват пари от допълнителна дейност , когато си на трудов договор?”
  Може:)
  По-важно е обаче, защо, как, кога, с какво и т.н.

  Всичко зависи от конкретните дейности(бизнеси).
  Можеш да даваш уроци, можеш да правиш сайтове, можеш да свириш на сватби, можеш да плетеш шушони. Можеш да правиш (за пари) хиляда други неща:)

  Може дори да имаш фирма с примерно 10 работници, които продават коледни артикули 1 месец в годината пред Халите.
  Или да държиш кафенето в партера на офис сградата, в която работиш.
  Или да имаш 5 вендинг апарата и един нает служител, който да ги обикаля един път седмично (примерно), а ти да се грижиш само за финансовата и юридическата страна на дейността.

  Изобщо, има много варианти.
  Но при всички случаи става дума за малка по обем работа, която изисква малко ежедневни усилия, малко капитали и позволява гъвкавост на реакциите.
  Малко “занаяти” , да не говорим за бизнеси, отговарят на тези условия.

  Факт.

 12. Galarad, какво значи “изведнъж ставаш юридическо лице”, ами ние до сега за какво си говорим? Естествено, че ако искаш да направиш бизнес ти трябва да си юридическо лице, или приходите да ги прекарваш през фирма на твой приятел.
  И не зависимо дали първите месеци печалбата ще ти е 1-, 20 , 50 , 100лв. ти вече правиш бизнес, плащаш си данъци, наел си счетоводител.

  Galarad, по твоята логика, човекът , който държи магазина за хранителни стоки в блока ми също не прави бизнес. Той купува също вафли и бонбонки и т.н. за 20ст. и ги продава по 50ст и няма нает персонал. Къде е разликата? Единствено във асортимента. Във всеки бизнес, в който търгуваш със стоки, ти правиш бизнес по този начин. Купуваш дадена стока по-евтино и я продаваш по-скъпо. Отвори си една фирма и им продавай и вафли и сандвичи, и кафе, и им носи кола 🙂 :).

  Относно бабата с гевреците. Аз съм сигурен, че тя не продава гевреците за себе си. Преди няколко години един мой приятел и той беше наел няколко баби да продават гевреци и ги развозваше в различни точки на София.

  Ами да, бавно и постепенно. По 2-3 часа. Кое по-точно не разбра? А целият потенциал трябва да го впрегнеш, защото не всеки ще издържи на това напрежение.
  Galarad, и един въпрос към теб. Ти някога опитвал ли си да направиш нещо свое? И друго. Според теб ако един човек взима заплата 600лв. и успее да направи отделно някакъв малък бизнес, които да му носи чиста печалба от 600лв и той напусне работа, и се захване само с това начинание. Този човек просто сменя работата, а няма собствен бизнес, така ли? Поне от написаното от теб до тук звучи точно така.

  Feeria, не съм съгласен, че бизнес е само когато имаш наето лице. Защо? Ами мой познат има 6 онлайн магазина за хранителни добавки и изкарва доста сериозни суми. Според теб той няма бизнес, ами е занаятчия? :).

 13. Galarad каза:

  Наистина, въпросът е зададен прекалено общо. Затова аз се опитвам да го преформулирам в “Можете ли да стартираме успешен бизнес, който може да замести изцяло основната ни работа, докато сме на работа от 9 до 6 всеки ден и работим само вечер, събота и неделя”. Това е много по-практичен въпрос, иначе feeria и Здраве и лични финанси са казали съвсем точно, че да, стартирането е просто.

  Аз съзнателно бягам от дефиниция, която включва наемане на хора, защото тогава Борис няма никакъв шанс да защити тезата си.

  Борис, до сега говорим за работа в извънработно време. Колко учители, които дават частни уроци след работа издават фактури? Колко “майстори” на автомобили, работещи в гаража си го правят и т.н. и т.н. Щом си съгласен с мен, че за да правиш бизнес, е необходимо да имаш фирма, продължаваме нататък.

  По моята логика човекът, който продава в магазина пред блока ти прави бизнес. Той, за разлика от мен в примера с вафлите, изпълнява и трите условия:

  – има фирма
  – това е единственото му занимание
  – има потенциал за растеж, като обороти и печалба – може да направи по-голям магазин, или верига магазини, или да се насочи към сегмента на луксозните стоки, или да стане дистрибутор на марка и т.н.

  Аз съм ограничен и по трите показателя – първо, не съм юридическо лице, нямам фирма и не плащам данъци. Второ, продавам вафли “между другото” и доходите от тази дейност не ми позволяват да зарежа основната си работа. Трето, пазара ми е ограничен до колегите ми, тоест няма потенциал за разтеж над, примерно, 30-50 лв. с много усилия от моя страна. Ако си отворя фирма, разходите по нея ще надхвърлят 50 лв. на месец. Освен това, забележи – аз си докарвам този доход през деня, в работно време!

  Какво се опитвам да илюстрирам с примера, също и с бабата (приеми, че тя работи за себе си) – че ако човек практикува дейност с малък доход и липса на възможност за развитие, то дейността му няма да доведе до това така желано “освобождение”, към което се стремиш. Това е същото, като да се хванеш на втора работа след работно време. Дори тогава си по-добре, защото имаш гарантиран доход.

  Борис, не е възможно “бавно и постепенно”, за по 2-3 часа вечер. Ще се опитам още по-просто да обясня. Пазара е краен – имаш Х потенциални клиента. Ти работиш 2-3 часа вечер, бавно и постепенно. Твоите конкуренти работят по 14 часа всеки ден, вкарали са личните си спестявания и знаят, че или ще успеят, или ще фалират. Кой, според теб, има шанс да успее? Монополът е естествения стремеж на всеки бизнес, това би трябвало да си го учил в университета. Няма място за всички, а само за “най-” добрите, мотивираните, финансово обезпечените, бързите и т.н.

  На първият ти въпрос – аз съм съдружник във фирма от 11 години. В началото и аз и моят съдружник имахме и доходи от друга работа, НО той беше съдружник в друга фирма, а аз работех по Европроект в университета, съответно имахме възможност да отделяме достатъчно време през деня за общата ни дейност, а не вечер по няколко часа. Със сигурност нямаше да успеем, ако работехме от 9 до 6 за някой друг.

  На втория ти въпрос – ключово е да се отговори “мога ли аз и семейството ми да живеем Х месеца с половината от дохода си” и “какъв е потенциала за растеж, като обороти и печалба”. Аз твърдя, че е супер невероятно да имаш човек, който да работи на основна работа, да развие успоредно с това бизнес, който да му носи достатъчно доход, че да напусне основната си работа И след това да издържи достатъчно време, за да може бизнеса му да навакса загубения доход, освен това бизнеса да е с потенциал за растеж и да не е много наситен с конкуренти.

  В твоя пример, преди напускане той е имал 1200 лв. разполагаем доход. След напускане дохода е 600. За да напусне основната си работа, значи му трябва още време, което да инвестира в бизнеса си. Съответно, започват проблемите:

  – до момента е имал трудов договор и са го осигурявали. Сега трябва да се самоосигурява и да си плаща сам, това е сериозен допълнителен разход спрямо дохода му.
  – трябва да разшири бизнеса си – за целта трябва да вкара пари, иначе с естествен растеж ще бъде много бавно.
  – успеха на бизнеса му явно зависи от вкараното лично време, иначе нямаше да напусне основната си работа. В началото бизнеса му е малък и той се справя. С нарастването на бизнеса започват да изникват десетки неща, на които трябва да се обръща внимание и понеже няма втори човек, няма да бъде толкова ефективен в основната си дейност.
  – какво ще стане, ако се разболее? Клиентите не чакат, конкуренцията не чака.

  Има ли поне един от четящите тук, който е направил собствения си бизнес по начина, по който предлага Борис? Ако да, моля да сподели. Ако не, за трети път призовавам :), напиши бизнес план, за да видим как точно си го представяш да стане.

 14. Бизнесът ще е свързан с разработване на няколко онлайн магазина за хранителни добавки, продукти за отслабване и еротични аксесоари .. Тъй като имам познат, който е вносител на повечето продукти и мога да взимам нещата на доста добри цени, като съм догоровил плащането да става на база поръчка, а не предварително.
  Приемаме, че работя от 9:00 – 17:00 на трудов договор. Всяка сутрин ставам в 6:00. До работата ми стигам за 1 час. И се прибирам в 18:00
  Ще направя 3 сайта. в безплатна платформа за сайтове, в която не се заплаща домейн и хостинг. И ще ги регистрирам във всички търсачки и директории. Доставките ще се извършват с фирма Еконт, която е лицензиран пощенски оператор и не е нужно да имам касов апарат, и да издавам касови бележки. За имейл маркетинг ще използвам Emailinvest, където до 1000 потребители е безплатно. Първоначално няма да давам никакви пари за реклама. Ще пускам всеки ден безплатни обяви в точните категории на сайтовете за безплатни обяви и когато разбера от къде идва по-голям поток от клиенти , ще пускам там платени смс обяви. Първоначално, за да не се вкарвам в допълнителни разходи, ще прекарвам печалбата през фирмата на един приятел, като ще поемам данъка, който е дължим върху печалбата, на него няма да му се повишава таксата за счетоводител. Тези 3 сайта, според мойте наблюдения и опит след 6-тият месец ще докарват поне 800лв чиста печалба.
  Цялата разработка, подръжка по саитовете, пускането на обявите, ще го правя сутрин 1 час, докато си пия кафето и вечер1-2 часа като се прибера, и събота и неделя . Като едиствено докато разработвам сайтовете ще е нужно събота и неделя да отделям малко повече време през първите 1-2 месеца. Поръчките ще ги приемам докато съм на работа. След работа отивам взимам поръчките и ги пускам по куриер. Целта ми ще е до края на първата година да докарвам поне 1 000лв чиста печалба. Голямата конкуренция в сектора, който съм избрал говори за голям клиенто-поток. При правилно изградена система за продажби, добър маркетинг подход и адекватно използване на всички маркетингови инструменти за продажба, потенциала за разтеж на тези магазини е изключително висок. Ако целта от 1 000лв чиста печалба до края на първата година бъде постигната, може да се разрабятят още 1 или 2 два сайта, който ще вдигнат още повече продажбите и ще спомогнат за завладяването на още по-голям пазарен дял. Времето за подръжка ше се качи с около 1 час заради пускането на обяви.
  Тогава спокойно мога да си регистрирам фирма и да си поема нещата в свой ръце.
  Да, първоначално печалбата ще спадне, поради рязкото покачване на разходите, но постепенно нещата ще се уравновесят.
  Всичко това го казвам на база личен опит и наблюдения. И гарантирам, че е абсолютно възможно описаните по-горе действия и резултати могат да бъдат постигнати в рамките на определеното време – сутрин 1 час и вечер 3 часа.
  Да много е трудно, малко хора ще се справят, но поради ниският процент не можем да кажем, че е невъзможно.
  То така или иначе само 10% от фирмите успяват да оцелеят след първата година.

 15. Относно примера с човека, който изкарва 600лв от заплата и 600 лв от бизнеса. Той преди да докара 600лв от бизнеса, така или иначе е разполагал само с 600лв, нали. Разработил е бизнесът и напуска работа. Да за един период той е имал доход 1 200, но тогава е ходил на работа и едновременно с това е разработил бизнес. И когато напусне работа ще концентрира цялото внимание върху бизнесът и тогава потенциала за растеж следва да се покачи рязко. Да, проблемите при растеж се увеличават, но ти ако успееш да достигнеш този растеж, че да не можеш да се справяш, значи си се справил страхотно до този момент и е дошло време за съдружник.

  Не виждам защо се притесняваш от голямата конкуренция. Би трябвало да те притеснява ако конкуренцията е малко, тогава би следвало, че влизането на този пазар е много по трудно и няма чак толкова много потребители или просто пазара е завладян от няколко огромни компании.

 16. Galarad каза:

  Ще се фокусирам на примера с електронния магазин, защото другото са просто приказки.

  Представи си, че ти си един инвеститор, или банков чиновник, който трябва да оцени бизнес плана ти. Опитай се да го прочетеш от неговия поглед. От една страна, звучи толкова просто, че човек се чуди – защо вече не изкарваш по 2000 лв. заплата по този начин? От друга – как така си започнал успешно, а после си го зарязал – омръзна ти да взимаш по 800 лв. ли?

  Нещата, които са ОК:

  – ползване на безплатна платформа
  – доставка с Еконт, не се занимаваш с касов апарат
  – безплатни обяви, безплатен мейл маркетинг

  Нещата, които са полу-ОК

  – ще прекарвам печалбата през фирмата на приятел – зависи какво точно правиш, тук трябва да напишеш по-точно схемата.

  Нещата, които не са ОК

  – поръчките ще ги приемам докато съм на работа – това е измама към прекия ти работодател, освен ако не става с негово съгласие и одобрение. Какво ще правиш, ако ти се обаждат клиенти в работно време?

  – Целта ми ще е до края на първата година да докарвам поне 1 000лв чиста печалба – не си описал как ще се случи това. Разбирам, че си имал успех с това, но пазара е бил много млад – тази дейност е разрешена на 01.03.2011, преди това не е било възможно да се продават онлайн такива добавки. Съответно, пазара се развива и все повече хора ще разбират (и вече са разбрали), че могат да изкарат пари. Пазара ще се насити, ще влезнат по-големи играчи, или по-агресивни играчи и печалбите ще паднат, ще дойде Продавалник, БГ Мама, аптеки Ремедиум – играчи, с които не можеш да се сравниш.

  Още повече, тъй като он-лайн търговията с хранителни добавки още не е съвсем добре регламентирана (http://jennygancheva.com/bg/publication-9 , http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5246931) със сигурност ще имаш големи проблеми, ако някой претендира, че се е натровил с такава добавка, или пък ако се окаже, че добавките, които продаваш са забранени.

  – Ако целта от 1 000лв чиста печалба до края на първата година бъде постигната, може да се разрабятят още 1 или 2 два сайта, който ще вдигнат още повече продажбите – нещата не работят така. Ако работеха така, щеше да направиш 100 сайта и да печелиш 100 пъти повече, отколкото от 1 сайт. Аз дори не виждам логика да имаш 3 сайта вместо 1 – трябва тройно SEO най-малкото.

  И за финал: “Да много е трудно, малко хора ще се справят, но поради ниският процент не можем да кажем, че е невъзможно.” – добре, съгласих се. Ако не те интересува процента успеваемост, напълно възможно е. Само че тогава не е коректно спрямо хората, които съветваш да стартират бизнес по този начин, като им го представяш така, все едно всеки втори ще успее.

 17. The Cat каза:

  Борис, това е така наречената Бизнес идея на програмиста, за съжаление не ми идва наум друг бизнес, подходящ за 8 часов работен ден.

 18. The Cat, Да, може и примерът, който съм дал да е един от малкото възможни за бизнес, когато работим на 8 часа. Въпреки че не съм програмист :). Но смятам, че е един добър пример за това как все пак е възможно да се стартира и разработи печеливш бизнес, докато работим на трудов договор.

 19. Смятам, че се получи страхотна дискусия и се надявам идеята за такива дебати да е допаднало, както на участниците в него, така и на хората, които просто са наблюдавали как протича нашият “спор” :).

  Кратък обзор на събитията:

  1. Стартирането на бизнес докато работим на трудов договор е абсолютно възможно.
  2. Възможността за Развитието на този бизнес зависи от естеството и вида бизнес, който сме искали да стартираме.
  3. Има бизнеси, които е невъзможно да се стартират, но има и такива, които бихме могли да започнем и да развиваме, “бавно и постепенно” :).

  Разбира се, дебатът е все още отворен :).

 20. Galarad каза:

  Обзорът ти търпи известни корекции 🙂 / аз съм ти отговорил, но има линкове в поста и трябва Тони да го одобри, за да се появи като отговор.

  Единствения от тук пишещите, който претендира за това, че е развил нещо докато работи другаде си ти, при това поради неясни причини си се отказал, тоест по моите критерии и ти си се провалил.

 21. Dude каза:

  Борисе, да ме прощаваш, че второто ми включване на този сайт ще е отново хапливо към теб:)

  Не знам как си представяш магазини без домейн и хостинг. Като ти направят най-простата DoS атака кой ще ти защити магазините? Като падне сайта за един два дена и заминава целия бизнес

  П.С Всяка идея, в която нещата не се случват въобще, ако теб те няма не е бизнес, а работа!

  А и ако смяташ да се конкурираш сам отваряйки сайт след сайт ……….

  Единственият начин това да е бизнес е да правиш сайтове на тая тематика и после да ги продаваш като разбира се трябва да си добър в оптимизирането , защото след като продадеш един, ще трябва да можеш да дигнеш втория преди него

 22. Dude, няма за какво да се извиняваш :). Точно за това решихме да направим тази рубрика. Когато възникне някакъв спор, всеки да може да изкаже свободно мнението си.

  Относно изказването ти “П.С Всяка идея, в която нещата не се случват въобще, ако теб те няма не е бизнес, а работа!” – ти прати 80% от хората, които правят бизнес в друга графа :). Познавам не малко хора, които използват платформи с безплатен домейн и хостинг и то от доста време, и до сега не са имали проблем. Дори и да стане нещо ти постоянните клиенти няма да ги загубиш и просто ще трябва да инвестираш пари за нов сайт.

 23. Galarad, те обикновено простите неща, за голямо съжаление, изглеждат най-сложни. И за това много хора не вярват, че могат да се случат. Отказах се поради няколко причини, най-вече лични и реших, че е време за ново начало. Когато си успял да постигнеш нещо и си научил пътя, винаги можеш да го минеш отново. Не случайно има хора загубили милиони и след това се изправят и отново стават милионери.
  Схемата за печалбата е много проста. Изпращам поръчките през името на фирмата на моя приятел и после той си ги осчетоводява.
  Казваш “пазара е бил млад”. По твоята логика, никой не трябва да се опитва да прави бизнес, защото вече всичко е измислено и има много играчи във всички сектори.

  Преди да продаваш такива добавки, естествено е да се поинтересуваш, кои може и кои не. По същата логика не трябва да продаваш храна, защото може някой да се натрови и да си имаш проблеми.

  Логика няма как да видиш, след като не си опитал.

  Как да не е коректно. Официалната статистика сочи, че 90% от ново-стартиралите фирми се провалят. Това не е някакво мое мнение или мое проучване. Всеки когато стартира някакъв проект, трябва да е наясно със риска, който поема. Не коректно щеше да е ако не го бях написал. Защото наистина огромен брой фирми фалират и това е реалността. Аз просто давам пример за нещо, което аз съм направил и познавам други хора, които са го направили и споделям опит. “Опитът е това, което получаваш, когато не получиш, това което искаш”. Ако се провалиш – получаваш опит. Ако не -получаваш и още нещо. 🙂

 24. Относно коректността към работодателя. Не виждам какво не коректно има да имаш доход извън работното място. Ако ти си го уведомил и той няма нищо против. Не виждам къде е проблема.

 25. Galarad каза:

  Моите аргументи са за примера, който си дал. Това с приятеля не е ОК, защото не може да очакваш всички стартиращи бизнес да търсят приятел, който да се съгласи на такава схема. Аз например не бих се съгласил лесно тези неща да минават през мен – някой ще се оплаче от теб и като ми пратят една данъчна ревизия, ще те благославям дълго време. Не благодаря.

  Съответно, всеки независим оценител, на който покажеш такъв бизнес план ще ти каже, че така не може да стане и трябва да си имаш фирма, това беше и едно от задължителните ми условия, за да говорим за стартиращ бизнес.

  Когато казвам, че пазара е млад това означава, че е много лесно да успееш, защото нямаш конкуренция. Сега е по-трудно, след година ще е още по-трудно. Когато имаш конкуренция, успяват най-добрите, а те не са тези, които си развиват бизнеса вечер по няколко часа.

  За мен аргумента ти “имах лични причини и се отказах от 800 лв. месечен доход” е безумен. Ти явно не си финансово притеснен, за разлика от хората, които съветваш как да стартират. Личния ти пример е меко казано странен – имал си бизнес, зарязал си го, сега нямаш бизнес, но уверяваш всички колко е лесно да го направиш. Ами направи го де? За да не вършиш това, което е толкова лесно, явно се занимаваш с нещо още по-лесно или много по-печелившо, за което ни държиш в неведение.

  Не виждам какво повече мога да кажа по темата. Дискусията беше интересна, но сред участниците в нея няма нито един, който да е работил на трудов договор и да е създал успешен бизнес успоредно с това, след което да е напуснал основната си работа и да се е посветил само на бизнеса.

 26. Galarad, едва ли бизнес план, който се нуждае само от инвестиция време, е нужно да минава някаква експертна оценка. Това не е бизнес план за кандидатстване по някой европейски проект.

  Не знам защо толкова много те плаши конкуренцията. Да, естествено най-добрите оцеляват. Пазара винаги се променя и клиенти винаги има, просто трябва да ги намериш. Или трябва да започнеш да предлагаш продуктите по различен начин. Винаги трябва да имаш изградена стратегия за продажби. Примерно макдоналдс имат книга за продажби, която допълват постоянно и всекидневно. И всеки бизнес, който иска да се развива, трябва да има една такава стратегия, независимо колко малък е той. Иначе е загубен

  Както ти казах, реших, че е време за ново начало. Винаги идва момент, когато трябва да се откажеш от едно нещо и да вземеш друго. Важно е да знаеш когато се отказваш какво губиш и какво печелиш. Аз смятам ,че изборът ми е бил правилен. Да, уверявам всички, но НЕ че лесно, ами, че е възможно, всичко опира до това какво искаш, къде е целта ти, на какво си готов за да я постигнеш и да си достатъчно силен, за да се изправяш винаги в трудните моменти. Винаги трябва да намираш някой, от който да се учиш и никога да не мислиш, че нещо не е възможно, само защото много хора са се провалили, докато ти самият не опиташ и не се увериш дали е така или не е.

  Дискусията беше страхотна! Благодаря ти за дейното участие!
  Не знам колко от участниците са стартирали бизнес, защото не ги познавам, но резултатите от анкетата на читателите показват друго :).

  Надявам се да имам удоволствието да направим отново някоя дискусия :). Смятам, че беше интересно, както за нас, така и за читателите.

 27. Елиян каза:

  И така, може ли да се стартира бизнес докато работим за друг или не?
  аз не съм специалист като Вас.
  Нали това беше въпроса или не съм разбрал.
  Мисля, че не обръщате внимание на СТАРТИРА.
  По какви показатели определяте успеха на един бизнес/аз не съм ги учил/
  ако печелите 100-200-1000-10 000 или милион.
  Знаете ли магазинчето в блока Ви колко печели, надявам се не се заблуждавате, че разполага с повече средства от Вас , които сте заплата при гадния работодател.
  Кой реши какво е бизнес и какво не е. Човека с 15 фирми какъв е
  И последно
  Ако си сам било втора работа, ако си направиш фирма трябвало да наемаш персонал – е какъв е този успешен бизнес, без наемни работници, но и да не си сам
  Аз не съм специалист като вас- отговорете ми тогава
  Успех на всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.