Как да ти помогна?

Семинар „Машина за пари“ в София на 20 и 21 май
13.03.2017
Започна регистрацията за Академия по лични финанси и инвестиране версия 5.0
03.07.2017

Как да ти помогна?

Преди 6 години стартирах личен блог, който след няколко трансформации се превърна в сегашния вид на SmartMoney.bg. Идеята ми беше да споделям моите знания и умения в областта на личните финанси и собствения бизнес, а това да доведе до положителна промяна в живота на хората. Резултатите са налице, но е време за промяна.

От тогава съм написал над 700 статии за сайта, над 400 други материала за различни медии, организирахме 4 издания на първата в България Академия за лични финанси и инвестиране, 3 издания на Академия СтартБизнес.bg и семинара „Машина за пари“, както и десетки други събития, на които съм бил организатор или лектор.

Нашето мини-общество от имейл абонати, с които споделям над 80% от моите знания (и често подарявам ценни електронни книги), е вече близо 10,000 души и непрекъснато се увеличава. Няколко пъти през последната година пусках анкети, в които всеки абонат можеше да ми зададе конкретен въпрос. Постарах се да отговоря на голяма част от тях.

За мен е особено важно да има резултати от това, което правя. Дори една стъпка в положителна посока на някой от вас, който е прочел или чул нещо, което съм споделил, е истинска награда за мен. При събитията на живо и при индивидуалните консултации виждам истинската трансформация в живота на хората, която може да се проследи и документира. Резултатите наистина се впечатляващи.

Не всеки обаче, може да отдели от времето си и има финансовата възможност да участва на живо в различни събития. Голяма част от читателите и имейл абонатите не живеят в София и другите големи градове, а много от тях не живеят в България. Оказа се, че SmartMoney.bg се чете в почти цяла Европа, Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и дори на остров Мадейра в Атлантическия океан.

От въпросите, които ми задавате по имейл, осъзнах няколко неща:

Информацията е само първата стъпка

Ако имаме знанията в някаква сфера, това е само първата крачка от процеса. Въпреки че, съм написал толкова материали по темата къде и как да се инвестира (с различни суми, за различни цели и в различни активи), това не е достатъчно, за да може някой да започне да влага парите си в истински активи. Информацията е като рибата, с която може да се нахраниш само за кратък период от време, а не въдица, с която да ловиш до края на живота си. Книжарниците и интернет са пълни със съвети как да направиш това или онова, но ако още не си постигнал финансов успех, това не е от липса на информация, нали?

Нужда ни е истинска трансформация

Това, което постигнахме на обученията ни на живо и в индивидуалните сесии финансов коучинг, е да променим поне малко мисловните нагласи на участниците чрез различни техники и те да се избавят от ограниченията, които имат. Процесът е бавен и труден, но когато се положат основите, след това става много по-лесно. През 21 век информацията е в огромни количества и голяма част от нея е напълно безплатна. Това, вместо да ни улеснява, ни изправя пред още по-голям проблем – как да отсеем ценните неща, как да намерим работещите за нас техники, как да изберем подходящите продукти, и как да приложим на практика наученото.

Действие, действие, действие

Каквато и информация да имаме, както и да се е променило нашето мислене, без действие няма да постигнем никакви резултати. Трябва ни катализатор, с помощта на който да преодолеем пропастта между знания и ефективни действия. Това, може би, е най-трудният момент и много от хората никога не го преодоляват. Те, или търсят още и още информация, за да са подготвени на 100% (което е почти невъзможно), или работят само, за да променят умствените си модели, без да правят нищо на практика.

Дори да направим едно действие, това изобщо няма да е достатъчно. Трябва да изградим система от полезни навици, които да станат част от нашето ежедневие. Например, ако отделим еднократно голяма част от нашите доходи и я инвестираме, това няма да промени съществено живота ни. Само малките действия ден след ден в тази посока, ще доведат до нужната промяна.

Подкрепа по пътя

Да преодолеем пропастта между знания и действия и да създадем нов полезен навик, е едно от най-трудните неща. Над 97% от хората се отказват още в началото. За да продължим, ни е нужна огромна мотивация и психическа устойчивост. За щастие, има неща, които могат да улеснят този процес. Основното от тях е подкрепата, която получаваме от близките ни. Ако нашата среда е от предимно негативни хора, които саботират всеки наш опит да направим нещо ново, шансовете ни за успех са минимални.

За да успеем, ни трябва „бъди“ (buddy – приятел за подкрепа, другар в дадена област), с което да вървим заедно по пътя, да си споделяме и да се подкрепяме. Ако има повече такива приятели в твоята среда, това е чудесно. Шансовете за постигане на резултати се повишават значително.

Това е и една от моите роли на обученията на живо и в индивидуалните консултации – да подкрепям участниците, да преодоляваме заедно препятствията по пътя, и да решаваме съвместно казусите.

Междинни контроли по пътя

Освен подкрепа, е важно да знаем как се движим по пътя и дали постигаме предварително постигнатите цели. Колкото и да сме съвестни, винаги е добре да има един независим човек, който да проверява това, което сме направили. По време на Академиите, аз и екипа на SmartMoney.bg изпълняваме тази роля – поставяме домашни и следим дали те са изпълнени. Правили сме си експеримент и сме обявявали, че няма да проверяваме поставените задачи. Процента на изпълнение падна от 90% на 25%.

Да го направим заедно

Искам всички тези техники и методи в живите обучения и индивидуални консултации, да бъдат достъпни за читателите и имейл абонатите. По тази причина реших директно да ви попитам как мога да съм ви още по-полезен и да ви помогна в това, което правите.

[box type=”shadow” align=”alignleft” class=”” width=””]Ще те помоля да отделиш само 3 минути от твоето време, за да попълниш една от двете форми. Твоите отговори ще определят насоката на развитие на SmartMoney.bg, за да стане той още по-полезен за теб и да намираш в него само информацията, които ще може да приложиш на практика с всички необходими техники и инструменти.

Аз искам да постигна резултати в следната сфера:

(избери една от тези две сфери)

[one_half]Button [/one_half]Button [one_half_last][/one_half_last][/box]

Както и в досегашните анкети, ще използвам информацията единствено с цел да ти предоставям по-качествен продукт, и по-полезни и практични знания, които да приложиш в своя живот. Ще прочета внимателно твоите отговори и ще съобразя съдържанието през следващите седмици с тях.

Благодаря ти!

Стойне Василев

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Yuki каза:

    Интересна статия /както всичките ви други/…
    Но да попитам “Лични финанси” и “Собствен бизнес” не са ли г.д. едно и също нещо?
    Макар че, личните финанси може да се подобрят и без собствен бизнес, при добър собствен бизнес, това няма ли да се отрази на личните финанси? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.