5 бизнес идеи за 2017 година

Бизнес казус: Какво да направим, ако нов конкурент ни подбива цените?
28.11.2016
Борис Христов – как се стартира компания с 1,000 лева и презентации за милиони
12.01.2017

5 бизнес идеи за 2017 година

Изминалата 2016 година беше добра за българската икономика и все повече хора искат да стартират свой собствен бизнес. По традиция, в началото на всяка година представям моята селекция от идеи за бизнес, които може всеки да реализира с малък начален капитал. Но, добрата идея е само първата малка стъпка към успеха. Много по-важно е как тя ще се реализира. Именно на този етап се разбира кой бизнес ще просперира и кой ще линее или ще изчезне.

Идеите, които ще ви представя са в сектори, които ще се развиват през следващите години и имат потенциал да се превърнат в „следващото голямо нещо“. Всичко зависи от вас.

Изпращане на кутии с изненади

Когато за пръв път видях подобно нещо в България преди около година и половина, ми се стори странно – да поръчваш нещо, което не знаеш точно какво е. Единствената информация в сайта беше, че кутиите се изпращат всеки месец и съдържат здравословна храна и био козметика. Реших, все пак, да поръчам една кутия като подарък за жена ми. Тя беше много изненадана, когато я получи, както и аз. Вътре имаше малки сладки, плажно масло, здравословна напитка и още няколко неща, които да тестваме. Месечната кутия се превърна в нещо като игра, която стимулираше нашето любопитство.

Фирмата, която ги прави, започна да разкрива предварително по един продукт или поне неговия производител, като допълнително „стимулираше“ хората, които все още не си бяха поръчали месечната кутия с чести съобщения от сорта на „Остават само 5 дни до крайния срок“, „Последен шанс да имаш кутията за януари“ и т.н. Като гледам броя на кутиите, които се изпращат всеки месец, този бизнес модел е успешен. И тъй като този сайт не е национална телевизия (а и добрите примери трябва да се показват), ако искате и вие да си поръчате такава кутия с изненади, сайта е goodbox.bg (нямам нищо общо с фирмата, освен че съм им клиент).

Пикасо е казал, че „добрите художници копират, великите – крадат“. Защо не го послушаме и да си „откраднем“ тази идея. Разбира се, ние няма да правим същото като фирмите, които вече са на пазара и са изградили стабилна мрежа и лоялни клиенти, а ще приложим този бизнес модел в други сфера. Може да се насочим към любителите готвачи и всеки месец да им изпращаме по няколко рецепти, както и интересни подправки, сосове и всичко останало, което може да се събере в една неголяма кутия. На любителите градинари може да изпращаме семена, на домашните майстори – дребни инструменти, на книгоманите – избрана от нас книга и т.н. Възможностите са безкрайни. Ако добавим социален (затворена FB група, където клиентите да си споделят) и състезателен елемент (кой пръв ще направи нещо) в нашата идея, шансовете й се увеличават.

Гурме заведение за бързо хранене

Това е нова концепция, която съчетава гурме елементи от висшата кухня с ежедневни ястия. Пример за такава комбинация е свежа салата, която има специален дресинг с екзотични билки и подправки. Аз съм голям почитател на различни национални кухни и съчетания на храни, които може да изглеждат странни. Не винаги обаче можем да отидем със съпругата ми на изискан ресторант, а и често обстановката не ми харесва (особено в заведенията, в които масите са близо една до друга и има шумна компания от пушачи на съседната). Големината на порциите също не ме кара да казвам „Ау, това всичкото за мен ли е“.

gurme-salata

Ако тази концепция се съчетае с фрешове, смутита и добро кафе, които може да изпием на място или да си вземем за вкъщи, шансовете за успех се увеличават драстично. Може да заложим и само на прясно изцедени сокове, но вече има доста такива места в София и останалите големи градове в България. Когато съм офиса или имам срещи навън, хапването навън се оказва голям проблем. Вариантите често са обедно меню с няколко ястия, направени от кайма и едно пиле с ориз за цвят, или junk храна, която така щедро ни се предлага на всеки ъгъл и във всеки мол. Ако предложите нещо различно, ще се намерят клиенти.

Работно пространство за споделено ползване

Новият начин на работа бързо набира скорост и коуъркинг местата никнат като гъби след дъжд. Огромната армия от фрийлансъри и екипи на стартиращи фирми, искат да работят на готино и креативно място, заобиколени от хора, които са на тяхната вълна. Наемането на офис не е алтернатива за тях, поради високата цена и инвестицията, която трябва да направят за оборудване и техника. Също така, наемането на офис е свързано с депозит, срок за предизвестие, плащане на консумативи и други, които намаляват мобилността на предприемачите.

Какво ни е нужно, за да реализираме тази бизнес идея? На първо място трябва да наемем по-голямо отворено пространство. Не е нужно да е в центъра на града, даже е препоръчително да е далеч от него. Хубаво е да има сравнително удобен транспорт до сградата, но също не е задължително. Напоследък има няколко коуъркинг пространства извън града, в тихи и отдалечени местности, който спомагат за фокусирането и почивката на обитателите си.

Трябва да оборудваме това помещение с бюра, шкафове, бърз интернет, принтер, скенер и всичко необходимо за един модерен офис. Добре е да предвидим и конферентна зала, която да може да се наема почасово за срещи с клиенти, видео разговори или просто за усамотение. Другият ключов елемент на този бизнес модел е пространство за релакс, хранене, пиене на кафе и всички останали социални дейности, които търсят свободните фрийлансъри.

За да е успешна тази бизнес идея, трябва да помислите за две много важни неща. Първото е каква да е „темата“ на споделеното пространство и какви хора ще се чувстват добре в него, т.е. как ще се маркетира бизнеса. Ще ви дам няколко идеи. Може да се насочите към графични дизайнери и всичко в работното пространство (цветове, рисунки, мебели и други) да са по техен вкус. Друг вариант е да заложите на идеята за глобалност. Всяко бюро, офис или зала да носят името на световен град и да има елементи от него в обзавеждането. Всичко зависи от вас и вашето въображение. Второто важно нещо е администрацията, която е свързана с резервацията на бюрата и залите. Трябва ви добър софтуер и оправен служител, който да върши тази дейност.

Стая за анти-стрес активности

И тази идея е свързана с начина ни на живот и емоциите, които ни носи той. Все още има твърде много стресирани хора в България, като наскоро четох, че над 1 милион наши сънародници страдат от различни форми на депресия. Стресът се е превърнал в чумата на XXI век и все повече хора се разболяват от тежки болести, причинени от забързаното ни ежедневие, крайните срокове в работата, споровете с колегите и други. Много компании вече имат специални програми за намаляването на тревожността на своите служители, като с тях работят психолози и други специалисти. Това води до повишаване на тяхната ефективност и по-малко отсъствия от работа, дължащи се на различни болести и неразположения.

anti-stress-staq

Но не всяка компания е сложила чучело на шафа в мазето, което може да ударяме, за да се почувстваме по-добре. Това е и следващата ми бизнес идея – анти-стрес стая. Тя има две разновидности. Първата е за хората, които намаляват стреса си с по-агресивни дейности. За тях може да създадете пространство, в което да крещят и чупят, каквото намерят (или за каквото са си платили). Веднага се сещам за чинии, чаши и компютри, но може да има и други неща. Вторият вариант е стая за по-тихи дейности като медитация, релаксиране или просто да слушаме хубава музика. Много често е почти невъзможно да правим тези неща вкъщи. И при двете разновидности трябва стаята да е звукоизолирана, освен ако не е някъде на отдалечено място.

Приключения в града

Ходили ли сте в ескейп стая? Много е забавно, нали? За около час разбираш толкова неща за себе си или за приятелите си, докато се завалявате и търсите начин да излезете от стаята възможно най-бързо. За съжаление, пикът на тези стаи вече премина и повечето от хората, които искаха да ги посетят, вече го направиха. Сега се търсят възможности за съживяване на тази ниша с по-интересни приключения, по-трудни загадки, „филмови“ теми, посещение на няколко стаи в пакет и други. Дали ще успеят, не знам, но аз ви предлагам една бизнес идея, която още не е реализирана в България или поне не е толкова популярна.

Тя е подобна на ескейп стаите, но загадките не се решават в затворено пространство, а в града. На различни места са скрити логически задачи, които трябва да се решат или да се преодолеят физически препятствия. Като си спомня каква беше манията за гонене на покемони, със сигурност този тип забавления ще са успешни в бъдеще. Освен умът, работи и тялото. Един преход от 5 или 10 километра ще ни осигури нужната доза енергия и физически активности за поне няколко седмици.

И тук, ключов елемент е маркетингът на този бизнес. Може да е „Опознай София (родината си), за да спечелиш играта“, като се заложи на много загадки от историята на съответния регион. Предполагам, че подобна игра ще се хареса, не само на възрастните, а и на децата. Така, те се учат полезни за тях неща и ще се забавляват. Едно от нещата, които брат ми си спомня най-ясно от детството си, е когато с един негов приятел търсиха „съкровище“ в двора на село. Аз бях направих карта и бях заровил парче желязо, което изглеждаше като златно. С такива неща се забавлявахме, когато нямаше смартфони. Но сега ги има и може да ги включите в играта, като се направи мобилно приложение, в което участниците да отбелязват решените загадки и до къде са стигнали.

Тези идеи могат да станат много печеливши, ако ги реализирате по правилния начин. Аз не съм ги направил, защото не са в моя фокус или все още не съм намерил правилните хора за тях.

Пожелавам ви успех и ще се радвам някой да реализира тези идеи. Аз ще съм първият ви клиент.

Може да разгледате и моите бизнес идеи за миналите години. Голяма част от тях не са загубили своята актуалност:

5 бизнес идеи за 2016 година

5 бизнес идеи за 2015 година

5 бизнес идеи за 2014 година

5 бизнес идеи за 2012 година

Ако искате постоянно вдъхновение и нови идеи, абонирайте се за нашия безплатен бюлетин и ще получите 2 електронни книги като подарък.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

8 Comments

 1. Идеята за subscription box е доста набрала сила в чужбина, има всякакви вариации, от този пример с изненади до месечни запаси с всякакви консумативи, сладки и подобни. Има си и софтуер с който се прави сайта, няма нужда то се открива топлата вода.

 2. Rent for real каза:

  Докато е актуална темата за бизнес-идеите на 2016, бих желал да спомена нашата – “Rent for real”. Доста по-тривиална е от описани по-горе, но мисля, че е изпреварила времето си. Ето защо – https://www.rentforreal.bg/Home/MoreInfo/why-us . За нас – това е бизнес идеята на 2016 година! 🙂
  Поздрави на всички!

 3. Adnan Rasim каза:

  Браво! Идеите за бизнес, много им хареса. Наистина са доста различни за нашия пазар, но също и интересни. За съжаление аз нямам въпросния капитал за да се заема с това, което сте посочили г-н Василев, но би ми било приятно да ги видя в приложение. Догодина дано видим “10 идеи за бизнес”. 🙂

 4. Стойне Василев каза:

  Adnan,

  Благодаря ти за коментара. Идеите са добри, според мен, и може да се реализират. Вече се превърна в традиция да са 5 идеи и при 10 може да падне качеството 🙂

 5. Относно изненадите, искам да споделя още една печеливша идея за бизнес – организиране на романтични изненади ил по-точно, романтични постъпки. Пример: романтична вечеря на покрива на висока сграда с хубава гледка (масичка, окраса, свещи, балони и т.н.) или подарък изненада на мъж – разходка с танк ;), сутрешно кафе изпратено с голямо сърце-куриер, някоя певица звезда на рожден ден и т.н. В Русия тези услуги много се търсят.

 6. Венцислав каза:

  Здравейте! А някой дали е работил с Western Union?

 7. Веселин каза:

  Здрасти, Венцислав! Аз работя с мъниграм от 2011 г. в Ямбол. Точни са и добре се печели. 2015 г. пробвах и с уестърн, но се изпокарахме и прекратих дейност с тях. Не ми хареса отношението им.

 8. Стефан Павлов каза:

  Здравей, Веселине! Съвсем наскоро и аз се изпокарах с уестър юниън и прекратих работата с тях. Занимаваха ме постоянно с някакво глупости. Сега чакам да заработя с мъниграм и да видя как е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.