Грант Кардон за SmartMoney.bg: Инвестирам в бизнеси на поне 100 години

7 бизнес урока от шеф Иван Манчев и предаването „Кошмари в кухнята”
08.06.2015
По какво си приличат маркетингът и флиртът?
15.07.2015

Грант Кардон за SmartMoney.bg: Инвестирам в бизнеси на поне 100 години

Екипът на SmartMoney.bg имаше удоволствието да присъства на семинара „Бизнес и живот по 10“ с Грант Кардон, провел се в София миналата седмица. Като един от присъстващите нямам търпение да споделя моите впечатления както и мини-интервюто, което направихме с Грант след семинара.

Грант е много точен

Поради това, че живея извън София тръгнах доста рано и се озовах пред залата в 8:00 или 20 минути преди началото на регистрация по програма. Грант заедно с неговата съпруга бяха пред залата в 8:19 часа. Всички хора бяха настанени до 9:00 в залата и семинарът започна навреме.

Грант е професионалист

Грант излезе след въвеждащата лекция на Саша Безуханова и започна директно по темите за успеха и продажбите. Това, което ми хареса е, че не промотираше нон-стоп книгите си или поне не го направеше натрапчиво, а изключително професионално. След семинара купих една от книгите и за първи път ми се случва на семинар от подобен тип да науча повече директно от лектора, а не толкова от книгата му.

Преди да започнем с интервюто позволете ми да споделя някои от записките, които направих.

„Вие не е необходимо да правите пари, защото те вече са направени“

„Успехът е постижението на нечии цели“

„Никога не понижавайте целта“

„Въпреки че идват на работа, някои от вашите служители вече са напуснали“

„Вашата компания няма как да успее с посредствени служители“

„Не можете да контролирате разходите. Единственото нещо върху което можете да влияете са приходите“

„Ходенето на колеж е оправдание на хората как да не работят 5 години“

„Много от хората са в капан, защото ценят парите повече от времето“

Дойде ред и на интервюто. Основно зададох на Грант три въпроса. Преди да го направя му обясних, че повечето от читателите на SmartMoney.bg са хора с малък бизнес или такива, които тепърва стартират. Ето ги и въпросите.

Грант, на лекцията каза, че трябва да се работи по големи идеи, но повечето от нашите читатели искат да стартират в момента. Какво би им препоръчал? Как да стартират без ежемесечния доход от заплата?

Трябва да се научат как да взимат пари от хората, а това изисква кураж. Трябва да напуснат зоната си на комфорт и да поискат пари от клиенти, инвеститори или роднини.

Оттук идва и следващия въпрос. Ако разгледаме набирането на капитал като вид продажба какви са твоите препоръки?

Ще ги изброя: Първо, човек трябва да свикне с дискомфорта. Второ, да започне да се свързва с хората и да създава контакти. Трето, да се научи да впечатлява хората. Четвърто, да започне да чука по вратите на хората и да получава откази. И на последно място е най-важното – трябва да направи всичко това поне 10 000 пъти.

Инвестираш ли в технологии?

Аз мразя технологиите. Не ме разбирайте погрешно. Обичам да ги ползвам, но никога не бих инвестирал пари в такъв тип бизнес като мобилни телефони, защото се развиват много бързо. Инвестирам в бизнеси, които съществуват от поне 100 години и в които съм сигурен, че ще съществуват поне още 100.

Измежду читателите на сайта има и други, които са присъствали и ще се радвам да споделите това, което чухте по време на семинара и какво ще си вземете от него.

Емил Кирилов
Казвам се Емил Кирилов. В момента съм партньор в zekeng (http://www.zekeng.com) и се занимавам със своята страст да създавам собствени продукти както и да помагам на други хора да го правят като инженер и предприемач. Аз съм човек на действието и безсънните нощи, благодарение на което през последните 6 години успях да стартирам над 10 бизнес начинания в различни области. Основния опит в бизнеса идва от многото ми грешки и най-вече от желанието ми да продължавам напред и да търся забавното във всеки един момент. Вярвам в това, че всеки може да постигне пълен контрол на живота си и да стане финансово независим човек, правейки това, което му харесва. Вярвам, че всеки може да постигне това паралелно с работата, която работи независимо дали я обича или не. Ще се радвам да споделя знанията и опита, който имам както и да науча нещо ново от вашите коментари. Това, което съм постигнал до момента дължа на моята прекрасна съпруга, която е била плътно до мен и ми е помагала за всички проекти и начинания.

1 Comment

  1. Soff каза:

    „Ходенето на колеж е оправдание на хората как да не работят 5 години“
    excuse me?!
    Аз мразя технологиите.
    моля?! x 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.