Smart предпримачи: Александър Ненов

10 грешки, които (почти) всеки прави, когато стартира бизнес
10.02.2016
Как да се справим със страха от грешки
17.02.2016

Smart предпримачи: Александър Ненов

Днес в рубриката ни Smart предприемачи ви представяме Александър Ненов – топ интернет предприемач. С неговото име са свързани голяма част от успешните онлайн проекти в България. Отделете само 10 минути, за да прочетете това откровено интервю, в което Алекс споделя как е стартирал, как работи и кой е най-големият урок, който е научил.   

Разкажи повече за себе си и бизнеса си?

Казвам се Александър Ненов и съм сериен предприемач. Създал съм голяма част от успешните проекти в родния интернет и не малко от тях съм консултирал. Наскоро издадох втората си книга за онлайн бизнес “Как да печелим от интернет?”.

Как и кога стартира?

Беше далечната 1997 година когато бях още на 15. До 18-годишна възраст имах няколко успешни за времето си проекти, които не изкарваха пари, но ме бяха научили как се прави от идея продукт, как се печелят потребители, как се изгражда социална мрежа около продукт …и все неща които впоследствие четях по бизнес книгите, но вече бях научил от практиката.

Лесно ли взе решението?

Трудно ми е да говоря за бизнеса си като за едно решение. Стартирал съм над 10 неща за последните 20 години и всеки път решението е лесно. Стигнах до извода, че съм си изградил навик да взимам решение за новите неща в живота си бързо и лесно.

Това важи не само за бизнеса, но и за всичко друго, което може да направи живота ми по-добър. Някои му викат воля, други инат, трети увереност …не знам. Просто се получава. Интересното обаче е, че лесно взимам решение да се откажа да стартирам проекти, в които не вярвам истински.

С колко пари стартира?

Винаги стартирам със скромни суми. Между 100 до 1,000 лева придружени с много усилия и труд често са достатъчни за да доведат един нов бизнес до нивото на самоиздръжка. Теглил съм и скромни кредити на моменти, за да финансирам някои начинания, които изискват малко повече ресурси.

Един, единствен път започнахме с огромна инвестиция и нищо не се получи. Екипът беше спокоен и взимаше редовно заплата, но никой не мислеше за каузата и общата цел. Ако правиш нещо в което вярваш ще намериш как да го реализираш независимо дали имаш или нямаш пари.

Как ти дойде идеята за твоя бизнес?

Идеята за първата и втората ми книга ме споходи в банята докато се къпя. Там често ми идват и хитроумни трикове как да автоматизирам даден процес с моя бизнес или бизнеса на някой клиент. Част от идеите ми идват и когато чета книги или съм на бар с приятели.

Редовно си записвам всичко в телефона за да може когато времето дойде да имам куп идеи и решения. И най-често тези проблясъци се случват когато пътувам извън страната, защото съзнанието ми се отпушва за нови идеи и преживявания.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

Винаги със съдружник. Това обикновено е човек, който също вярва в идеята, безумно е убеден в успеха и заедно с него сте готови да дадете мило и драго, за да успеете. Когато имаш съдружник има с кой да споделяш радостта от успеха, или пък когато си в дупка, той или тя да те мотивира.

Същото важи и в обратната посока. И все пак, гледам да нямам повече от 3-ма съдружника, за да се задържи фокуса към целта.

Кое е най-големият урок, който научи като предприемач?

Да не мисля за проблеми, които все още не са се случили, защото в 95% от случаите те не се случват. Често хората отделят огромно количество време за имагинерни проблеми. Преди време се притеснявах от фалит, от това да не успея, от момент в който нещо ще се случи в негативна посока. От години вече съм изчистил съзнанието си от подобни вредни мисли и гледам в настоящето.

Коя е най-голямата ти грешка?

Веднъж стартирах бизнес с инвеститор. Надявам се да не повтарям тази грешка никога повече. Не казвам, че инвеститорите са лоши хора, но те често разбират само от екселски таблици и често не могат да мислят на вълната на предприемача, който иска да променя бизнес моделите в движение, адаптирайки се към пазара.

С инвеститор се следва една посока и всяко отклоняване от идеята и адаптиране към ситуацията по интуиция е на практика невъзможно.

Как приемаш провала?

Винаги се стремя да приема най-лошия сценарий още преди да направя първата крачка. Провалът е част от играта и ако приемем, че в най-лошия случай ще се провалим, и го преживеем още преди да сме стартирали, ще сме много по-спокойни по време дългия път към успеха. Винаги се стремя да извлека ползи и уроци от всеки един провал. В крайна сметка, той предхожда почти всеки успех.

Кое е най-голямото ти постижение?

Когато гледам как ме представят хората по семинари, телевизии и лекции разбирам какво те смятат за мое най-голямо постижение. Награди, продажби, реализирани проекти, първи места…

Аз обаче, все още не смятам, че съм стигнал най-голямото си постижение. То тепърва предстои и макар и според общоприетите норми да съм успял човек, аз смятам, че имам още много неща да постигна и след още 20 години може и да отговоря на този въпрос.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Най-лесно се разбирам с хора, които са предприемачи. Това не са само хора, които стартират бизнеси, а хора, които са готови да поемат отговорност за действията си, активни са и готови за нови идеи. Ако ми се налага да назначавам хора на работа, то определено търся този дух в тези хора.

Да са готови да ти кажат, че грешиш. Да ти предложат нещо ново. Да ти разкажат за книга за квантова физика, която няма нищо общо с работата ви, но може да ви вдъхнови и промени начина ви на мислене. Хора, които не са просто винтчета в машината.

Кой успява в България?

Който успява и в другите държави – умните, предприемчивите, активните и хората с мечти. Като цяло това са позитивни хора, които вместо да влагат години в мрънкане просто хващат живота си в ръце и го създават такъв какъвто искат да бъде, а не такъв какъвто живота им го поднесе.

Успехът преди всичко е начин на мислене и чак след това той се материализира под формата на добър живот и блага. Както казва една моя приятелка – първо трябва да си сменим чипа в главата и тогава всичко ще се нареди.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Теди каза:

    Невероятно интервю. Много се възхищавам от Алекс Ненов. Няколко пъти е идвал в компютърния ни магазин преди 4-5 години. За съжаление тогава не го познавах и не знаех с какво се занимава, за да му кажа, че съм негов фен 🙂

  2. Аз имам малка препоръка, когато направих проучване какво всъщност прави Александър статията придоби съвсем друг смисъл. Предполагам за теб и за него се подразбират тези неща, но ето аз не бях запознат. Отделно е хубаво да се споменат и някакви конкретни неща – примерно ето при този и този проект стана така и така, май трябваше така и така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.