Игра „Инвестирай със Стойне Василев“ – временно класиране

Парадоксът на избора
30.10.2017
Майсторе, майсторe
20.11.2017

Игра „Инвестирай със Стойне Василев“ – временно класиране

Сигурно си спомняте играта, която стартира през септември тази година. В нея всеки имаше по 10,000 виртуални лева, които може да вложи в 5 предварително избрани инвестиции. Дойде време да обявим и временното класиране към 31 октомври 2017 година, както и постигнатата доходност от водачите в играта.

Как се представиха отделните инвестиции

Ето и цените на активите към края на октомври, както и какво се случи с тях от началото на играта до сега:

1. Дялове от Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Цената на един дял от ETF-а, който следи индекса SOFIX се повиши само с 1 стотинка за периода. След 18 септември имаше лек ръст в цената на дяловете, но в крайна сметка се върна на нивото си от началото на периода. Като процент, това прави доходност от 0.8%. Ако говорим за реални инвестиции, аз бих изчакал няколко месеца, за да се види на къде ще поеме българския индекс, и дали ще продължи възходящия тренд от последната година.

2. Акции от Софарма АД (3JR)

Почти същото, както и за SOFIX, може да се каже за една от компаниите, които влизат в индекса – Софарма. Цената на една акция от фармацевтичната компания към края на октомври беше 4.213 лева, което е малко повече от стотинка нагоре. Доходността е 0.3% за периода или 2.49% на годишна база.

3. Дялове от SPDR S&P 500 ETF (SPY)

Цената на дял от този борсово търгуван фонд на 31 октомври беше 257.62 долара за дял, при 249.72 долара в началото на периода. Фиксингът на БНБ за тази дата беше 1.68056 лева за един щатски долар, което е повишение с около 5 стотинки. Растежът на американската икономика, както и лекия ръст на щатския долар спрямо лева, донесоха по 60.72 лева на всеки 1,000 инвестирани в този инструмент. Това прави доходност от 6.07% за периода и 50.35% на годишна база.

4. Дялове от Schroder International Selection Fund QEP Global Quality

Цената на този актив към 31 октомври беше 175.2497 евро за дял, което е близо 7 евро повече от началото на играта. Като приложим фиксирания курс от 1.95583 лева за едно евро, се получава близо 42 лева печалба от нашите 1,000 инвестирани. Лесно е да сметнем, че доходността за периода е 4.2%, а на годишна база е 34.84%.

4. Акции от Apple Inc. (AAPL)

Цената на една акция от технологичната компания на 31 октомври беше 169.04 долара, което е с близо 11 долара повече от старта на играта. Представянето на новия модел iPhone изигра решаваща роля за ръста на акциите. Това е и инвестицията с най-висока доходност от 9.37% за периода и цели 77.73% на годишна база.

Ето обобщена таблица с резултатите на всички инвестиции:

 1

Временно класиране в играта

Не е трудно да се сетим, че участниците инвестирали всичко в най-печелившия актив – акциите на Apple Inc. са водачи във временното класиране към 31.10.2017 година. Големите „губещи“ са хората избрали българската икономика (включително и аз), но „пилците се броят наесен“ или по-точно в началото на 2018 година, която ще обявим крайното класиране.

Ето участниците с най-добри резултати и постигната доходност от 937.15 лева за по-малко от два месеца, или цели 77.73% на годишна база:

Весела Първанова

Ивелин Борисов

Орлин Езекиев

Христо Георгиев

Petar Hamamdzhiev 

Пожелавам успех на всички участници в играта, защото края на годината е интересен период и може да настъпят големи размествания в крайното класиране.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Николай каза:

  Годишната доходност в последната колона предполагам я смяташ от повишението за периода, разнесено върху период от 1 година. Преди няколко дни имаше покачване на щатските индекси с близо 2% за един ден. С подобна математика ще стигнем до над 700% годишна доходност, ако периода на инвестицията е бил 1 ден. А ако периода беше със спад 3-4%, както беше в Август?

  Според мен подобни сметки нямат никакъв смисъл и дори по-лошо – могат да са подвеждащи. По-добре сложи доходността на актива за последната 1, 3, 5 години. Това, че нещо се е качило с 5% за месец и половина в дългосрочен план не означава нищо.

 2. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Да, екстрапулирал съм доходността за периода към годишна доходност. Това е начин за сравнение с други инвестиции, защото малко активи се сравняват за период от 44 дни, както е в нашия случай. Не мисля, че някой се манипулира от подобно сравнение. А иначе, всеки може да види каква е била доходността от съответната инвестиция за годините назад. Това също може да се възприеме като индикатор за бъдеща доходност, което не е точно така.

 3. Христо Георгиев каза:

  Софарма отбелязва добри резултати и е просто стечение на обстоятелствата, че един от големите акционери иска да излезе точно в този момент. Ако не бяха те да натискат цената на акцията, инвестиралите в компанията щяха да бъдат доста по-напред.

  Apple вече изкараха последните финансови резултати за тази година. Истинският ефект от iPhone X ще е видим чак след три месеца някъде, така че до края на годината очаквам акцията да се движи по-скоро с пазара.

  За ЕТФ-ите върху индексите едвали някой може да каже какво ще стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.