Да сменя ли името на сайта?

Стартирал ли си бизнес? – Продължение
05.11.2012
Уроците от StartUP Conference 2012
21.11.2012

Да сменя ли името на сайта?

Пак дойде време за референдум. Досега, няколко пъти съм ви питал, за това как да се развива сайта и какво да има в него. Отговорите на тези въпроси и коментарите към тях ме насочиха в правилната (надявам се) посока и сега сайта е такъв благодарение най-вече на вас. Този път става въпрос за името на сайта. На мен си ми харесва, но според няколко читатели то не е подходящо и ако искам да се рекламирам като финансов експерт и да „продавам” информация и съвети, трябва да го сменя. Вие какво мислите?

Да започнем от малко по-далече. Има разлика между името на сайта и неговия домейн. Например моят домейн е www.BatTony.com, а името на сайта е Финансовите съвети на Бат’ Тони. Според SEO (Search Engine Optimization) експертите е хубаво името и домейна да съвпадат или да са много близки. От моя гледна точка, името на сайта мога да го сменя за 5 секунди, докато ако сменя домейна ще ми трябват няколко дни да прехвърля цялата информация, заедно с всички статии. Самото конфигуриране на основната тема и приставките към нея, също ще отнеме време.

Какво му е на сегашното име?

Сега идва първият въпрос – трябва ли да сменям името на сайта? Да започнем първо с аргументите защо НЕ трябва да го сменям. Най-очевидния (най-вече за SEO специалистите) е, че читателите и търсачките (като Google) вече знаят точно това име. За търсещите машини, то има изградена история и се класира по-нагоре по различни ключови думи, свързани със сайта като бизнес идеи, лични финанси, одитор и други. За читателите – мисля, че е ясно. Също така, за новото име и новия домейн ще ми трябва доста време да ги популяризирам, докато достигнат сегашните нива. Май, това бяха аргументите да запазя сегашното име.

…или пък му има нещо

Сега, да разгледаме всички „ЗА” смяната на името. Първото нещо, за което се сещам е, че новото име може да звучи малко по-профи. На Бат’ Тони може да се довериш за дневния хороскоп (да, има адаш, който до преди 2 години е гадаел по звездите), но не и да ти дава различни финансови съвети. Като тук говорим само за нови читатели, които изобщо не са чували преди това за мен или за сайта, а те са мнозинство, все още :). На сегашните читатели, мисля че вече са свикнали и им е все едно как ще се казва сайта. Ако са намерили нещо полезно и интересно – ще се върнат, ако не – няма. В тази връзка, ако Уорън Бъфет направи сайт www.СъветитеНаЧичоУорън.com сигурно ще има милиони читатели, но това е друга тема. Той е финансов гений, а аз не съм (поне засега 🙂 ).

Другият важен аргумент е, че новото име може да е описателно и да е свързано със нещата, за които пиша, а не с автора. Това, обаче, е нож с две остриета. Първо, ще е ограничаващо. Ако сайта ти се казва www.BusinessAdvices.com (между другото този домейн се продава, като цената е само $ 2,395), ще е малко нелогично да пишеш за лични финанси, например. И второ, както се оказа, в България трудно (не невъзможно) може да печелиш от реклама и от предлагането на финансови съвети. Това е и причината да мисля как да се рекламирам като специалист, а след това да дойдат продуктите като онлайн курсове, различни обучения и платени съвети.

Бат' Тони - Професионалист

Ду ю спийк инглиш?

Новото име, също, може да звучи малко по-международно. Засега нямам намерение да пиша на чужд език или да предлагам нещо на други пазари, освен българския. Причината за това е, че аз не съм писател, а съм някакъв местен експерт, който иска да сподели това, което знае. Ако исках да съм следващия Стивън Кинг, може би щях да пиша само на английски. Така шанса някой да ме забележи е доста по-съществен, а и аудиторията е в пъти по-голяма. Между другото, като малък съм писал някакви доста увлекателни разкази с неочакван край, но чакам издател :).

Имена и нрави

Сещате ли се за други аргументи „ЗА” смяна на името? Аз – не. Ако ви дойде нещо на ум, ще се радвам да ги споделите. А, щях да забравя. Винаги може домейна да е www.StoyneVasilev.com, но така се губи международното звучене. Досега, нито един чужденец не ми е казал правилно името, затова просто се представям като Тони. Доста по-лесно се помни. В тази връзка, една моя позната (Александра), когато отиде в щатите, първоначално й казвали Алекс, но и това им се сторило прекалено дълго и сложно. Сега е просто Ал :). Толкова по темата с имената.

Така, стигнахме до втория въпрос – Ако преценя, че името и домейна трябва да се сменят, какво да е новото име (и съответно домейн)? За да може да ми помогнете, трябва да знаете най-малко какви са потенциалните ми читатели, а в бъдеще (надявам се) и клиенти. Коментарите към статията Как се печели от сайт за финансови съвети? ме насочиха към това да се рекламирам като финансов специалист, вместо да се фокусирам върху приходите от реклама. Надявам се, в бъдеще да се оформи продукта, който да предлагам. Той най-вероятно ще е някакъв тип обучения и срещи (онлайн или присъствени). Сега съм се насочил към две области, в които имам сравнително добри познания и опит – Стартиране и развитие на собствен бизнес и Управление на лични финанси.

Две области, един сайт

Въпреки, че имат някаква връзка по между си, тези два области са доста различни. Най-малкото потенциалните читатели и клиенти са различни. По-перспективна (поне така мисля) се очертава управлението на личните финанси със всички съпътстващи области като инвестиране, спестяване, финансови продукти и други. По мои наблюдения, финансовата култура на българите е доста ниска и повечето не си управляват добре парите. Парадокса е, че дори финансови специалисти, които по цял ден правят бизнес планове и прогнози за фирмата, нямат бюджет на собствените си средства.

Знаете ли, че…

Ще добавя малко статистика в тази област. Според проучване на ING за финансовата грамотност, около 60% от хората в България водят семейния си бюджет наум. В същото време, делът на българите, които редовно не се вместват в рамките на бюджета си, е около 40%. Друг интересен факт е, че около 65% от българите са посочили, че управляват парите си сравнително добре или много добре, но около 80% от запитаните нямат средства за непредвидени нужди за повече от два месеца напред. Тази статистика ме навежда на мисълта, че има нужда от информация в тази област.

Лични финанси или бизнес

Нищо лично, просто бизнес

Другата област (за бизнеса), също има бъдеще, най-малкото като гледам колко хора се събират на различните презентации, организирани от Start-up организации. А и мисля, че именно чрез създаването на повече малки иновативни фирми с качествени продукти и добро отношение към клиентите, българската икономика ще тръгне нагоре, а от там и доходите на хората.

Засега, идеята ми е да съчетавам тези две области, което прави задачата още по-трудна. Сега за самата задача. Ще ми е нужна вашата помощ. Всеки, които иска да се включи, нека отговори в коментарите на следните въпроси:

Въпрос №1. Трябва ли да сменям името на сайта (и домейна) и защо?

Въпрос №2. Ако смятате, че трябва да се смени името, какво е вашето предложение? Ще ви помоля да давате до 3 предложения за име и домейн (който трябва да е свободен за регистрация, все пак).

След като се съберат достатъчно предложения, ще ги подложим на гласуване в анкета на сайта. Авторът на предложението, което спечели най-много гласове ще спечели награда, която ще съобщя малко по-късно.

Пишете и не ме жалете!

P.S. Вече има анкета по темата 🙂

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

85 Comments

 1. НЕ, не сменяйте името на сайта !
  България не е бяла държава.
  Bat_Tony е по-близко до Народа.
  Масата българи обичат салам Бургас-ки и сушеница Дедо Пенчо.
  Когато имат нужда от помощ ще търсят приятелско име.
  Успех !

 2. Твърдо съм за смяната на името, защото не вдъхва доверие. Все пак първото впечатление е най-важно, а това Бат Тони оставя доста противоречиви усещания в първия момент. Като се зачетеш в материалите нещата се променят, но повечето хора не стигат до там и вече имат едно на ум, още с влизането. Все пак темата е твърде сериозна и не всеки би се доверил на някой, който има същото име като заварчика отсреща.

  Да се прехвърли домейна и сайта на нов домейн не е никакъв проблем. Използва се редирект 301 и проблема е решен за 5 минути. Цялата операция по прехвърляне на сайта ще отнеме не повече от 30-40 минути на опитен специалист. Повече време ще отнеме на google да преиндексира съдържанието и позициите в СЕРП, но до месец и това ще стане, даже и по-рано. Колкото по-рано се направи тази операция, толкова по-добре.

 3. Ивайло, а как става това на практика? Това ли са стъпките:

  1. Прехвърлям всичко (статии, приложения, страници, категории и др.) от стария към новия домейн.

  2. Правя редирект 301 от стария към новия домейн.

  Това ли е идеята?

 4. Николай Жеков каза:

  Твърдо НЕ!

  И двете области на сайта са за хора “прохождащи” във финансово отношение.
  Всяко прохождащо дете търси помощта, подкрепата и съветите на батко си. Така, че името си е супер.
  Ако в бъдеще областта на сайта се измени, пак бих казал НЕ, защото ЧОВЕКА ПРАВИ ИМЕТО, А НЕ ИМЕТО ЧОВЕКА!

  Успех Тони!

 5. Благодаря, Николай. Почти съм сигурен, че на хората, които познават сайта им е все едно как се казва. Въпросът е, дали като види случаен човек в резултатите на Google Бат’ Тони при търсене на “Собствен бизнес консултант”, ще цъкне на сайта или не, защото името не му звучи сериозно. Май това е въпроса или поне аз си го задавам. Затова и ви помолих за помощ.

 6. минаващ каза:

  Аз, като съвсем случаен посетител на сайта ти, не бих се задържал в него. Съжалявам. Някак си името не съответства на съдържанието на сайта ти. Може би трябва да се потърси някакво остроумно заглавие, без да звучи прекалено сериозно, нещо като “Парите на Бат Тони”, “Съветите на Банкера”, “Банкера Тони” или пък нещо съвсем друго. Лек ден.

 7. минаващ, благодаря за мнението. Доколкото разбрах, според теб, трябва да сменя само името на сайта, а домейна да е същия (www.BatTony.com). Така ли?

 8. Gergana Bonevska каза:

  Здравейте, аз съм ваша читателка от около месец и може би ще ви бъде полезно моето мнение. Открих ви през коментар в сайта на Рая Христова, и когато посетих сайта ви и прочетох Финансовите съвети на Бат’Тони в началото си помислих що за зевзек ще е този човек, които нарича себе си Бат’някой си все едно ми е съсед. Въпреки това си направих труда да попрочета тук там из сайта и разбрах че сайта е със сериозна и полезна информация. След ден когато реших отново да посетя сайта в съзнанието ми се беше запечатало, че трябва да потърдя сайта, който се казва Бат’Тони, колкото и странно да ми е прозвучало в началото. Истината е че нетипичните имена се помнят по- лесно.

 9. Има един глас в анкета за “Финансовите съвети на Тони”. Явно “бат” не звучи добре 🙂

 10. Николай Жеков каза:

  Да, целият въпрос е около резултатите на Google, но там освен едно най-първоначално впечатление друго няма. Аз, ако наистина се интересувам и търся нещо чрез Google, преглеждам цялата първа старница с резултати, поне. Това, че пише Бат’ Тони, въобще не ми пречи. Везните се наклоняват доста в твоя полза от респектиращата снимка… А, battony.com в първия момент не го свързвам с нищо ( както и kadebg 😉 ) и също не ми пречи.

  Коментирането на този въпрос много ми прилича на покупка на климатик или аспиратор примерно. 99% от консултантите по магазините ще те насочат към по-големия типоразмер, докато ако питаш един технически грамотен потребител ще ти каже съвсем друго. Така и тука. Предложението идва от експертите в областта, ако не се лъжа. Аз изразявам мнението просто на потребител, или може би мнението на прост потребител, незнам как е правилния словоред… 😉

  И аз не разбрах на Минаващ какъв му е проблема. “Финансови съвети” ли?
  Веднъж, ако си влязъл в сайта няма как да не останеш, освен ако си търсил нещо съвсем друго, съвети за покупка на автомобил втора ръка, примерно…

 11. Gergana, съгласен съм, че нетипичните имена се помнят повече. Аз изобщо не мога да запомня някакви съкращения като FGD, ICD, както и имена като Файненшъл Бизнес Нетуърк Къмюнити. Всичките ми звучат еднакво.

  Но, и ти казваш “въпреки това си направих труда да попрочета”. Не знам дали всички си правят този труд. А иначе като име на домейна мисля, че отговаря на повечето критерии за добро име – без тирета, само 7 букви, еднакво се пише на кирилица и латиница, лесно се помни (в България). Но, освен всички тези неща, трябва да вдъхва и малко доверие и професионализъм. Не много, но все пак 🙂

 12. @Николай – Както каза Гергана, първото впечатление е най-важно. Ако то не е добро, може и да не разбереш дали правя хороскопи или продавам коли втора ръка.

  Да, предложението дойде от SEO специалисти.

 13. А всъщност, мога ли да запазя домейна и просто да сменя името – както е при Рая (kadebg.com – Bulgarian money blog)?

 14. Николай Жеков каза:

  Тони, аз лично нямам проблем и с двете, както писах по-горе, и съм нямал от самото начало.
  Предпочитам “Бат’някой си все едно ми е съсед”, отколкото Професионален финансов консултант. Аман от “експерти”…
  Може би просто да запазиш домейна и да махнеш Бат’ от името е най-вероятния вариант. Нещо като “Финансовите съвети на Тони”. Дискусията предстои…

 15. @Николай – А без Бат няма ли да се изгуби уникалността 🙂

 16. Здрасти, Стойне,

  Копират се всички файлове от директорията на сайта и се се качват в директорията на навия домейн. Ако използваш същия хостинг няма да се наложи да правиш нищо друго, като промяна на ДНС, експортване и инпортване на БД и тн. Просто трябва да сложиш файловете в директорията на новия домейн и да зададеш същия в админ панела на wordpres. Когато се увериш, че всичко работи коректно, качваш hitaches файл за редирект 301 в директорията на стария домейн. По този начин всички материали в сайта ще се прехвърлят на новия домейн без ти да правиш нищо ръчно.

  Всички това сме го обсъждали многократно във форума за онлайн бизнес, маркетинг и СЕО http://www.predpriemach.com. Ако се притесняваш да не сбъркаш, винаги можеш да си пуснеш тема във форума и ще получиш множество отговори и съдействие.

  Отделно можеш да пуснеш тази тема и там, ще получиш отговори от хора, които се занимават само с това.

  Поздрави

 17. Ивайло, благодаря ти. Ако си сменям името и домейна ще питам за повече подробности.

 18. Николай Жеков каза:

  “А без Бат няма ли да се изгуби уникалността”
  Ще се изгуби, предложих го като компромисен вариант, ако волята на народа е за промяна…
  Моето мнение: Супер е! Не пипай нищо!

 19. Ok. Ще чакаме волята на народа 🙂

 20. Бо каза:

  Аз съм против промени. И веднага давам за пример домейна zazz.bg 😉
  Точно това “бат’ ” го прави по-userfriendly и според мен това е важно за таргет групата на сайта. Както казаха и преди мен, по-склонни сме да търсим съвет от някой около нас, ” ‘Ристю”, а не от бела якичка тип “Христофор Белокровский”, който си гледа интереса и този интерес може да е в противоречие с нашия. Ако се залитне към нещо по-професионално, новите читатели може би биха си казали “ау, това е нещо сложно за финансови специалисти, я да видим следващия резултат.. “. Харесва ми в момента как ги пишеш статиите достатъчно леки и интересни за четене, без да затормозяваш с високопарни думи. Няма кой да те обърка с квартален заварчик, ако ти прочете визитката (имам предвид “bio”-то преди коментарите). Може би това е добре да го обмислиш – да я качиш по-нагоре, за да привлечеш колебаещите се (“къв е тоя бат’ Тони, че ще ми дава акъл?”)
  Не знам дали съм бил полезен, но се надявам да обърнеш внимание най-вече на първия ред. Навика си е втора природа 😉

 21. feeria каза:

  Да…. резултатите от анкетата са категорично за старото име БАТ,ТОНИ.
  Решението изглежда очевидно, но трябва да се има пред вид, че на въпроса са отговаряли само настоящи /вече “зарибени”/ читатели.
  А всъщност, търсим мнението на напълно непознати хора.
  Пробвай по обратния ред. Дай някое име , например: Бат Кико (може и Баче Кико) и да видим колко души ще познаят, с какво се занимава този тип.

  Друг важен аспект на ситуацията е, че вероятно повечето нови посетители идват от връзки от други блогове с подобна тематика. Което обесмисля смяната на името, защото в тези случаи са важни други неща.

 22. Владимир Узунов каза:

  Здрасти, Бат’ Тони! Не знам защо съм логнат, а ми иска име и и-мейл. Но няма значение. На въпроса: винаги съм си мислил, че този домейн и име рано или късно трябва да се смени. Когато видях за пръв домейна, ме впечатли, защото е народно и запомянщо се, в същото време е шеговито. В този смисъл е подходящо за блог и достатъчно уникално, за да послужи като своеобразна търговска марка. НО ако искаш да се насочиш към нещо по-сериозно като консултации, курсове и др., “Бат’ Тони” не е добър избор според мен. Несериозно е. От друга страна пък това е като твоя визитка. Моят съвет е да смениш и името, и домейна (но да са близки или еднакви). Името ти (Стойне) е рядко срещано и красиво и това е в твоя полза, защото може да се разпознава от аудиторията по-лесно. Така че домейна трябва да звучи хем по-сериозно, хем да включва “Стойне” (може би без Василев). Но не и да звучи прекалено международно, по-скоро леко народно, без да звучи и несериозно. Конкретни предложения няма да давам, смятам, че сам трябва да си го измислиш, за да предадеш собственото си послание към читателите, трябва да предадеш своята емоция и енергия, трябва да е заразително. Колкото до чуждестранна аудитория, не е добра идея, защото няма да можеш предадеш посланията си толкова добре на английски, колкото един американец например или колкото ти на български. А и няма смисъл, защото едва ли някой американец ще се довери на българин за финансова консултация. А и конкуренцията за международния пазар ще е жестока. И на края в тази връзка ти препоръчвам две книги: “Уволни шефа си” – Джонатан Джей и “На 1 клик разстояние” – Александър Ненов. Авторите са бизнесмени, а не просто автори. Можеш да научиш доста неща за он-лайн бизнеса, за привличане на клиенти и др. от извора. Няма да съжаляваш и ще ти са от полза, вярвай ми. Струват си времето за четене.

 23. Владимир Узунов каза:

  Всъщност съм разпознат като потребител, но ми излизаше малко по-различно и реших, че няма да ме разпознае.

  feeria: “…на въпроса са отговаряли само настоящи /вече „зарибени“/ читатели.
  А всъщност, търсим мнението на напълно непознати хора.
  Пробвай по обратния ред. Дай някое име , например: Бат Кико (може и Баче Кико) и да видим колко души ще познаят, с какво се занимава този тип.”

  Много добре казано, абсолютно съгласен. Тази анкета мисля, че няма да даде ясна представа за предпочитанията на потенциалните бъдещи клиенти/читатели.

 24. Teodora каза:

  Тони, според мен не си струва труда да сменяш домейна. Както пише и г-н Жеков, в първия момент името, особено написано слято с малки букви на латиница, въобще не създава асоциации със звучното Бат`.

  Може след време, когато вече си готов с поредица от онлайн уроци, да помислиш за някаква промяна като “Съветите на един независим експерт” или нещо подобно /може и по-добро да се измисли/.

  Може това да разочарова донякъде старите читатели на сайта, но всичко тече и се променя, вода, която стои на едно място застоява и т.н.

 25. Teodora каза:

  Впрочем, Владо, книгата на Ненов обмислях да я прочета. Знам, че е развил успешен онлайн бизнес. Аз съм виждала автора лично /пазаруваше си от нашата фирма компютърни компоненети редовно/, но по това време не знаех за книгата му. Случайно я мернах в Нова Визия и си помеслих, че може да е от полза.

 26. @feeria – съгласен съм с това, което казваш, но Бачи Кико може и да е строител, може и финансов гении, името не го прави.

 27. @Владо – “Така че домейна трябва да звучи хем по-сериозно, хем да включва „Стойне“ (може би без Василев). Но не и да звучи прекалено международно, по-скоро леко народно, без да звучи и несериозно” – добре казано, само че за нищо не се сещам.

 28. :) каза:

  Кръсти сайта “Банкера Тони” 🙂

 29. @Теди – твоето предложение ми харесва. И аз съм мислил в тази посока. Честни (обективни, безпристрастни) съвети от човек бил (и в) финансовата система, който знае как функционира тя. Това е в противовес със съветите на експертите в банките, например. Те ви дават съвети само в техен и на институцията интерес.

 30. @:) – 🙂 🙂 🙂 Добро предложение.

 31. Николай Жеков каза:

  “Пробвай по обратния ред. Дай някое име , например: Бат Кико (може и Баче Кико) и да видим колко души ще познаят, с какво се занимава този тип.”

  Не виждам никакъв смисъл в това. Дайте един пример къде точно читателите са изправени пред списък с домейни на различна тематика и е необходимо да се ориентират само по самия домейн. Това даже и в резултатите на търсачките го няма. Около домейна има още доста информация…

 32. feeria каза:

  Именно, Бачи Кико може да е всякакъв, но от името не му личи. За негова сметка си е. Ти ще рискуваш ли част от потенциалните читатели /дай боже и клиенти/ да те подминат само защото името БатТони не им говори нищо конкретно?

  Представи си , че получиш визитка само с ” Бачи Кико “?

  А как ти ще възприемеш визитка с ” Юридическите съвети на Бачи Кико “?

 33. @feeria – Доколкото те разбирам, трябва да сменя името на сайта. По-голяма част от читателите идват през Google. Ето, какво виждам аз, а предполагам и другите потенциални читатели http://www.battony.com/wp-content/uploads/2012/11/Print-screen-Google.jpg Поне аз не забелязвам това battony в домейна. След като си вътре е друга тема.

 34. feeria каза:

  Николай Жеков ….
  Читателите не са изправени пред списък и наистина има малко текст отдолу под заглавието в Гугъл, но все пак:
  Основното не е какъв е точно конкретният човек Тони, а защо си е кръстил така народно /майтапчийски/ блога?
  Показва отношението му към неговия собствен блог.
  Следователно, ако той самият се отнася малко по-майтапчийски (поне аз така го схващам) към собствените си публикации, какво да очаква един незапознат човек?

  Наистина, БАТ ТОНИ е оригинално и запомнящо се и не е лошо по принцип, но има един нюанс, който според мен, не е подходящ, ако се използва от експерт. Човек, на чиито знания и експертност можеш да разчиташ толкова, че да му дадеш пари за тях.
  Когато говорим за ПРОДАВАНЕ на финансови съвети, най-важното е репутацията на експерта и неговата надежност.

 35. feeria каза:

  БатТони…
  честно казано, не съм сигурен дали трябва да сменяш името на домейна.
  По скоро трябва да се стремиш да избябваш това “Бат'” в заглавната страница , в текста под снимката в Гугъл и в коментарите си в други блогове.
  Така като си сега в Гугъл (с костщм с връзка и т.н. ) е доста добре.

 36. @feeria – прав си. Може би, в началото ми звучеше добре, но ако искам да градя някакъв имидж е добре да махна това Бат’ и да го оставя само за приятелите ми.

  Сега идва втория въпрос – давайте предложения за новото име.

 37. Николай Жеков каза:

  feeria,
  Не може с един куршум да събориш всички зайци в полето…
  Aко Тони след време се захване с някакъв друг тип съвети, по-професионални (от каквито може би имат нужда някои от коментиращите), не е проблем да се създаде нов домейн, а Бат’ Тони да влезе в неговата бляскава биография, ако до тогава не се е превърнал в марка.
  За настоящите цели на блога той е стрелял в десятката, но може да си стиснем ръцете около това мнение:

  “не съм сигурен дали трябва да сменяш името на домейна.
  По скоро трябва да се стремиш да избябваш това „Бат’“ в заглавната страница , в текста под снимката в Гугъл и в коментарите си в други блогове.”

 38. Финансовите съвети на Стойне (Василев) – имаме ли сделка?

 39. bgwamera каза:

  повечето хора трудно приемат промените и се разочароват, когато старото си
  отива, затова не променяй нищо, така ми харесва

 40. Привет. Наистина когато чуеш името бат Тони за първи път звучи леко абстрактно, резервирано, някак си представя човек със самочувствие над нормалното и може да го свържеш с човек, който умее да прави далавера. Но това е първото впечатление. След като хвърлиш едно око на сайта и съдържанието му, ти става ясно колко добър е той. Реално аз влизам в него всеки ден, чета и коментарите, тъй като са доста интересни и умни. Въпросът около името е свързано с продукта, който ти ще правиш оттук нататък. Ако е свързан със сериозни начинания като съвети, консултации, коучинг, семинари, книги и прочие е време да се замислиш за име, което да е уникално, свежо и да вдъхва доверие. Защо не да запазиш името на сайта, а когато ти вече си готов със сериозните продукти можеш спокойно да направиш нов сайт с ново име и да използваш настоящата платформа за траплин към другата. Тук можеш да продължиш да си представяш нещата в разговорен и интересен стил, докато новия сайт вече трябва да е съвсем друга класа.

 41. @Димитър – Благодаря ти за идеите. Може би, това е начина – бавно и полека. Първо името, после и домейна. Или втори сайт.

  А, за начало, как да е новото име на сайта вместо Финансовите съвети на Бат’ Тони?

 42. Бавно, полека, но и целеустремено. Колкото до новото име Финансови съвети от/на Стойне Василев или Финансовите съвети от/на Мистър Одитор:)

 43. feeria каза:

  ” Финансовите съвети на Стойне Василев ” е добре, според мен.

 44. Николай Жеков каза:

  “Финансови съвети от Стойне Василев”

  Добро утро,
  Около тези дебати, все ми изкача в акъла последният българин членувал в МОК, лека му пръст. Това беше само едно от постиженията му. Всички го знаеха и го запомниха като Батето.

  ЧОВЕКА ПРАВИ ИМЕТО, А НЕ ИМЕТО ЧОВЕКА!

  Тони, изборът е твой.

 45. Да обобщим предложенията дотук:

  1. Съветите на Банкера и Банкера Тони – на минаващ
  2. Финансовите съвети на Тони – на Николай Жеков
  3. Съветите на един независим експерт – на Теди
  4. Финансовите съвети от/на Мистър Одитор – на Димитър Шопов
  5. Финансовите съвети на Стойне Василев – колективно предложение

 46. Добро утро, Николай.

  Абсолютно съм съгласен с теб и Батето е добър пример. Сега обаче идва другия въпрос – дали да са Финансовите съвети. Не знам дали финансовите е точната дума за кръстоската между лични финанси и собствен бизнес. “Бизнес съветите” не е ли малко по-обединяващо?

 47. Г-н Шопов и аз мисля така и затова предложих да не се променя името.

  След няколко години ще има ГОЛЯМА нужда от финансови консултанти защото ипотечните кредите ще започнат да тежат на получателите им.
  През първите няколко години взелите ипотечен кредит се радват, че пестят от наеми и заменят качеството на живот за възможността да притежават имот след 25 години .

  Скоро Х00 000 българи ще разберат, че ако не спазват СТРОГ личен бюджет ще загубят пари, имот, мечтите си и ще са заменили най-хубавите си години срещу тухли / кал /.

  БАТ` ТОНИ би бил много полезен на хиляди българи защото може да им се кара без да ги обижда.
  Скоро Държавата ще бъде принудена да създаде Програми за помощ при изготвяне и спазване на семейния бюджет.
  Бат` Тони е идеален за тази ниша.

  За друг тип клиенти фирмата е друга, сайта е друг, езикът е друг …
  Собвственикът ще е пак Стойне Василев…

 48. Тони каза:

  А каква таргет група целиш? 🙂

 49. Абсолютно подкрепям идеята за друг сайт, който е насочен изцяло към по претенциозна аудитория. Обаче изниква въпроса, дали г-н Василев ще смогне да огрее качествено и на двете места. Ако диверсификацията е за сметка на качеството, то тогава това не е изобщо добра идея. Ако предлаганата услуга не е на сегашната ниво, със сигурност ще има отлив на потребители към другите блогъри в нишата, които не са изобщо малко.

 50. Адаш, таргета е интелигентни хора, които искат да си управляват по-добре парите или искат да стартират и развиват собствен бизнес. Както каза Владимир, все повече хора ще имат нужда от съвети, най-малкото как да си управляват задълженията и как да комуникират с банки и други финансови институции.

 51. Ивайло, засега не обмислям друг сайт, защото ще ми е трудно да отделям толкова време. Ако има втори сайт, той би бил само, за да предлагам някакви по-специализирани услуги. Но, при него, няма да има много материали.

  За сега (ако има интерес), мога да направя отделна секция на сайта, на която да има някакви неща за малко по-напреднали. Още не съм го измислил.

 52. Иво каза:

  Няма нужда да сменяш името. Аз например чета сайт или блог, не заради името на домейна, а поради съдържанието в него. Не изпадай в подобни глупости за сео оптимизация. Там контента е важен, не толкова името. Пък и Бат Тони лесно се помни. Само не започваш да пишеш и ти на Англ.език.

  Остави ги комплексарите и другите запъртъци, дето завиждат и пишат, че това не било хубаво име за домейна. Като могат по-добре да го докажат… Но едва ли…

  Който не му харесва да не чете.

 53. Иво, засега нямам намерение да пиша на английски. Това ще е твърде голяма лъжица за моята уста без ясен резултат.

  Все повече се навивам да остане същия домейн, но да сменя името на сайта и той да включва Стойне Василев. Сега въпросът е дали да са финансовите съвети, бизнес съветите, бизнес школа, бизнес училище, пътят към финансовата свобода или нещо подобно.

  А, какво ще кажете за “Финансова революция със Стойне Василев” – нещо като кулинарната революция на Джейми Оливър 🙂

 54. feeria каза:

  Еи, ама пак се измества темата.
  Тя не е дали името Бат Тони е добро по принцип за име на блог, а дали не е по-добре да се промени, така че да пасва повече на иеята на автора ДА ПРОДАВА на един по-нататъшен етап.

  А Батето е градил име и имидж (доста спорен , впрочем) 30-40 години.
  Бай Тошо , също.
  При Бат,Бойко нещата се получиха по-бързо, но пак отне 10-на години.

  Ясное, че човек прави името, а не обратното. Но нали схващате разликата между:

  Кико
  Бачи Кико
  Костадин Василев
  арх. Василев
  инж. Василев
  доц. Василев

 55. feeria каза:

  Ако Тони иска да има блог само за кеф и да си пише от време на време,може да си го кръсти както иска:
  Тони Балони, Тони Бонбони, Тони Барбарони,…Тони Без Панталони … и т.н.
  Ако обаче иска да предлага консултации в сериозна сфера като финансите, името, с което “посреща” незапознатите с него и неговата дейност хора, вече е от съществено значение.
  Не е най-важното нещо, наистина, но е от значение.

 56. Николай Жеков каза:

  Мда, има разлика.
  Да речем, че първите двама са ми приятели или поне близки познати на които мога да се доверя за почти всичко.
  Третият съм го чувал някъде, може някакъв общ познат да е …
  Последните трима са някакви комплексари 😉

  Въпросът е: Тони какъв иска да бъде? (като порастне)

 57. feeria каза:

  Всъщност, въпросът, който има връзка с избора на името е:
  Как най-ефективно да привлече и задържи повече реални клиенти на своите услуги?

  Иначе, ако не търси монетаризация, може да си се казва както си иска.

 58. СМЯНА !
  СМЯНА !
  СМЯНА !
  Дами и господа,
  някои от вас са родени в села с име като Друсдарци, Мъркшоровци,Многогъстително,Плаково, Стрелково, Мало конярче, Голямо мъдово, Крадливците, МАЦАКУРЦИ
  / знаете ли кой курорт се е казвал така ? /
  и други селища с ПРЕКРАСНИ имена.

  Как да се казва сайтът, който ще ги привлече да платят за помощ и СПАСЕНИЕ ???
  Свети Николай Чудотворец,
  Света Стойна Преподобна,
  Красивата къща,
  Първи Частен Сайт за услуги … ???

  Всеки, който съветва някой да смени името на сайта
  трябва да помисли колко хора познава , които са родени в селище с ужасно име .
  Вие предложихте ли на селяните от Скравена да си сменят името ?
  Или на град Белене ?
  Слънчев бряг е името на НАЙ-СТРАШНОТО място в Ловешко.
  Защо не прекръстим курорта с по-НЕлагерно име.
  Та нали в Слънчев бряг са избити стотици българи ?

  Моля Ви, помогнете да сменим отвратителните имена на села в Родината !
  А Бат` Тони да си работи успешно за 2/3 от българите.
  За останалите да си наеме хора, които да работят в ——-.eu

 59. feeria каза:

  “Да речем, че първите двама са ми приятели или поне близки познати на които мога да се доверя за почти всичко.”

  Именно, ако са приятели или познати-добре.
  Но, ние обсъждаме евентуалните реакции на напълно непознати хора. Тогава е добре, името да говори нещо още от пръв поглед.Защото може и да няма втори.
  Всъщност, името на сайта (не на домейна) не съответста директно на името на човек , а на… да речем дрехите , с които е облечен.
  Дали се казваш Иван, Стоян, Драголюб или Геновев, няма значение, защото не определя твоята компетентност.
  Но когато имаш бизнес среща с НЕПОЗНАТИ евентуални клиенти, дрехите, с които се явяваш са важни. Заради прословутото ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, което се получава само веднъж / и то само първия път:) /.

  Разбира се, можеш да отидеш на срещата по тениска и шорти.
  Или по трикини /очила, шнорхел и джапанки /.
  Но си е за твоя сметка.

 60. Николай Жеков каза:

  +1001

 61. feeria каза:

  Йосифов,
  а защо пренебрегваш китните селца
  ЧУКУРОВО, КОКАЛЯНЕ, ГНИЛЯНЕ?
  А ДУПНИЦА?
  /която , всъщност не е много далече от Чукурово :)/

  🙂

 62. feeria,
  Асен Христофоров е писател по неволя и интелектуалец с особена съдба. Учи в Цариградския Робърт колеж, след това завършва и Лондонския университет (London School of Economics). След юношеските увлечения по литературата, неговите основни амбиции се насочват към науката, а и към обществената активност. Професионален писател Христофоров става след уволнението от Университета (1947), и след освобождаването му от лагера в Белене (1952), където попада след обвинение за шпионаж в полза на Англия. Литературата запълва празнината, компенсира невъзможността за изяви в други сфери.

  Христофоров излиза на литературната сцена още през 1945 г. със спечелилите вниманието на публиката „Скици из Лондон”, следващите му изяви са посветени главно на Рила и на село Говедарци, в което той си построява вила и живее през по-голяма част от времето. Представителната му книга от този трудно определим жанр, много близък до автобиографичното повествование, излиза първо с характерното заглавие „Мацакурци” и привлича вниманието на читателите, но и на бдителни критици. Местните хора не приемат името и следващото издание носи заглавието „Вуцидей” – от прозвището на един от персонажите, овчар, който плаши стадото с викове „ Де, вуци, деей! ”.

  Вижте още :
  http://bg.wikipedia.org

 63. bella каза:

  Привет!
  Пиша с уговорката, че не съм чела какво са предложили нагоре и е възможно да дублирам мнение. Та:

  Категорично отхвърлям предложението за смяна.

  “Финансовите съвети на Бат’Тони” ми звучи идеално!Просто, ясно като бял ден.
  Каквото и да правиш и да мислиш, това ще остане в главите на хората. Звучи свойски, доверително, даже успокоително.
  Не харесвам гръмки и префърцунени имена, само щото се намирали лесно с търсачките или било модерно. Не ми харесват и вредни думички ‘експерт’, ‘банкер’ и тем подобни, няма да харесат и на обикновения потребител, трудно смилаеми са..Никой не отрича професионализма, разбира се, но е добре да го поднесеш и продадеш свойски, ако ме разбираш!:)
  Важен ти е крайният потребител , а той няма да е сульо пулев от някое заспало английско село, примерно.
  Ще си е същият нашенец, дето ще жадува да се опре на нашенче с акъл, дето да му отвори очите /защо не и срещу плащане/ за светлината в тунела.

  Разбира се, не би ми харесала и идея за залитане в писане на статии на английски, дори напротив. Пари ще изкарваш достатъчно и на български…както и да ти звучи това..

 64. Дени каза:

  Здравейте,

  Да се включа и аз 🙂 Според мен няма нужда от смяна, лично аз намерих блога от коментарите в сайта на Рая, също така ми е излизал в Гугъл като съм търсила материали по някои от темите. Но и в двата случая това, което ме е привлякло тук, е съдържанието. Когато търся нещо в Гугъл, домейнът и името на сайта е последното нещо, което забелязвам, дали ще отворя линка зависи от заглавието на статията и няколкото реда, които излизат от нея. След като я отворя и започна да чета, ако ми хареса, започвам да се ровя из сайта вече и да разглеждам какво още има там. Заглавието едва тогава ми прави впечатление и то евентуално за да го запомня, както и домейна. Така че дали ще е “Бат’ Тони”, “Стойне Василев”, “Тони” или нещо съвсем шантаво, няма значение. По-скоро дизайнът, цялостното оформление е това, което запомням, така че дали ще смениш думите горе, стига да е в същия шрифт и цвят няма да ми направи много впечатление.
  Евентуално, ако целта е в бъдеще да се продава някакъв по-сериозен продукт, курсове, консултации или нещо, което изисква по-сериозен имидж, може да се замени изразът “Бат’ Тони” на “Стойне Василев” или само “Тони”. Или пък – да се направи секция за тези услуги със същия дизайн, но вместо Финансовите съвети на Бат’ Тони, да е Финансовите съвети на Стойне Василев например :). На редовните чиатели според мен няма да им направи много впечатление, то ще е за тези, които намират директно тази секция и им е важно първото впечатление. Както споменах, важен е общия вид и дизайнът, а той на мен поне ми изглежда даже по-скоро като за по-сериозен сайт.
  Също така още нещо – когато хората търсят консултант за нещо, особено що се отнася до парите им, рядко се доверяват просто на някакви обяви, защото сайтът ще е точно това в случая, те са по-склонни да се доверят на препоръки от познати, ако нямат такива да проучат човека, в случая статиите в блога, коментарите в други блогове и форуми, мнения за него и т.н., така че в заглавието на сайта няма да е толкова определящо, поне за хора, които наистина искат компетентен съвет и са отговорни към парите си, в случая пак съдържанието ще е определящо. А що се отнася до по-начинаещите в областта, те също според мен ще са по-склонни да се доверят на някой, говорещ достатъчно компетентно, но и достатъчно разбираемо, за да не се чувстват твърде некомфортно.

 65. Хубава дискусия се е заформила. На кръстопът съм. Бат’ Тони ми звучи добре, но ако искам да “продавам” информация (а в последствие и други продукти) ще трябва да го сменя.

  На различните срещи с инвеститори, предприемачи и мениджъри, на които присъствам, ако искам да си представя онлайн дейността, малко несериозно звучи Бат’ Тони. Повечето хора, все пак, го приемат с усмивка. Разбира се, те не са ми целевата група, но в тази сфера контактите и препоръките са много важни.

 66. Преди години отидох за консултация в Прайсуотърхаус Купърс България ЕООД .
  Доволен съм.
  Ползвал съм и други консултанти.
  Първите 15, 30, 45 минути са за да разкажа кой съм.
  Вторите 15, 30, 45 минути са за да кажа какво искам.
  След това или ми помагат, или не .
  Всяка минута се плаща.
  С уважение !

  Ако Бат` Тони ви носи приходи не е нужно да спирате Проекта.
  Започнете нов Проект за нова група клиенти.
  След време, ако искате ще назначите експерти в Бат` Тони,
  а Вие ще си работите в новата компания с новата визия .

  Сериозните компании имат различни фирми / отдели / за различни клиенти.
  Цептер произвежда тенджери за бедни, Нестле продава сладкиши за бедни, Данон продава млека за бедни и т.н.
  Парите не миришат, нали ?
  Успех !

  П.П. Работил съм с богати българи.
  Много е изморяващо…
  Най-леко се работи със Средната класа.
  / през 1982-1984-та управлявах заведение със стока за 120 000 лева . !!! …
  Дали има такива ресторанти сега ? /

 67. Люси каза:

  Здравейте,
  Днес реших да потърся страници с информация и съвети за това как да печелим пари и намерих този сайт плюс още няколко.
  Името на този сайт ме грабна и реших да започна с него, другите ще ги оставя за “после”, а може и да не стигна до тях.
  Бат’Тони звучи близко и създава доверие, другите ми звучат претенциозно и рекламно.

 68. Николай Жеков каза:

  Ще си позволя да кажа:
  Добре дошла Люси, идваш точно на време!

  Тони, май вече можем да приключим дискусията..?

 69. Здравей Люси и добре дошла в коментарите на този сайт. Включваш се наистина точно на време. По твое мнение Финансовите съвети на Стойне Василев или на Бат’ Тони е по-добре, според теб?

 70. feeria каза:

  Големината на дискусията надхвърли доста големината на проблема.
  Според мен, на този етап, дори и да смениш името, няма да има голямо значение.
  Карай така, а като измислиш конкретните платени продукти, може би отговорът сам ще “изкочи”.

 71. feeria каза:

  Само се чудя,
  как превеждаш на английски това “Бат,”?

  Сигурен ли си, че не го свързват с Батман?

 72. Лилия Иванова каза:

  Аз отскоро чета статиите Ви, намирам ги за изключително интересни и пълни с идеи. Категорично против съм да си сменяте името на сайта, както прочетох и в други коментари не името прави сайта а човека който стои зад името. Поздрави от мен и продължавайте не спирайте.

 73. @feeria – не го превеждам, а се опитвам да го обясня, защото на английски няма такава дума (или поне аз не знам). Може би old chap в Англия и bro за щатите 🙂

 74. Привет и от мен! Включвам се в тази интересна дискусия, за да споделя и моето мнение.
  Според мен, “финансовите съвети” е доста красноречива част за какво ще иде реч в сайта, а
  “бат Тони” го прави с много индивидуално звучене. Вярно е, че на първо чуване звучи провокативно, но именно това го прави уникално и запомнящо се.
  Къде виждам връзката между двете? Аз не съм специалист по финанси и обикновено всички финансови истории са ми били доста тежки и непосилни. И съм представителн на голяма група от хора, които мислят по същия начин. Ние имаме бизнеси, ръководим финанси, но финансите просто не са “нашето” нещо. Е, “бат Тони” направи толкова близки финансите до мен, че постоянно чета, следя, интересно ми е…
  Ако името се смени, според мен ще се изгуби цялата концепция, която според мен е: “да говорим за финанси с лекота, от близо и напълно непринудено, защото те така или иначе са част от ежедневието ни”.

  Аз съм твърдо да НЕ се сменя името.

 75. Николай Жеков каза:

  feeria,
  Хайде престани вече!
  Кой те кара да “превеждаш на английски това Бат'”
  Имаме си страхотен език и понеже, да речем 1/5, няма точен еквивалент на английски, дайте да не го ползваме и да го забравим.

  Аман от г..олизци! Няма друг такъв дупещ се народ!
  Извинявам се на всички читатели за използваните термини.

 76. @Люба – Благодаря ти за коментара. Много ми хареса „да говорим за финанси с лекота, от близо и напълно непринудено, защото те така или иначе са част от ежедневието ни“. Може ли да го включа в мисията на сайта?

 77. Люси каза:

  Финансовите съвети на Бат’Тони е по-добре, звучи ми хем специално и уникално, като информация, която не можеш да научиш на друго място, хем достъпно. Бат’Тони = запазена марка.

 78. @Люси – много ти благодаря за мнението.

 79. feeria каза:

  Мда…
  Къде го удряш, къде се пука?

  Значи “Аман от г..олизци!” ????

  Драги г-н Жеков,
  първо и преди всичко, в този блог (поне досега) никой не си е позволявал да използва обидни определения като горното. Това е едно от нещата, които аз лично харесвам в него.
  Надявам се Вашата изцепка да е единичен случай.

  Второ,
  въпросът ми (макар и зададен на шега) не е толкова безсмислен, колкото изглежда.
  Всеки българин знае какво означава представката “БАТ” пред името на даден човек.
  Кой, какъв смисъл влага в него е отделен въпрос, но принципно е ясно какво е.
  На английски език, обаче “ВАТ” си има точно определено значение.
  Означава ПРИЛЕП, както знаете.
  Следователно, заглавието “Бат Тони”, може да се възприеме от един средноинтелигентен чужденец, който и хабер си няма /извинете ме за турцизма/ от нашите езикови правила, като опит да се напише “Прилепа Тони”.

  И трето,
  Аман от криворазбран патриотизъм.

  И четвърто,
  ако някой се чувства “дупещ се”, много моля да не ме включва в групата.
  Нито мен, нито целия останал български народ.

 80. Николай Жеков каза:

  feeria,
  Съгласявам се с теб, че рядко има подобни определения тук.
  Дали са обидни – доста относително, но все пак се извинявам на Тони, че ги ползвам в блога му. Понякога просто не мога да си удържа пръстите. Те сами го начукват по клавиатурата…

  Хайде със здраве и приятни почивни дни!

 81. @Toни, разбира се, че може да използваш в описанието на сайта тези думи :)!

 82. Според мен няма нужда от промяна, а има и друго нещо! Няма смисъл да си губиш беклинковете, които си изградил, ще ти падне ПР-а, поне в началото и ще се изгубят резултатите и т.н. Не съм SEO специалист, но може да се консултира с Оги 😉

 83. Вики Стоянова каза:

  Бате, заклевам те, не го прави :)! Търсех в “Гугъл” информация за ценообразуване и ми излезе твоята страница. Викам си: “Каква е пък тази страница?” и влязох. И ето, още не излизам :)! Сериозна информация, ала поднесена като между приятели, а така най-добре се схваща! Смелите идват и остават :)! Дерзай и дерзай :)!

 84. […] на всички, които се включиха с коментари под статията Да сменя ли името на сайта? и гласуваха в последната анкета. Резултатите от тях са […]

 85. Личното ми мнение е, че не трябва да се сменя домейна.
  Все пак ето едно подробно SEO ръководство за промяна на домейна на сайт. Важните стъпки и за какво трябва да се внимава:
  https://ganbox.com/blog/promyana-domeyna-na-sayt-seo-rakovodstvo/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.