За мъжете, жените и парите

Каква беше 2014 година за мен и какво си обещах за тази?
05.01.2015
До къде стигнах с 50-те неща, които искам да направя до края на живота си?
14.01.2015

За мъжете, жените и парите

Първо, искам да пожелая на читателите на SmartMoney.bg една успешна година, изпълнена с прекрасни емоции и стабилни печалби. На една част от тях ще пожелая да постигнат много повече, отколкото през предишната година. На друга част, ще пожелая най-накрая да бъдат човека, който 5 години подред на 31-ви декември си обещават, че ще са след нова година 🙂 .

Ако изминалата година ми даде един урок – това беше никога, никога, ама НИКОГА да не се предоверявам на някой, който все още не познавам добре. Реших да го направя, за това, че съм добър човек и накрая буквално ми се наложи да си продавам покъщината, за да излезна от кашата, в която ме забърка този, с който сключих сделката. Поех ангажимента да заплатя стока с изключително тесен пазар и добър марж (за което имах нужда от кредит), като също поех разходите по транспорта. И след като го направих, се оказа, че въпросният „бизнесмен“ няма и една стотинка в джоба, на всичкото отгоре е затънал в дългове. И тази грешка беше нещо, за което единствено аз бях виновен. В стремежа си да осъщества печалба, аз пропуснах най-важното – анализа на сделката.

Наложи ми се да продам въпросната стока на почти половин цена от това, което бях платил, за да успея да се издължа на време на кредитора ми. Доверието е най-ценната валута на този свят, и един път огледалото счупи ли се, дори и да го залепиш – винаги физиономията ти в него е на парчета.

Ако вече си мислите, че съм купил тон наркотици и не съм успял да ги продам, лъжете се. Това, което ще ви кажа е, че имам връзка с производители на пластмасови изделия в Китай и я доставиха чак от там. Само да подчертая.

Казвайки това, вече мога да пристъпя към същинската част на статията. Въпреки, че все още не съм имал щастието (или нещастието) да се оженя, мисля, че съм осъзнал някои много важни работи за мъжете, жените и парите, които искам да споделя с вас.

Ако някои от вас си мислят, че главната причина за разводите в днешно време са изневерите, много се лъжете. Семействата се разделят основно поради задлъжнялост, липса на доходи, или неправилната им подялба между членовете на семейството. Най-големите кавги в семейството ми са били именно от такъв характер, а да не говорим в колко други семейства съм виждал подобни несгоди.

Бракът е преди всичко финансово решение, колкото и да не ви звучи романтично. Преди да го вземете, можете да направите един елементарен баланс – седнете с партньора си и запишете на един лист всички приходи, които имате през последните 90 дни. Заплати, наеми, печалбата на будката за семки… след което запишете всички разходи, които сте имали през тези 90 дни – които включват сутрешния жълт вестник, кафето, новия карбуратор, ноктопластиката и онези страхотни обувки от последната колекция на Паоло Ботичели. Всичко.

Ако се окаже, че сте на нула и дори задлъжнявате, спрете до тук. Създайте бизнес план, в който могат да ви остават пари за спестявания и инвестиции. Като има два начина да го направите – да намалите излишните разходи или да помислите как да увеличите приходите си. Това оставям на въображението ви – трябва от време на време да се разбутва сивото вещество.

Кийосаки го е казал – от всичките ви доходи вие трябва да можете да си позволите да не пипате поне 30 процента – като ги разпределите 10% за спестявания, 10% за инвестиции и 10% за благотворителност. Ако сте много затънали, последните може да ги сведете до 1-2% през първите няколко месеца, но никога не ги забравяйте. Купете два хляба и килограм кремвирши на бездомника, който бърка коша под блока ви всяка вечер, като се прибирате от работа. Купете играчки на дом за деца. Подпомогнете операцията на някое пострадало при катастрофа дете с 20-тина лева. Нищо не ви коства! Нищо няма да ви вдъхнови повече да успеете, от това, че правейки го можете да помагате повече. На света няма по-добро чувство от това, да знаеш, че си помогнал на някой и той ти е благодарен за това.

След като се стабилизирате, другото нещо, което горещо препоръчвам е предбрачен договор. Той описва имуществено страните в него, издръжката, подялбата на собствеността и доходите, както и отношенията при евентуален развод. Ако партньорът ви откаже да го направи, замислете се дали наистина ви желае доброто. Същото се отнася, ако двамата решите да откривате фирма – забравете онези истории от типа на „аз имам фирма, може да ползваме нея“, „нека да я пишем на мен, защото знам как стават тия работи“, „…защото балдъзата ми работи в агенцията по вписванията“,бла, бла, бла.

Фирмата трябва да е на името и на двама ви, като в зависимост от основния капитал се определят дяловете ви от печалбата и правото над собствеността. ООД върши достатъчно добра работа за старт. Никога не знаете, дали някой от двама ви ще се отвее я по стара любов, я ще реши, че не е проблем да изхарчи парите ви за палто, които сте си спестили. Колкото и да имате доверие на човека до себе си, не забравяйте старата поговорка „Чисти сметки – добри приятели“. Като съответно това да доведе до развод и години труд на вятъра…

Пенко Стоев
Здравейте, казвам се Пенко Стоев и съм на 22 години. Ако трябва да определя себе си в едно изречение – „Аз съм там, където са парите“. В момента развивам бизнес в сферата на запознанствата, както и скоро ще видите първият ми късометражен филм. Бил съм лектор и гост-лектор на много и разнообразни презентации и обучения – управление на личните финанси, лидерство, продажби, търговски умения и развитие на мрежите. Целта ми е да повлияя положително върху живота на колкото се може повече хора, като печеля, правейки го. Интересувам се от инвестиции на фондовата борса (опциите са ми любими), недвижими имоти и всякакъв вид бизнеси, въобще всичко, което е част от уменията и знанията на един инвеститор.

9 Comments

 1. Георги каза:

  Статията ми хареса много. Аз съм на същото мнение като автора. Това което много ме дразни в другите хора е това, че когато седнем да обсъждам подобна тема с някой, той постоянно излиза с теза “Е сега стотинката на 2 ли ще я дели”, което много ме дразни. Човек трябва да може да си разпределя парите така, че на накрая на месеца (а и напред в живота) да не се чудя как да свърже двата края и ако трябва да деля стотинката на 2, това ще направя.

 2. Ива каза:

  Супер статия, браво за разсъжденията въпреки младата възраст. А за това, че си се опарил, човек се учи от грешките си и докато има наивници, винаги ще има и измамници. Преди много години и ние имахме подобна случка, затова трябва да не се подлъгваме по бърза и голяма печалба. Гаранция, че нещо не е наред! Успех за в бъдеще!

 3. 22 години не са ли твърде малко, за да се научи човек и да почне да учи другите? Не се заяждам, но ми звучи малко несериозно.

 4. Владимир каза:

  Това лични истории ли са ?
  Запознавайте хората с обикновени истории, а не с отвеяни неща.
  Стига сте цитирали тези Кийосакевци. Познавам толкова мои връстници мухльовци дето заспиваха и ставаха с тия книги, само че така и не се научиха да действат.
  Действието е много повече от това да си умен.

 5. Стойне Василев каза:

  Владимир, естествено, че ще е глупаво само да се цитират Кийосаки, Бъфет и други. Ние правим нещо повече – на различни курсове, семинари, събития и презентации “превеждаме” техните съвети за условията в България. Те са катализатора за действие, защото то е най-важното. Мога да ти гарантирам, че специално участниците в нашите курсове не стоят и не чакат, а прилагат наученото. Знам го, защото с тях се виждаме често.

 6. С цялото ми уважение към читателите,
  не мисля, че човек може да бъде твърде млад, за да учи другите, или твърде възрастен, за да се учи от младите. Нима няма какво да научим от момчето, напуснало училище на 12 години и направило първият си милион на 17? Не мога да се похваля със същото, но само казвам – всеки човек е минал през различен път и всеки може да сподели различен опит. Поздрави 🙂

 7. Riverbear каза:

  Здравейте,
  човекът изразява мнение, на което има право, независимо от възрастта. Прави впечатление обаче между редовете в статията, че намеква, че жените харчат необмислено и зловредно, и че едва ли не горкият мъж трябва да внимава да не го обере злата жена с широки пръсти. Не трябва да се делят неразумните и ненадеждните хора на мъже и жени, а на такива, на които не може да се има доверие, и други хора, на които може. Те могат да са както мъже, така и жени. Както някоя жена може да ти изхарчи спестените пари за палто (от статията), така може и мъжът да изхарчи парите на жената, като ги заложи на футболни мачове зад гърба и. Мисълта ми е – не превръщайте иначе полезните финансови съвети в истории с дребнави забележки какви са мъжете и жените.

 8. Стойне Василев каза:

  Riverbear, абсолютно съм съгласен, че не трябва финансовите проблеми (и решения) да се приписват само на мъжете или само на жените. От моята практика не мога да кажа, че има такава зависимост.

 9. Пенко Стоев каза:

  Riverbear, последният в последния абзац се опитах именно да покажа, че и мъжете харчат пари безразборно. Съжалявам, ако не е станало ясно, че жената си е спестила парите за палто, а мъжът ги е изхарчил. Това исках да кажа, за да има някакъв полов баланс, така да се каже. Напълно сте прав/а.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.