Кръстопътят на кариерата

Мисия „Предприемач” – месец първи
18.08.2014
МЛМ – Мечта ли си купувате или кошмар?
20.08.2014

Кръстопътят на кариерата

Или какво и как икономическата криза промени в мирогледа и целите на младите хора днес?

Ако попитаме 10 студента “Какво искаш да постигнеш като завършиш?”, почти е сигурно, че поне 7 от отговорите могат да се сведат до “искам да съм успешен”, “искам да съм лидер”. Чудесно. Знаят какво искат да постигнат. Е, тогава релевантен е въпросът “По кой път да тръгна?”

Пътечки различни

Преди 10-15 години повечето студенти виждаха една основна пътечка (или цяла магистрала) за да станат лидери – изкачване по стълбицата на кариерата. Почти всеки млад човек тогава виждаше ясно един основен път: лидер = мениджър. В по-голяма компания. Ако може и международна. Чудесно. И повечето от тях бързо (а и сравнително лесно) реализираха тази своя цел. Все пак в периода 2000 – 2008 година почти всички бизнеси бързо и лесно се разрастваха. Но фактът, че това бе “бързата писта” за много млади хора ТОГАВА, означава ли, че ще е бърза и СЕГА?

За последните 2-3 години в България (и по света) много неща се промениха. Икономическите условия промениха отношението към бизнеса на много собственици на компании. Промененият пазар наложиха друг начин на управление. Конкуренцията е друга – и на пазара на продукти, и на пазара на труд. Вече стълбицата на кариерата не се катери толкова лесно и бързо.  Или както казваме в такива случаи “Когато имаше буря и прасетата летяха. Но бурята свърши”.

От една страна поради променените пазарни условия, но много повече поради надигащата се вълна на предприемаческо мислене (а и действия), още в университетите все повече  млади хора се ориентират към друга пътечка – да започнат собствен бизнес. Това са тези, които не се уплашиха от факта, че вече кариера не се “катери” така бързо, а видяха в кризата възможност. Това са същите младежи и девойки, които искат да бъдат успешни, да бъдат лидери. Но те виждат пътя към своя успех по друг начин. Една цел, различен път.

Обща формулата на успеха

Безспорно предприемаческата пътечка не е за всеки. Но това, което става задължителна предпоставка за успеха на всеки бъдещ лидер – и мениджър в голяма компания и собственик на малък или среден бизнес – е предприемчивото мислене. Предприемачеството не е просто да започнеш собствен бизнес. Предприемачеството е начин на мислене. Предприемачеството е поведение. Мислене и поведение, което се налага като формула на успеха за последните 2-3 години. Наложени от факта, че ресурсите (всякакви!) са много по-оскъдни отколкото преди. Вече успешни лидери са тези, които успяват с минимални ресурси да постигнат максимален резултат. Успешни лидери са тези, които са проактивни, предприемчиви, иновативни. Бурята свърши. Това са новите правила на играта.

– По кой път да поема? – попита Алиса.

– Зависи къде искаш да стигнеш… – каза усмихващият се котарак.

Ако искате да поемете по пътя на предприемачеството, но имате нужда от структурирани знания, споделен опит на практици и среда от съмишленици, Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси ще ви даде всичко това. Приемът за предстоящата 2014/2015 учебна година е отворен за кандидатите, които имат шанса да се възползват от стипендия в размер на 20% от цялата такса на обучение. Заявете своя интерес на уеб-сайта на магистратурата.

Цветелина Тенева
Цветелина Тенева е основател и старши фасилитатор в The Business Institute, както и съавтор на Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. От близо 10 години се занимава с развитие на бизнес умения на професионалисти. В Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси има преки наблюдения върху аргументите и критериите на опитни експерти и мениджъри за това да изберат формално образование в университет като път за своето професионално развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.