Как да намерим перфектната инвестиция

Бързо забогатяване – възможно ли е?
06.08.2018
Резултати от анкета за лични финанси и инвестиране 2018
27.08.2018

Как да намерим перфектната инвестиция

С всички книги, статии, видеа, онлайн курсове и всички останали материали, посветени на инвестирането, е нормално човек да си помисли, че с толкова много информация е лесно да се намери перфектната инвестиция, която да отговаря на 100% на нашите очаквания за риск, доходност и ликвидност. В тази статия ще обсъдим дали има такава и как да я намерим.

В моята практика срещам много хора, които са запленени от идеята да намерят идеалното съотношение между акции, облигации и фондове, и да вложат парите си в точно тези, които ще направят сериозен ръст през следващите години при умерено ниво на риска, и ще могат бързо да продадат, ако нещо се обърка. Всичко това води основно до две неща:

– Парализа на анализа. Тя се изразява в несигурност дали едно или друго решение е най-доброто. Резултатът е отказ от действие.

– Непрекъснато човъркане. Сигурно познавате или сте виждали мъже, които постоянно поправят нещо в колите си и най-често може да ги видите да лежат под тях. Има подобни хора и в инвестирането. Те непрекъснато търсят някакви леки подобрения в инвестиционния си план, добавят или махат активи, като всичко това пречи да постигнат сериозен напредък.

Истината е, че много трудно ще намерим перфектна инвестиция, а дори това да е възможно, търсенето ще ни отнеме много време и усилия, които може и да не се отплатят. Аз използвам в речника си два израза, които са в основата на философията ми за инвестирането и търсенето на активи, в които да вложа парите си. Това са „Подходящи“ и „Достатъчно добри“ инвестиции и стратегии за тяхното управление.

Подходящи, правилни и най-добри инвестиции

Ако всеки път, когато някой ме питаше „Може ли да ми кажете коя е най-добрата инвестиция?“, получавах по един лев, щях да събера 1,973 лева. Да оставим шегата настрана. Според мен, няма експерт в която и да е област, който да не е осъзнал, че хората сме различни и няма универсален отговор (лекарство) за „болката“ на всеки човек. Ако все пак има такива хора, то те не са специалисти, а обикновени измамници.

Аз ще се фокусирам върху областта, в която имам знания и умения – управление на личните финанси и инвестирането. За мен, няма „най-добра“ или „правилна“ инвестиция, защото всеки от нас е в различна ситуация, с различни цели, различни доходи, разходи, ментална настройка, възможности, образование и други.

Виждал съм различни финансови анализатори (които работят на заплата в някоя компания) да дават съвети тип „Сега е моментът да се купува злато“ (без да са инвестирали и един лев лични средства в тази си прогноза). Същите тези хора излизат след няколко месеца и казват „Инвестирайте в акции на компания Х“ (а междувременно, златото е поевтиняло).

Аз не съм си позволявал да давам такива универсални съвети, защото осъзнавам отговорността си към всички хора, които четат статиите ми в SmartMoney.bg, списание Мениджър или ме гледат в телевизионно предаване със стотици хиляди зрители. Изключително рядко давам предложения за конкретни продукти или активи, и то само след като съм се запознал с профила на даден човек.

Още по-рядко споменавам в какво аз съм инвестирал, защото това също е свързано с голяма отговорност. Хората приемат, че щом аз съм вложил парите си в даден продукт, той наистина е добър и правилен. Първо, аз съм в различна ситуация и имам различни цели. И второ, аз мога да продам тази инвестиция в точния момент и да реализирам печалба, а друг да я държи и да загуби много пари. Да, мога да кажа „Аз не нося отговорност за вашите действия и всеки си има глава на раменете“, но това ще е леко „измиване на ръцете“ от моя страна.

Друга причина, поради която избягвам да говоря за моите инвестиции е, че винаги ще се намерят „разбирачи“, които да кажат „Ти луд ли си?!? Защо инвестираш в тази компания, а не си купиш биткойни?“ или „Аз не очаквах от такъв експерт като теб да направи подобна глупост“. Разбира се, дори да съм спечелил от тези инвестиции, никой няма да дойде при мен и да ми се извини или да каже „Не бях прав“. В миналото съм споменавал къде съм инвестирал, но вече не го правя, поради причините, които споменах.

Малко се отклоних от темата, но идеята е, че няма „идеална“, „перфектна“, „най-добра“ и „правилна“ инвестиция. Има подходяща и достатъчно добра.

Коя инвестиция е достатъчно добра?

Ще ви дам малко предистория – като ученик бях почти пълен отличник (отстъпвах само на няколко съученички, чиито майки имаха болни амбиции за децата си). За да ви стане още по-ясно – учех си уроците, пишех си домашното и то не само задължителното, но и допълнителните задачи и тези със звездичка (най-трудните и само за най-отдадените). „Мисията“ да имам високи оценки я изпълних. Разбира се, това оценките бяха само външна проява на желанието ми да се харесам на родителите си (кой не обича детето му да изкарва само високи оценки).

Всичко това нямаше особена практическа стойност и влизането в добро средно училище се оказа въпрос на шанс (дали си от престижно училище, в което пишат по-ниски оценки от едно такова в някое малко село, или имаш познати доктори, които може да ти дадат „медицинско“ и да влезеш без изпит).

Постепенно разбрах, че перфекционизмът ми е нещо, от което трябва да се отърва възможно по-скоро, докато не е нанесъл непоправими вреди в живота и работата ми. Замених го с принципа за „Достатъчно добро“, който прилагам и в моите инвестиции.

Ще ви дам пример. Когато започнах да влагам част от спестяванията си в акции, правех доста задълбочен технически и фундаментален анализ, като отделях по няколко часа на ден в продължение на поне 2-3 седмици. Обикновено, в края му различните коефициенти, фигури, сигнали, пресичащи се средни и други показатели започваха да си противоречат едни на други и това водеше до още повече анализи или започването на същото упражнение с друга компания.

Когато се стигнеше до избор на конкретни акции и покупката им, обикновено се оказваше след време, че усилията ми са били напразни, защото някое непредвидено събитие се беше случило (на борсата е пълно с черни лебеди) или пазарът върви в определена посока и „моите“ акции просто следват тренда.

Сега правя достатъчно добър анализ, който ми отнема няколко часа, като тук не включвам следенето на определение тенденции в различни сектори и разговори с приятели и познати по тези теми. След това, на определен период от време (на 3 или 6 месеца) отново преглеждам основните данни за дадена компания и дали прогнозите ми се сбъдват и ако не – каква е причината за това. Това ми позволява да събирам определено ноу-хау за пазара и това, което се случва на него, и да направя избора ми на подходящи инвестиции по-ефективен и да се задълбавам прекалено много.

В тази връзка, за много хора инвестиция във взаимен фонд ще е достатъчно добра, но те търсят идеалната инвестиция, която според много източници е борсово търгуваните фондове (ETFs), без да разбират напълно механизмите и динамиката на тези инструменти. За други, не е достатъчно да изберат широк индекс като S&P 500, а искат фонд, който инвестира само в дивидентни компании от определен сектор. Трети чакат и се оглеждат за подценен имот, които ще им донесе 1% по-висока нетна доходност на година, вместо да инвестират веднага в друг и да използват по-ефективно времето си. А както знаем, то е най-големия ни актив.

И за финал

Дълбоко уважавам професионалистите, които искат да станат най-добрите в определена сфера. В спорта има много такива и ние им се възхищаваме, но често не виждаме какво стои зад тези успехи. Наскоро четох статия за деца-гении, които са постигнали невероятни резултати в спорта, науката и изкуството. Авторът проследява пътя им след това и се оказва, че повечето от тях, когато станат възрастни прекратяват това, което са правили и се насочват към друга област. Причината е, че са били подложени на нечовешки условия и са били натоварени с огромни очаквания от родителите и близките си, а те просто са искали да са достатъчно добри в определена сфера.

Опитвам се да ви кажа, че всичко си има цена. Ако сте професионалисти в определена сфера и искате да стигнете топ ниво в нея, якото бачкане и пълната отдаденост ще ви отведат на върха. Обаче, ако искате просто да инвестирате и да получите достатъчно добра доходност от своите пари, не е нужно да търсите перфектната инвестиция. В балансът и дозата е истината. За разлика от спорта, където печели само един, на финансовите пазари всеки може да го направи.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Цвети каза:

  Благодаря за тази статия, най-накрая някой да ми каже наистина “какъв ми е проблема”.
  Ще е трудно, много трудно, да си превъртя в главата как от “болен перфекционизъм” да се целя просто да съм “добре”, но успея ли… Ще съм постигнала вече много…
  Поне вече няма да се целя във вятъра…
  Благодаря…

 2. Борис Иванов каза:

  Перфектно написана статия:)

  Когато преди повече от 10 години прочетох за пръв път правилото “deny perfection” в навигационните политики и процедури NPP на американската корпорация, за която работих, бях шокиран. Доста разсъждавах над това и дори питах колеги как си го обясняват това, но никой не успя да ми даде смислено обяснение и като цяло за всички беше непонятно. Стигнах до извода, че тъй като няма перфектни хора та този свят, очакването спрямо някого да бъде перфектен е обречено винаги на провал, а би могло да бъде и доста деструктивно. Същото важи и когато човек постави такива очаквания към самия себе си.
  Когато началник постави такова очакване към свой подчинен и естествено в даден момент този подчинен допусне грешка, нещо което всеки човек неминуемо прави, той би бил много по-склонен да го излъже и/или да я прикрие, само и само за да може да се впише в образа на перфектен служител и да не разочарова своя началник. Тази атмосфера на стрес би изчерпила голяма част от енергията на хората напразно и би попречила на добрата работа в екип.
  Аз също съм си мислил по въпроса защо например стремежа на спортистите или музикантите към перфекционизъм е нещо добро и стигнах до извода, че за разлика от повечето сфери на човешки изяви, в тези области е възможно да се постигне съвършенство, защото усилията тук са супер фокусирани върху резултат, който е фиксиран и не тредставлява някаква дейност в динамично променяща се среда, която изисква анализи, на базата на които се вземат решения.

  Не съм експерт в инвестирането, но смятам, че анализът на някой предприятия в днешно време е невъзможна задача, особено добавяйки към уравнението и ролята на глобализацията и това, как едно политическо решение в единия край на света повлиява върху цената на даден актив в другата част на земното кълбо. Също така бях чел статия за Black Rock, най-голяната в света компания за управление на активи, в която се разясняваше как компанията използва супер мощни компютри за да анализира хиляди фактори когато избира къде да инвестира.

  От всичко това стигам до извода, че в днешното време на съкрушителен обем от информация, която ни затрупва, стремежът към перфекционизъм би фокусирал вниманието ни прекалено много в дадена точка (например анализа на определен актив) и бихме загубили представа за общата картина, както и възможността за анализ на много други потенциални възможности.

 3. Ивайло каза:

  Привет,
  Статията е хубава, но не е твоя. Поне по-голямата част от нея. Поне, когато копираш статия – споменавай автора.
  Забелязвам го и в други твой статии. Голяма част са от книгата “Богат татко – беден татко” – Робърт Т. Кийосаки.
  Нищо лично, има и полезни неща в твоите статии. Направих си труда да прочета книгата ти. Остаанах малко разочарован след изречението “не давай тази книга на приятели,, моля”.. комерсиализацията ми идва малко в повече..

 4. Стойне Василев каза:

  Ивайло,

  Аз, както и много други хора, сме чели книгата на Робърт Кийосаки и предполагам, че част от мисленето ми се е формирала от тази книга и от много други подобни. Мога да те уверя, че тази статия и всички останали, писани от мен, са авторски и не съм копирал нищо.

  За книгата “Умни пари” съм написал да не се дава на приятели, защото аз драскам по книгите, подчертавам, прегъвам, отбелязвам и ако я дам на друг, той няма да има същото усещане. Ако исках да спечеля много пари от тази книга, тя нямаше да е на тази цена, защото в нея съм събрал над 23 години знания и опит.

 5. Васко каза:

  Здравей,
  Това е поредната страхотна статия, като всички останали в този блог ако може така да се нарече. Понеже спомена биткойна, би ми било интересно твоето мнение в две три изречения.
  Поздрави

 6. Стойне Василев каза:

  Васко,

  Благодаря ти за коментара и за добрите думи. Вярвам с технологията и инвестирам в компании, които я използват, защото смятам, че нейните характеристики са бъдещето. Не купувам криптовалути, защото те не са реален актив или парични средства (поне засега), а се използват само за спекула.

 7. Николина каза:

  Впечатлена съм от книгата Ви Умни пари. Това трябва да се учи от първия до последния клс в училище по достъпен за съответната възраст начин. Помогна ми да се ориентирам в инвестирането, за което нямах никаква финансова култура. Бих искала лична консултация, когато Ви е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.