Smart Предприемачи – Йоана Пенева: Мечтите са постижими

Стартира записването за новия сезон на 9 Academy
01.09.2015
Smart Предприемачи – Ивайло Христов: „Предприемачеството е начин на мислене”
09.09.2015

Smart Предприемачи – Йоана Пенева: Мечтите са постижими

Днес в рубриката ни Smart Предприемачи ще ви срещна с една красива съгражданка – Йоана Пенева, която е родена и живее в град Перник. Тя казва, че винаги я е привличала грижата за външната красота на хората и това е причината вече осем години да работи като стилист.

Разкажи ни повече за себе си и бизнеса си?

Веднага след завършването на образованието ми започнах работа в салон за красота при един невероятен професионалист. Преминах курс за фризьорство в школата на L’Oréal и имах шанс да бъда на стаж във Виена. В този салон работих пет години. Идеята ми за собствен бизнес се зароди в момента, когато натрупах повече професионален, а и житейски опит. Разбрах че съм достигнала до един предел на развитие в салона за красота, в който работех, и каквото и да правех имах сложени рамки и не можех да изляза извън тях.

Кое те мотивира да започнеш собствен бизнес?

Същността ми. Аз обичам да имам свобода на действието, а когато имаш шеф над себе си, неговата дума е последната, което понякога е много ограничаващо. Усещах, че имам потенциал да направя много повече неща, от това което ми се разрешаваше. Това много силно ме потискаше. А когато  не се чувствам максимално удовлетворена на едно място, започвам да търся друго място. И затова започването на собствен бизнес следваше ритъма на моето развитие и просто беше следващата крачка.

Другото нещо, което ме мотивира е това, че се замислих за старините. Започнах да си давам сметка, че сега съм млада и кипя от идеи и енергия за осъществяването им. Но ще дойде момент, когато  няма да мога физически да работя толкова много, колкото сега, и че трябва да разгърна до такава степен дейността си, че един ден да имам приходи без да влагам толкова много труд.

Как стартира бизнеса си?

Трудно. Много трудно. Когато напуснах работа, имах само 20 лева в джоба. Семейството ми също се намираше в затруднено финансово положение.  Затова трябваше да действам бързо. Но аз съм оптимист и силно вярвах, че нещата ще се случат по най-добрия за мен начин. Толкова бях уверена в себе си и във възможностите си, че не виждах друг вариант освен да успея. Така и стана. За момент не съм си мислила за провал. Може би затова толкова много хора ме подкрепиха.

С колко пари стартира?

Стартирах със заем от 5,000 лева. Тези пари ми стигнаха да наема помещение, да купя необходимото ми оборудването и всички материали, с които да стартирам дейността си.

Със съдружник ли работиш или сама? Защо?

Фризьорският салон управлявам сама. Но паралелно с тази дейност развивам още една, която е в съдружие с двете ми най-близки приятелки – Александра Петрова, която е дизайнер и Адриана Валериева, която е нашия PR. Реших да работя с тях, защото се познаваме от деца, имаме си доверие, но по-важното е, че гледаме в една и съща посока по отношение развитието на нашия бизнес. Затова заедно създадохме марката Esthéte.

Под тази марка развиваме дейност, свързана с изграждането на цялостната визия – облекло, прическа, грим, аксесоари за всеки повод. Целта ни е да изградим една модна марка. Вече имаме зад гърба си няколко модни ревюта и един бал с маски. Модните ревюта ги направихме в заведения в град Перник, а балът с маски в Дворецът на културата в същия град. Целта ни беше да покажем как трябва да изглежда една цялостна визия, реклама на марката и разбира се забавление за младите хора в града.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Разчитай само на себе си!

Коя е най-голямата ти грешка?

До този момент смея да твърдя, че грешките ми са само от битов характер. Не съм се сблъскала все още с нещо от такова естество, за което мога да кажа „Това беше голяма грешка“.

Как приемаш провала?

На провала гледам като на по-голяма възможност. От опита, който имам, съм установила, че когато се проваля в нещо, то е защото не е бил моментът да се случи. Обикновено минава време и това нещо се случва отново, но този път по най-добрия начин. Затова мисля, че провал не съществува. Има само неточен момент. Просто не трябва да бъдем нетърпеливи.

Кое е най-голямото ти постижение?

Започването на собствен бизнес е първото ми голямо постижение. Второто постижение дойде две години след първото. След адски много работа успях да се преместя в по-голям салон, по-модерен, с повече работни места. В него предлагаме по-голям комфорт на нашите клиенти. Искам, когато хората да излизат от салона, да бъдат освен по-красиви и по-щастливи.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Аз се забавлявам докато работя. Приемам хората като личности, а не гледам на тях като на дадена сума пари. Опитвам се да ги опозная максимално, за да мога да определя коя прическа би отивала на характера им, на професията им.

Ценя у хората добротата, положителната нагласа и таланта. В момента екипа ми се състои от едно момиче, което ми помага във фризьорството и една маникюристка. И двете са много положителни, лъчезарни и умеят така да разположат клиентите, че те винаги да излизат от салона с усмивка на лице.

Кой успява в България?

Всеки може да успее, ако има амбиции. Този, който може да учи от успехите на другите и да им се радва, той успява. Не успяват завистливите хора, които гледат в паницата на другите, защото те не насочват потенциала и енергията си в правилната посока.

Какво ще кажеш на хората, които искат да напуснат работа и да стартират бизнес?

Давайте! Никога не е късно човек да се чувства удовлетворен, от това което прави. Мечтите са постижими, стига човек да работи упорито за постигането им.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.