За приликите между финансовата свобода и здравето

Урок №5 Как да се справим с дълговете си
28.01.2013
Митовете при теглене на кредит
25.04.2013

За приликите между финансовата свобода и здравето

Днес гост-автор е Теди от Здрав Дух – блог, който следя редовно и често се включвам в коментарите. Да си призная, аз не водя особено здравословен живот (както повечето от вас, предполагам), особено сега през зимата. Лятото съм малко по-активен и отделям повече време за разходки и фитнес. Тогава ям и повече плодове и зеленчуци.

Досега, не съм имал особени проблеми с теглото, но преди 3 месеца реших да сваля няколко килограма и от тогава съм на разделно хранене. Тази диета доста ми допада, а и вече съм отслабнал с почти 6 килограма.  Ако и вие искате да свалите няколко килограма или да отслабнете трайно, прочетете новата книга на Теди, защото здравето е най-добрата инвестиция, която можете да направите за бъдещето си. Ето и нейната статия за приликите мужду финансовата свобода и здравето:

Здравейте! Аз съм Теодора – автор на блог за здраве и лични финанси Здрав Дух. Наскоро завърших първата си електронна книга „Как успях да отслабна?”, която може да е от полза на всеки, който иска да свали излишните килограми здравословно и трайно. В нея споделям в подробности целия си личен опит с достигането на идеалното тегло.

Ще си кажете: “Какво общо може да има книга за отслабване с нашето финансово състояние?” Повярвайте, че приликите между достигането на най-желаните неща в живота – здрави и пари, не са никак малко. Понеже това са двете теми, които най-силно ме вълнуват, в книгата си постоянно правя паралели между тях. Така нещата някак се избистрят в съзнанието ни. За да стане по-ясно вижте следния цитат от книгата:

Отслабването е като печеленето на пари. Ако са бързо изкарани – чрез хазарт, лотария или наследство, те губят стойността си и обикновено не се задържат при собственика си. Той няма елементарни навици как да ги управлява и умножава. Същото е и при свалянето на тегло. Когато става бавно и с постоянство, то е трайно, а когато се случи изведнъж – никога не е за дълго. Почти веднага си възвръщате старите килограми.”

Има още толкова много аналогии между здравословното отслабване и постигането на финансова свобода. Дори ми се струва странно, че често читателите, които се вълнуват от едната тема, не проявяват почти никакъв интерес към другата. Вижте и следната аналогия, която касае метаболитните процеси в организма:

„Защо обмяната на веществата се забавя, когато се храним по-нарядко? Просто е, сигурно се сещате за един от механизмите на оцеляването. Когато организмът не получава навреме необходимата му енергия, той започва да пести, влиза в икономичен режим и при всяка удобна възможност, трупа допълнително запаси под формата на мазнини. Не може да не направим аналогия с липсата на пари. Когато не сме добре финансово, ставаме по-пестеливи и се стремим да заделяме нещо настрана. Значи не е странно, че и телата ни действат на същия принцип.”

Аз съм на мнение, че често хората, които не са добре финансово или не успяват да отслабнат нямат достатъчно информация по темата. За себе си установих, че първата и най-важната стъпка, която предприех, за да сваля тегло, беше отсяване на качествената информация в тази насока. В интеренет е пълно с неподходящи диети, които само могат да нарушат метаболитната ни обмяна, в следствие на което да напълнеем още повече. Преди да сваля излишните килограми в главата ми се въртяха хиляди противоречиви мисли, които ме разкъсваха, като:

„Защо вредните храни са вкусни и организмът ни сякаш ги обожава. На какво се дължи този парадокс? Нима не можем да разпознаем кое е вредно и кое полезно? Това не трябва ли да е дълбоко вграден механизъм на оцеляването? Нали телата ни са умна система, която би трябвало да отсява най-добре какво й е нужно, за да сме в блестяща форма? Как животните, които не разполагат с разум, а само с инстинкти, знаят кое е добре за тях, а ние хората – не?

Всичко си дойде на мястото чак когато научих повече за това какво става с организма ни, когато приемаме определен тип храни и как правилно да ги комбинираме, кои са вредните и полезните за нас продукти, как да забързаме метаболизма си, кои хранителни режими са подходящи и кои – не. Цялата тази полезна информация + моите златни правила за отслабването съм представила подробно в книгата си. Целта ми е да ви накарам да се замислите и да ви помогна да свалите завинаги излишните килограми.

Главата за мотивацията изцяло би могла да бъде приложена и за постигане на други цели в живота.

Един от основните изводи, които направих вследствие на опита ми с отслабването е, че няма вълшебно хапче или формула, които да ни направят слаби. Всичко е в нашите собствени ръце. Не трябва да вярваме на обещавани скоростни резултати. Бързите победи не са нито сладки, нито трайни, а и могат да имат лоши последствия. Трябва паралелно със свалянето на тегло да извървим и пътя на помъдряването. Нужно е да разберем, че правилният подход изисква все пак някакви усилия от наша страна.

Звучи ли ви познато? Да точно така – това е и пътят за постигане на финансовата свобода. Така че ако целта ви е по-добро здравe и повече пари, възползвайте се от моя опит и вижте повече за книгата ми „Как успях да отслабна?”.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.