Защо доходността ми от инвестиции е по-ниска от пазарната?

Всичко, което трябва да знаеш за криповалутите
22.01.2018
Коя инвестиция носи най-висока доходност?
29.01.2018

Защо доходността ми от инвестиции е по-ниска от пазарната?

Докато успехът, щастието и личната удовлетвореност трудно могат да се измерят по обективни критерии, то за доходността от нашите инвестиции има ясна скала. През последните две седмици се срещнах с няколко човека, които са постигнали между 3 и 5% годишна доходност от техните вложения, и въпросът им беше защо е толкова ниска и как да я повишат. Тази статия е за тях и за всички вас, които искате да реализирате по-висока възвращаемост от вашите инвестиции през 2018 година.

Какво е пазарна доходност?

Първо, трябва да си отговорим на кой пазар сме ние и тогава да търсим средната доходност за него. Ако говорим за българския пазар на акции, то сравнително коректен измерител е индексът SOFIX, който отразява движението на 15-те най-големи компании на Българска фондова борса. За 2017 година повишението, което реализира той беше 15.5%. Ако сме направили доходност около или над тази, значи сме се справили добре и не сме изостанали от пазара. Ако сме се фокусирали на американския пазар, може да вземем за сравнителен показател широкия индекс S&P 500, който се повиши с близо 18% за миналата година.

Какъв бенчмарк да ползваме, ако имаме дялове от взаимен фонд, който е инвестирал в много активи и на много пазари?

Този въпрос вече някой си го е задал и има регулация в ЕС, която изисква всеки взаимен фонд да измерва своите резултати спрямо показател, който е одобрен от финансовите регулатори. Има и фондове, които имат толкова уникална стратегия и инвестират н екзотични активи, че нямат индекс, с който да се сравняват. Не препоръчвам да влагате парите си в тях, защото те се доближават до хедж фондовете, които са много рискови, а в същото време не могат да реализират по-висока доходност от пазарната (за справка вижте облога на Уорън Бъфет).

Има и фирми, които са се специализирали в измерването на различни пазари и сектори. Една от тях е Морган Стенли и на техния сайт може да открием доста индекси, с които да сравним нашата доходност.

Не сме на пазара

След като вече знаем каква е пазарна доходност и каква е била тя за миналата година, една от основните причини да не я постигаме е много проста – не сме били на „пазара“. Ако се питате „Как така?“, ще ви дам един пример. В началото на 2017 година сме си купили дялове от взаимен фонд, който инвестира главно на американския капиталов пазар и използва за бенчмарк S&P 500. След 12 месеца индексът се е повишил с 18%, а нашият фонд – само с 6%.

Част от разликата ще дойде от таксите на фонда и от това, че част от средствата в него не са инвестирани, а се държат в брой, за да може да се посрещнат плащанията към хората, които си продават дяловете в него. По тези причини може да се получи разлика в доходността от 2-3%, но не и 12% за една година. И тук идва основният недостатък (както и предимство в същото време) на активното управление на инвестиции – решенията, които взима портфолио мениджъра.

В стремежа си да показва дейност и да се събират такси и комисионни, понякога тези професионалисти се увличат и търгуват прекалено често. Ще дам пак пример, за да стане още по-ясно. Ние сме избрали даден фонд, защото той е инвестирал в компании като Amazon, Apple и Microsoft. След два месеца, портфолио мениджърът продава техните акции и купува на други фирми. След още три месеца, той отново купува дялове от същите тези 3 компании. На теория, ние пак сме инвестирали индиректно в тях, но на практика сме загубили доходността, която те са направили за периода, в който те не са били част от нашето портфолио.

Така, в края на годината индексът (който е на пазара през 100% от времето) е направил 18%, а ние само 6%. Решението е просто – част от портфейла ни да е на пазара, т.е. да имаме в него ETF-и, които следят някой от популярните пазарни индекси. Ако за чуждестранните пазари таксите и минималните суми са по-високи, то за българския пазар, те са напълно достъпни. В скоро време ще може да си купим ETF-и и от много други европейски борси при същите условия.

Прекалена диверсификация или концентрация

Да разпределим яйцата си в различни кошници е една от най-добрите стратегии, които ни позволяват да намалим значително риска. В същото време, ако прекалим и изберем много инвестиции, то нашата доходност ще намалее и ще се отдалечи от пазарната. Причините са таксите и разходите за закупуването и управлението на всеки актив, както и различните фази от жизнения им цикъл, на който се намират. С тази прекалена диверсификация просто ще намалим риска многократно, но в същото време и доходността ще спадне. Причината е пряката връзка между риск и доходност, която е винаги в сила. Ако сме начинаещи инвеститори, нека изберем не повече от 3 до 5 инвестиции, които може да следим и да не се разпиляваме излишно.

Прекалената концентрация също води до по-ниска доходност от пазарната. Ако вместо 500 американски компании, сме избрали 10 от тях, то вариантите са основно два – или ще направим много висока печалба, ако сме избрали тези с най-висока доходност, или ще сме на загуба (или малка печалба), ако прогнозите ни са се оказали грешни. Отново действа закона да пряката връзка между риск и доходност – рискът е много висок и възвращаемостта може също да е огромна, или много ниска, като това зависи от нашите умения за прогнозиране на пазара.

Не следим какво се случва

Това е една от основните причини дългосрочната ни доходност да е по-ниска от пазарната. Толкова сме се фокусирали към т.нар. „пасивни доходи“, че не смеем да погледнем инвестициите си, за да не развалим магията и да се окаже, че тези доходи не са съвсем пасивни. Аз не говоря за това да гледаме всеки ден как се движат цените на нашите активи и какво се случва с тях, но поне веднъж на месец може да отделим един час за тази дейност.

Когато го направим, може да се окаже, че инвестициите ни вече не са с толкова голям потенциал, колкото сме си мислили преди време при покупката. Възможно е да са настъпили събития, които да повлияят на бъдещото им поскъпване. Мога да ви дам веднага такъв пример. След Brexit, беше задължително да си прегледаме инвестициите и да решим какво да правим с тях. Аз ги продадох и не сгреших. Икономиката на Великобритания (ако скоро не станем свидетели на някакъв вътрешен exit) може и да се възстанови, но след новината за напускането на ЕС, перспективите не изглеждаха толкова розови. Друго събитие, което повлия на решенията ми е избирането на Тръмп за президент на САЩ. Може и да е доста спорно неговото управление, но прави реални стъпки за развитието на американската икономика и стабилността на компаниите в нея. Избирането на Макрон във Франция и последващите му действия ме накараха да инвестирам повече в тази страна, която се превръща в двигател на ЕС след проблемите с избора на нова правителство в Германия.

Мога да продължавам с примерите, но вече разбрахте каква е идеята. Аз не съм оракул и не мога да предсказвам събитията, но чета доста за икономика и финанси, купувам си редовно списания като Мениджър и Forbes, гледам телевизии като Bloomberg, както и доста сайтове на тази тема. Това ми помага да взимам инвестиционните ми решения. Не всички са правилни и печеливши, разбира се, но дори при неуспех, знам защо се е стигнало до тази ситуация и как да реагирам при подобна в бъдеще.

Не съм привърженик на паниката и продажбата на инвестиции при всяка мини-криза, но има събития, които засягат цели региони (веднага се сещам за войната в Украйна) и това се отразява върху доходността и възможностите за печалба от нашите активи. Ако отделяме поне по няколко часа на месец, за да правим анализ на събитията и как те ще се отразят върху инвестициите ни, ще увеличим шансовете си за добра доходност от тях.

Доверяваме се на други хора и не търсим независим съвет

Не веднъж съм обръщал внимание за това как взимаме решения, свързани с нашите пари и инвестиции. Те до голяма степен ще определят бъдещето ни и качеството на нашия живот. Бихте ли оставили друг да взема тези решения? Аз не бих. Ние си мислим, че получаваме цялата информация, когато инвестираме нашите пари в различни продукти, но не винаги е така. Едни и същи факти могат да се представят по различен начин, в зависимост от интереса на този, който ги споделя. Като прибавим към това и личното мнение, предположения, продажбени тактики и други неща, се оказва, че ние поверяваме бъдещето си на хора, които защитават техните собствени интереси и ни продават продукти, от които ще спечелят те. Дали ние ще спечелим от тях? Евентуално, при късмет, да чукнем на дърво, хубаво би било и т.н.

Не се ли замисляте защо продавачът ни предлага точно определен продукт, а не някой, който изглежда по-добър и на по-добра цена. В някои случаи е очевидно – той е на комисионна и ни продава по-скъпия продукт. Друг път ни убеждава, че точно определена инвестиция е за нас. Тъй като имам доста приятели и познати във финансовите компании, ги разпитвам защо точно този продукт го предлагат на всичките си клиенти, и те ми казват, че в момента той е „на промоция“ и служителите имат таргети за продажби. Целта е мениджмънта на компанията да вземе големия бонус, който е обещан от фирмата-майка в чужбина, а тези, които продадат по 20 бройки ще има награда от 50 лева.

И аз съм участвал в такива „схеми“ и не се гордея с това. Колкото и да ме убеждават някои, когато работиш на комисионна, ти имаш интерес да го продадеш на всяка цена, и това е напълно нормално, ако продаваш обувки или козметика. При инвестициите и останалите финансови продукти, трябва да има малко повече морал, а клиентите да са по-внимателни.

И така, ако искаме да реализираме по-висока доходност и да вземем обективно решение за нашите пари и бъдеще, нека потърсим независим от компанията-продавач човек с познания в тази материя, за да ни ориентира в материята. Със сигурност, имаме поне един такъв приятел или познат.

Ако приложите тези съвети, шансът да инвестирате по-разумно и да увеличите богатството си се увеличават. Аз не съм ги преписал от някой западен финансов гуру, а съм изпитал върху себе си и те са работили за мен.

Успех през 2018 година и нека финансовата сила бъде с вас!

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Николай каза:

  “В скоро време ще може да си купим ETF-и и от много други европейски борси при същите условия.”

  Може ли малко повече информация какво имаш в предвид?

 2. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Ето малко повече информация – http://www.expat.bg/bg/passive-funds

 3. Ivanov каза:

  Стойне ” Ние си мислим, че получаваме цялата информация, когато инвестираме нашите пари в различни продукти, но не винаги е така. Едни и същи факти могат да се представят по различен начин, в зависимост от интереса на този, който ги споделя. Като прибавим към това и личното мнение, предположения, продажбени тактики и други неща, се оказва, че ние поверяваме бъдещето си на хора, които защитават техните собствени интереси и ни продават продукти, от които ще спечелят те. Дали ние ще спечелим от тях? Евентуално, при късмет, да чукнем на дърво, хубаво би било и т.н.

  Не се ли замисляте защо продавачът ни предлага точно определен продукт, а не някой, който изглежда по-добър и на по-добра цена. В някои случаи е очевидно – той е на комисионна и ни продава по-скъпия продукт. Друг път ни убеждава, че точно определена инвестиция е за нас. Тъй като имам доста приятели и познати във финансовите компании, ги разпитвам защо точно този продукт го предлагат на всичките си клиенти, и те ми казват, че в момента той е „на промоция“ и служителите имат таргети за продажби. Целта е мениджмънта на компанията да вземе големия бонус, който е обещан от фирмата-майка в чужбина, а тези, които продадат по 20 бройки ще има награда от 50 лева.”
  Това не важи ли в малка или голяма степен и за независимите консултанти?
  Как мога да бъда сигурен, че те са напълно обективни с мен и не представят фактите обективно, а пречупени през своя интерес?
  Най-доброто според мен е ти лично да се образоваш за да си наясно как действат нещата и вземаш правилните решения.
  Защото консултанта (зависим или независим) само дава мнение дали е обективно или субективно няма значение, но решенията за твоите пари
  трябва да ги вземеш ли лично, съответно и последствията от тях добри или лоши също са лично твои.
  Не съм ползвал консултант за каквото и да е, но според не може да се каже, че консултантите които работят за друг преследват изцяло на 100% интереса на фирмата за която работят в вреда на клиента, а независимите консултанти защитават винаги на 100% интересите клиента даже в случаи когато интересите на клиента и твоите интереси влизат в сблъсък. За мен мнението на консултанта независимо дали е независим или не е само насока за действие, а не мнение на което задължително да се довериш на 100%.

 4. Стойне Василев каза:

  Г-н Иванов,

  Напълно съм съгласен с Вас – решенията си ги вземаме ние и си носим отговорност за това. При двата типа консултанти има фундаментална разлика – при тези на комисионна, плащането е от страна на финансовата компания, и техния интерес е в полза на тази компания, а след това и техния личен интерес. Това е факт. Има посредници, които са добри и съвестно си вършат работата, но този конфликт го има. Независимите финансови консултанти получават възнаграждението си директно от клиента и защитават неговите интереси, а след това своите. Тъй като няма да получат нищо от компанията, чиито продукти ще закупи клиента, двата интереса съвпадат.

  Също така, не е задължително да се ползват консултанти. Ако имате знания и опит в дадена сфера, може да се справите и сами.

  Аз предпочитам да работя с професионалисти и затова не си ремонтирам сам колата, не си правя пломби сам, не купувам и продавам имоти сам, и не си водя счетоводството сам. Съгласен съм, че трябва да имаме някакво понятие от нещата, но не може на 100% да научим материята в дадена сфера. Прекалено скъпо ще излезе като време и пари. Ако говорим за консултации, аз давам много пари за такива. Предпочитам да дам 500 или 1,000 лева, за да получа опита и знанията на някой експерт, който е имал хиляди казуси и е учил години.

 5. Ivanov каза:

  Стойне да видим дали съм разбрал правилно. Консултанта който работи за компания колкото и да е добър и съвестен
  трябва да мисли за интересите на компанията тъй като тя му плаща. Интересите на компанията и клиента обаче често се
  разминават. Независимите консултанти не работят за компания, а за себе си, следователно те са заинтересувани да защитават твоя интерес
  защото ако не го направят, ти няма да работиш с тях, иначе казано те зависят само от теб, а не от компания.
  Услугите на консултантът не са задължителни, но са препоръчителни, защото няма как човек да разбира която и да е сфера на 100%.
  Ти примерно може да си добър в продаването на имоти, но да нямаш много добри познания например по право.
  Все пак искам да уточня, че и консултантите не знаят своята материя на 100%, затова те се учат непрекъснато.
  Освен това колкото и казуси да е решил и колкото и да е учил винаги може да сгреши, така че и на него не може да се вярва на 100%.
  Като цяло съм съгласен с вас.

 6. Стойне Василев каза:

  Ivanov,

  Да, правилно сте разбрали. Консултантите са учат непрекъснато и не знаят всичко. Като служител, можех да се скрия зад компанията или да пренасоча клиента към друг колега, сега стоя с името си зад това, което правя.

 7. Климент Христов каза:

  Много сте прави за консултант и независим консултант, защото таргет-а от компанията и шефа който те гони за този таргет – “изкривяват ролята на правилна преценка за клиента, също така и коректно консултиране за продукт – потребност.”
  Когато зависи всичко от теб и отговорността е изцяло наша :
  – ТОГАВА СЪВЕТИТЕ СА НАИСТИНА СТОЙНОСТНИ И ПРЕПОРЪКИТЕ ОТ ДОВОЛНИ КЛИЕНТИ ИДВАТ ЗАРАДИ ТЯХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.