Как да изнесем продукцията си на международните пазари

Моля, изисквайте касова бележка!
12.05.2014
Какво правят успешните предприемачи, а вие – не?
19.05.2014

Как да изнесем продукцията си на международните пазари

Днес, във все по-силно глобализиращият се свят, излизането на международния пазар започва да става един нормален и по-скоро неотложен процес свързан с развитието на фирмите. Разбира се, това до голяма степен зависи и от вътрешния пазар, на който оперира дадена компания и най-вече от неговата големина.

В България с всяка година броя на потребителите спада и процесът по интернационализация на бизнеса се превръща в основна задача, която трябва да бъде решена час по-скоро от компаниите. Да, в действителност българския пазар не е много голям, но България е член на ЕС и аз лично не мога да си обясня защо продължаваме да говорим за български пазар, когато ние реално сме част от един общ европейски пазар.

Тук е мястото, да се спомене изключително важната роля на държавата. Правителството трябва да впрегне всички налични ресурси, с които разполагаме и да помогне на българските малки и средни предприятия да започнат да стават по-конкурентоспособни на международните пазари.

Какво прави в момента държавата за да подпомага износа?

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на икономиката и енергетиката е структурата, която помага на предприятията да излязат и да представят своята продукция на международните пазари.

По какъв начин става това?

Като цяло чрез дирекция „Развитие и интенационализация на малките и средни предприятия”, която е разделена на 3 отдела, като отдел “Информационно обслужване на бизнеса”, чиято основна функция е да дава актуална информация на фирмите и провеждане на безплатни обучения, свързани с развитие на експорта.

За целта отделът е разработил един страхотен и изключително полезен инструмент (БЕЗПЛАТЕН), който между другото няма аналог в  страните от ЕС (не само на Балканите 🙂 )

Национален експортен портал

Всяка фирма, която има желание може да се регистрира и да получава постоянно информация  за предстоящите инициативи на агенцията. На самия сайт има и още много полезна информация, но нея мисля да я разгледам в една отделна статия.

Международно сътрудничество – отдел, чийто основни дейности е организиране на международни бизнес и търговски мисии. Организиране на бизнес форуми в страната и чужбина, бизнес делегации и др.

Развитие на експортния потенциал – отдел, чиято основна дейност е организирането на участието на български малки и средни предприятия на национални щандове на едни от най-големите международни изложения.

В индикативната програма са обхванати 18 експортно ориентирани сектора, фирмите от които могат да се възползват от възможността да бъдат финансирани за участие на бизнес мисии или международни панаири.

Агенцията определено е структура, която работи и това ясно се вижда от постигнатите резултати през последните няколко години.

Ще разгледам по-подробно в отделни статии функциите на всеки от отделите. Надявам се информацията да ви е била интересна и полезна и да я споделите с колкото може повече хора.

Успех в интернационализацията на вашия бизнес!

Борис Бачев
Здравейте, казвам се Борис Бачев. По образование съм инженер и магистър по икономика. Винаги съм се стремил да трупам опит в различни области. След множество незабравими моменти и провали вярвам, че успях да намеря нещото, което ме прави щастлив и ме поддържа жив и концентриран. Към настоящия момент управлявам Студио Грейс & Боо - studiograceandboo.com - компания, която предоставя иновативни ONline и OFFline решения за стартиращи и действащи бизнеси. Управляваме и два собствени онлайн магазина. Единият е в областта на текстилната и рекламна индустрия - shtampi.bg, вторият - в областта на изкуството и уникални подаръци по поръчка - graceandboo.com. От 23-годишна възраст се опитвам да тествам почти всяка идея, която ми се изпречи на пътя. Имах честта да организирам най-успешното Национално участие на България в областта на леката авиация в Германия - АЕРО 2014. Моята най-голяма страст са бизнес планирането и иновацията във всичките й форми! Най-голямата ми мечта е да летя в космоса. Вярвам, че младите хора, и не само те, можем и трябва непрестанно да променяме себе си и страната ни към по-добро. Единственото, което е нужно да направим, е да действаме заедно и да сме все по-активни. Защото наистина "Съединението прави Силата!" А и нека бъдем честни. На никой не му пука за нас и ние трябва да воюваме за свободата си. Лична и национална... Благодаря Ви! С уважение, Борис Бачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.