Моля, изисквайте касова бележка!

Лекция на Христо Попов: „Каква е връзката между парите и предприемачеството?”
08.05.2014
Как да изнесем продукцията си на международните пазари
15.05.2014

Моля, изисквайте касова бележка!

След работа минавате през кварталния магазин на път за вкъщи и си купувате набързо продукти, с които да приготвите вечерята. Когато се прибирате, обаче, установявате, че бекона е развален и не става за ядене. Ядосан, се връщате в магазина и учтиво молите да ви го сменят или да ви върнат парите. Продавачката, обаче, не го прави и ви казва следващия път „да гледате по-внимателно какво си купувате“. На път за вкъщи минавате през огромна дупка на пътя и счупвате предната си броня, която струва 250 лева в най-добрия случай. За капак, и вие, и жена ви сте купили един и същ подарък за рождения ден на Жоро в събота. Каква е връзката между тези, на пръв поглед, различни събития?

Връзката е, че не си искате касова бележка, когато пазарувате. В статията ще ви разкажа за този малък документ, за какво да го използвате и как гарантира вашите права. Въпреки, че всеки го познава (надявам се), има много неща, които не са толкова известни и със сигурност ще са ви полезни.

И така, съгласно Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги в търговски обект чрез издаване на касова бележка. Изключение правят само будките за вестници и списания, продажбите на самолетни билети и други билети за транспорт, стоките продавани в църквите и още в няколко случая, описани в Наредбата.

На касовата бележка трябва да пише „ФИСКАЛЕН БОН“ (от „фиск“ – държавни приходи), а на „Финансов бон“, „Валиден бон“, „Служебен бон“ или „Заповядайте пак!“ (и това съм го виждал). Ако видите „Системен бон“ на касови бележки, издавани от големите вериги хипермаркети, не се притеснявайте. Техните системи са вързани с тези на НАП и няма проблем. В България има около 160 такива търговеца. От всички останали, обаче, трябва да си искаме фискални бонове, за да се ползваме от правата, които дават различните закони. Складови разписки, стокови бележки, кръчмарски „сметки“, приемо-предавателни протоколи и други саморъчни или компютърни бележки не заместват касовите бележки от фискално устройство.

Сега ще ви представя три причини, поради които трябва да си искате и съхранявате касовите бележки.

Причина № 1 Основа на месечния бюджет

Сега ще ви помоля за нещо. Извадете си портфейла или портмонето. Какво има в него? Пари, банкови карти, лична карта, шофьорска книжка, карти за намаления. Друго? Има ли касови бележки? Нe. В моя, обаче, има.

Управлението на личните ви финанси е като миенето на зъби. Трябва да усвоите полезни навици, които да подобрят финансовото ви здраве. Най-лесния, с които може да започнете, е да събирате касовите си бележки и да „осчетоводявате“ разходите си на някакъв период. На една седмица е ок. Така винаги ще знаете къде са отишли парите ви и ще можете да направите корекции през следващите месеци. Не е трудно, нали?

Причина № 2 Защитете правата си

В историята, с която започнахме, клиента не може да върне разваления бекон, защото нямаше касова бележка за покупката. Съгласно Закона за защита на потребителите, ако стоката, която сте закупили не отговаря на това, което ви е обещал търговеца, имате право да я замените или да искате нейния ремонт. Срокът, в който имате право да предявите рекламацията е 6 месеца. За стоките, закупени по интернет имате право да ги върнете в 7-дневен срок, без да давате никакви обяснения каква е причината за вашето решение.

Освен разпоредбите записани в закона, има и много търговци, които дават допълнителна гаранция, като например правото да върнете закупена от магазин стока в 14-дневен срок без да ви задават въпроси. Най-важното нещо, което трябва да запомните е да се информирате за условията на съответния търговец и да си търсите правата. В случая с разваления бекон, стоката не отговаря на това, което сте очаквали и можете да го замените или да ви върнат парите (ако кварталния магазин очаква и друг път да пазарувате от там).

Причина № 3 Не питай какво държавата ти може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за държавата си

В България неплащането на данъци е национален спорт и ако имаше световно първенство, щяхме да сме като бразилците във футбола. У нас хората предпочитат да дадат 50 лева на полицая, вместо да си платят глобата на държавата за същата сума. А след това псуваме наляво и надясно, когато пътищата са ни лоши и пенсиите са малки. Замисляли ли сте се, че има връзка между неиздаването на касови бележки и лошите пътища в България? Да, има. Когато търговеца не ви издаде документ за покупката, вашите пари отиват директно в джоба на собственика, без да плаща данъци и работниците му ще продължават да са на 300 лева заплата.

След това, този същият „предприемач“ кара поръчков мерцедес за 150,000 лева, а ти караш 10-годишна кола, която се чупи непрекъснато от дупките по пътищата. Следващият път, когато пазаруваш, помисли за това и си поискай касовата бележка. Не е сложно, нали? И го правиш за себе си, твоите деца и твоите родители.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

10 Comments

 1. Елиян каза:

  Здравейте,
  с всичко съм съгласен, но…..
  1. Отчетността е хубаво нещо, но няма ли да се депресирате, ако събирате и смятате всяка стотинка, нима не сте купували глупости просто заради моментна лудост, да не е полезно за бюджета, но ще се почувствате жив нека не прекаляваме
  2. Това е абсолютно вярно, но ако пазаруваш от скапани търговци проблема ти не е, че вземаш к.бележка, а че пазаруваш от скапани търговци, читавите няма да ти искат бележка, ако случайно са сгрешили.
  3. Данъци трябва да се плащат, но сериозно ли мислиш, че плащането на данъци без тотална промяна на цялата държава ще доведе до хубави пътища, високи заплати и пенсии
  НЯМА ДА ДОВЕДЕ

 2. Георги каза:

  Здравейте, искам да Ви попитам възможно ли е дори след, като е издаден фискален бон от търговеца още след напускането на магазина (от моя страна), той веднага да си сторнира или изтрие покупката от касовия апарат ?

 3. Елиян каза:

  натисне ли тотала не може да заличи прихода си

 4. Galarad каза:

  Елиян, плащането на данъци е задължително условие за промяна. Всеки трябва да си плаща данъците, независимо от непосредствения ефект. Плащането на данъци е начина да повишим дохода на учители, лекари, хора на изкуството, пенсионери. И аз лично мисля, че то ще доведе до ПО-хубави пътища, ПО-високи заплати и пенсии и т.н. дори и без тотална промяна.

  Специално за София мога да кажа, че онзи ден се разходих по Витошка и се почувствах горд, че съм жител на града. Беше красиво, пълно с хора, чисто. Ако не плащах данъци, нямаше да се зарадвам толкова, а щях да се чувствам като паразит на гърба на другите.

 5. Стойне Василев каза:

  Георги, влезе ли веднъж във фискалното устройство, няма излизане.

  Елиян, кой е казал, че смятам всяка стотинка. Въпросът е да знаеш къде отиват парите ти. Сложи си перо “Забавления” и харчи, колкото си искаш. Тези расъждения, които споделям не са задължителни за всеки. В събота говорих с едни момчета и те споделиха, че техните приятели “живеят за момента” и харчат всичко, което изкарат. Няма лошо, всеки си има различни ценности.

  За скапаните търговци си прав. Има такива, които никога не са ме разочаровали. Не искам да правя реклама, но Суперхостинг, PC Store, Billa, EKO и много други, досега не са ме разочаровали.

  За данъците, повдига интересна тема. На първо място – да, те трябва да се плащат. Данъчната система, администрация и държавни разходи са друга бира. Подготвял съм доклад за една конференция специално за малките фирми (МСП) и техните данъци и осигуровки, и определено има какво да се направи, но нека започнем от данъчната култура. Ако никой не си плаща данъците, няма да има пари за нищо. И аз искам системата да е реформирана и правителството да не харчи моите и твоите пари за безмислени програми за временна заетост, но… това е положението. С избора, за това кой да ни управлява, изразявам моето мнение по въпроса.

 6. Елиян каза:

  Galarad
  може би не съм се изразил правилно- не съм против плащане на данъци, но го приемам като неприятно задължение
  като промяна имам в предвид да се носи отговорност от тези които харчат парите от данъци
  Има ли отчет за ефективността на програмите за които се дават бюджетни средства
  Има ли отчет за отговорността на държ. служители – пример: държ. служител съставя безумен акт, който естествено пада в съда, но за това държавата плаща разходи, защо с моите пари се плаща некадърността на този служител без той да носи отговорност.Колко пари плаща държавата за обезщетения по загубени дела в Страсбург, кой понася отговорност за това.
  А за местните данъци – ами точно това имам в предвид, когато се виждат резултатите хората са по-склонни да си плащат.Аз съм от Бургас, тук проблема със събераемостта на местните данъци не е голям точно защото хората виждат резултата, който същевременно им носи и коствено подобряване на живота.

 7. Кирил каза:

  В момента в който си платиш паркинга за синята зона – глобата за превишена скорост и т.н. инвестираш в собственото си бъдеще , колкото и странно да звучи. Да наясно съм ,че 70-80% от парите потъват , но така или иначе това се случва в цял свят а малкото 10-20% които остават са пак по-добре от колкото както е казал автора по-горе да спонсорираш “балканския преприемач” в униформа или без …

 8. versionbug каза:

  Прочетох всички коментари! Може ли някой да ми отговори – С какво ми помага на мен това , че вечерно време като пазарувам в някой магазин ми издават касова бележка в която има начислено ддс и което аз плащам? Това само ми натоварва и без това отеснелият бюджет с още 20 излишни процента , които аз никога няма да видя повече?
  И още нещо се сещам сега. Тази офанзива, която започва сега с касовите бележки е чисто и просто начин да се напълни празната хазна отново за да може някой отново след това да я източи! Вие какво мислите? Не се ли повтаря прекалено много пъти едно и също действие?

 9. Законът (ЗЕТ) беше променен и вече стоките, които купувате онлайн могат да бъдат върнати в 14-дневен срок, а на сайтове на които този срок не е излично споменат на видимо място, срокът е една година и 14 дни. Без обяснения имате право да върнете стоката. В случай на отказ търговецът възстановява всички суми, получени от потребителя, включително разходите за доставка, без неоправдано забавяне и не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на потребителя.

 10. michaela каза:

  Напълно подкрепям идеята за изискване на касови бонове. Стига сме гледали кой източва данъците ни – така все ще сме недоволни и подозрителни. Нека всеки да прави това, което трябва, а има кой да се погрижи за контрола. Наблюдавала съм, обаче, че много често клиентите изпитват неоправдано неудобство да искат фиск.бон само защото продавачката е била любезна при обслужването.
  И още нещо, което смятам за най-малкото глупаво : оставянето на използвани билети по седалките в градския транспорт, за да бъдат използвани повторно от пътници, които не искат да си плащат. Защо? На кого правите услуга? После се оплаквате, че няма пари за пенсии и здравеопазване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.