Игра „Инвестирай със Стойне Василев“ – временно класиране

Парадоксът на избора
30.10.2017
Майсторе, майсторe
20.11.2017

Игра „Инвестирай със Стойне Василев“ – временно класиране

Сигурно си спомняте играта, която стартира през септември тази година. В нея всеки имаше по 10,000 виртуални лева, които може да вложи в 5 предварително избрани инвестиции. Дойде време да обявим и временното класиране към 31 октомври 2017 година, както и постигнатата доходност от водачите в играта.

Как се представиха отделните инвестиции

Ето и цените на активите към края на октомври, както и какво се случи с тях от началото на играта до сега:

1. Дялове от Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Цената на един дял от ETF-а, който следи индекса SOFIX се повиши само с 1 стотинка за периода. След 18 септември имаше лек ръст в цената на дяловете, но в крайна сметка се върна на нивото си от началото на периода. Като процент, това прави доходност от 0.8%. Ако говорим за реални инвестиции, аз бих изчакал няколко месеца, за да се види на къде ще поеме българския индекс, и дали ще продължи възходящия тренд от последната година.

2. Акции от Софарма АД (3JR)

Почти същото, както и за SOFIX, може да се каже за една от компаниите, които влизат в индекса – Софарма. Цената на една акция от фармацевтичната компания към края на октомври беше 4.213 лева, което е малко повече от стотинка нагоре. Доходността е 0.3% за периода или 2.49% на годишна база.

3. Дялове от SPDR S&P 500 ETF (SPY)

Цената на дял от този борсово търгуван фонд на 31 октомври беше 257.62 долара за дял, при 249.72 долара в началото на периода. Фиксингът на БНБ за тази дата беше 1.68056 лева за един щатски долар, което е повишение с около 5 стотинки. Растежът на американската икономика, както и лекия ръст на щатския долар спрямо лева, донесоха по 60.72 лева на всеки 1,000 инвестирани в този инструмент. Това прави доходност от 6.07% за периода и 50.35% на годишна база.

4. Дялове от Schroder International Selection Fund QEP Global Quality

Цената на този актив към 31 октомври беше 175.2497 евро за дял, което е близо 7 евро повече от началото на играта. Като приложим фиксирания курс от 1.95583 лева за едно евро, се получава близо 42 лева печалба от нашите 1,000 инвестирани. Лесно е да сметнем, че доходността за периода е 4.2%, а на годишна база е 34.84%.

4. Акции от Apple Inc. (AAPL)

Цената на една акция от технологичната компания на 31 октомври беше 169.04 долара, което е с близо 11 долара повече от старта на играта. Представянето на новия модел iPhone изигра решаваща роля за ръста на акциите. Това е и инвестицията с най-висока доходност от 9.37% за периода и цели 77.73% на годишна база.

Ето обобщена таблица с резултатите на всички инвестиции:

 1

Временно класиране в играта

Не е трудно да се сетим, че участниците инвестирали всичко в най-печелившия актив – акциите на Apple Inc. са водачи във временното класиране към 31.10.2017 година. Големите „губещи“ са хората избрали българската икономика (включително и аз), но „пилците се броят наесен“ или по-точно в началото на 2018 година, която ще обявим крайното класиране.

Ето участниците с най-добри резултати и постигната доходност от 937.15 лева за по-малко от два месеца, или цели 77.73% на годишна база:

Весела Първанова

Ивелин Борисов

Орлин Езекиев

Христо Георгиев

Petar Hamamdzhiev 

Пожелавам успех на всички участници в играта, защото края на годината е интересен период и може да настъпят големи размествания в крайното класиране.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Николай каза:

  Годишната доходност в последната колона предполагам я смяташ от повишението за периода, разнесено върху период от 1 година. Преди няколко дни имаше покачване на щатските индекси с близо 2% за един ден. С подобна математика ще стигнем до над 700% годишна доходност, ако периода на инвестицията е бил 1 ден. А ако периода беше със спад 3-4%, както беше в Август?

  Според мен подобни сметки нямат никакъв смисъл и дори по-лошо – могат да са подвеждащи. По-добре сложи доходността на актива за последната 1, 3, 5 години. Това, че нещо се е качило с 5% за месец и половина в дългосрочен план не означава нищо.

 2. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Да, екстрапулирал съм доходността за периода към годишна доходност. Това е начин за сравнение с други инвестиции, защото малко активи се сравняват за период от 44 дни, както е в нашия случай. Не мисля, че някой се манипулира от подобно сравнение. А иначе, всеки може да види каква е била доходността от съответната инвестиция за годините назад. Това също може да се възприеме като индикатор за бъдеща доходност, което не е точно така.

 3. Христо Георгиев каза:

  Софарма отбелязва добри резултати и е просто стечение на обстоятелствата, че един от големите акционери иска да излезе точно в този момент. Ако не бяха те да натискат цената на акцията, инвестиралите в компанията щяха да бъдат доста по-напред.

  Apple вече изкараха последните финансови резултати за тази година. Истинският ефект от iPhone X ще е видим чак след три месеца някъде, така че до края на годината очаквам акцията да се движи по-скоро с пазара.

  За ЕТФ-ите върху индексите едвали някой може да каже какво ще стане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.