За децата, подаръците и ползите от четенето

Социалните мрежи – безплатна платформа за вашия бизнес
29.12.2014
Знаете ли тези 10 закона на изобилието?
25.03.2015

За децата, подаръците и ползите от четенето

С радост продължавам блог-щафетата, започната от заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и стигнала до мен, благодарение на Денислав Георгиев. Става дума за ползите от четенето и подаряването на книги.

За мен, четенето е неразделна част от разбирането ми за света, още когато баба ми е започнала да ми чете кратки стихчета и приказки. Винаги съм вярвал, че четенето развива нашите способности да мечтаем, да си представяме далечни светове, да научим нашата история и света около нас. По-късно разбрах, че в книгите е скрит и ключът към личностното ми развитие и научаване на нови неща в сферите, в които искам да се развивам.

Освен, че подкрепям четенето (независимо дали на хартия или в електронен вариант), аз съм и човек, който подарява много книги. Дъщеричката ни получи първата си книжка още на 6-месечна възраст. Въпреки, че е  далеч от времето, когато ще може да чете сама, с помощта на нейните книжки вече знае много животни и предмети, които никога не е виждала на живо. С книгите ще я насърчаваме да опознава света около нея и да развиваме нейното любопитство.

По пази причина, подарявам книги и образователни игри на племенниците ми, както и на други деца по различни поводи. Дори това да не е най-желания подарък на малките деца (играчките са фаворит), аз вярвам, че любовта към книгите и познанието трябва да се култивира още от най-ранна детска възраст.

Когато станах част от проекта на фондация “Подарете книга” и се запознах с хората, които стоят зад тази идея, разбрах колко е важно да се запълни празнината между това, което получат децата в домовете за деца, лишени от родителска грижа (да са здрави и нахранени) и това, което ги учат в училище (което е крайно недостатъчно и много често без връзка с реалността). Ключът отново е в книгите, но и в хората, които поотделно са важни, но заедно правят чудеса.

На демонстрацията на финансово-образователната игра „Умни пари” се запознах с деца от такива домове, които проявяват интерес към икономиката и финансите. Сега събирам книги вкъщи по тези теми, които да подаря. Сигурен съм, че на тях ще са им много полезни. Нищо не се знае. Може някой от тях да е бъдещ министър на финансите или нобелов лауреат по икономика.

За мен, има само една отрицателна черта в подаряването на собствени детски книги. Всяко дете преминава през различни периоди, и старите играчки и книги вече не са му интересни. Запазете, обаче, любимите му и не ги подарявайте. След години, то може да иска отново да ги прочете или да ги подари на собствените си деца. Аз имах любими детски енциклопедии, които разглеждам поне веднъж в годината и отново се връщам в детството, когато съм научавал тези неща за първи път. Чувството е невероятно. Нямам търпения да ги подаря на дъщеря ни Кари. Моите играчки и тези на жена ми вече влизат в употреба и са и любими.

И аз като Денислав, не получих тази Коледа книга за подарък, но от събраните пари определено ще се „изненадам” с някое интересно четиво.

Четете и подарявайте книги, особено на деца!

Искам на свой ред да поканя в тази инициатива Теди от ЗдравДух.ком, Рая от Пари и лични финанси, Оги от Първите 7 години във финансите и Мариян Йорданов от За парите.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Петрова каза:

    Един килограм пластмасови отпадъци отново ще бъде равен на една книга в третото издание на инициативата “Книги за смет”, което ще се проведе на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас, съобщават организаторите му.

    Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси – повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата, припомнят организаторите.

    Ще подарят по едно томче на всеки, предал кило такива отпадъци, добре почистени. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и други предмети, които подлежат на специално изхвърляне.

  2. Децата са всичко, което имаме и единствените, които могат да ти се зарадват съвсем искрено и невинно. В техните очи можеш да се огледаш и да разбереш какъв човек си. Четенето играе важна роля от развитието на всеки един човек и точно затова е важно на децата да се чете още от малки, за да придобият едно богато и различно виждане и поглед върху света, който ги чака и те чакат с нетърпение да опознаят. Тук пишете страхотни неща и темата е важна в нашето общество. Нека обръщаме повече внимание на децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.