Какво не ни казва Кийосаки за активите и пасивите?

Управлявайте бизнеса си с по-малко пари, отколкото давате за кафе!
04.04.2014
Как да изградим екип, който успява
08.04.2014

Какво не ни казва Кийосаки за активите и пасивите?

На 25 март стартира цялостния курс по лични финанси „Какво не ни казва Робърт Кийосаки?”, организиран съвместно между SmartMoney.bg и бизнес общност Републики за взаимопомощ. В първия модул си говорихме с участниците в залата (както и с 5-ма онлайн, които живеят в чужбина) за това как да си организираме отчитането на приходите и разходите, както и какво не ни казва Кийосаки за купуването на активи и пасиви.

В обучението стана въпрос, че има различни дефиниции за активи и пасиви. Това определено обърква тези, които искат да разберат, какво значи това. Ако попитате хората от различни професии, вие можете да чуете два принципно различни подхода към тези термини. За икономистите активи и пасиви се наричат лявата и дясната страна на счетоводния баланс. Активните сметки показват, активите с който разполага една организация, а пасивните – техните източници. От тук произлиза главният принцип на счетоводството – сумата на активите винаги е равна на сумата на пасивите, иначе казано двете страни на везната на баланса по всяко време са уравновесени.

Робърт Кийосаки също казва, има правило единствено: „Трябва да знаете разликата между активи и пасиви и да купувате само активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете. Това е правило №1. Единственото правило. То може да ви се струва абсурдно просто, но повечето хора нямат представа колко е дълбоко. По-голямата част от хората страдат финансово, защото не знаят разликата между актив и пасив”.

Мотото на това събитие, а и на целия курс е една мисъл на Конфуций: “Чух и ЗАБРАВИХ. Видях и ЗАПОМНИХ. Преживях и РАЗБРАХ” Действително това се случва в нашето съзнание – забравяме много от това, което чуваме, помним част от това, което виждаме, но разбираме напълно само това, което сме ПРЕЖИВЕЛИ.

Ето какво казва една от участничките в курса – Теди от Здрав Дух:

„Срещнах и много симпатични и будни хора – от медийните партньори и от останалите курсисти. Всички са готини, добронамерени, алтруистично настроени и амбициозни.

Може би ще си кажете: “Kакво повече бих могъл/а да науча по темата. Изчел/а съм толкова литература или пък справям се добре без да има нужда някой да ми налива акъл какво да правя“, но ще ви кажа – друго е да имате професионалист на ваша страна.

Много ми хареса начина на поднасяне на информацията по време на обучението – с примери, които остават в съзнанието за цял живот. Под формата на игра и предизвикателства бяха оформени основните послания, които лекторите искаха да достигнат до нас.

В този смисъл практическите работилници и примерите са доста полезни. Ще ви издам малко тайни от кухнята. Как например беше онагледено твърдението, че трябва да си поставяме ясни цели и имаме нужда от човек, който да ни напътства? На доброволка от курсистите й  бяха завързани очите и й беше казано, че трябва да уцели с топка конкретна цел. Тя естествено не успя, но когато лекторът я напътстваше да стреля по надолу и надясно, тя се справи брилянтно и с вързани очи.

Друго, което ме впечатли е преразглеждането на темата за активите и пасивите в един по-широк и не толкова скован начин, съобразен и с нашата действителност.

Все пак да кажа, че като цяло това обучение надмина очакванията ми. Организацията беше на ниво, наистина беше помислено за всеки детайл и всичко беше поднесено професионално. Нямам търпение да дойдат следващите модули”.

Александър Панайотов, който заедно с брат му Михаил представиха пред „инвеститори” своя старт-ъп в работилницата, която се проведе не на шега на 1-ви април казва за първия модул „Супер беше днес, поздравявам ви. Много лесно и достъпно обяснено всичко. Очаквам с нетърпение следващите модули, и не на последно място – много приятна атмосфера”.

Тяхната компания предлага иновативно решение за всички шофьори, които трудно намират място за паркиране в София. Тази платформа ще е полезна и за собствениците на платени паркинги, които ще могат да оптимизират предлагането на места за паркиране през различните часови пояси като приложат динамично ценообразуване. Може да разгледате техния проект на Идеалното паркинг място за Вас.

Също така, по време на работилницата всеки от участниците имаше възможност да приложи на практика придобитите знания за личната финансова отчетност, активите и пасивите като направи моментна снимка на финансовото си състояние и определи нетното си богатство. В края на курса ще повторим това упражнение и ще видим дали решенията, които са взимали са ги направили по-богати.

Ако искате и вие да станете по-богати, запишете се за Модул №2 от курса „Инвестиции, доходност и ликвидност”. Само днес до края на деня може да го направите с отстъпка от 40% от редовната цена, т.е. само за 30 лева с промокод PO-BOGAT.

Побързайте местата са ограничени. 

Събитието е на 8 април (вторник) от 18:30 часа в конферентната зала на хотел Сити Авеню, намиращ се на улица „Осогово 49”, разполагащ със собствен паркинг и разположен в непосредствена близост до метростанция „Опълченска”.

За повече информация, посетете този линк – Модул 2 Инвестиции, доходност и ликвидност.

Ето още малко снимки от първия модул и работилницата към него:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Като студент без финансова грамотност споделям, че курсът е доста поднесен много достъпно и улеснено 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.