Предложение за бизнес, speed dating и още нещо

Къде да почиваме това лято?
18.06.2012
Обслужването – първата стъпка към подобрението на туризма в България
11.07.2012

Предложение за бизнес, speed dating и още нещо

Преди известно време с един приятел решихме да вложим малко пари в някакъв бизнес (но не франчайз), от който да получаваме някаква минимална месечна доходност от 200-300 лева без да отделяме за него много от свободното ни време. Разгледахме доста оферти в няколко специализирани сайта и накрая избрахме една за заведение под наем в квартал Лозенец, като в обявата ставаше въпрос и за speed dating (но за това по-късно).

Свързахме се с подателката на обявата и се разбрахме да се видим на място в заведението. Когато пристигнахме, пред него ни чакаше една добре облечена възрастна дама. Представи се и каза, че отива да вземе ключовете за да отвори ресторанта. Той представляваше допълнителна постройка към една кооперация (но не гараж) с две  доста големи помещения. Когато влязохме вътре по масите имаше доста прах. По всичко личеше, че заведението не е работило от поне няколко месеца.

Настанихме се на една от по-чистите маси и госпожата започна да разказва историята на живота си и тази на ресторанта. Мъжа й починал, имала една дъщеря, която сега била „някаква голяма шефка” във Франция. Заведението го купила заедно с апартамента в същата кооперация. Дъщерята помагала преди да замине, но след това нямало кой. Старата дама го дала под наем, но наемателите напуснали преди няколко месеца по „някакви причини”. От тогава заведението не е работило. В този момент ни подаде един албум със снимки от ресторанта в периода, в който той е работил. Изглеждаше доста стилен и уютен.

Разказа на дамата продължи с нещата, които трябва да се купят и направят, за да заработи заведението отново. Тъй като заведението беше напълно оборудвано, това бяха основно дребни ремонти, хладилник, фризер и зареждане със стока. Предложението й беше ние да поемем тези разходи, а след това да си делим печалбата наполовина, след като платим всички разходи, като не искаше наем за самото заведение. Офертата изглеждаше доста примамлива с една малка подробност. От нас се очакваше да се занимаваме с целия бизнес – доставки, разплащания, наемане на хора и т.н. Според нея, всеки от нас можеше да си докарва по около 1 000 лева на месец (малко преувеличено, но знае ли човек). Ако имахме повече свободно време, това щеше да е добра сделка, но с нашата ангажираност това беше невъзможна мисия.

Когато разговорът вървеше към края си и щях да кажа „ще си помислим и ще Ви се обадим”, от чисто любопитство попитах защо в обявата имаше споменато нещо за speed dating (това са бързи срещи от по няколко минути между свободни мъже и жени). В този миг лицето на възрастната дама грейна. Тя доста развълнувано продължи с нейния разказ – като по-млада обиколила целия свят, работила къде ли не, била дори в Америка. Именно там разбрала какво е speed dating. В САЩ той бил много популярен и в едно от заведенията, в които работила е отговаряла за организирането на подобни събития. Сега искала да го приложи и в България, защото още никой не го е направил.

Speed dating

Първоначално ще се организира по едно събитие на седмица, а след време може и по две. Търсещите запознанства свободни мъже и жени ще плащат еднократна  такса за да участват на speed dating срещите, като първото питие ще е от заведението. Така хем ще печелим от ресторанта, хем от таксите на участниците, като разбира се ние трябваше да организираме всичко. Накрая печалбата пак се дели 50/50, защото тя притежава „ноу-хау”-то, а ние сме само изпълнители :).

Накрая се разделихме и се разбрахме „да си помислим и ще се чуем”. Когато й звъннах след два дни да откажа предложението й, тя ми каза, че изпускаме „златна възможност”. Може и така да е, никога няма да разберем. Но ако вие имате възможност да отделяте повече време за развитието на този бизнес, потърсете обявата на старата дама в някой от сайтовете за продажба на бизнес. Кой знае, може все още да не е намерила партньори за това начинание и това да е вашата златна възможност…

В следващата статия ще споделя с вас предимствата и недостатъците от закупуването на действащ бизнес; проблемите, свързани със самата покупка, както и някои доста примамливи предложения от сайтовете за продажба на действащ бизнес.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Идеята за speed dating-а наистина е интересна и може да се окаже “следващата ферма с червеи”. Въпреки че не знам до колко българите са отворени за подобни изживявания, особено с постоянното киснене във Facebook и другите подобни сайтове, които правят хората все по-асоциални.

 2. margo каза:

  Страхотен сайт!А къде е въпросната следваща статия за предимствата и недостатъците при покупката на действащ бизнес.

 3. Здравей margo,

  Въпросната статия ще публикувам през следващата седмица.

 4. […] да си купим действащ бизнес Както ви обещах в предишната статия, в този материал ще разгледаме как да си купите готов […]

 5. Светослав каза:

  Здравейте, бих допълнил, че в София вече се организират Speed dating събития – http://www.speeddating3.com 🙂

 6. Бачи Кико каза:

  Можеш ли да посочиш бг сайтове, където да се предлага продажба на бизнес

 7. @Бачи Кико

  Аз ползвам тези:
  http://www.kpd.bg
  http://www.prodaikupi.com
  http://www.businessforsale.bg – но той е предимно за имоти.

  Може да има и други, но аз ползвам тези.

 8. Бачи Кико каза:

  Мерси много

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.