10 причини да започнете свой собствен бизнес

Готов ли си да стартираш бизнес в 3 ключови въпроса
26.06.2014
7 принципа от Мултилевъл маркетинга, които може да приложите в бизнеса
07.07.2014

10 причини да започнете свой собствен бизнес

Днешната статия е на Полина Дамянова (може да прочетете повече за нея под текста), която ще участва в стажантската програма на SmartMoney.bg през това лято. Тя ще ни помага при подготовката на материалите, организиране на игри и много други дейности. Вижте нейните 10 причини да започнете свой собствен бизнес:

Ако вече имате свой бизнес сигурно си чували хиляди причини защо не трябва да го правите: твърде е рисковано ,може да затънете в дългове,сигурно ще загубите съня си,няма да имате време за нищо и списъкът може да продължи до безкрайност,но въпреки несигурността ,хората все още остават привлечени от магията на собствения бизнес.

Могат да бъдат посочени много причини ЗА, но всеки сам решава за себе си поради каква причина иска да започне свой бизнес.

Ето някои от тях:

1. Свободно време

Може да отнеме известно време, защото в началото ще трябва да работите страшно много за по-малко пари, но ако го правите както трябва, съвсем скоро ще можете да управлявате работният си график, а чувството за свобода, което ще изпитате като предприемач е страхотно.

2. Ще имате какво да разказвате

Ако работите за някого – никой няма да се интересува как сте започнал, но ако имате успешен бизнес всички ще са любопитни как сте започнал, какво правите, за да сте успешен бизнесмен и какви са плановете ви. А най-хубавото от всичко е, че можете да пропуснете неприятната част от бизнеса, когато разказвате за себе си 🙂

3. Гордост

Когато изградите нещо успешно, чувството е страхотно. Ако сте имали добра идея, имали сте възможността да я осъществите и сте го направили – чувството на задоволство е неописуемо. От друга страна е трудно да се гордееш с поредното изпращане на оферта до клиент по нареждане на шефа.

4. Вашето наследство

Ако сте лекар, водопроводчик, продавач или шофьор на автобус, трудно е да си представим, че ще оставите кариерата си на хората, които обичате. От друга страна ако имате собствен бизнес, можете да го оставите на децата си и да се гордеете, защото сте го създали.

5. Сигурността на работното място

Били ли сте някога понижени, съкратени или уволнени? Ако ви се е случвало, значи ще разберете за какво става дума. При собственият бизнес сигурността се крие във факта, че вие сами сте си шефове и зависите единствено от себе си.

6. Финансова независимост

Нека бъдем честни – това е най-важната причина,поради която хората започват свой собствен бизнес. И това е нещо добро, защото всеки трябва да иска де е финансово независим. Каквото и да означава този израз за вас –  ранно пенсиониране или възможността да си купите каквото пожелаете – предприемачеството може да ви осигури възможността за постигането му. Парите не купуват щастие, но правят намирането на щастието много по-лесно.

7. Да промените света

Популярна шега е, че всеки предприемач казва, че иска да промени света. Трудно е да си представим как магазинче за евтини бижута в мола ще промени света, но има и такива, които успяват – вижте Стив Джобс, Бил Гейтс и Сергей Брин и безкрайно многото други предприемачи, които наистина са го направили – малко или много.

8. Създаване на работни места

Няма нищо по-добро от удовлетвореността да знаете,че сте отговорни за успеха на вашите служители. Вашите идеи им дават възможността да изкарват прехраната си, да се грижат за семействата си и да изпълнят мечтите си.

9. Вашата марка

Да бъдеш известен е нещо ужасно приятно. Хората може да започнат да се обръщат към вас като специалист по търговията на дребно или гуру на софтуера, независимо по какъв начин получавате признание, е приятно да изградите марка и да се наслаждавате на заслугите си.

10. Вашата причина

Дадох ви списък с причини защо АЗ мисля,че трябва да започнете свой бизнес. Но това,което наистина има значение е ВАШАТА причина да започнете свой собствен бизнес. Така че, коя е тя? Коментирайте и споделете с нас  ВАШАТА причина да го направите.

Сигурна съм, че ще е много добра.

Полина Дамянова
Казвам се Полина Дамянова. Следвам Маркетинг в НБУ и следващата година се дипломирам. Владея английски и немски език на средно ниво и имам добра компютърна грамотност. Смятам, че имам обширни познания в областта на Маркетинга и Продажбите, но също мога да съм ви полезна и в други области - Образование, Кариера и Стартиране на бизнес.

6 Comments

 1. Най-хубавото на собствения бизнес е, че работиш това, което обичаш. Имам свободата да избирам кога да почивам, никой не ме командва, финансово независима съм. Но всичко това има цена – голяма отговорност и много труд!

 2. Димитър каза:

  Добра статия, но напълно обективна. Първо свободното време – такова на практика нямате, дори и да не вършите същинска работа и да сте на почивка, в главата ви пак ще се върти бизнеса. Та нали ако не бяхте толкова вманиачени изобщо нямаше да го започнете??
  За гордостта – не съм съгласен също, ако си толкова горделив лесно ще се залъжеш и “бизнесът” ти ще затихне. Нужно е човек да бъде зрял, за да може да взима рационални решения и премерени рискове.
  Сигурност на работното място? Съвсем по-несигурно е от работата като администратор в офис. Да не говорим, че дори и финансовата независимост не е сигурна. Като цяло да се занимаваш с бизнес на своя глава е голямо бреме, което наистина има добрите си страни, но със сигурност и те имат своята цена.

 3. dunedanetz каза:

  Относно свободното време – мнението ми се припокрива с мнението на Димитър. Горе-долу нямаш такова. Дори в почивния си ден може да ти звънне телефона по работа. Ако бизнеса ти е в ритейл сектора – обекта трябва да е отворен поне 6 дни в седмицата. Дори да имаш възможност да наемеш служители, ти пак трябва да се занимаваш с бизнеса, дори и от вкъщи.

 4. “Ако сте лекар, водопроводчик, продавач или шофьор на автобус, трудно е да си представим, че ще оставите кариерата си на хората, които обичате.”

  Изречението е семантично вярно ако махнем лекар от списъка 😉

 5. Стойне Василев каза:

  Според мен, основното е не повече свободно време, а контрол върху различните задачи. Каквото и да си говорим, у нас все още е важно, не какво си свършил, а колко време си стоял в офиса. Когато съм работил по различни проекти, сам определям приоритетите си и работното време. Разбира се, работил съм и по цели нощи, защото съм си дал прекалено голяма почивка, но това пак е било мое решение.

  Александър, лекар наследствена професия ли е?

 6. До голяма степен. Не случайно децата на лекарите обикновено и те стават лекари. Но по – важното е, че лекарите са уважавани хора с много сериозни контакти. Аз самият знам, колко много ми е улеснен живота само заради факта, че родителите ми са известни лекари и на тази възраст имам контакти, каквито на другите хора може да им отнеме цял живот да изградят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.