Тройка случки по кандидат-студентски

Извънредно работно време – мит или реалност
03.09.2012
Счетоводител търси работа…Първа част
19.11.2012

Тройка случки по кандидат-студентски

Петък е ден, в който може да си позволим да оставим настрана за малко бизнеса и да се позабавляваме. Затова, днешната статия е една не-бизнес компилация от кандидат-студентски бисери, събрани от Владо Узунов в тройка случки, като правописа е запазен в оригинал. Честит Петък!

Едно време в съседство живеели три племена: българи, гърци и египтяни. Последните били много напред с науката особено с астрономията. Не можели да отидат на Луната, но знаели, че е обитаема (от т. нар. лунатици), защото там свети. Знаели също, че през деня Земята се върти около Слънцето, а през нощта около Луната. Като се върти, Земята показва задницата отпред и предницата отзад.

Тяхното свещено животно било бухалът. Той не се вижда денем, а нощем е по-сляп и от къртица. Не знам нищо особено за бухала, затова ще продължа с друго животно, което си избирам – кравата.

Кравата е бозайник. Има шест страни: лява, дясна, горна и долна. В задната страна има опашка, от която виси четка. С тази четка се гонят мухите, за да не падат в млякото. Главата служи да излизат рога от нея и освен това, защото устата трябва да стои някъде. Рогата са, за да се бие с тях. От долната страна е млякото. Оборудвана е така, че да може да се дои. Когато я доят, идва млякото и вече не спира. Как го прави това? Никога не съм го разбирал, но то тече с още по-голямо изобилие.

Мъжът на кравата е бикът. Бикът не е бозайник. Кравата не яде много, но онова, което изяжда, го яде на два пъти и така има достатъчно. Когато е гладна, мучи, а когато не казва нищо, значи, че вътре е пълна с трева. Краката й стигат до земята. Кравите имат много развито обоняние, поради което можеш да ги подушиш от много далече. И заради това въздухът в полето е толкова чист.

Да се върнем на египтяните. Живите са балсамирали мъртвите, за да не се отегчават. Мумиите са мъртъвци, на които са извадени вътрешностите, но те не са умрели от това. Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и множество коридори за объркване на учените.

Фараонът им е бил роден в дървена колиба, която построил собственоръчно. В нея живеела леля му и той се повил на бял свят при нея, защото майка му тогава не била там. А когато е бил само на 5 години, се родил баща му. Наричали го диктатор, защото имал способността да диктува по няколко писма наведнъж. Живял до смъртта си, която сложила край на живота му.

Селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори от тях. Освен това те били длъжни да дават на фараона всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат. Но пък били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път. Дори построили и катедрала,  величествена със своите АРКАДИ.

Обитавали Сахара, която заема винаги различна площ, тъй като пясъците й изменят непрекъснато мястото си. Главни животни са камилите и керваните. Населението й се състои от туареги и оазиси. Там е точно обратното на полярните земи, където има малко флора, само няколко фауни, но те са диви. Измежду живите същества ще спомена лишеите, пингвините и изследователите. На последните понякога им е така студено, че като си мият ръцете, са принудени да си слагат ръкавици.

До тук с първата случка, продължаваме с втората и третата. Те касаят българите и гърците. Последните са били добри в науката също като египтяните. Даже древният грък Магелан извършил първото околосветско пътуване. За нещастие той бил убит на Филипините и екипажът се завърнал без него. Въпреки всичко покойният запазил добър спомен от пътешествието си.

Стигнали до там да изследват морското дъно със сонди: ако сондата извлече тиня, значи дъното е тинесто, ако извлече кал, значи дъното е кално, а ако не извлече нищо, значи капацитетът й е нисък.

В БЕДРАТА на земята открили и черните въглища, които всъщност са били бели, които са горели дълго. Гравитацията е открита от друг техен учен Нютон. Забелязва се есенно време, когато листата капят. Везната също е гръцко изобретение. Вярна везна е тази, която показва винаги едно и също тегло.

Знаели, че има твърди, течни и грациозни тела. Под действието на топлината телата се разширяват. Пример за това: през лятото дните се удължават.

Най-виден от всичките им учени си остава Архимед. Прочул се, след като измислил физичен закон в два варианта. Първи вариант: „Всяко тяло потопено във вода, ако не се появи на повърхността до половин час, следва да се счита за удавено“. Втори: „Всяко тяло потопено във вода, излиза мокро“. По-късно стигнал и до прозрението, че ветровете духат от хората с ниско налягане към хората с високо налягане и че когато барометърът е променлив, времето не знае какво да прави.

И в геометрията не изоставали. Според тях паралелепипедът бил човек, който пипа парите на леля си, а правата била като глупостта – нямала начало и край.

Свещеното им животно било кенгуруто, което има на корема си джоб, за да се скрие в случай на опасност. Има ли и много охлюви. Охлювът е едновременно и мъжки и женски, но не може да се възползва от това.

Вместо цар си имали президент. Разликата между царя и президента е тази, че царят е син на баща си, а президентът не е. По това време президентът им е бил Ахил. Майката му го е потопила във водите на Стикс, за да го направи непромокаем за стрелите. Това обаче не му попречило да умре и тогава Одисей влязъл в Троя маскиран като дървен кон (някои приписват това на Александър Македонски). Към края на живота си се оттеглил в своя мавзолей. Най-добрите му приятели приживе били Агамемнон и Менелай, които са били братя, но това се знаело със сигурност само за първия.

Най-голямата страст на гърците била войната. Те трябвало да водят многобройни войни, преди Гърция да стане полуостров. По-късно заменили войниците с гъски: те ядели по-малко, а вдигали повече шум. Докато ходели на война, жените им раждали деца. За тази цел те били тренирани от най-ранна възраст. Като заминавали, войниците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около верните си съпруги.

Най-славната им битка е тази при Трафалгар, която се развила по море и затова била наречена Ватерло. Големият проблем обаче си останал. Той се казвал цар Симеон, закрепил България на своите крака. А президентът не можел да спи вечер при мисълта за страшния си противник, затова мобилизирал всички военни и управленски сили на империята. Той повярвал на великия френски пълководец, че най-добрата самоотбрана е самонападението, и ДЕГУСТИРАЛ на българския бряг.

Българите обаче им налетели като лешояди на мърша, защото обичали да нападат тутакси, а да бягат изневиделица. Разразила се страхотна битка. На бойното поле се раздавали виковете и стоновете на мъртъвците, някои от които били недокоснати, а други още дишали. Били се до последния човек, а останалите продължили боя. Това обаче не помогнало, защото на помощ на врага дошли руските войници, които били прекарани по тесни хималайски пътеки през Балкана с конска флота. От смъртта се спасил само един грък благодарение на това, че се представил за загинал корабокрушенец. Българският народ нямал с какво да посрещне победителите, затова ги посрещнал с хляб и сол.

Българите са се настанили там още от времето на Аспарух, който си забил меча между краката, казвайки: „Тук ще бъде България.” Оттогава не можело да бъдат прогонени от там чак до лято Господне1989-то, когато собственият им владетел ги предал, разпилявайки половината от тях по света само за двайсетина години. Иначе за създаването на държавата им помогнал Левски, техният национален герой, който ходел из страната гол и бос, за да възбужда народа.

Преди да си основат държава, прадедите им са живеели в колиби. Те не са имали дрехи, ризи, нищо освен една дупка, за да излиза пушека. За да си създадат семейство, те са разполагали само с един съвсем примитивен инструмент. Препитавали се с лов на риба и други горски животни.

Най-големите успехи на българите били в литературата. Най-известният им автор бил Паисий Хилендарски, който още в древността изразил голямата любов на българския народ към Русия и Съветския съюз с написването на история Славянобългарская. Сред най-известните му герои били Рамбо Силек, Донки Ход, аЕрогантния Бай Ганьо и баба Илийца.

Имало и по-малко известни – Янко Музиканта, който сам си правил свирки; Серафим, който бил помолен да влезе, за да не го духа вятъра, но той казал да го духа; Хаджи Димитър – вероятно гей, тъй като при толкова самодиви питал: “… кажи ми , сестро де е Караджата”; дядо Матейко, който след смъртта на своята бабичка, заживял с кротката си магаричка; Бай Марко – генералният спонсор на Априлското въстание; Райна КАБАИВАНСКА, която развяла знамето, и една кошута с ПОДМОКРЕНИ очи.

Имали и друг добър автор – Гео Милев – явен хеви метълист, за което се съдило по това, че написал „По жицата” и то с юмрук в ръка. Голямата гордост на България са били Кирил и Методий, защото те са написали славянската писменост, която се използвала от 260 млн души по света. Те били двама братя близнаци, от които единият бил кръгъл сирак.

Да се върнем обаче на Паисиевите герои. Бай Ганьо, чието най-голямо богатство се криело в потурите, бил сексуален маниак – първо намигнал на жените, след това ги  завел в банята, за да им покаже какво има, а после ги пощипнал.

Като най-култова в съзнанието на българите обаче завинаги ще си остане баба Илийца. Тя трябвало да прекара едно дете през реката с лодка. След като лодкарят отказал да я прекара, тя се прекарала сама. Но докато се прекара, голям зор видяла, защото трябвало да напъне един кол. Бръкнала в пазвата си, но там не намерила нищо освен малко сухи корички. Въпреки малките корички един монах й предложил да пренощува в манастира, но тя си мислела за младия юнак (детето), който я чакал в храстите, и отказала, след което отишла да донапъне кола, макар да  се страхувала през нощта от дърветата, които простирали голите си клони като ръце на вещици, и виелицата, която духала безспир като проститутка. Без да обръща внимание на факта, че е жива, захвърлила детето в реката и започнала мъжки да се бори с кола. Но детето не умряло, а само се преструвало.

Толкова за тези някога велики народи. Днес те са като Монголия, т.е. със славно и завладяващо минало, но уви никакво бъдеще 🙂

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Николай Жеков каза:

  Тони,предупреждавай за такива опасни за здравето статии!!!
  Щеше да ми се отвори хернията от смях.

  Това сериозно ли са бисери от кандидат-студентски кампании?!?

  Честит петък!

 2. Всичко това е много отчайващо. Чудя се дали да се смея или да плача!

 3. Ивайло Ганчев каза:

  100% Художествена измислица, но затова много добре написана:) Браво на автора.

 4. Божо каза:

  Това е компилация от множество стари “бисери”, но авторът ги е свързал успешно в цялостно “съчинение”

  😀

 5. И аз се смях от сърце. Браво на Владо за компилацията. Част от бисерите съм ги чувал, но имаше и много нови. За съжаление, мисля че са напълно автентични. Имам познати, които са учители по история и те ми разказват непрекъснато за подобни бисери.

 6. Teodora каза:

  Честит петък 🙂

 7. ISTORIK каза:

  А чували ли сте следните “бисери”?

  – радиаторите (гладиаторите) на Спартак
  – Константинопол бил голям град, колкото… Полша.
  – По време на мумификация египетските жреци поставяли вътрешностите на мъртвеца в глинени… буркани (канопи).
  – Спартанците се раждали (!) с меч в ръка и умирали с меч в ръка.
  – Наполеон Лунапарк (Бонапарт)
  – В река Нил има много… куркодили (крокодили)
  – Тетрадка по история и… щивилизации (цивилизации)

  И така – нататък, и нататък пак – така…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.