Уроци, уроци, но какви…

Историята на един пишман икономист – Развръзката
26.06.2012
Онлайн уроци „Пътят към финансовата свобода”
17.09.2012

Уроци, уроци, но какви…

Благодаря на всички, които се включиха в анкетата за това какво искате да има в сайта. Безапелационния победител в нея е Идея №4 Уроци. Тъй като 58% от читателите на сайта не могат да грешат, ще ви послушам. Сега обаче, имам нужда от вас за още едно побутване в правилната посока. Въпросът на следващата анкета е „На каква тема искате да са уроците от Идея №4?”. И за да ви улесня малко в този „труден” избор ще ви дам три възможности. Разбира се, ако има предложения извън тях, ще се радвам да ги чуя и обсъдим. Ето ги и тях:

Тема №1. Стартиране на реален и онлайн магазин

Ще проследим историята на Жоро и Юлия Бакалски в отварянето на техния първи магазин. Тук няма да включвам регистрация на фирма, изчисляване на осигуровки и другите административни неща, защото те се променят много бързо. А и има доста добри адвокати и счетоводители за тази работа. Няма да им ям от хляба, я. По-скоро ще се фокусирам върху това какъв да бъде магазина (хранителен, за дрехи или за други стоки), как да се направи бизнес план, как да се рекламира бизнеса, как да се подредят стоките в него, как да се избере локацията, какъв наем е подходящ за търговския обект и т.н. На следващия етап ще разгледаме и стъпките при създаването на онлайн магазин. Преди всяко важно решение ще правя мини „референдум” сред читателите на сайта как да постъпят семейство Шопови.

Тема №2. Мениджмънт за начинаещи

Ще се поставим на мястото на Коджабашев в управлението на неговия отдел. На всеки от вас, който има над 2-3 години трудов опит (дори да не сте мениджър) се поверяват задачи, свързани с организацията и ръководенето на различни екипи или най-малкото с обучението на новите колеги във фирмата. Но, да си мениджър или ръководител не означава просто да раздаваш нареждания и да очакваш, че всеки ще знае какво да прави и работата ще бъде свършена качествено и в срок. Добрия мениджър трябва да може да организира максимално ефективно всички налични хора, ресурси и процеси. Това не е някакво вродено качество, а се учи, както всичко останало. В тази поредица ще включа и останалите аспекти от работния процес във фирмата на Коджабашев, като отношенията между колегите, офис-слуховете, работата в екип, онази готината колежка от Счетоводството и други.

Тема №3. Управление на личните финанси и инвестиции

Това е историята на семейство Икономови. Заедно с тях ще извървим дългия и нелек път към финансовата свобода. Сега, в условията на продължаваща рецесия и спад, особено важни стават въпроси като: Как да управляваме успешно парите си? Къде и кога да отидем на почивка? Какво жилище да купим и как ще го финансираме? Какво е оперативен лизинг? и други. А и тази криза рано или късно ще отмине. И ако сега единствения разумен инвестиционен съвет към тях би бил „Спестявайте колкото се може повече от вашия доход и си направете депозит в банка”, този съвет няма да е валиден вечно. Когато европейската и българската икономика поемат нагоре ще се открият много нови възможности за успешни инвестиции като застраховки „Живот”, допълнително пенсионно осигуряване, взаимни фондове, недвижими имоти и други. А уроците, които ще научите заедно с Петко „Сметко” Икономов и жена му Стефания „Стефи” Икономова ще ви помогнат да спестите достатъчно средства до тогава и по-лесно да откриете подходящата за вас инвестиция.

Избора на конкретна тема за уроците ще определи до голяма степен и бъдещото развитие на сайта (поне в краткосрочен план). Ще продължа да публикувам и статии, свързани с останалите теми, но те ще са по-малко.

На следващите места в анкетата с почти равен резултат се подреждат Електронната книга, Качествения нюзлетър и видео-материалите с около 10%. Видеото и нюзлетъра ще се постарая да ги включа към основната идея с уроците, а електронната книга може да е подобрен и доразвит вариант на поредицата от уроци.

Останалите идеи (нов дизайн, повече томболи и нови категории) не събраха много почитатели. Аз също мисля, че засега дизайна и категориите са добре, а игри ще правя, когато имам подходяща награда.

Вече може да гласувате в новата анкета „На каква тема искате да са уроците от Идея №4?”. Гласувайте и не ме жалете :).

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. feeria каза:

  nomer 1
  i
  nomer 3

 2. Имам сили и време само за едно от двете 🙂

 3. Епсв каза:

  Ураци номер едно!!!

 4. bella каза:

  Привет, Тони!:)

  Тежка е царската корона, както казват, но аз съм сигурна, че ти можеш да я носиш!Даже ще ти отива…С една дума- ще се наложи да жертваш време, сили и да споделиш знания с нас по трите теми!:)
  И трите, дядо попе, и трите!:)
  Бихме могли да те пожалим и да оставим вратичка за лееко отстъпление, като, в тоя ред на мисли, предлагам да степенуваш по важност посочените три теми и да ги подредиш като 3, 1, 2. Т.е повече време и усилия 3,веднъж седмично- в 1, и през седмица в 2..
  Какво ще кажеш?:)

 5. Владимир Узунов каза:

  1

 6. Тони, аз лично предпочитам No3, особено инвестиции 🙂

  Ако решиш да е No1, според мен повече читатели ще имаш за онлайн магазин. .

  No2 е по принцип интересна тема, но дали ще има аудитория за нея?

 7. Рая, за №1 мисля да има първо реален, а когато бизнеса се “разрасне” да има и електронен магазин. По-принцип онлайн магазините набират популярност, но все още много малка част от оборота минава през тях. Според мен, най-успешния модел за България е да има и двата. Хората искат да пипнат стоката преди да я купят.

 8. Красимир каза:

  Още един глас за Тема №3.

 9. bella,

  Благодаря ти за добрите думи. Идеята ми е една от трите теми да се развие като поредица от уроци, които да са по-практически. Разбира се, ще пиша и за останалите теми, които са ми на сърцето, но не като уроци, а както и досега – това, което ме вълнува. Много дълго изречение стана, но дано си ме разбрала 🙂

 10. Atanas каза:

  Аз също гласувах за номер 3.

 11. Явно Тема №3. Управление на личните финанси и инвестиции набира скорост и почитатели.

 12. Любка каза:

  Тъй като, за да се инвестира трябват някакви
  отделени натрупани средства, мисля че е по-добре да започнем от печелене
  на пари от някаква дейност. За това гласувам за откриване на магазин.

  Колкото до това дали да е он-лайн или физически магазин, моите преки впечатления са в полза на он-лайн магазините. Имам познати, които даваха в магазини по центъра на София и печелеха добре, но едновременно с това развиваха он лайн магазина си и в момента везната определено се наклони към он-лайн магазина им. Магазините, в които даваха стоката си, бяха на най-централните търговски улици и някои от тези магазини преустановиха работа, а други – се крепят на магия. Виждам ясна тенденция за пазаруване он-лайн между мои познати и колеги. Що се отнася до това да пипнеш стоката – това се решава чрез възможността, която дават търговците он-лайн за връщане в рамките на някакъв период, а също така и при доставката – ако е в града, където търгувате.

 13. sparko каза:

  твърдо номер 1 – защото ще покриеш и част от 3. ДОнякъде и две, защото е семеен магазин, а при семейния бизнес има доста нюанси – особено при управлението на хора, било пък и роднини … Аз съм за 1.

 14. Любка, а какво продават твоите познати?

 15. Мда, може да отворят магазин, да изкарат някакви пари и да ги инвестират. А междувременно Жорето ще командва жена му. Така, наистина ще се покрият и трите теми 🙂

 16. Определено номер 1, а като си приключа сериозния ангажимент който имам в момента ще направя един реален case study точно с електронен магазин или онлайн бизнес като цяло под формата на уроци.

 17. Супер. Ако Тема №1 спечели ще трябва да удариш едно рамо на семейство Бакалски за онлайн магазина.

 18. Христо каза:

  Опитай да направиш поредица. Започваш от тема 3 управление на личните финанси и инвестиции. След събирането на средствата преминаваш на тема 1 – Стартиране на реален и интернет магазин. След което магазина се разраства и започваш тема 2 Мениджмънт за начинаещи.
  Защо да лишаваш читателите от полезна информация? Нека има една последователна поредица тъкмо да стане ясен целия процес. Моята логика е естествена хората е хубаво да се научат да управляват парите си, след този процес неимоверно се стига до инвестиране, а след успешното инвестиране се подготвяме за мениджери. Сега е време за “умните пари” за обикновенните хора сега е момент на изчакване.

 19. Има логика, както казва един приятел.

 20. Добър ден г-н Василев,
  много голяма част от хората на запад са свикнали някой да им помага.
  Църквата, Държавата, Депутат, за който са гласували, Кметството, Европа и т.н.
  Защо мислите, че само в България Масите разчитат на Държавата ?

  В Париж 15 и 16 са много скъпи райони. Преди години публикувах във вестник Бряг как около 20 000 португалки работят като домашни помощници САМО в тези два района.
  Португалия е купила имот и го е направила Португалски център.

  Португалките и семействата им отиват при ДЪРЖАВНИТЕ служители и искат помощ за всяко нещо.
  ВСЯКО !!!
  Те не знаят френски, не могат да четата или пишат.
  От Центъра им помагат във всичко и ги обучават, включително и как се прави семеен бюджет, а те изпращат заработените пари в родната си Португалия и всички са доволни.

  Поздрави и бъдете здрав !
  Владимир

  Коментарът е в отговор на Вашите добри думи:

  г-н Йосифов,
  Респект към това, което сте направили и през което сте минали по нелекия път на свободен човек. Напълно съм съгласен с вашите разсъждения. Аз все още вярвам, че 45-те години не са притъпили предприемаческото чувство у българите и сега се опитвам да го съживя по някакъв начин. За съжаление, е много трудно. Срещам неразбиране дори от най-близките ми хора. Но ги оправдавам по някакъв начин. На тях им е било насаждано (а те на техните деца), че Държавата ще се погрижи за тях и те не трябва да правят нищо.

  Дори когато си говорим за бизнес, те искат да си създадат просто друго работно място, на което да не работят, а само да прибират дневния оборот. Тъжно, но е така.

  Пожелавам ви успех и смелост да отстоявате принципите си.

  Стойне

 21. Емил каза:

  ” Дори когато си говорим за бизнес, те искат да си създадат просто друго работно място, на което да не работят, а само да прибират дневния оборот. Тъжно, но е така.” — Категорично НЕ съм съгласен с това твърдение…..
  – първо ние не сме малоумни или второ качество, като сме българи;
  – като търсим бизнес искаме все пак той да е … печеливш….;
  – наскоро се срещах с такива, които предлагат продажба на франчайз… – при първия случай след много голословни обяснения и проста аритметика от моя страна, направихме съвместни изчисления и стигнахме, че нетната ми месечна печалба и то чак от шестия месец натам ще бъде …. 800лв – много под средната р.з. , а при втория обещанията за печалби бяха космически, но като му поисках списък с имена адреси и телефони на франчайзополучателите му в момента, повече не ми се обади….

 22. feeria каза:

  Т.1
  ИНТЕРНЕТ
  Реалният е по-ясен като стъпки. Повечето хора, ако не лично, то поне чрез близки и приятели , имат някаква представа за ситуацията.
  А за интернет магазините, не е толкова ясно. Битуват доста митове, според мен. Отделно, че “чистите” он-лайн бизнеси са малко. Всичко е комбинирано.

 23. Здравейте,

  Не съм казал, че българите сме малоумни или второ качество хора. Просто моите наблюдения са, че не сме много предприемчиви, а търсим само лесното. Голяма част от моите познати, които искат да стартират бизнес се интересуват само от печалбата, а не от това какво трябва да вложат като пари и усилия. Другото, което забелязвам е, че много малко хора имат идея как ще се развие бизнеса. Те виждат само как те ще си работят и ще изкарват много пари, т.е. ще създадат един вид работно място, а не бизнес.

  Колкото до франчайзите, аз съм по-скоро против именно поради доводите, които посочихте. Разбира се има и изключения.

 24. Съгласен съм, че реалния е по-яснен, но като гледам какви търговци има и какво е обслужването, рекламата и предлагането при тях, май не всичко е толкова ясно.

  Електронните магазини са бъдещето, но сега под 3% от общия оборот на бързооборотни стоки, храни, дрехи и техника се продават онлайн (от български и чужди магазини). Другото нещо е, че не се чувствам толкова подготвен в сферата на електронния бизнес. Досега съм продал по интернет само 2 коли, няколко непотребни неща и малко реклама от Adsence.

 25. Здравейте г-н Йосифов,

  Много ми хареса Вашата история и как сте се справил с трудностите. Това дали хората чакат на държавата, може да важи и за други места, но у нас май е се среща по-често. Надали Джон или Ханс чакат държавата да им построи разрушената от земетресение къща, а са си направили застраховка. Като тук не говорим за задължения на държавата или общината, а за елементарна небрежност и незаинтересованост към собственото му имущество.

  Поздрави,
  Стойне

 26. Г-н Василев, аз винаги съм се забавлявал, докато работя.

  Джон и Ханс знаят каква е реалната цена на собствеността им.
  Държавата им помага като им показва колко струва имотът, акциите, картинит, бижутата, автомобилите им и т.н.
  И те плащат данъци за удоволствието да притежават богатството си.

  В България поколения наред живееха от заплата до аванс и обратно.
  Познавам много свестни хора, които си даваха пари назаем за да изкарат няколко дни.

  Г-н Василев, Вие давате съвети и според мен може да включите в услугите си заемна диета.
  Заемна диета : Клиентът доверява годишните си доходи, а Вие му създавате персонална диета с предел на лизинги и други идиотски заеми. Всеки, който Ви плати услугата ще живее по-щастливо с парите които има, защото ще има Съветник и защото няма да е роб на лизингови къщи и банки.
  Ще Ви плати за да бъде Свободен.
  Свободните хора НЯМАТ заеми. Те са щастливи с малкото, което имат.
  Телевизорът в хола е на 14 години. Ще го сменим, когато се счупи, защото е голям и през зимата топли хола. : ).
  Микровълновата ни печка е от 92-ра година. Когато се счупи – ще я сменим.
  Пералнята ни е на 11 години и ако се счупи – ще я сменим.
  Имаме няколко хрладилника. Единият е от 1953-та година. Страхотен уред. Ако се счупи ще ни е мъчно .
  Заем за нови уреди ???
  Това е ярка проява на КОМПЛЕКСИ !!!
  Кола ?
  Нямаме, ние ползваме такси и самолет
  Вила ?
  Ха, та малко ли помощи даваме на ромите, че да им даваме и вила ?
  И хотели.
  Друго ?
  Телефоните ни са Нокия 73. Когато се счупи първия – ще го сменим с нов по-добър модел. Когато се счупи втория – ще го сменим със следващия по-добър модел…
  Удобството не се състои в новите и скъпи мебели и уреди,

 27. – 2-
  Извинете ме, моля, не можах да редактирам.

  Управлението на личните финанси и инвестиции е огромен проблем за голяма част от българите.

  БЪЛГАРИТЕ имат НУЖДА да похарчат парите си ВЕДНАГА !!!
  Това не е от днес.
  В един живот баща ми е преживял война, революция, обмяна на парите, национализация, ТКЗС, кражба на пенсии и влогове, кражба на най-хубавите му години, Преход, мутри, изродена приватизация, банков фалит, обмяна на парите, кражба на пенсиите, кражби от домовете, влизане в Европа …

  Прочетете бавно важните моменти и ще разберете колко голяма нужда българите от консултации за семейния бюджет и личните финанси.

  Преди 35 години изучавах психология
  и на базата на много опити разбрах, че когато българи платят цена от 3 / ТРИ / пъти над разумната са доволни.

  Чувстват се значими. Чувстват се богати.
  Ужасно е, но е факт.
  Променял съм няколко пъти търговията на дребно в България и знам, че това е вярно.

  Ако има хора, които искат да се излекуват и да бъдат свободни – ще им бъдете полезен.

  Има една голяма и ГАДНА лъжа:
  Бели пари за ЧЕРНИ дни.
  Хората, които са наредили тези думи са чели Карлос Кастанеда много преди нас.
  По-черни дни има ли за българите от живота им ?
  Няма и затова те не спестяват излъгани от майсторите.

  Парите не се спестяват, а се пренареждат ! ! !
  ———————————————-
  Това е работата на съветниците !
  Съветниците показват как да се пренаредят парите на едно семейство за да бъдат хората щастливи и свободни като Джон и Хана.
  Джон и Хана смятат приходи и разходите си за 1 година, а не за месец. Така те нареждат парите и разходите си както им е удобно.
  Те нямат повече пари от нас !
  Джон и Хана имат добро възпитание и държавата им помага.

  Баронеса Маргарет Тачър, описва в биографията си, че 11 години в опозиция е подготвяла успеха си.
  Организирала е десетки автобуси с по няколко счетоводителя да обикалят Великобритания и да учат домакините какво е СЕМЕЕН бюджет.
  11 години !!!
  Милиони английски семейства променят личните си финаси и стават по-свободни / дисциплинирани /.

  Когато Малкият Мук започна да говори за семеен бюджет го нападнаха и го рисуваха с големи чехли и летящ на килимче.

  Днес Държавната администрация работи с купените от него компютри и програми.
  Бог да пази Малкия Мук !

  Поздрави,
  Владимир Йосифов

 28. feeria каза:

  Моето скромно мнение е , че бавно оборотните стоки са по-подходящи за он-лайн продаване от бързооборотните.
  Подходящи са и нишовите стоки.

 29. bella каза:

  О, аз прекрасно разбрах каква е твоята идея, но скромно намекнах, че не бива да се концентрираш и хвърляш усилия в само една тема.
  По-надолу Христо е написал това, което исках да кажа и виждам, че се съгласяваш,че има логика!:)
  Нека уроците да бъдат в последователността, описана и от Христо /препокриваме се/, а тези уроци, /пак казвам- по трите теми в посочената от двама ни последователност/- да бъдат събрани в твоята първа електронна книга.:)

  КАКВО ПО-ХУБАВО И ПОЛЕЗНО ОТ ТОВА?:)

 30. svetlin_dbg каза:

  Тема №1 представлява голям интерес за мен.

 31. @Феерия – скромно ама в десятката :)!

 32. feeria каза:

  наистина ли в 10-ката?
  радвам се, че съм уцелили:)
  ще ми е любопитно, да науча повече за он-лайн магазините.

 33. клайнер каза:

  поддържам предложението на христо .

 34. клайнер каза:

  господин Йосифов,понеже осъзнавам,че няма как да научите да разсъждават мъдро като вас авторите на държавния бюджет,може ли да научите мен?

 35. Добър ден клайнер,
  не разбирам как мога да Ви бъда полезен.

 36. Николай Жеков каза:

  Тони, послушяй Христо!
  Както по-горе си писал, че много хора виждат само как ще си работят и ще изкарват много пари, и нямат идея за развитието на бизнеса, така и ти не ги разглеждай като отделни теми по които ще пишеш от време на време.

  Свържи ги в една “стълбичка на успеха”, започваща от личните финанси, минаваща през малък собствен бизнес, мениджмънт и стигаща кой знае къде…
  Може да се получи доста интересно, ако включиш някое тестче за да разбере читателя (а и ти) до кое ниво на мислене е достигнал и да го упътиш към съответната статия.
  Ти ще си учителят, който ще допуска ученика до по-горен клас или ще го връща за опресняване на знанията в по-долен.

  Разбира се всичко това няма да е в “хронологичен” ред. Просто, когато ти дойде музата и напишеш дадена статия, я вмъкваш в скупщината от статии, свързани помежду си и организирани по подходящ начин, за да може всеки да достигне до това, което му е необходимо в дадения момент.

  Иначе, всичко друго постигнато не по тази начин е една голяма заблуда, която виждаме всеки ден: кухия стандарт на живот; хилядите провалени, малки, бизнес начинания; комични управители и собственици на фирми с абсурдни решения и др.

  На мен лично доста ми е интересна темата за мениджмънта…

  УСПЕХ!!!

 37. Николай, това с тестовете много ми хареса. Едно време имаше (може и сега да има, не знам) книги-игри. Бяха много зарибяващи. Стигаш до една страница и в зависимост от твоето решение поемаш по различни пътища (страници).

  Въпреки, че лекия хаос ми допада, мисля статиите да следват някаква логика и да са организирани в хронологичен ред. Ще има една секция от сайта, която ще е нещо като съдържание с различните уроци и всеки ще може да си избере какво му е интересно.

  И аз все повече мисля в посоката, която е предложил Христо. Единствено се притеснявам, че няма много желаещи да подобрят управлението на парите си и тази част от поредицата няма да е толкова интересна на повечето читатели.

 38. sparko каза:

  всичко ще се размие … ако е едно да е качествено. Много ми е чудно, как от семейния бюджет, ще се стигне до бизнес … дрън-дрън … Ако могат да заделят толкова, за аквко им е да почват, това рисково занимание? Има разлика и в това, колко заделяш на месец, и какво го правиш. Ако, взимаш 10 000 е едно, ама с 1 000 /масовия случай/ е друго …

 39. Николай Жеков каза:

  “Единствено се притеснявам, че няма много желаещи да подобрят управлението на парите си и тази част от поредицата няма да е толкова интересна на повечето читатели.”
  Именно с тези тестове трябва да убедиш читателя, че първо трябва да мине през еди-кой си урок за да има смисъл текущия …
  Нали не смятате, че някой може да се научи да решава тригонометрични уравнения, примерно, без да е научил събиране, изваждане, умножение и деление??? (това беше повече към Спарко).

 40. sparko каза:

  Нали не смятате, че някой може да се научи да решава тригонометрични уравнения, примерно, без да е научил събиране, изваждане, умножение и деление???
  ==============
  и това няма да може да го реши, когато се дъвче едно и също нещо, всеки ще загуби интерес. Има предостатъчно материал тук за начало, за да можеш да почнеш с А и Б.
  Но, да почнеш с семееен бюджет, и след това да вървиш към семеен бизнес, няма как да стане. Горе съм описал какво би се случило … За който иска да чете …

 41. Николай Жеков каза:

  Не видях по-горе нещо да си описал. Видях само два съвсем различни коментара, напълно противоречащи си.

  “твърдо номер 1 – защото ще покриеш и част от 3. ДОнякъде и две…”
  “Много ми е чудно, как от семейния бюджет, ще се стигне до бизнес … дрън-дрън…”

  Нещо си объркан, мисля.
  Бъди здрав!

 42. feeria каза:

  Според мен, по-добре е едно нещо, но в максимална дълбочина и подробности. Ако е поредица, винаги има опасност да се мине по-популярно и общо.

 43. sparko каза:

  Николай Жеков – со здраве …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.