За децата, подаръците и ползите от четенето

Социалните мрежи – безплатна платформа за вашия бизнес
29.12.2014
Знаете ли тези 10 закона на изобилието?
25.03.2015

За децата, подаръците и ползите от четенето

С радост продължавам блог-щафетата, започната от заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и стигнала до мен, благодарение на Денислав Георгиев. Става дума за ползите от четенето и подаряването на книги.

За мен, четенето е неразделна част от разбирането ми за света, още когато баба ми е започнала да ми чете кратки стихчета и приказки. Винаги съм вярвал, че четенето развива нашите способности да мечтаем, да си представяме далечни светове, да научим нашата история и света около нас. По-късно разбрах, че в книгите е скрит и ключът към личностното ми развитие и научаване на нови неща в сферите, в които искам да се развивам.

Освен, че подкрепям четенето (независимо дали на хартия или в електронен вариант), аз съм и човек, който подарява много книги. Дъщеричката ни получи първата си книжка още на 6-месечна възраст. Въпреки, че е  далеч от времето, когато ще може да чете сама, с помощта на нейните книжки вече знае много животни и предмети, които никога не е виждала на живо. С книгите ще я насърчаваме да опознава света около нея и да развиваме нейното любопитство.

По пази причина, подарявам книги и образователни игри на племенниците ми, както и на други деца по различни поводи. Дори това да не е най-желания подарък на малките деца (играчките са фаворит), аз вярвам, че любовта към книгите и познанието трябва да се култивира още от най-ранна детска възраст.

Когато станах част от проекта на фондация “Подарете книга” и се запознах с хората, които стоят зад тази идея, разбрах колко е важно да се запълни празнината между това, което получат децата в домовете за деца, лишени от родителска грижа (да са здрави и нахранени) и това, което ги учат в училище (което е крайно недостатъчно и много често без връзка с реалността). Ключът отново е в книгите, но и в хората, които поотделно са важни, но заедно правят чудеса.

На демонстрацията на финансово-образователната игра „Умни пари” се запознах с деца от такива домове, които проявяват интерес към икономиката и финансите. Сега събирам книги вкъщи по тези теми, които да подаря. Сигурен съм, че на тях ще са им много полезни. Нищо не се знае. Може някой от тях да е бъдещ министър на финансите или нобелов лауреат по икономика.

За мен, има само една отрицателна черта в подаряването на собствени детски книги. Всяко дете преминава през различни периоди, и старите играчки и книги вече не са му интересни. Запазете, обаче, любимите му и не ги подарявайте. След години, то може да иска отново да ги прочете или да ги подари на собствените си деца. Аз имах любими детски енциклопедии, които разглеждам поне веднъж в годината и отново се връщам в детството, когато съм научавал тези неща за първи път. Чувството е невероятно. Нямам търпения да ги подаря на дъщеря ни Кари. Моите играчки и тези на жена ми вече влизат в употреба и са и любими.

И аз като Денислав, не получих тази Коледа книга за подарък, но от събраните пари определено ще се „изненадам” с някое интересно четиво.

Четете и подарявайте книги, особено на деца!

Искам на свой ред да поканя в тази инициатива Теди от ЗдравДух.ком, Рая от Пари и лични финанси, Оги от Първите 7 години във финансите и Мариян Йорданов от За парите.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Петрова каза:

    Един килограм пластмасови отпадъци отново ще бъде равен на една книга в третото издание на инициативата “Книги за смет”, което ще се проведе на 25 април в Пловдив, на 26 април в София, на 9 май в Плевен и на 16 май в Бургас, съобщават организаторите му.

    Пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси – повече от 300 години са нужни на пластмасата, за да се разгради в природата, припомнят организаторите.

    Ще подарят по едно томче на всеки, предал кило такива отпадъци, добре почистени. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и други предмети, които подлежат на специално изхвърляне.

  2. Децата са всичко, което имаме и единствените, които могат да ти се зарадват съвсем искрено и невинно. В техните очи можеш да се огледаш и да разбереш какъв човек си. Четенето играе важна роля от развитието на всеки един човек и точно затова е важно на децата да се чете още от малки, за да придобият едно богато и различно виждане и поглед върху света, който ги чака и те чакат с нетърпение да опознаят. Тук пишете страхотни неща и темата е важна в нашето общество. Нека обръщаме повече внимание на децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.