15 урока за парите, на които да научите вашите деца

Финансов пост. Може ли да го направите?
10.06.2013
Какво е Личен Финансов Консултант (ЛФК)
28.06.2013

15 урока за парите, на които да научите вашите деца

Както не веднъж е ставало на въпрос, финансовата грамотност на българите е много ниска. Основната причина за това е липсата на специализирано обучение в училищата, както и незнанието на родителите как да образоват децата си по темата за парите. А парите дават право на избор. Ако научим децата си да спестяват редовно и да инвестират правилно, ще им помогнем да запазят повече от парите, които изкарват и да получат повече от парите, които харчат.

Ежедневните решения на децата какво да купят може да имат по-голямо негативно влияние върху техния живот, отколкото най-лошите им инвестиционни решения. Ето 15 лесни начина да научите децата си как по-умно да управляват парите си:

1 Веднага след като децата ви се научат да броят им разкажете за парите като им дадете достатъчно информация по темата. Двата основни начина за учене, които може да приложите в този период са наблюдение и повторение.

2 Обсъждайте с децата си финансовите решения, които вземате, защото така формирате тяхното съзнание и навици – как да спестяват, как да инвестират и най-важното – как да харчат парите. Запомнете, че трябва да правите това, което „проповядвате” иначе няма да има ефект.

3 Помогнете на децата си да научат каква е разликата между нужда и желание. Този урок ще ги подготви как по-умно да харчат парите си в бъдеще.

4 Поставянето на цели е един от основните уроци, на които може да научите вашите деца. Покупката на играчка може да превърне в добър урок за парите. Подобно определяне на цели помага на децата да бъдат доста по-отговорни в покупките си.

5 Разкажете на децата си какви са предимствата на спестяването в сравнение с харченето. Демонстрирайте как на практика действа лихвата върху техните пари като създадете „Банката на мама/тате”, която дава 10% лихва на месец. Въпреки че тази лихва е доста над пазарната, така ще демонстрирате по-добре как се увеличават парите във времето.

6 Давайте на децата си джобни в банкноти (или монети), които насърчават спестяването. Ако сумата е 5 лева, може да им дадете 5 монети по 1 лев, като ги учите да спестяват по един лев от тях. Ако те спестяват по 5 лева на седмица при 6% лихва на тримесечие, за една година сумата ще е 266 лева, 1,503 лева след 5 години и 3,527 лева след 10 години.

7 Отведете децата си в някоя банка и им открийте спестовна сметка или депозит. Създаването на спестовен навик от рано е ключ към бъдещия финансов успех. Не отказвайте на децата си да теглят част от спестените пари, когато им трябват, защото това може да ги откаже много бързо от този навик.

8 Записването на спестените, изхарчените и инвестираните пари е друго важно умение, което младите хора трябва да усвоят. За улеснение разчертайте една тетрадка с няколко колони, в които децата да записват движението на техните пари. Към всяка страница, може да се прикачи по един пощенски плик, в който да слагат различни касови бележки, банкови извлечения и други.

9 Използвайте седмичното пазаруване като урок за стойността на парите. Много често пазаруването в супермаркета е първия досег на децата с темата за харченето. Умното пазаруване (сравняване на цените, покупки на промоция, планиране на покупките) може да спести значителна сума в едно домакинство и да го превърне в забавно преживяване.

10 Позволете на важите деца да решават какво да си купят. Независимо дали тези решения са добри или лоши, те ще научат много важни уроци от тях. Преди да се стигне до покупката, вие може да ги насърчите да направят един своеобразен списък с плюсовете и минусите на всяка стока, както и да намерят най-доброто предложение на пазара като направят предварително проучване в реален магазин или по интернет.

11 Покажете на децата си как да оценяват рекламите в интернет, по телевизията, по радиото, във вестниците и в списанията. Наистина ли рекламирания продукт прави всичко, което се казва в рекламата? Цената наистина ли е реалната цена, на която може да се намери в магазините? Има ли други (по-добри) продукти, които вършат същата работа, но са на по-ниска цена? Това са въпроси, по които смятам да напиша отделна статия, защото проблема е наистина сериозен. Моят племенник вижда някаква реклама за „невероятна” играчка или храна по телевизията и веднага иска да му се купи. На довода, че е скъпа, той отговаря, че по телевизията са казали, че „изобщо не е скъпа, даже е доста изгодна”.

12 Предупредете децата си за високите лихви по някои кредити. Ако им отпускате малки заеми с лихва, те много бързо ще разберат колко е скъпо да използват парите на другите за покупка на стоки.

13 Когато използвате кредитната си карта за покупки в магазина, може да обясните на вашите деца как работят кредитните карти, какъв гратисен период имат, как да се предпазят от измами и други.

14 Обучете децата си за какво се използват кредитните карти. Много млади хора започват да ползват тези карти за ежедневни покупки и за теглене на пари, като погасяват само минимума в гратисния период.

15 Обсъждайте финансовите си дела пред децата на регулярни срещи на семейството. Уроците, които ще научат на тези сбирки ще са безценни за бъдещото им развитие и отношение към парите.

И накрая един бонус начин: Подарете няколко акции от българска компания за рождения ден на вашето дете. След това следете как се движи цената на тези акции и дали има дивиденти. Освен, доста образователен, този подарък може да се окаже доста успешна инвестиция.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Браво, Тони! Страхотна статия!

 2. Маруся Иванова каза:

  Съгласна съм, че отношението към парите е много важна част от възпитанието. Моите дъщери са много малки още, но смятам често да си говорим за пари в бъдеще. Поздравления за темата 🙂

 3. Стойне Василев каза:

  Благодаря ви. Ако ви допада темата, ще пиша още статии по нея. Поне за мен, финансовото образование на нашите деца е изключително важно, наред с обучението по математика и български език. Много деца, които получаваш шестици в училище, след това животът им пише само двойки и те не могат да си ги “оправят”. Имам много приятели, които допускат глешка след грешка в своите лични финанси, защото не са си научили урока като малки.

 4. Георги каза:

  Ето такава статия очаквах от много време. Благодаря, Тони.

 5. Стойне Василев каза:

  Георги, сега имам една идея за игра за финансово образование и “тествам” концепцията с племенника ми, който е на 8 години. Много обича да играе на игри, от които научава нещо като столиците на страните в Европа, историята на древен Египет и други.

 6. Станислав каза:

  Много добри съвети, които смятам да приложа съвсем скоро.

 7. Роберт Сарафов каза:

  Благодаря много за полезната статия,Тони.
  Очаквам с нетърпение да заведа своите деца на образователен семинар с такава насоченост.Моля,пиши,ако организираш такъв.Поздрави и очаквам следващия пост.

 8. Аплодисменти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.