Кръстопътят на кариерата

Мисия „Предприемач” – месец първи
18.08.2014
МЛМ – Мечта ли си купувате или кошмар?
20.08.2014

Кръстопътят на кариерата

Или какво и как икономическата криза промени в мирогледа и целите на младите хора днес?

Ако попитаме 10 студента “Какво искаш да постигнеш като завършиш?”, почти е сигурно, че поне 7 от отговорите могат да се сведат до “искам да съм успешен”, “искам да съм лидер”. Чудесно. Знаят какво искат да постигнат. Е, тогава релевантен е въпросът “По кой път да тръгна?”

Пътечки различни

Преди 10-15 години повечето студенти виждаха една основна пътечка (или цяла магистрала) за да станат лидери – изкачване по стълбицата на кариерата. Почти всеки млад човек тогава виждаше ясно един основен път: лидер = мениджър. В по-голяма компания. Ако може и международна. Чудесно. И повечето от тях бързо (а и сравнително лесно) реализираха тази своя цел. Все пак в периода 2000 – 2008 година почти всички бизнеси бързо и лесно се разрастваха. Но фактът, че това бе “бързата писта” за много млади хора ТОГАВА, означава ли, че ще е бърза и СЕГА?

За последните 2-3 години в България (и по света) много неща се промениха. Икономическите условия промениха отношението към бизнеса на много собственици на компании. Промененият пазар наложиха друг начин на управление. Конкуренцията е друга – и на пазара на продукти, и на пазара на труд. Вече стълбицата на кариерата не се катери толкова лесно и бързо.  Или както казваме в такива случаи “Когато имаше буря и прасетата летяха. Но бурята свърши”.

От една страна поради променените пазарни условия, но много повече поради надигащата се вълна на предприемаческо мислене (а и действия), още в университетите все повече  млади хора се ориентират към друга пътечка – да започнат собствен бизнес. Това са тези, които не се уплашиха от факта, че вече кариера не се “катери” така бързо, а видяха в кризата възможност. Това са същите младежи и девойки, които искат да бъдат успешни, да бъдат лидери. Но те виждат пътя към своя успех по друг начин. Една цел, различен път.

Обща формулата на успеха

Безспорно предприемаческата пътечка не е за всеки. Но това, което става задължителна предпоставка за успеха на всеки бъдещ лидер – и мениджър в голяма компания и собственик на малък или среден бизнес – е предприемчивото мислене. Предприемачеството не е просто да започнеш собствен бизнес. Предприемачеството е начин на мислене. Предприемачеството е поведение. Мислене и поведение, което се налага като формула на успеха за последните 2-3 години. Наложени от факта, че ресурсите (всякакви!) са много по-оскъдни отколкото преди. Вече успешни лидери са тези, които успяват с минимални ресурси да постигнат максимален резултат. Успешни лидери са тези, които са проактивни, предприемчиви, иновативни. Бурята свърши. Това са новите правила на играта.

– По кой път да поема? – попита Алиса.

– Зависи къде искаш да стигнеш… – каза усмихващият се котарак.

Ако искате да поемете по пътя на предприемачеството, но имате нужда от структурирани знания, споделен опит на практици и среда от съмишленици, Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси ще ви даде всичко това. Приемът за предстоящата 2014/2015 учебна година е отворен за кандидатите, които имат шанса да се възползват от стипендия в размер на 20% от цялата такса на обучение. Заявете своя интерес на уеб-сайта на магистратурата.

Цветелина Тенева
Цветелина Тенева
Цветелина Тенева е основател и старши фасилитатор в The Business Institute, както и съавтор на Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. От близо 10 години се занимава с развитие на бизнес умения на професионалисти. В Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси има преки наблюдения върху аргументите и критериите на опитни експерти и мениджъри за това да изберат формално образование в университет като път за своето професионално развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.