Курсове по финансова грамотност за деца

Започна записването за Детска финансова академия за деца от 2 до 7 клас за учебната 2023-2024 година
22.06.2023
Как паричните подаръци да се превърнат в урок по финансова грамотност за децата?
06.12.2023

Курсове по финансова грамотност за деца

Искате ли Вашите деца да станат богати, без да е необходимо да им давате пари? Звучи ли Ви странно, дори невъзможно? Възможно е и още как! Просто трябва да се научат как да го направят.

За целта екипът на SmartMoney Kids работи активно по създаване на курсове по финансова грамотност за деца от 2 до 12 клас.

В тази статия ще научите за тях и как да изберете най-подходящия за Вашето дете.

Защо финансовото образование е важно за децата?

Всички знаем, че финансовото образование е важно за нас, защото ни помага да имаме финансови успехи, а те пък ни осигуряват животът, за който мечтаем.

Но колко от нас обръщат внимание на финансовите знания и умения, които имат децата?

Според много изследвания голяма част от децата не могат да управляват добре парите си, не зная как да ги печелят, не могат да спестяват, не могат да взимат по-сложни финансови решения, не знаят как действа икономиката и какво въздействие върху парите оказва. Най-лошото е, че не осъзнават, че те са един ограничен ресурс и от доброто им управление зависи финансовото им положение днес и в бъдеще.

Децата ни растат в един различен свят

Ние като родители трябва да си дадем сметка, че светът, в който растат нашите деца, е много различен. Разнообразието от продукти, атаките от рекламите и непрекъснатите изкушения, които ги заобикалят, прави нашата задача да ги научим да харчат разумно парите си, много по-трудна. Не са малко примерите за младежи, които още в ранна възраст затъват в дългове.

Какво може да направим?

Ранното запознаване със света на парите и изграждане в децата на умения за въздържане от хилядите изкушения около тях, са предпоставки те да станат възрастни, които знаят как да превръщат парите, които печелят от своята професия, в богатство и финансова независимост.

Отделените време и внимание за научаването им не са излишни и рано или късно дават своите резултати.

Ето например Моника, която е само на 8 години, но сама стигна до извода, че цените на един и същ продукт в различните магазини са различни и вече първо проверява преди да купи.

А Дани, който е на 11 години, има собствен отчет за приходите и разходите, а от скоро е негова задачата да разпределя бюджетът на семейството му.

Или пък Никола на 13 години, похарчи само 50 лева от парите, които са му дадени за джобни за летния лагер. Преди курсът е харчил всичките пари, дори е искал заем от приятели.

Това са само малки примери за успеха на едни деца да бъдат по-отговорни към харченето на парите, които мама и тате им дават. Но всъщност ни показва, че нашите деца възприемат наученото и с лекота променят своето поведение към по-добро.

А добрите примери не се изчерпват с тези три деца. Защото всяко дете, което е разбрало какво друго може да направи с парите си, освен да ги похарчи за своя прищявка, може да ни служи за пример.

Какви са възможностите за финансово обучение на децата?

Научете за нови издания на курсовете по финансова грамотност на SmartMoney Kids.

ЕДНОМЕСЕЧЕН КУРС ЗА ДЕЦА ОТ 2 ДО 4 КЛАС „МОЯТА ПЪРВА ФИНАНСОВА ЦЕЛ“

Курсът ще започне на 8 юни 2024 година и ще се проведе четири поредни съботи (8, 15, 22 и 29 юни) онлайн през платформата ZOOM от 10:00 до 11:00 часа.

В този курс децата извървяват пътя от определянето до постигането на една своя финансова цел. Научват как да печелят своите пари, как да ги харчат разумно, да ги спестяват и накрая да постигнат своята първа финансова цел. По време на курса получават инструменти и знания, които ще може да прилагат не само в рамките на този един месец, а за цял живот.

Научете повече за програмата на курса и начина на записване.

Да, моето дете е от 2 до 4 клас и искам да го запиша на курса!

ЕДНОМЕСЕЧЕН КУРС ЗА ДЕЦА ОТ 5 ДО 7 КЛАС „МОЯТА ФИНАНСОВА ЦЕЛ“

Курсът ще започне на 8 юни 2024 година и ще се проведе четири поредни съботи (8, 15, 22 и 29 юни) онлайн през платформата ZOOM от 11:30 до 12:30 часа.

В този курс децата извървяват пътя от определянето до постигането на една своя финансова цел. Той е изцяло съобразен с интересите и нуждите на подрастващите. Получават знания умения, благодарение на които изграждат по-отговорно отношение към парите и стават по-самостоятелни в постигането на своите финансови цели.

Научете повече за програмата на курса и начина на записване.

Да, моето дете е от 5 до 7 клас и искам да го запиша на курса!

КУРС ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ „ПОТОЦИ ПАРИ“

Курсът ще започне на 1 юли 2024 година и ще се проведе пет поредни дни (от 1 до 5 юли включително) присъствено в град София, ж.к. Гео Милев, ул. „Манастирска“ 41. Всяко занятие започва в 11:00 часа и е с продължителност 4 астрономически часа.

В този курс децата в тийнейджърска възраст получават знания и умения, как да управляват техните пари, как да ги харчат разумно, как да излязат от „омагьосаната въртележка“, в която парите им стигат от заплата до заплата и как да натрупат пасивни доходи, които да им осигурят по-спокоен живот. А за упражняване и затвърждаване на наученото, в курса използваме играта „Потоци пари 101“ на Робърт Кийосаки, както и други наши авторски инвестиционни игри.

Научете повече за програмата на курса и начина на записване.

Да, моето дете е тийнейджър и искам да го запиша на курса!

Какво е различното в тези курсове по финансова грамотност за деца?

Това не са курсове, по време на които децата учат скучни неща от учебник. Не наизустяват определения и сложни концепции без да имат идея какво означават и какво е тяхното приложение в реалния живот.

Това са курсове, които включват стратегии за активно учене чрез задаване и отговаряне на въпроси и участие в групови дискусии. По този начин децата освен, че се научават да боравят спокойно с думи и термини, свързани с парите и финансите, се научават и да изразяват и отстояват своето мнение и да представят идеите си пред останалите деца в групата.

Това са курсове, по време на които децата са мотивирани да действат и да прилагат наученото на момента.

Конфуций казва:

“Чух и забравих, видях и запомних, преживях и разбрах”.

Тази мисъл отразява един принцип, който е доказан от науката – човек се учи най-добре, когато прилага наученото в игри и реални казуси.

Затова в нашите курсове включваме много игри, дискусии и разглеждане на реални финансови ситуации, които помагат на децата да онагледят наученото, разберат и усвоят различни знания за управлението на личните финанси и инвестиции и по-важното –прилагат наученото още на момента в игри и симулации на реалния живот.

Ако се колебаете дали е добре да запишете Вашето дете на курс по финансова грамотност, помислете за следните неща:

  • искате ли Вашето дете да е добре подготвено за реалния свят, светът след завършване на училище;
  • искате ли да го предпазите от евентуален бъдещ финансов провал;
  • искате ли детето Ви да може да се въздържа от хилядите изкушения на заобикалящата го среда;
  • искате ли да знае как да печели, управлява и цени парите си;
  • искате ли да осигурите финансово образование на детето Ви без да е необходимо да отделяте от своето време в търсене на информация и добри практики за преподаване.

Ако отговорът е „ДА“, тогава изберете най-подходящото за Вашето дете обучение по финансова грамотност още сега, тъй като групите са малки и се запълват много бързо.

Възползвайте се и от нашата 5% отстъпка от редовната цена на курса за ранни регистрации с промокод RANO5.

Ще се радваме да ни се доверите и запишете Вашето дете на подходящо за възрастта му обучение.

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.