15 урока за парите, на които да научите вашите деца

Както не веднъж е ставало на въпрос, финансовата грамотност на българите е много ниска. Основната причина за това е липсата на специализирано обучение в училищата, както и незнанието на родителите как да образоват децата си по темата за парите. А парите дават право на избор. Ако научим децата си да спестяват редовно и да инвестират правилно, ще им помогнем да запазят повече от парите, които изкарват и да получат повече от парите, които харчат.

Ежедневните решения на децата какво да купят може да имат по-голямо негативно влияние върху техния живот, отколкото най-лошите им инвестиционни решения. Ето 15 лесни начина да научите децата си как по-умно да управляват парите си:

1Веднага след като децата ви се научат да броят им разкажете за парите като им дадете достатъчно информация по темата. Двата основни начина за учене, които може да приложите в този период са наблюдение и повторение.

2Обсъждайте с децата си финансовите решения, които вземате, защото така формирате тяхното съзнание и навици – как да спестяват, как да инвестират и най-важното – как да харчат парите. Запомнете, че трябва да правите това, което „проповядвате” иначе няма да има ефект.

3Помогнете на децата си да научат каква е разликата между нужда и желание. Този урок ще ги подготви как по-умно да харчат парите си в бъдеще.

4Поставянето на цели е един от основните уроци, на които може да научите вашите деца. Покупката на играчка може да превърне в добър урок за парите. Подобно определяне на цели помага на децата да бъдат доста по-отговорни в покупките си.

5Разкажете на децата си какви са предимствата на спестяването в сравнение с харченето. Демонстрирайте как на практика действа лихвата върху техните пари като създадете „Банката на мама/тате”, която дава 10% лихва на месец. Въпреки че тази лихва е доста над пазарната, така ще демонстрирате по-добре как се увеличават парите във времето.

6Давайте на децата си джобни в банкноти (или монети), които насърчават спестяването. Ако сумата е 5 лева, може да им дадете 5 монети по 1 лев, като ги учите да спестяват по един лев от тях. Ако те спестяват по 5 лева на седмица при 6% лихва на тримесечие, за една година сумата ще е 266 лева, 1,503 лева след 5 години и 3,527 лева след 10 години.

7Отведете децата си в някоя банка и им открийте спестовна сметка или депозит. Създаването на спестовен навик от рано е ключ към бъдещия финансов успех. Не отказвайте на децата си да теглят част от спестените пари, когато им трябват, защото това може да ги откаже много бързо от този навик.

8Записването на спестените, изхарчените и инвестираните пари е друго важно умение, което младите хора трябва да усвоят. За улеснение разчертайте една тетрадка с няколко колони, в които децата да записват движението на техните пари. Към всяка страница, може да се прикачи по един пощенски плик, в който да слагат различни касови бележки, банкови извлечения и други.

9Използвайте седмичното пазаруване като урок за стойността на парите. Много често пазаруването в супермаркета е първия досег на децата с темата за харченето. Умното пазаруване (сравняване на цените, покупки на промоция, планиране на покупките) може да спести значителна сума в едно домакинство и да го превърне в забавно преживяване.

10Позволете на важите деца да решават какво да си купят. Независимо дали тези решения са добри или лоши, те ще научат много важни уроци от тях. Преди да се стигне до покупката, вие може да ги насърчите да направят един своеобразен списък с плюсовете и минусите на всяка стока, както и да намерят най-доброто предложение на пазара като направят предварително проучване в реален магазин или по интернет.

11Покажете на децата си как да оценяват рекламите в интернет, по телевизията, по радиото, във вестниците и в списанията. Наистина ли рекламирания продукт прави всичко, което се казва в рекламата? Цената наистина ли е реалната цена, на която може да се намери в магазините? Има ли други (по-добри) продукти, които вършат същата работа, но са на по-ниска цена? Това са въпроси, по които смятам да напиша отделна статия, защото проблема е наистина сериозен. Моят племенник вижда някаква реклама за „невероятна” играчка или храна по телевизията и веднага иска да му се купи. На довода, че е скъпа, той отговаря, че по телевизията са казали, че „изобщо не е скъпа, даже е доста изгодна”.

12Предупредете децата си за високите лихви по някои кредити. Ако им отпускате малки заеми с лихва, те много бързо ще разберат колко е скъпо да използват парите на другите за покупка на стоки.

13Когато използвате кредитната си карта за покупки в магазина, може да обясните на вашите деца как работят кредитните карти, какъв гратисен период имат, как да се предпазят от измами и други.

14Обучете децата си за какво се използват кредитните карти. Много млади хора започват да ползват тези карти за ежедневни покупки и за теглене на пари, като погасяват само минимума в гратисния период.

15Обсъждайте финансовите си дела пред децата на регулярни срещи на семейството. Уроците, които ще научат на тези сбирки ще са безценни за бъдещото им развитие и отношение към парите.

И накрая един бонус начин: Подарете няколко акции от българска компания за рождения ден на вашето дете. След това следете как се движи цената на тези акции и дали има дивиденти. Освен, доста образователен, този подарък може да се окаже доста успешна инвестиция.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

8 коментара

 1. Браво, Тони! Страхотна статия!

 2. Маруся Иванова

  Съгласна съм, че отношението към парите е много важна част от възпитанието. Моите дъщери са много малки още, но смятам често да си говорим за пари в бъдеще. Поздравления за темата 🙂

 3. Стойне Василев

  Благодаря ви. Ако ви допада темата, ще пиша още статии по нея. Поне за мен, финансовото образование на нашите деца е изключително важно, наред с обучението по математика и български език. Много деца, които получаваш шестици в училище, след това животът им пише само двойки и те не могат да си ги „оправят“. Имам много приятели, които допускат глешка след грешка в своите лични финанси, защото не са си научили урока като малки.

 4. Георги

  Ето такава статия очаквах от много време. Благодаря, Тони.

 5. Стойне Василев

  Георги, сега имам една идея за игра за финансово образование и „тествам“ концепцията с племенника ми, който е на 8 години. Много обича да играе на игри, от които научава нещо като столиците на страните в Европа, историята на древен Египет и други.

 6. Станислав

  Много добри съвети, които смятам да приложа съвсем скоро.

 7. Роберт Сарафов

  Благодаря много за полезната статия,Тони.
  Очаквам с нетърпение да заведа своите деца на образователен семинар с такава насоченост.Моля,пиши,ако организираш такъв.Поздрави и очаквам следващия пост.

 8. Аплодисменти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.