Финансов коучинг

Здравей, аз се казвам Стойне Василев и щом си тук значи търсиш нещо.

Може би усещаш, че нещо не е наред в твоите лични финанси?

Знаеш къде отиват парите ти, но стигаш само до там?

Знаеш, че твоите спестявания могат да донесат много по-висока доходност от 0.1% процент лихва по банковите депозити, но не знаеш как да го направиш?

Или искаш парите да работят за теб, а не само ти за тях?

Ако и ти си задаваш подобни въпроси, време е да им намериш техните отговори.

И аз ще ти помогна в този процес. Просто трябва да ми се довериш.

За начало, ще ти разкажа как работя аз.

Стойне Василев

Стойне Василев
Основател на SmartMoney.bg и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти

Какво е финансов коучинг?

Аз съм личен финансов консултант и използвам инструментите и методите на коучнинга. Най-общо казано, финансовият коучинг е смелостта да си поставиш високи цели и да ги достигнеш с помощта на твоя треньор (коуч). Няма тайна как увеличиш своето богатство и за да постигнеш финансова свобода. Харчи по-малко, отколкото получаваш, и инвестирай умно остатъка. Всеки го знае. Проблемът не е, че не знаеш какво да правиш, а да го направиш.

Нека си признаем – да, книгите и обученията са много полезни, но на теб ти трябват реални резултати.

Индивидуалните срещи с личен финансов консултант запълват тази празнина като ти предоставят професионално партньорство, насочено към действие и постигане на резултати. Те могат да ти спестят време и пари, като ще ти помогна да избегнеш много грешки, подводни камъни и задънени улици по пътя към финансовата свобода. Финансовият коучинг може да ускори натрупването на твоето богатство чрез прилагането на най-ефективните методи за постигане на цели.

Действие чрез подкрепа

С помощта на предварително договорен график за разговори (на живо или онлайн), ти ще изготвиш свой, личен план за създаване и увеличаване на твоето богатство, както и ще получиш моята подкрепа като твой личен финансов треньор за взимането на конкретни действия за неговото осъществяване.

С други думи, аз ще те подкрепям в този процес, но тежката работа и отговорността за постигането на резултатите е твоя. И така трябва да бъде. Не аз ще нося последствията, а ти.

Какво ще получиш от мен

Независимост

Няма да ти продавам финансови продукти, които не са подходящи за теб, за да взема комисионна за тях. Аз съм независим личен финансов консултант и работя само за теб и твоите интереси, а не за финансова институция.

Лични срещи

Ще говориш директно с мен, а не с човек без опит и знания, който е обучаван само да продава продуктите на неговата компания. На личните срещи аз ще ти дам цялото си внимание, знания и натрупан опит.

Дългосрочна работа

Аз държа на дългосрочната работа с моите клиенти. Имам такива от над 10 години и се виждам с тях периодично. Ти ще работиш директно с мен и няма как да се оправдая, че съм напуснал компания Х и да те препратя към друг.

Измерими резултати

В началото на нашата работа ние ще определим какъв резултат искаш да постигнеш след завършването на ангажимента ни, а на последната сесия отчитаме свършеното. Над 90% от моите клиенти постигат целите си.

Ти участваш в процеса, а не си страничен наблюдател

Личните срещи с финансов консултант не могат да се сравняват с другите образователни алтернативи, като четене на книги, гледане на семинар или слушане на аудио записи – това са пасивни, едностранни форми на учене. Програмите по финансовият коучинг са интерактивно и динамично образователно преживяване, съобразено с твоите нужди.

Повечето материали в интернет те учат как да направите нещо – как да инвестираш в акции, как да си купиш недвижим имот или как да спестяваш по-ефективно. Това, разбира се, е добро начало, но съвсем не е достатъчно.

Само малцина ще постигнат финансова свобода или ще увеличат своето богатство с тези знания. Образованието е много важно, но само то няма да промени твоята финансова ситуация.

Нужна ти е трансформация

Експертите ти продават информация, но това, от което наистина имаш нужда е трансформация. Те не ти дават нужните инструменти, за да приведеш знанията в действие и да успееш. Те ще те научат на всичко, с изключение на това, което всъщност трябва да знаеш.

Книжарниците и интернет са пълни с информация как да направиш това или онова, но ако още не си достигнал богатството, което искаш, това, определено, не е от липса на информация, нали?

Липсващата съставка няма нищо общо с „тайната на богатите” или най-модерната инвестиционна стратегия. Липсващата съставка е катализаторът, който ти помага да преодолееш пропастта между знания и ефективни действия. Ключът от бараката не е да знаеш какво да правиш, а реално да го направиш.

Коучинг програми

Еднократна сесия
лева180*
Подходяща за конкретен казус или инвестиране на налична сума.
*180 лева за онлайн среща или 220 лева на живо
Какво включва:
Еднократна сесия за решаване на конкретен казус, свързана с кредит, инвестиция, лизинг, семеен бюджет и т.н или инвестиране на конкретна сума.
Сесията е в рамките на час и половина онлайн или на живо в удобно за теб време.
Бонуси
Допълнителна консултация към първоначалната среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Тримесечна програма “Стабилни основи”
лева480*
Подходяща за полагане основите на твоя финансов просперитет.
*480 лева за онлайн срещи и 590 лева на живо. Най-предпочитания и изгоден пакет.
Какво включва:
3 сесии финансов коучинг (стратегическа до 90 минути и + 2 срещи по 60 минути) в удобно за теб време онлайн или на живо.
Ще работим по изграждането на твоите финансови основи, като ще получиш нужните инструменти и насоки за изготвянето на персонален финансов план, съобразен с теб и твоите цели.
Бонуси
3 допълнителни консултации към всяка среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Шестмесечна програма “Растеж”
лева990*
Подходяща за хора с дългосрочна визия, целящи растеж на инвестициите
*990 лева за онлайн срещи и 1,180 лева на живо. Само за най-отдадените
Какво включва:
6 сесии финансов коучинг (една стратегическа и още 5 в рамките на шест месеца). Ще работя индивидуално с теб и ще изготвим заедно твоя цялостен персонален финансов план
Срещите са в рамките на един час (стратегическата е до 90 минути) онлайн или на живо по твой избор.
Изготвяне на цялостен финансов план за теб.
Бонуси
6 допълнителни консултации към всяка среща по имейл или онлайн среща в рамките на 15 минути.
Безплатен мониторинг в рамките на 12 месеца след приключване на ангажимента, което включва онлайн среща в рамките на 30 минути на всеки 3 месеца.

Кандидатствай за финансов коучинг със Стойне Василев

Аз не работя с всеки и това е нормално. За да ти дам най-ценните ми активи (моето време, знания и умения), от теб ще искам да вложиш необходимото старание и мотивация. За да работим заедно, процесът е следния:

 1. Попълваш регистрационната форма по-долу.
 2. След това ще ти изпратя кратка анкета с няколко въпроса.
 3. Когато я попълниш, аз ще я разгледам и ще ти пиша, за да ти потвърдя, че ще мога да съм ти полезен и да работим заедно.
 4. Правиш банковия превод по посочената сметка.
 5. Разбираме се по имейл за удобен ден и час, в който да направим срещата на живо или онлайн.
 6. Подписваме Коучинг споразумение и започваме да работим по твоето финансово бъдеще.

Форма за регистрация

Графикът с консултации за месец януари 2020 година е вече запълнен. В началото на февруари формата ще бъде активна отново.

Банкова сметка за заплащане на услугите

Данните за банковия превод са следните:

Получател: СМАРТ УНИ ЕООД
IBAN: BG60FINV91501016689317
BIC: FINVBGSF
Банка: ПИБ
Основание: Финансов коучинг
*Ако ще използваш банкова сметка от чужбина или от някоя платформа за разплащания като TransferWise, Paysera, Revolut или други подобни, свържи се с мен преди да направиш превода.

Тези услуги се извършват съгласно високите етични стандарти на Българска асоциация на личните финансови консултанти и на Международната Коуч Федерация.

Уговаряне на коучинг сесии

Коучинг сесиите се провеждат в работни дни от понеделник до петък от 9.00 до 18.00 часа, като са възможни и извън тези часове при договореност между коуч и клиент. Желателно е срещите да се заявяват една седмица предварително, за да може те да бъдат ефективни и да ви дам цялото си време и внимание по време на сесията. Срещите се потвърждават само писмено на имейл info@smartmoney.bg.

При необходимост от промяна в уговорката или отлагане на сесия, коучът или клиентът следва да уведоми другата страна с предизвестие от поне 2 дни. Пропускането на сесия от страна на клиент без предварително предизвестие се счита като платена.

Ето какво казват хората за работата си с мен:

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Тук съм събрал на едно място въпросите, които са ми задавали по имейл, телефон или на лични срещи.

Дали финансовият коучинг е за теб?

Никога не е късно да направиш нещо добро за бъдещето си и да увеличиш своето богатство, но при следващите ситуации е препоръчително да потърсиш финансов коуч:

 • Получаваш добри доходи, но досега не ти е останало време да организираш по-добре финансите си и искаш да го направиш сега, но не знаеш как точно.
 • Търсиш по-добра доходност от лихвите по банковите депозити.
 • Искаш да започнеш да спестяваш и инвестираш.
 • Знаеш, че нещата не стават бързо и лесно, и ще положиш необходимите усилия, за да подобриш финансовото си положение.
 • Ти носиш отговорност за собствените си действия, а не обвиняваш другите.
 • Предстои ти важно събитие в живота като сватба, покупка на жилище, раждане на деца, пенсиониране и други.
 • Искаш да напуснеш работа и да стартираш бизнес, и се нуждаеш от финансов план за прехода.

Дали може да се запишеш за еднократна консултация и после да доплатиш за някоя от другите програми?

Да, разбира се. На първата среща ще определим дали еднократна среща е достатъчна или ще ти трябва някоя от другите по-дългосрочни програми.

За Стойне Василев, сертифициран финансов коуч

Стойне Василев, CIA, CFSA

Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вижте повече за професионалния ми път, образованието и успехите ми:

Професионален опит

Основател и мениджър “Бизнес развитие” в SmartMoney.bg

От юни 2011 до сега

Започнах този проект още докато работех на трудов договор. Преди и след работа пишех статии за лични финанси, бизнес и мениджмънт. Постепенно, от личен блог той се превърна в платформа за споделяне на знания и умения. В проекта се включиха над 60 автори, които споделят своя професионален и личен опит.

Така през 2013 година се роди SmartMoney.bg с амбициозната цел да помага на българите да стават по-богати чрез подобряване на тяхната финансова грамотност и създаване на устойчив малък бизнес.

От тогава досега:

– Организирахме 3 издания на първата Академия по лични финанси и инвестиране, като имахме над 150 участници, които значително увеличиха доходите си от инвестиции.

– Организирахме 2 издания на Академията за стартиране на бизнес СтартБизнес.bg, като над 47% от участниците станаха предпиремачи или създадоха допълнителен източник на доходи към основната си работа.

– Направихме 9 уикенд-семинари по лични финанси в София, Варна, Бургас, Русе и Разлог, както и 2 цялостни курса по предприемачество.

– Участвахме в десетки уебинари, презентации и събития (включително в СУ Климент Охридски, УНСС, БСУ и други), с основна цел да достигнем до повече хора, които искат да управляват по-умно парите и бизнеса си.

– Имам над 50 индивидуални клиенти за финансов коучинг, които подобриха значително финансовото си положение и доходите си.

– Участвах в десетки телевизионни и радио предавания, в които споделих моите знания и умения за личните финанси и предприемачестовото. Много авторитетни вестници и списания публикуваха мои статии, като имам редовна седмична рубрика в списание Мениджър.

Asset Quality Review (AQR) външен експерт в Бейкър Тили България

От март 2016 година до май 2016 година

Като част от екипа на Бейкър Тили в България участвах в стрес теста на една от българските банки в частта за проверка на кредитните досиета. Освен безценния практически опит, който придобих за оценка на стабилността на една банка, се запознах отблизо и с процеса на кредитиране, оценка на кредитополучателите и процедурите за принудително събиране на вземания в тази банка.

Мениджър Вътрешен одит във “ВМ Финанс Груп” АД

От октомври 2013 до август 2014 година

Като Мениджър на отдел “Вътрешен одит” отговарях за организацията на цялата функция и докладвах директно на Борда на директорите и собствениците на компанията, както и за създаването и развитието на вътрешните политики. Моята роля беше да спомагам за подобряването на процесите и безнес модела на 12-те компании в холдинга.

През това време научих много за бизнеса и търсенето на нови бизнес възможности от основателя на холдинга – г-н Васил Мирчев, който е един от най-богатите българи. Уроците за бизнеса и за парите наистина бяха много ценни за мен.

Главен вътрешен одитор в ДЗИ Груп

От ноември 2008 година до септември 2013 година

В ДЗИ, която е най-голямата и най-старата застрахователна компания в България (основана е 1946 година) започнах работа през ноември 2008 година, малко след придобиването й от белгийската финансова група KBC. Първоначално като Вътрешен одитор, а впоследствие и Главен вътрешен одитор и Ръководител на отдел „Вътрешен контрол”. Основната ми работа включва планирането и изпълненото на годишния план, които включва одитни ангажименти в различни направления от дейността на групата от компании.

Ролята на Вътрешният одит като част от третата линия на защита, е да добавя стойност и да помага на организацията да постигне своите цели чрез използването на систематичен подход за оценяване и подобряване на ефективността на процесите на контрол и управление на риска. Резултатът от всеки одитен ангажимент е доклад с препоръки към ръководството за подобряване на компанията.

Старши одитор в „Ърнст и Янг Одит“ ООД

От август 2007 година до ноември 2008 година

Компанията е една от„Големите четири” (Big 4) одит и консултантски фирми в света. В нея работих като Старши одитор.

Основните ми задължения там включваха:

 • Изготвяне на план, стратегия, бюджет и разпределение на задачите в екипа за конкретните одит ангажименти.
 • Управление на одитни ангажименти, предимно на компании от финансовия сектор.
 • Мониторинг на напредъка по ангажимента, идентифициране на потенциалните проблеми и комуникирането им на мениджмънта.
 • Наставляване и управление на одит екипа (от 3 до 5 души, в зависимост от сложността и големината на одитните клиени).
 • Идентифициране на рисковете и пропуските във вътрешните контроли на компаниите и начините за отстраняването им.
 • Изготвяне на одитни доклади за съответствие с различни стандарти (IFRS, US GAAP, Sarbanes-Oxley).
 • Различни проекти в банковата сфера у нас и на Балканския полуостров.
 • Оценка представянето на членовете на екипа. Следене на развитието им и техните нужди от допълнителни знания и умения.

Отговорен одитор за следните клиенти:

 • Societe Generale Експресбанк
 • ING Пенсионно осигуряване
 • ING Животозастраховане
 • SOGE Life
 • Due diligence на голяма българска банка

Старши одитор в „БДО България“ ООД

От декември 2005 година до август 2007 година

Работих в БДО от декември 2005 год. до август 2007 год. В тази компания за първи път разбрах какво е одит. Въпреки, че е БДО не е много популярна в България, тя е 5-тата по големина мрежа от счетоводни и консултантски фирми в света. Първоначално там работих като Асистен одитор, а след това и като Старши одитор. Моите отговорности включваха:

 • Одитни ангажименти – от планирането до приключването и изготвянето на годишните финансови отчети.
 • Работа предимно с финансови институции с чуждестранни собственици.
 • Първоначално докладване на одит мениджър, а в последствие директно на един от съдружниците в компанията.
 • Данъчни консултации.

Отговорен одитор за следните клиенти:

 • TBI Group
 • ПОК Доверие – най-голямата пенсионно-осигурителна компания в България
 • ЗАД Булстрад
 • Epiq EA – компания с оборот от над 300 милиона лева.
 • Melexis – компания с оборот от над 100 милиона лева.

Кредитен експерт в „Райфайзен Банк България“ ЕАД

От март 2005 година до декември 2005 година

В тази банка съм работил като специалист „Корпоративни кредити” в периода от март 2005 год. до декември 2005 год. През този сравнително кратък срок успях, заедно с моите колеги да изградим един напълно нов клон в идеалния център на София. Привлякохме много клиенти, главно от държавните институции, но и много МСП и големи корпоративни клиенти. Портфейлът от кредити, който управлявах беше около 3 милиона евро. Основните ми задължения в Райфайзен Банк България ЕАД включваха:

 • Участие в преговорите и определянето на финансовите условия с мениджмънта на клиента и управление на всички аспекти от по взаимоотношенията с клиента.
 • Подготвяне на кредитни предложения, спазвайки стандартите и процедурите на Банката.
 • Изготвяне на пълен анализ за финансовото състояние на клиента.
 • Подготовка и правен анализ на предложените обезпечения.

Кредитен експерт в „ПроКредит Банк (България)“ АД

От декември 2005 година до август 2007 година

Това беше първата ми работа само няколко месеца след университета. Процеса по подбор беше наистина много тежък и за едно място се бореха около 100 човека. Там съм работил първоначално като Експерт „Потребителско кредитиране”, а впоследствие и като Кредитен експерт Малки и средни предприятия.

Образование и сертификати

Сертифициран коуч от Intunity Coaches®

Това е първата българска коучинг програма. Тя интегрира в едно източната и западната философии, и практика. Разкри ми необятни нови хоризонти на познанието в света на коучинга и човешката същност. Успешно приложих този метод в света на парите и финансите и съм първия финансов коуч в България.

Сертифициран обучител от Трансформация/НБУ

Тази програма ми даде много знания и умения за организирането на разбични типове обучения – стиловете на учене, различнте подходи при различните хора, способи за по-ефективна вербална и невербална комуникация.  Научих се и практикувах да прилагам методи за обучение чрез опит и преживяване, които са неразделна част от всички събития, които организираме.

Certified Financial Services Auditor (CFSA)

Сертифициран одитор на финансови услуги станах през 2012 година с полагането на изпит в 4 основни дисциплини: банково дело, пенсионно осигуряване, инвестиционна дейност и застраховане. В тези дисциплини се изучават в дълбочина всички продукти, предлагани в посочените области, както и законодателните рамки, които ги регулират. Този сертификат ми донесе повече увереност в разбирането за условията и начините, при които се предлагат финансовите продукти.

Certified Internal Auditor (CIA)

Станах сертифициран вътрешен одитор през 2011 година след двегодишен период и явяване на общо 4 изпита, покриващи всички аспекти от дейността на вътрешните одитори (включително Бизнес анализ, Иформационни технологии и Управленски умения в бизнеса). Това е единственият глобално признат сертификат за вътрешни одитори и се е превърнал в стандарт, с който експертите в областта на вътрешния одит доказват своята компетентност и професионализъм.

Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)

ACCA е може би най-престижната и лесно разпознаваема абревиатура във финансовия свят. Тя гарантира високи познания, финансово-счетоводни умения, етичност и морал. Тя включва общо 14 дисциплини в областта на счетоводството, одита, бизнес управлението, данъците, правото и други. Към момента, аз съм точно по средата на процеса по сертифициране – имам необходимия опит, но ми остават още 7 изпита, за да стана пълноправен член на ACCA.

Магистър по Корпоративен мениджмънт

Придобих магистърската си степен от Стопанката академия в периода 2005 – 2006 година. Програмата е една от първите в България онлайн базирани и изключително практически насочена с много казуси, които се решаваха от членове на виртуални екипи, базирани в България, Сърбия и Румъния. Завърших програмата с отличен успех.

Бакалавър по Счетоводство и контрол

Бакалавърската си степен придобих в Югозападния университет от 1999 до 2003 година. Имах щастието да ми преподават едни от най-добрите професори по счетоводство, финанси и контрол. Завърших с отличен успех.

Техникум по икономика

Завърших техникума по икономика в родния ми град Перник през 1999 година в специалност „Финанси – банково, застрахователно и осигурително дело”. Там научих за първи път основните принципи на икономиката и бизнес процесите по време на един от най-трудните периоди за България за най-новата ни история (Виденовата зима, хиперинфлацията, финансовите пирамиди, замразяване на кредитирането, скока на долара и други). Това ми показа, че за да има успех един човек, трябва много добре да знае как да управлява парите си и как функционират финансовите пазари.

Допълнителни обучения и проекти

 • Ментор в Able Mentor
 • Ninja prezenter – обучение за презентации
 • Ден на кариерно ориентиране – Лектор
 • Sales and personal leadershp на Брайан Трейси
 • Web and Events обучения по продажби и маркетинг

Други постижения

 • Вещо лице към Софийски градски съд по Съдебна финансово-икономическа експертиза.
 • Право да съставя Финансови отчети, съгласно Закона за счетоводството.
 • Член на Института на вътрешните одитори в България.

Офис на SmartMoney.bg

Офисът на SmartMoney.bg се намира в град София на ул. Пиротска №90, ет. 2, офис 3. Наоколо е зелена зона и може да оставиш колата си до четири часа на нея. Ако предпочиташ метро, офисът е на 5 минути от метростанция Опълченска и на около 6-7 минути от метростанция Константин Величков. Пред офиса спират трамваи №20 и №22.

Карта на офиса

Свържи се с мен

Ако е останал някой въпрос, на който не си получил отговор, може да се свържеш с мен на телефон 0877 99 46 77 (Ще говориш дикектно с мен, Стойне), на имейл info @ smartmoney.bg или като използваш следната форма: