Стажантска програма на ДЗИ – 2012

Честит 3 март, Българи!
03.03.2012
Честит Ден на труда!
01.05.2012

Стажантска програма на ДЗИ – 2012

Стажантска програма 2012

Когато аз бях в университета (а и след това) почти нямаше стажантски програми, за които не се изискваше опит. А тези които ги имаше все пак, бяха прикрити трудови договори с изпитателен срок и изискванията за тях бяха доста високи.

Сега не е така. Въпреки кризата все повече големи компании предлагат стажове през лятото. Част от тях са платени, други – не, но всички те предлагат реален трудов опит, което всъщност е най-важното. Преди да се насочите към определена сфера и конкретна компания, помислете внимателно какво точно искате от този стаж. Както и при кандидатстването за работа на хора, които подават автобиография на всички възможни места, не се гледа с добро око.

Когато изберете конкретния отрасъл, разгледайте добре предложенията на компаниите, които предлагат стаж през лятото. Въпреки че изглеждат еднакво, винаги има някакви различия. За това е важно да си напишете домашното. Моят съвет е да изберете компания с по-дълъг опит в този род инициативи, където гледат на стажантите като на бъдещи колеги, а не като майстори на кафето или факири на ксерокса.

След като сте избрали компания, вижте в какви отдели се предлага стаж. Не бързайте да включите във формуляра за кандидатстване всички възможни отдели. Един или два са достатъчни. Ако още не сте го направили, помислете за отговор на въпроса „Защо избра точно тази област и този отдел?”. Трябва ви смислен отговор, а не просто че „това-е-областта-в-която-искам-да-се-развивам”.

Ако компанията изисква да подготвите нещо като CV и мотивационно писмо, не бързайте да казвате „Какво CV, като аз нямам никакъв стаж?”. В този случай мотивационното писмо става доста важно. Опишете в него вашите постижения. Това може да са участие в някаква инициатива в университета, финал на олимпиада по счетоводство, участие в проект и други. В Автобиографията наблегнете на вашето образование, като включите всички курсове и обучения на които сте ходили.

Стигнахме до интервюто. То не е много по-различно от такова за работа, само трудовия опит се заменя с постижения в други области. Тук също е много важно да сте подготвени. Най-малкото разгледайте сайта на компанията, нейната история и продуктите, които предлага. Най-важното нещо на тези интервюта е да покажете, че сте мотивирани и наистина искате да започнете този стаж, а не просто „трябва ми бележка за университета”. Но и не прекалявайте, никой няма да ви приеме на сериозно, ако му кажете, че от малки сте си мечтали за работа в областта на логистиката, например.

Ако сте се представили добре на интервюто и сте започнали стажа, най-добрия съвет, който мога да ви дам е да се активни и да търсите допълнителни задачи през цялото време, а не да скатавате (когато започнете работа ще имате такава възможност 🙂 ). Питайте вашите ментори и колеги за каквото се сетите, дори да е в друга област, защото след стажа може и да нямате възможност да се учите от мениджъри на толкова високо ниво.

Сега ще ви разкажа за стажантската програма, която предлага ДЗИ. За компанията няма да ви разказвам, освен че е най-голямата в България застрахователна компания със 66-годишна история, а компанията-майка KBC Group е най-голямата банково-застрахователна група в Белгия с милиони клиенти.

За кого е подходяща стажантската програма на ДЗИ?

Стажантската програма е подходяща за вас, ако сте студент в горен курс на обучение (бакалавърски и магистърски програми) по следните специалности – икономика и финанси, застрахователно и социално дело, бизнес администрация, счетоводство и контрол; информационни технологии, човешки ресурси, маркетинг, приложна математика;

 • С отлична компютърна грамотност и с владеене на английски език.
 • Със знания и интереси в областта на застраховането и/или съответната област на стажантската програма.
 • С мотивация за усъвършенстване и ясно дефиниран интерес за развитие в определена професионална област.
 • С добри комуникативни умения.
 • Инициативност и организираност.
 • С желание за работа в екип.

Не са много строги изискванията, нали? Направленията в които можете да кандидатствате са 12 и са описани тук.

Какво ви предлага ДЗИ?

–         Работа по план за развитие.

 –        Ментор.

 –        Реална бизнес среда, реални задачи и реални проекти.

 –        Запознаване с водещите практики на KBC Group.

 –        Първа крачка във вашата професионална кариера.

 –        Възможност да опознаете ДЗИ като работодател.

 –        След приключването на стажа най-успешните стажанти могат да получат предложения за удължаване на стажа, за постоянна работа или работа по проекти, или ще бъдат включени в активната ни база данни като потенциални служители на ДЗИ.

Успешен старт в кариерата

Стажа е платен и с продължителност до 3 месеца, т.е. конкретния срок се избира от вас. Може да е един, два или три месеца. Има възможност и за гъвкаво работно време, както и работните часове да не са по 8 на ден, а по-малко. Разбира се, всички колеги ще се съобразят, ако имате семестриални изпити или други ангажименти. Най-важното е стажа да ви е полезен и да протече по най-добрия начин.

За всеки стажант има назначен ментор, който ще го води и наставлява по време на целия стаж.

Крайният срок за подаване на документи е 15.04.2012 год.

По-подробна информация за стажантската програма, Формуляра за кандидатстване и за историята на ДЗИ и KBC можете да намерите на сайта на ДЗИ.

Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Хубаво нещо са стажантските програми. Но според мен трябва да има някакво заплащане, поне хората да си покривът елементарните разходи.

  Навремето помня имаше в Нестле, заплатата беше 300лв чисто за София, местоработата беше на другия край на града, ужас за пътуване. Не ме одобриха, но и да бяха ме одобрили, не знам дали бих успяла да се оправя с тези пари. Само маршрутката на ден беше 2-3 лева, тоест 50 лв път. И като платиш квартира, трябва да караш на магия 🙂

  Така че да, привлекателни са програмите, особено в компании с големи имена. Но понякога предложението е невъзможно за приемане 🙂

 2. Аз си мисля, че за един студент или току що завършил висшето си образование човек, възможностите да започне работа “по специалността” не са много. А стажантските програми са една от тези възможности.

  Другото положително нещо е, че стажантите ще се учат от специалисти и мениджъри с голям професионален, а и личен опит. Не са много местата, където един студент може да зададе въпросите, които го интересуват, на хора от бизнеса в непринудена атмосфера.

  Въпроса със заплащането е важен, но не основен. Повечето стажове са платени, но не очаквайте заплата като на редовен служител. Това не трябва да е основния мотив да се откаже един стаж. Нали говорим как няма практика в българските университети, а когато изникне такава възможност да кажеш “Не, благодаря ви, парите не ме устройват” е малко несериозно. Ако заплащането е достатъчно да покрие поне ежедневните ти нужди, какъв е проблема. По-добре ли е да стоиш без работа. Все пак става въпрос за няколко месеца стаж. През това време може да се търси и работа.

  Пак стигаме до основното искане на завършващите – “заплата – иляда лева”. Ако има кой да им я даде – ок, но ако няма. Какво ще направят? Разходите са били високи. Ами ще ги намалят. Дали ще е по-евтина квартира или ще се преместят в по-евтин град, това си е тяхно решение.

  А големите имена на компаниите понякога “продават” доста добре човека, който е бил там. Има тоста такива и в България, където повечето хора биха се съгласили да работят дори без пари за тях, само да ги имат в CV-то си, но това е друга тема.

 3. Аз не казвам, че са лоши или че не са полезни. А че понякога условията са … трудни за приемане 😉

  “Ако заплащането е достатъчно да покрие поне ежедневните ти нужди, какъв е проблема.” – няма проблем, аз обаче говоря когато не стига дори за това. Не става въпрос за 1000 лв стартово. Но има много стажове с никакво или ниско заплащане. И в един момент се оказва по-лесно да продаваш банички за 600 лв, отколкото да работиш в Нестле за 300 лв.

 4. Мда, лошото е когато обстоятелствата налагат да продаваш банички, вместо да работиш в Нестле. Но, ако все пак имаш избор, трябва де погледнеш малко по-дългосрочно на нещата. Защото мога да ти дам много примери за хора, които са започнали като продавачи на банички, а сега… пак са продавачи на банички. Както и обратния случай – студенти започнали работа в големи компании с 300 лева, сега са мениджъри в тях с десетки пъти по-висока заплата. Въпроса е в мисленето, но само в случай че имаш избор. А си мисля, че в 99% имаш избор, дори да ти е трудно за някакъв определен период.

 5. Ами това е от ония сложни и спорни въпроси 🙂 Да, който има възможност да изкара стаж в хубава компания, дори с малко или никакво заплащане – супер. Да го приеме като продължение на обучението си. Ако можеш да изкараш няколко месеца, при всички случаи ще е глупаво да се полакомиш и да продаваш банички само защото ВРЕМЕННО ще получаваш повече пари там.

  То затова е хубаво човек отрано и отдалече да си подготвя финансите, че да има избор в такива ситуации и да не изпуска възможности с тъжното “ех, ама нямам пари бееее” 🙂

 6. Стигнахме до съгласие 🙂 А за да има избор още преди университета трябва да е подготвен по темата за управление на личните финанси 😉

 7. Именно 🙂

 8. барни каза:

  Първият коментар на Стойне Василев ми се струва доста манипулативен.
  “Другото положително нещо е, че стажантите ще се учат от специалисти и мениджъри с голям професионален, а и личен опит.” – Къде са тези мениджъри с голям професионален опит? Нормално е заплащането да е основния мотив, нали това движи пазарната икономика. Редно е, ако работиш на пълен работен ден, да ти се плаща почти като на редовен служител. Да не говорим, колко стажантски програми не се заплащат и ти остава наградата да се учиш от много добри мениджъри с голям професионален опит…
  Даже попаднах скоро на стажантска програма, в която ти трябва да си плащаш!

 9. Здравей барни и добре дошъл в коментарите.

  Първо за мениджърите с голям професионален опит. В почти всички компании, които предлагат стажантски програми, за ментори се избират хора от по-дълго време в компанията и с повече опит. Не биха поверили тази задача на току що започнал служител.

  За заплащането. Да, важно е, но не е основно. Възнагражденията на стажантите се движат около една минимална работна заплата на месец и тези от тях, които не ги устройва това, просто не кандидатстват по тези програми. А заплатата е такава, защото по време на този стаж основната задача на участниците е да се учат, а не толкова да работят пълноценно. Периода, за който един служител се научава и става пълноценен е от 3 до 6 месеца, т.е. колкото е стажа. След това, обаче, работодателя няма да може да си изплати вложеното в него, защото програмата приключва.

  Въпреки, че в България не е често срещано, в доста по-развити пазарни икономики има много безплатни стажове и тези компании имат хиляди кандидати. Защо ли? Ами, стажа в една известна адвокатска кантора (макари и без да получаваш заплата) е безценен в началото на кариерата. В България нещо подобно се получава в държавната администрация. На повечето места в нея заплатите са много ниски, но току що завършилите студенти ще имат в CV-то си “работил в Министерство на финансите”, което се котира добре след това.

  За съжаление, когато аз завърших университета нямаше толкова стажантски програми. А първата ми заплата беше колкото сега дават на стажантите.

 10. барни каза:

  “в доста по-развити пазарни икономики има много безплатни стажове и тези компании имат хиляди кандидати. Защо ли? Ами, стажа в една известна адвокатска кантора (макари и без да получаваш заплата) е безценен в началото на кариерата.”

  А това не е ли така, защото там държат на качеството?
  Имам предвид, че тук се набляга на количеството стаж, ако си бил 6 мес. стажант нямаш шанс с/у работник с 2 год. стаж.
  Тук реално стажантските програми ти дават колкото и образованието… Някъде в необозримото бъдеще може да те вземат на работа.
  Тук се наемат “стажанти” просто за да работи някой без пари!
  И къде са тези много добри мениджъри при положение, че най-добре в CV-то ти стои “работил в държавната администрация”

 11. За съжаление си прав, че качеството на стажовете не винаги е на високо ниво и след това бъдещите работодатели гледат срока на стажа, а не придобитите умения.

  Другата много лоша практика е да дават на стажантите да носят кафе, да снимат на ксерокса и да подреждат папки. Така никой не печели, само някои служители се отървават от тези задължения за определен период, но до там сме “узрели”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.