Препоръчай Бизнес книга – Георги Миленчев

Препоръчай Бизнес книга – Свилен Николов
10.05.2012
Препоръчай Бизнес книга – Виолина Маринова от Банка ДСК
31.05.2012

Препоръчай Бизнес книга – Георги Миленчев

Казвам се Георги Миленчев, пловдивчанин, който от 1999 г. живее в София. По професия съм счетоводител, член на ACCA, работил съм като одитор, финансов консултант, преподавател, пробвам се като интернет предприемач, организатор съм на различни събития, а в момента съм финансов мениджър в бТВ Медиа Груп.

Обичам да съм сред хора, да общувам, да създавам приятели и да се забавлявам. Именно така през 2010 г. стартирах с още двама приятели познатата на вече доста хора от бизнеса инициатива, която по-късно прерастна и в организация: Софийска Бизнес Общност или по-популярната като „къмюнитито” (от англ. Sofia Business Community).  Заповядайте да се запознаем и лично на нашите събития, които организираме всеки първи четвъртък на месеца от 19.30 ч. в Библиотеката.

Книгите, за които се сетих, че по някакъв начин са ми били най-полезни в бизнеса са:

 

Изкуството на войната на Сун Дзъ

Изкуството на войната е известна китайска книга за военните стратегии, които с успех лично аз прилагам както в бизнеса, така и в личния си живот. Най-използвания от мен похват е на блъфирането. Преструвай се, за да заблудиш врага. Когато си силен се прави на слаб, а когато си слаб се прави на силен.

Ето и цитата:

”Войната – това е пътят на измамата.
Затова ако ти можеш нещо, показвай на противника, че не можеш;
ако се възползваш от нещо, показвай че не се възползваш;
даже да си близо, показвай, че си далеч …
Нападай го, когато не е готов,
атакувай, когато не очаква”

Изобщо всяка една от 13те глави на книгата е много полезна със съветите си и мъдростите, които съдържа. Силно препоръчвам да се прочете поне 2 пъти, бавно, за да можеш да схванеш всяка една от идеите в книгата.

Да печелиш (Winning) от Джак Уелч и Сузи Уелч

Бих нарекъл тази книга цялостен учебник по мениджмънт, написана от един от най-добрите бизнес лидери на нашето време, а именно бившия Главен изпълнителен директор на General Electric – Джак Уелч. Човек може да намери ценни съвети и мъдростти във почти всяка една от главите на книгата, но лично за мен най-силна следа в съзнанието ми е оставила стратегията изповядвана от Джак Уелч по отношение на развитието на компанията. Ставайки Главен изпълнителен директор той възприема следната стратегия – „Ние сме първи или втори на даден пазар или изобщо не оперираме!” край, точка . Изключително.  С тази безкомпромисна стратегия,  той преструктурира мегакомпанията и оставя и доразвива само наистина преспективни пазари и такива, в които компанията е лидер.

Лилавата крава от Сет Годин

Книгата на Сет Годин, не е нещо особено честно казано. В нея има една единствена НО ВАЖНА ИДЕЯ която всеки, който се занимава с или иска да се занимава с бизнес трябва да разбере, а именно: „Кое е това нещо, което ще го отличи от останалите?” Кое ще те отличи от конкуренцията, кое е твоето конкурентно предимство или казано по „сетгодински” – коя е твоята „Лилава крава”?. Книгата има много примери от много индустрии, с което Сет помага да се схване на практика какво означава да си отгледаш „Лилава крава”.

Успех на всички!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

9 Comments

 1. sparko каза:

  Клод Кюни – Голямата игра.

  http://i5.helikon.bg/products/2228/14/142228/142228z.jpg

 2. За какво става въпрос в нея?

 3. sparko каза:

  Талантлив играч, легендарен покорител на женските сърца, хазартен тип, които печели много, но и проиграва всичко, бохем и брилянтен математик – Джон Лоу се превръща в най-бляскавата фигура на своето време. Великолепният историчски роман на Клод Кюни разказва за завладяващата история на история на гения, заложил в голямата игра живота си и цяла една страна заради спиращи дъха хрумвания. Принуден от обстоятелствата, Джон Лоу създава книжните пари и изиграва съществена роля в банковото дело на XVII в. Дори Филип Орлеански се възползва от финансовите му схеми, за да напълни държавната хазна, но… скоро много хора са разорени.

  http://www.helikon.bg/books/31/142228_goliamata-igra.-istoricheski-roman.html

 4. Звучи доста интересно. Само да ми мине един изпит (за който чета през цялото ми свободно време) и се погледна този роман.

 5. Иво Божинов каза:

  Наскоро прочетох “Богат татко, беден татко” на Робърт Киосаки. Хареса ми аналогията между двете основни гледни точки за реализация в живота, както и концепцията на автора за финансова свобода.

 6. Здравей Иво,

  „Богат татко, беден татко“ е книгата, от която са тръгнали почти всички автори на сайтове за лични финанси и допълнителни доходи (включително и аз). В нея има много концепции и идеи, но най-важната за мен, която се стремя да приложа в моя сайт е повишаването на финансовата култура на хората. Под финансова култура разбирам управлението на личните финанси, допълнителните доходи и собствения бизне, взаимоотношенията с банки, застрахователи, пенсионни фондове и други.

  Това, обаче, ще е дълъг процес. В момента уча за финансите в САЩ. Там първия закон за ценните книжа е от 1933 год. (след Голямата депресия). В него са поставени много от съвременните принципи за финансите като цяло. Този закон е на почти 80 години. Не може да очакваме, че хората в България ще достигнат същото ниво на финансови знания само за 10-ина години (от когато са повечето регулации на финансовия пазар).

 7. sparko каза:

  Аз бих ти препоръчал да минеш през Венецианските кодекси, и указите на Филип II Испански. Законите на САЩ са доста, как да кажа, размити …

 8. Освен, че са размити изобщо не мога да ги запомня. Всичките им регулации са с някави букви и цифри. В най-добрия случай са с имената на вносителите им 🙂

 9. feeria каза:

  “Най-богатият човек във Вавилон”

  препоръчвам с двете ръце

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.