Честита Баба Марта на всички българи!

Честит 3 март, Българи!
03.03.2012

Честита Баба Марта на всички българи!

 Днес е един от най-българските празници. Той е свързан с една легенда от българската история:

Аспарух вече бил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг и търсели брод за България. Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв, която обагрила бялата връв, която трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него.

След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:

“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ”

Бил ден първи, март, лето 681.

На този ден стопанката на дома ставала рано, измитала двора и запалвала буен огън. Скоквали от сън децата и тичали да прескачат огъня, за да ги болест не вестява, да им е весело през цялата година. После им връзвали мартенички от усукани бели и червени конци. Когато долитала първата лястовичка или щъркел, децата сваляли мартеничките и ги закачали на първата клонка. Според друго поверие мартениците се слагат под камък и след девет дена се гледа, какво има под него. Ако са се настанили мравки ще е богата годината с овце, ако пък има други по-едри буболечки – сполука с едър добитък и др.

От тогава, бяло-червения конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме Българи – където и по света да се намираме.

Честита Баба Марта на всички българи!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

  1. Теодора каза:

    Тони, Честита Баба Марта и на теб! Искам от известно време да те питам какво стана с казуса Коджабашев?

  2. Честита и на теб 🙂 Жив и здрав!

  3. Йордан получи една “мотивираща” тройка (както я нарече Пламен Пенев) с уговорката, че ако другата година се стегне и положи повече усилия Коджабашев пак ще му пише 4-ка.

    Йордан естествено, не беше много доволен и още на следващия ден излезе в дългосрочен болничен (надявам се да няма връзка между тези две събития). Когато се върне, Коджабашев ще удвои усилията си да мотивира служителя за “нови творчески успехи” 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.