понеделник , 11 ноември 2019

Какво научих от StartUP@Blagoevgrad 2013

Една читателка ме провокира да напиша тази статия за StartUP@Blagoevgrad 2013.  Тя е успяла да събере всяка от презентациите само в едно изречение. Преди това, обаче, ще ви представя накратко моите впечатления. Това събитие се провежда за втора поредна година и се организира със съвместните усилия на студенти от двата университета в Благоевград – ЮЗУ и Американския университет. Самата организация през двата дни беше перфектна (за разлика от първия ден на Webit). За каквото и да помислиш, че може да ти потрябва, се бяха погрижили. Момчета и момичета с бели тениски отговаряха на всякакви въпроси и създаваха доста полжителна атмосфера.

Лекциите също бяха на ниво. Христо Попов се беше постарал презентацията му да се различава от предишните му в София. Най-силното, което запомних от нея беше „Няма празни джобове, има празни глави и празни сърца“, както и че има по-голяма вероятност да се самоубиеш в бедност, отколкото да станеш милиардер. Статистика. Както и че 98% от първоначалните планове на предприемачите се променят, т.е. План А няма да проработи и винаги трябва да имаме План Б. Интересна беше и интерпретацията му за закона. Той го сравни с бариера – змиите пропълзяват под ния, лъвовете я прескачат, а овцете стоят и чакат 🙂

Имаше и други интересни презентации като тази на Дарин за сайта Уча.се, но и хиляда думи не могат са се сравнят с атмосферата на място и видеото от StartUP@Blagoevgrad 2013. Надявам се, организаторите скоро да качат клипчетата с презентациите. Ето сега обобщението на читателката, която е успяла да улови част от духа на тази предприемаческа среща:

Какво трябва да направи човек, който е на кръстопът или който иска да направи нещо ново, различно или да подобри съществуващото?

Трябва да разбере какво наистина иска, кое е това нещо, което му носи наслада.

За реализирането на идеята си трябва да намери екип от ентусиасти, които да успее да запали по нея – така работата ще бъде свършена с възможно най-малко пари.

Когато започне да реализира целта си, трябва непрекъснато да си прави сметка какво прави, как го прави и колко му струва.

За постигането на целта няма да бъде подготвен от наученото в училище, а от наученото чрез житейския опит.

Трябва да намери своя ментор, който да го води за ръка и да го съветва къде да стъпва по пътя към целта.

След като създаде желания продукт, трябва непрекъснато да го поддържа и подобрява.

Трябва да инвестира толкова средства, че когато фалира (а това е доста вероятно) – да фалира бързо и евтино.

Трябва да е готов да работи 24х7, да вложи цялото си време и да не се отказва от мечтите си, защото дори и в България могат да се развиват космически технологии.

Да не забравя и за грижата към тялото си, защото то е най-важния инструмент за постигане на целта.

Дори и крайния резултат да е различен от първоначалното намерение, не трябва да се отчайва, защото 98% от първоначалните идеи се променят.

Да осъзнае, че призванието на предприемача е да предприема действия, за да промени света.

Най-важното е: да разбере какво иска и да направи първата крачка към своя StartUP, защото в противен случай ще стане само Стар и Тъп.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

No comments

  1. Много ми хареса това с лъвовете! 🙂

  2. Харесва ми завършека – съвета към бъдещите предприемачи – мисли за своя StartUp за да не останеш Стар и Тъп 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.