Борис Христов – как се стартира компания с 1,000 лева и презентации за милиони

5 бизнес идеи за 2017 година
09.01.2017
Smart Money Club 2.0
17.01.2017

Борис Христов – как се стартира компания с 1,000 лева и презентации за милиони

Днес ви представям един smart предприемач, с който се запознах през миналата година – Борис Христов от 356labs. Той се занимава с дизайн на презентации и всичко, свързано с тях. Прочетете интервюто с него, за да разберете как се създава компания с 1,000 лева, която прави презентации за многомилионни сделки. 

Разкажи малко повече за себе си и бизнеса си? 

Това, което мисля, че е супер специфично за мен е, че още преди да намеря първата си работа (тогава в ИТ сектора) ме беше грижа за начина на комуникиране и по-конкретно –  презентиране. Времето и вниманието, което влагах, за да опростя това, което исках да предам на публиката, която ме слушаше, беше наистина огромно, но за разлика от другите около мен – виждах смисъл в това. 

Бизнесът – много е просто – помагаме на клиентите си да изнасят истински ефективни презентации. Такива, които им носят мултимилионни договори и такива, които постигат целите си. Ние сме само и единствено презентационна агенция, но определено не сме компанията, с която всеки може да работи. Казано по друг начин – не приемаме всеки за клиент. Трябва да има пълно доверие от страна на клиента към нас.

Реплики подобни на: „Ние презентираме от 15 години. Вие ли ще ни кажете как се прави?“ веднага приключват взаимоотношенията ни. Просто нямаме нужда да доказваме на никого, че това, което правим работи. Вече много компании – и големи, и малки, го знаят.

Как и кога стартира? 

Септември 2015 година е официалната дата, на която хората за първи път чуха името 356labs. Стартирах с Facebook страница, уеб страница и споделяне на „новината“ с приятели. Имахме клиент на 10-тия ден…

Лесно ли взе решението? 

Не бих казал. Независимо, че много бързо получих потвърждение на идеята, не се хвърлих и не изоставих предишната си работа още няколко месеца. Целта беше да видя дали този интерес ще продължи като в същото време реших да започна да си пестя пари „за черни дни“.

С колко пари стартира? 

Компанията с около 1000 лева. Платих регистрацията на фирмата и необходимите неща по изграждането на сайта – домейни, хостинг и подобни.

Как ви дойде идеята за твоя бизнес? 

Трябваше да изнеса уебинар за колеги от Щатите на тема за дизайн на презентации и веднага след като го направих, много от участниците в събитието започнаха да ми пращат какво са променили те в техните презентации на базата на това какво са чули и колко полезно е било това за тях.

Тогава си казах: „хм… мен ме е грижа за това от толкова много време, това беше фактора, който ми позволи да презентирам в целия свят (това внимание към детайла в презентациите), а хората казват, че им е невероятно полезно. Защо да не се опитам да го превърна на бизнес?“.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо? 

Документално, само аз съм собственик на компанията, но иначе има още хора, които правят 356labs възможен. Не бих могъл да го направя без тях.

Кое е най-големият урок, който научи като предприемач? 

Ако можеш да контролираш всичко в и от процеса на твоя бизнес, направи го.

Коя е най-голямата ти грешка?

Да чакам и да разчитам на някой друг, че ще ми „докара“ бизнес.

Как приемаш провала?

Напълно нормално. Това е част от динамиката на един бизнес. Анализирам какво е станало, взимам си бележка, правя необходимите корекции и минавам напред.

Кое е най-голямото ти постижение? 

Нека са две – това, че станахме единствената презентационна агенция в света, която беше поканена да говори на Microsoft Ignite в Атланта и факта, че две наши презентации затвориха мултимиллиона сделка за Deutsche Telekom.

Какво цениш у хората, с които работиш? 

Амбициозността и непримиримия дух. Обожавам да съм обграден от хора, които изправени пред проблем не търсят вина в държавата, например, а начин да се справят с него.

Кой успява в България? 

Същите, които и в другите държави – тези, които работят здраво, не търсят вината и проблема в друг и постоянно се развиват и променят. 

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес? 

Да го направят, но с една уговорка – заделете пари настрани. Знайте, че каквото и да стане в следващите 12-16 месеца, ще можете да живеете спокойно. Това е важно или поне според мен е.

Борис Христов е опровержение на тезата, че компютърните специалисти комуникират и се изразяват трудно. Той е основател на 356labs – creative агенция, която се занимава с дизайн на презентации и с обучения свързани с всичко около изкуството на презентирането. Говорил е и продължава да презентира в над 25 държави по целия свят и не веднъж е избиран за най – добър лектор на съответното събитие.

Занимава се с обучения и тренинги повече от 8 години като е преподавал както на студенти, така и на мениджъри на различни теми около презентирането – от уменията за говорене пред публика до дизайна и психологията зад дизайна на слайдовете ни. Най-бързият начин да се свържете с него е Twitter, където пише под @BorisHristov, а личният му блог е http://borishristov.com.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.