Децата и парите: упражнения за мозъка

Парите и законът за даването и получаването – втора част
27.01.2014
Силата на идеите… или как да насърчаваме новарторството
25.02.2014

Децата и парите: упражнения за мозъка

В тази статия искам да ви дам идея как влияе върху децата изречението „Не можем да си го позволим“, тъй като това предизвика доста противоречиви реакции във всички, които са чели предишните ми статии. А също и да предложа как може да се развие работата на мозъка на детето с подходящи въпроси и мисловни упражнения.

Има един прекрасен автор, който пише за децата и парите – Робърт Кийосаки. Много ми харесва начинът, по който разбираемо е поднесъл информацията. Както много други автори, и той е на мнение, че всичко тръгва от нас – от желанието ни да се променим, да поемем отговорност за собственото ни отношение към парите и оттам – какво предаваме като послание на децата си.

Искам да ви бъда максимално полезна и пристъпвам направо към темата. Уточнявам, че следващата информация е приложима за по-големи деца – да са навършили поне 7 години. „Не можем да си го позволим“  кара мозъка да спре да работи – приема фактите. Това е твърдение, основано на реалността. То обяснява, че нещо не може, не е възможно – и край. Звучи много безнадеждно, обречено. Хубавото е, че има как да накараме мозъка на детето да започне да мисли, вместо да спре: Как мога да имам това?

 Вярно е, че след този въпрос могат да произлязат безумни идеи. Някои няма да са приложими, други ще се окажат добри. От своя страна е опит, който детето трупа, поема отговорност за  желанието си, изпробва и изследва какво върши работа и какво не върши работа. Развива въображението и уменията си да се изправя пред нови ситуации. Учи го да бъде постоянно като си поставя цели и ги следва. Дава му упоритост и хъс да се бори.

Искам да ви дам още една идея как може да справяте и с други, трудни за детето ежедневни проблеми. Като родители често сме изправяни пред моменти, в които самите не знаем какво да направим или какво да обясним на децата си. Понякога децата намират удивителни решения на проблемите, стига да им дадем възможност. Ще се учудите колко добре мисли детския мозък. Въпросът е: Какво може да направиш? Може да помогнете на детето да стигне до различни изводи и да вземе решение. Дори отговорът да е свързан с трупане на опит и с това как в бъдеще да се реагира в подобна ситуация.

А сега и малко упражненя за нас, възрастните. Известно е, че латералните загадки са важни упражнения за мозъка. Те проправят нови невронни пътища, защото се опитваме да намерим нестандартни отговори и решения. Винаги, когато се занимавам с изнасяне на лекция, работя с групи или правя обучение, използвам възможността да задавам латерални загадки. За мен те са важни не само, когато развиваме бизнес или искаме да генерираме идеи от екипа, който работи за нас. Полезни са като цяло и са забавни.

Сега ще ви задам две латерални загадки, а отговорите ще почакат :)!

Училищната инспекция

Една учителка очаквала инспекторска проверка на следващия ден. Инспекторът щял да задава на класа въпроси, свързани с правописа и смятането наум, а учителката щяла да избира кой ученик да отговаря. Тя искала да остави възможно най-добро впечатление за училището. Какви инструкции е дала на учениците, за да направи добро впечатление и да максимализира шансовете за верни отговори на всички въпроси?

Етикетите с цената

В много магазини цените са фиксирани малко под кръглата цифра – например 9.99 лева вместо 10 лева или 99.95 лева вместо 100. Често се смята, че целта е цената да изглежда по-ниска на клиента. Но не заради това е възникнала тази практика. Каква е била първоначалната причина за този метод за определяне на цените?

Вие сте 🙂

Елизабета Шуманова
Детски психолог, психотерапевт, семеен терапевт. Образование и обучения в сферата на: психотерапията, педагогиката, логопедията, детската психология, фамилната терапия, артерапията, и за първи път в България – Американската системата на Лечебните кодове. Работи с деца вече 11г. Професионален опит: в Институт по позитивна психология; по Програма „Не на агресията в училище“ в екип с Мадлен Алгафари; в Америка в дневен център за деца с интеграция; за Институт по позитивна психотерапия превежда психологическа литература; организира и провежда първото за Перник Училище за родители; в Медицински център „Евита“; лични консултации в офис в гр.Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.