Всичко, което трябва да знаеш за криповалутите

Биткойните не са швейцарски франкове
12.01.2018
Защо доходността ми от инвестиции е по-ниска от пазарната?
29.01.2018

Всичко, което трябва да знаеш за криповалутите

Темата за криптовалутите продължава да е гореща и все повече хора да се интересуват от нея. Дали това е бъдещето или не, само времето ще покаже, но това не пречи да се образоваме какво представляват тези валути, какво стои зад тях и как може да се възползваме от техните предимства. За всичко това говори нашият гост-автор Николай Делчев в тази статия. Ето я и нея:

Какво е криптовалута?

Дигитална или виртуална валута e създадена, за да служи като средство за размяна. Тя използва криптография за да защити и верифицира транзакциите, както и за да контролира създаването на нови единици от нея. Като цяло, криптовалутите представляват лимитирани записи в една база данни, които никой не може да промени, освен ако специфични условия не бъдат изпълнени.

Началото

През на 2009 година анонимен програмист или група програмисти под псевдонима Сатоши Накамото предтавят Bitcoin (Биткойн):

„{Биткойн}… е нова електронна кеш (разплащателна) система, която използва peer-to-peer мрежа“

– Сатоши Накамото, 09 Януари 2009г. обявявайки биткойн в  SourceForge

Какво представлява биткойн и блокчейн?

Един основен проблем, който всяка разплащателна мрежа трябва да предотврати е т.нар. двойно плащане: разплащането с една и съща сума два пъти. Обикновено, това се прави чрез централен сървър (банка или друга институция), който пази информация за балансите и валидира транзакциите.

В една децентрализирана мрежа, като тази на биткойн, не е необходим сървър, като там всяка една част от мрежата върши тази работа. Това се прави от т.нар. Blockchain (верига от блокове) – публична счетоводна книга достъпна за всеки, съдържаща всички транзакции, които някога са се случвали в мрежата. Така всеки нод (node, компютър) има списък с всички транзакции, за да провери дали бъдещи транзакции са валидни или са опит за двойно плащане.

Bitcoin

Всяка транзакция представлява файл, който се състои от публичните ключове (адреса на портфейлите/сметките) на изпращача и получателя, и сумата от валутата, която е трансферирана. Транзакцията трябва също така да бъде подписана с частния ключ (код) на изпращача. Всичко това е реално криптография. Следва изпращане на транзакцията в мрежата, тя трябва да бъде потвърдена (confirmed).

В една такава мрежа, само „миньорите“ (хората, които „копаят“ валутата) могат да потвърждават транзакции. Те взимат дадена транзакция, маркират я като легитимна и я разпращат из цялата мрежа. Така всеки нод я добавя в своята база данни. Веднъж потвърдена (обикновено от 6 нода) транзакцията става непроменяема и необратима.

Накратко – мрежата за криптовалути е базирана на процеса на абсолютния консенсус на всички участници относно легитимността на балансите и транзакциите осигурен от силната криптография. Това прави и всякакви трети лица или институции напълно ненужни.

Как се „копаят“ криптовалути?

Миньорите са най-важната част от всяка криптовалутна мрежа. Те предоставят своеобразни счетоводни услуги за техните респективни криптообщества. Те впрягат своята компютърна мощ, за да решават сложни криптографски пъзели, необходими за потвърждаването на транзакция и да я запишат в дистрибутирания публичен регистър (блокчейн).

Едно от интересните неща, свързани с копаенето на криптовалути е, че сложността на пъзелите постоянно нараства, като това корелира с броя на хората, които се опитват да ги разрешат. Така, колкото по-популярна стане дадена криптовалута, толкова повече хора започват да я копаят, толкова по-сложен става процеса на копаене.

Как точно печелят миньорите?

Колкото по-голяма компютърна мощ съумеят да акумулират, толкова повече се увеличава и възможността да разрешат криптографските пъзели. Веднъж успял да направи това, един миньор получава награда, както и транзакционна такса.

Щом една криптовалута стане по-популярна, копаенето става по-трудно, а сумата получена като награда намалява. Например, първоначално, когато биткойн бе създаден, наградата бе 50 (петдесет) биткойна. Сега, тя е „само“ 12.5 биткойна. Това стана защото биткойн мрежата е направена така, че да има общо 21 млн. монети в циркулация.  Към януари 2018, почти 17 милиона биткойна са изкопани и дистрибутирани. Така, с намаляването на наградите всеки един изкопан биткойн ще става все по-ценен.

Кои са най-популярните криптовалути?

Към момента има над 1500 различни криптовалути.  Ето някои от по-популярните:

 • Bitcoin — първата създадена криптовалута, от която започна всичко.
 • Ethereum — програмируема валута, която позволява на разработчиците да създават различни дистрибутирани приложения и технологии, които не биха могли да работят с биткойн.
 • Ripple — за разлика от повечето криптовалути, рипъл не ползва блокчейн, за да постигне цялостен мрежов консенсус за транзакциите. Вместо това, процесът на иритативен консенсус е въведен, което прави криптовалутата много по-бърза от биткойн, но също така я прави по-податлива на хакерски атаки.
 • Bitcoin Cash — разцепление (т.нар. fork) от биткойн, което е поддържано от най-голямата копания производител на копачи (ASIC чипове). Тя съществува от няколко месеца, но има огромен скок от гледна точка на пазарна капитализация.
 • NEM — за разлика от останалите криптовалути, които ползват т.нар. алгоритъм Proof of work (доказателство за свършена работа), тя ползва Proof of Importance (доказателство на важност), което изисква от потребителите вече да притежават определена бройка от валутата, за да може да се вземат нови. Това окуражава потребителите да харчат техните средства и да следи транзакциите, за да определи колко важен е конкретния потребител в цялостната NEM мрежа.
 • Litecoin —криптовалута, която е създадена с целта да бъде „дигитално сребро“, сравнено с „дигитално злато“ в лицето на биткойн. То също е разделение от биткойн, но за разлика от него, лайткойн може да генерира блокове 4 пъти по-бързо и да има 4 пъти максималния брой валута (84 милиона).
 • IOTA — тази критповалута използва технологията ‘Tangle’ вместо блокчейн и изисква изпращача в една транзакция да извърши Proof of Work който валидира две транзакции. Следователно, IOTA премахва миньорите от целия процес на потвърждение/верификация.
 • NEO — Smart contract (т.нар. умни договори) мрежа, която позволява всякакви финансови договори и дистрибутирани приложения от трети лица да бъдат разработени върху нея. Има малко или много от същите цели както Етереум, но е разработена в Китай, което може потенциално да даде определени предимства свързани с подобрените отношения с китайските регулаторни органи и бизнес.
 • Dash — мрежа на две нива. Първото ниво са миньорите, които защитават мрежата и записват транзакциите, докато второто ниво е съставлявано от т.нар. ‘masternodes’ (мастър нодове), които разпространяват транзакциите и предоставят InstantSend (Незабавно пращане) and PrivateSend (частно пращане) типове транзакции. Първия вид е много по-бърз от биткойн, а втория е напълно анонимен.
 • Monero — криптовалута с частни транзакционни възможности и с едно от най-активните криптообщества, което се дължи и на отвореността и поверително-базираните идеали, които изповядват.

Къде се съхраняват криптовалутите?

Преди да купите/копаете биткойн или друга криптовалута ви трябва място, където да ги съхранявате. В света на криптовалутите това място се нарича „портфейл“, като има различни видове. Различните видове портфейли осигуряват на собствениците на криптовалути различен тип защита, съхранение и опции за достъп.

Важно е да се спомене, че вашият портфейл технически не съхранява вашите биткойни. Вместо това, той държи частни ключове, важни за достъпването на даден криптоадрес и възможността да харчите средствата в него. Тези дигитални ключове са задължителни при подписване на транзакция и ако потребителят ги загуби, реално губи и достъп до неговите средства от криптовалутата.

Съществуват пет основни типа портфейли:

Десктоп

Десктоп портфейл се инсталира на компютъра на човек, осигурявайки пълен контрол над средствата и определена безопасност. Има два типа: тънки и дебели десктоп портфейли. Дебелите позволяват да се свалят мрежови блокове и да се контролира тяхната автентичност, като също така осигуряват независимо управление на сигурността на средствата. Тънките не изискват сваляне на блокове и могат лесно да бъдат качвани на портативни устройства.

Мобилен

Най-голямото предимство на мобилните портфейли е това, че човек винаги има под ръка средствата си. Много удобен начин за разплащане на стоки чрез сканиране на QR кодове.  Една сходна характеристика на всички мобилни портфейли е това, че те не са пълни биткойн клиенти, т.е. не се сваля целия блокчейн на устройството, който постоянно расте и изисква няколко гигабайта пространство.

Онлайн

Ако ползват уеб-базиран портфейл (криптоборси), частните ключове на потребителите се съхраняват онлайн, на сървър, контролиран от някой друг и свързан към интернет. Позволява на хората лесно да достигнат до своите средства, от което и да било устройство, където и да било по света, но винаги има риск от това сървъра да бъде хакнат или самата организация, контролираща сървъра да вземе контрол над криптовалутите ви.

Хардуерен

Хардуерните портфейли са определени портативни устройства, които могат да държат частните ключове и да помагат с осъществяването на плащанията. Позволяват буквалното носене на средствата в джоба на човек.

Хартиен

Може би, един от най-сигурните опции за съхранение е хартиения портфейл – на практика два QR кода, генерирани ползвайки определена последователност. Единият е публичния ключ, адрес по който могат да се приемат биткойни, например. А другият е частния ключ, с който можете да харчите средствата си съхранени на дадения адрес.

От къде се купуват криптовалути?

Купуването на криптовалути не е толкова лесно за външен и незапознат човек, колкото се предполага. Опциите обаче, нарастват с всеки изминал ден. Най-популярния вариант е чрез т.нар. онлайн борси. Към момента в България е изключително трудно да се закупи биткойн или друга криптовалута през българска борса, заради банките, които отказват да работят с тях.

Някои от по-известните чуждестранни борси са:

Име Метод за плащания Сигурност Верификационни нива Такси
Bitfinex Банков трансфер, Ethereum, Dash, Monero, Zcash 2-стъпкова верификация, защита при теглене, криптиране на имейл Идентификационен документ (паспорт/ лична карта):

– Не се изисква при депозиране на криптовалута в борсата  – Се изисква при депозиране на  USD или EUR

0% – 0.1%
BitStamp Банков трансфер, Кредитна карта,

СЕПА трансфери,  SWIFT трансфери

2-стъпкова автентикация, борсата е регулирана от „Commission de Surveillance du Secteur Financier“ (Комисията за монитогинг на финансовия сектор) Идентификационен документ (сканиран, доказателство за жителство) 0.1%-0.25%
Coinbase Банков трансфер, връзване на банковата сметка директно с борсата, кредитна карта, Paypal Трезор (сподели акаунт с 2 или повече потр., всяка транзакция иска потвърждения от вс. потребители)   users) Идентификационен документ (сканиран), Верификация на Кредитна карта за вдигане на лимити

 

1,49%-3,99%
GDAX Банков трансфер, кредитна карта 2-стъпкова верификация, крипиран имейл Идентификационен документ (сканиран) 0.01%-0.25%
Kraken Банков трансфер,  Altcoins (т.нар. алтернативни криптовалути – LTC, BCH, etc.) 2-стъпкова верификация, мастър клюв за възстановяване на акаунта, криптиран мейл Верифициране на трите имена, дата на раждане, държава, телефон и адрес 0.16% – 0.26%
Николай Делчев
Николай Делчев e съосновател на ФорумФинанси.ком. Той е с над 10 годишна кариера в света на финансите и информационните технологии, където e имал късмета да работи за едни от най-големите световни компании в индустрии като финансови услуги, производство и търговия на бързо-оборотни стоки (Unicredit, Coca Cola Hellenic, Coca Cola Enteprises, и т.н.). Ръководейки екипи и проекти на два континента (Европа и Азия) успява да натрупа голям и профилиран опит, да развие силни лидерски и мениджърски умения, да премине множество курсове и изкара сериозни сертификати в сферата на информационните технологии и мениджмънта.

2 Comments

 1. Атанас каза:

  Много полезна статия!

 2. Цвети каза:

  Много подробна статия, хареса ми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.