Как да стана фрийлансър

Топ 10 на най-четените статии и най-търсените думи за месец март 2013
12.04.2013
3 урока за ценообразуването от шоуто "Складови войни"
24.04.2013

Как да стана фрийлансър

Може би познавате Диана от нейния блог за лична свобода и финансова независимост – Freelance Tips. Причината да я поканя за автор в сайта е, че все повече хора избират свободата на фрийлансърите пред оковите на работата в офис и свързаните с нея недостатъци. Ето и нейната първа статия:

Надомната работа по интернет става все по-гореща тема в нашето общество с всеки изминал ден. Затова в отговор на многократни читателски запитвания и по покана на Тони (благодаря, Тони!), през идните месеци ще публикувам серия от статии посветени на фрийланса. Поредицата ще покрие важни точки още преди момента, в който вземете решение да си изкарвате хляба с фрийланс, през първите стъпки като независим специалист, та чак до ежедневната работа и трудностите, с които всеки ден се сблъскваме на „работното място”. Ето някои от тях:

Преди да вземем Решението с главно Р!

Макар да звучи клиширано, фрийлансът не е за всеки. Нужни са редица умения, качества и дори нагласи, които да имаме, за да работим успешно от дома по интернет и по проекти. Редно е да се запитаме защо искаме да станем фрийлансъри, какво очакваме от работата на свободна практика и дали имаме необходимите качества, умения и нагласи. Така по-лесно ще видим “червените флагове” по пътя ни, които сигнализират, че правилният момент за нас все още не е дошъл.

Рискове, които да имаме предвид

Макар да работим от дома и да не сме изложени на рисковете на пожарникаря, полицая, касиерката в банката (обирите зачестиха!), фрийлансърът не е застрахован от друг вид рискове – некоректни работодатели, лоши проекти, липса на проекти, или твърде много проекти и т.н.

Как да се подготвим с информация

Както всяко начинание, започването на работа от дома изисква своята подготовка. Днес Google знае всичко и всеки сам може да направи собствено проучване какво му е нужно, за да се подготви. Аз ще споделя основни форуми с информация за фрийланс; блогове с интересна и актуална информация за надомната работа; неща, които е нужно да придобием предварително – сертификати, банкови сметки и карти, и т.н. И да не забравяме физическото оборудване, което ще ни е нужно като компютър, Skype, софтуер за управление на времето (може и настолен календар ;-), архивираща програма и много други – има различни програми за различни професии, които с времето всеки сам ще открие и ще започне да препоръчва…

Стратегически план

Въпреки че въпросът с планирането е строго индивидуално и зависи както от човека, така от професията му, стратегически план е нужен, ако искаме да успеем. Ще споделя собствения опит относно въпросите, на които трябва да си отговорим, и точките, които да включим в плана си, за да го направим конкретен за нас и изчерпателен, за да улесним развитието си като фрийлансър.

Практически съвети за фрийлансъри

Тъй като моят опит като фрийлансър е изцяло от работа онлайн с чуждестранни клиенти и по проекти, не мога да дам практически съвети за работа на свободна практика на български пазар. И все пак, има основни положения като въпроси, които да задаваме на интервю, как да завършим профила си по фрийланс сайтове, и т.н., които са принципни и затова валидни за всякакъв пазар. Ще очаквам коментарите и въпросите ви под статията, за да се ориентирам какви са горещите теми, по които искате да чуете моето мнение и споделен опит. 😉

Диана Маринова
Диана е фрийланс маркетинг консултант и е един от първите блогъри в България, които започва да разпространява безплатно ифнормация за фрийланса не само като работа, но и като начин на живот.

7 Comments

 1. Темата ми е много интересна. Чела съм блога на Диана. Изключително полезен е. Очаквам с нетърпение следващите статии 🙂

 2. Vanina каза:

  Интересна първа статия от поредицата. Поздравления за съвместния проект!

  http://www.styleinspiratrice.com

 3. Владимир каза:

  Интересна статия. И поздравление за гост-автора !

 4. […] от Freelance Tips. В предишната статия от тази рубрика – Как да стана фрийлансър, споменахме, че първата стъпка преди да вземем […]

 5. Vera каза:

  Здравейте, може ли да ми кажете от кои сайтове и как да намирам проекти.Предварително благодаря.С уважение Вера Накова.

 6. Martin Ivanov каза:

  Аз пък имам малка представа от БГ пазара. Работя на свободна практика като журналист и мисля че без познати няма как да стават нещата. Няма как да намериш къде да пуснеш материал, за кого да направиш репортаж, с кой да се срещнеш за интервю. От платформи като Elance не съм очарован, просто защото не намирам интересни проекти в сферата, в която работя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.