Как да се справим със страха от грешки

Smart предпримачи: Александър Ненов
11.02.2016
Петъчното радио шоу на Стойне
19.02.2016

Как да се справим със страха от грешки

Докато пиша тази статия, първата ми вече е публикувана в SmartMoney.bg. Знаеш ли какво изпитвам? Радост, защото споделям своят опит с теб. За съжаление, обаче, тази радост върви под ръка със страх. Питаш се защо?

Защото хиляди мисли минават през главата ми като „Дали ще се хареса материалът?“ и „Дали ще бъда полезна?”. Докато тези мисли препускат, видях, че съм допуснала неволна грешка в описанието под статията, която впоследствие поправихме. Но това ме ужаси!

Следващата мисъл, която изникна беше „Дали ще ме приемат сериозно или ще пренебрегнат всичко, което съм написала, само заради една неволна грешка?“.

Страхът е голямо нещо!

От срам дори се замислих дали да продължа изобщо да пиша статии. Но изведнъж спрях и смених гледната точка. Защо да спирам, след като имам полезна информация, която мога да споделя, и с нея да помогна по някакъв начин?

Вече си бях научила урока – просто отдели повече време за редакция. И като за последно хвърли един поглед на произведението си, преди да натиснеш бутона изпрати!

Както се досещаш от по-горните редове имам доста натрупан „стаж“ свързан със страха и грешките! Още преди да завърша училище изпитвах страх!

Дали ще си намеря работата за която мечтая, дали ще успея да се реализирам по начина, по който аз си представям, дали ще успея да сбъдна всичките си мечти?

Да, страх ме беше, не исках да бъда човекът, загърбил всичко, работещ  досадна неудовлетворяваща го работа! Отгоре на всичко постоянно мрънкащ, че няма избор и това е положението!

Всичко, което направих до сега беше продиктувано от този страх, за мое голямо щастие, той ми помогна дори повече от колкото съм си мислела! Доволна съм от начина, по който се справям с живота.

За съжаление обаче, започнах да виждам най-различни хора, които ги обединява едно нещо – именно страхът.

Но това, което те изпитват е далеч от този „здравословният“ страх, които ми помагаше на мен.

Това което преобладава при тях е страх – от провал, от това как хората ще ги приемат, дали няма да се изложат?!

Изключително болно ми е да гледам как се крият в черупките си и дори не загатват за потенциала, който се крие в тях.

Искам да ти кажа, че ние всички можем! Можем да сбъднем желанията и мечтите си, можем да работим върху подобряването на стандарта ни за живот. Можем да въведем нови методи за работа на работното място.

Каквото и да имаш предвид, не се страхувай, сподели го с хората, може би ще те изненадат приятно. Забрави за лошият страх, който те спира и ти казва „НЕ ГО ПРАВИ“.

Пък и какво е най-лошото, което може да стане?

В моят случай беше “закачлив“ коментар под статията, която бях написала. Ето, няма ми нищо! Да може малко да съм се изложила, заради недоглеждане, но си взех поука.

А и реших да го приема като конструктивна критика. Все пак този човек бе отделил от времето си, за да прочете този материал. А както всички знаем, времето е най-ценният ресурс, с които разполагаме .

Искам да споделя съветите, които до този момент ми помагат да се справям със страха и напрежението от големи задачи. Благодарение на тях изпълнявам задълженията си по-ефективно. Надявам се и на теб да ти помогнат!

Съвет № 1 Не се страхувай от критика и грешки

Винаги ще има критика особено, ако правиш нещо за първи. Подготви се, ще има грешки за поправяне. Хубавото е, че ще има хора, които да ти помогнат с конструктивна критика. Приеми и приложи. Ако допуснеш грешка, признай си, поправи я и продължи напред.

Не бива да те е страх, всички сме хора и никой не безгрешен, не го забравяй. Грешките са нужни, за да растем и да се учим. Говори с хората около теб, попитай ги за техните грешки и как са се справили. По този начин ще елиминираш малка част от тях и ще бъдеш по-подготвен.

Съвет № 2 Сподели идеите си

Това ще е от помощ на хората, които имат идея, но не говорят за нея и я пазят дълбоко в себе си. Тя остава или недоразвита, или ако вземат решение да я осъществят, нямат обратна връзка от хората и се провалят поради липсата на информация. (Това ми напомня – винаги тествай идеята, преди да започнеш по-сериозни приготовления. Ще получиш нужната информация и ще избегнеш пропиляването на трудно изкараните от теб пари).

Не се страхувай, че идеята ти ще бъде използвана от друг, това няма да доведе до никъде.  Имай доверие и говори с хората, сподели им това, за което си мислиш. Попитай ги за мнение и имат ли други проблеми, които би могъл да разрешиш. И запомни, никой не може да изпълни идеята ти по начина, по който ти би я реализирал.

Съвет № 3 Давай малко по-дълъг срок за изпълнение на задачите

Голяма част от грешките ми до сега идват точно от там. Иска ми се да свърша всичко веднага и да е готово, но знаеш ли какво.. не става. Винаги има едно неизвестно в уравнението, което накрая ще ти попречи да довършиш или редактираш дадената задача.

За това се подсигури, прецени ситуацията и винаги оставяй време за себе си, което да използваш за да прегледаш всичко още един път. По-добре е предсрочно да си готов, вместо да се налага да се извиняваш и разясняваш, защо има грешка, която лесно би била поправена, ако е забелязана навреме.

Съвет № 4 Винаги си записвай

Води си бележки, дневник, използвай планер или просто обикновени листове, на които да имаш списък със задачите. Това ми помага доста, особено ако имам по-голяма задача или повечко по-малки.

Така мога да прегледам всичко, което ме очаква и да предвидя проблемните периоди. По този начин разпределям времето си доста ефективно и притеснението, че нещо може да се обърка изчезва мигновено.

Съвет № 5  Отдели време за почивка

Докато бях в училище ми стигаха само няколко часа за сън. Мислех си, че мога да продължавам по този начин и докато работя. Но естествено открих, че не е разумно. След известно време – работа, учене, социализация, хобита т.н., примесено с недоспиване се отрази изключително много на ежедневните ми задачи.

Умората беше толкова голяма, че бях стигнала до там, да не помня как съм се прибрала до вкъщи след работа. Отдели време за себе си и за почивка, ще видиш колко е ценно в дългосрочен план.

Съвет № 6 Обърни внимание на здравето си

Този съвет може да ти се стори странен, но повярвай ми и той има значение. Ако не се храниш здравословно и балансирано, днес е денят, в който да започнеш. Пий повече вода. Ако не си изградил режим за тренировки (няма никакво значение какви са, къде са и т.н.) сега е времето. Намери нещо, което те разтоварва и ти помага да се раздвижиш.

Защо ти го казвам?

Защото вече втора година, работата ми е свързана с това да седя на бюро по цял ден. Нямах изграден навик и не тренирах регулярно. За това сега имам  болки в гърба, от които се опитвам да се отърва.

Повярвай ми не е забавно, когато имам краен срок, и не мога да седя повече на стола, а трябва да си свърша работата. Много е важно да бъдеш в добро здравословно състояние, това ще ти позволи да бъдеш по-продуктивен.

Савина Сълкова
Казвам се Савина Сълкова и по професия съм информационен брокер , по душа съм блогър и предприемач. Целта, която съм си поставила е да сбъдна мечтите си за собствен бизнес, като заедно с това споделям опита си с хората. Решена съм да покажа, че няма нищо невъзможно дори на местна почва и всичко от което се нуждаем за да бъдем успешни и щастливи е вътре в нас.

2 Comments

  1. Габи каза:

    Благодаря! 🙂

  2. Елена Вълчева каза:

    Благодаря! Страхотни съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.