Създай онлайн магазин за ръчно плетени уникати: Името

Академия по финанси за нефинансови мениджъри с отстъпка от 75 процента за двама читатели на сайта
04.02.2013
Бизнес лаборатория "Пракитчески финанси за стратегически решения"
08.02.2013

Създай онлайн магазин за ръчно плетени уникати: Името

Както написах във Facebook страницата на сайта, ще стартирам два нови проекта. Първият ще е за хора, които искат да пишат статии по някоя от темите във Финансовите съвети на Бат’ Тони. Ще публикувам техните материали, а после вие – читателите, ще ги оценявате. За победителя е предвидена награда, а за всички останали е осигурена публичност и слава. Не се знае, може някой от тях да е следващия велик писател или икономист. Работното заглавие на проекта е „Стани автор”. Очаквайте скоро представянето му.

Вторият проект го стартирам с тази статия и се казва „Създай онлайн магазин за ръчно плетени уникати”. За начало, малко предистория. Бабата на съпругата ми Адриана – баба Елка може да плете невероятни неща, а освен това има усет към красивото и уникалното. Наскоро тя изплете страхотни терлички за племенницата ни, която е почти на годинка. Докато гледахме тези малки произведения на изкуството, двамата с Ади се замислихме дали не може да продаваме различни плетени неща в интернет.

Така от дума на дума, се навивахме взаимно и идеята започна да се оформя. Дотук – добре. Само че, нито аз, нито тя, разбираме от онлайн магазини. Тук се намеси съдбата в ролята на Владо Узунов, за което му благодаря. Той ми изпрати имейл с предложение за първия проект – „Стани автор”, а аз реших да превърна процеса по създаването на онлайн магазина в някакъв вид интернет-риалити. Така се роди „Създай онлайн магазин за ръчно плетени неща”.

По-големите от вас сигурно си спомнят, че едно време имаше филмова поредица (мисля, че беше полска), в която развитието на действието зависеше от зрителите. Епизода спираше на някакъв важен момент и те решаваха с гласуване как да се развие по нататък. Разбира се, в България гледахме варианта, който са избрали полските зрители, но важен е принципа. Това ми е идеята и за онлайн магазина – вие читателите на сайта да определяте неговата съдба и как ще се развива – с вашите коментари и гласуване в анкета.

Защо реших да направя тази поредица? Първата причина вече ви я казах – не разбираме особено от онлайн магазини, а много от читателите на сайта показаха в коментарите към статията Онлайн арт магазин, че тази тема им е близка и дадоха страхотни идеи (за съжаление, авторката на този магазин не ги е приложила досега), а и повече глави мислят по-добре от две. Втората причина е, че съществуват много митове за тези магазини и изобщо за електронната търговия и искам заедно да ги разбием или потвърдим.

Първата ни задача е да изберем име на този онлайн магазин. За да ви помогнем, ще представя нашата идея, т.е. нещо като мини бизнес план:

Идея: Създаване на онлайн магазин за ръчно плетени уникати. Аз ще съдействам за създаването и техническата поддръжка на магазина, а Ади ще е човека, който ще го управлява и развива, т.е. тя ще избира моделите, ще качва снимки, ще отговаря на клиенти и всички останали оперативни дейности. Целта е създаване на допълнителен доход към основната й заплата. За плетенето в началото ще разчитаме на баба Елка.

Ръчно изработени и модерни терлици

Продукти: Те ще са разделени в три категории:

– Детска линия – плетени шалове, шапки и терлици.

– Дамска линия – плетени чанти, бижута, шалове и шапки.

– Ръчно плетени уникати като калъфи за iPad, iPod, iPhone, Kindle, фотоапарати, смартфони; подвързии за книги; книгоразделители и други.

Потенциални клиенти: Образовани жени (майки с малки деца) на възраст между 25 и 40 години, живеещи в големите областни градове на България. На следващия етап, може да се създаде и магазин в международни сайтове като Etsy.

Конкурентни предимства:

–  Ръчно изработени стоки.

–  Уникални продукти, произведени в България, а не китайски стоки от многомилионна серия.

–  Използване на естествени прежди и материали.

Доставка и заплащане на продуктите: Ще бъде избран куриер на база цена/качество на доставките, а заплащането в началото ще става с наложен платеж.

Маркетинг: Ще се използват социални мрежи като Facebook, Google+, Svejo.net, като една от основните ще е Pinterest, поради естеството на продуктите. Към сайта ще има блог, където ще се публикуват статии за плетене, различните прежди и материали, модни тенденции и други. Важен канал за комуникация ще е сайта БГ Мама (ясно е защо).

Корпоративна социална отговорност: Част от приходите на магазина ще отиват за подпомагане дейността на социално-отговорни проекти като Българска хранителна банка.

Разбира се, това са само основните точки и този бизнес план ще се развива с времето. За да ви насоча още малко, ето кои са водещите онлайн магазини за ръчно изработени неща в България и техните имена: Синьото мече, 100 овце, Летящата крава и anielle.bg. Както виждате, животинската тема е добре застъпена в този сегмент от пазара. Другите често срещани думи са арт, стил и уникат.

Посоките за име и домейн са общо взето две. Или да има думите „плетени”, „ръчно изработени” и други подходящи в името заради Google, който ще класира по-добре сайта, или в името да няма тези ключови думи и да се налага като марка (например „Гиздавото петле”). Хубаво е в името да няма букви, които трудно се транслитират на латиница като „ц”, „щ”, „ч”, „ъ” и други подобни.

Сега сте вие наред. Приемаме всякакви предложения за име и съответно домейн на онлайн магазина. Ако имате някакви въпроси, аз и Ади ще ви отговорим в коментарите. Когато се съберат достатъчно предложения за име, ще ги подложим на гласуване и така ще изберем най-подходящото. Очаквайте следващите епизоди от тази риалити поредица – избор на цветове за онлайн магазина, избор на платформа, маркетинг дейности, продуктови линии и други. За най-активните участници ще има награди.

Обещавам безплатно представяне тук и на новия сайт на всички, които подпомогнат изграждането на онлайн магазина като хостинг фирми, доставчици на софтуер за електронни магазини, консултантски фирми за онлайн маркетинг и други.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

53 Comments

 1. Георги каза:

  Отговорът е в статията – http://www.BabaElka.com 🙂 Запомнящо се, лично и носи определени емоции.

 2. Георги, интересно предложение. Не знам как ще се върже с основните ни клиенти – млади жени. Те, може би, не искат да свързват плетените неща с баба си 🙂

 3. За куриера – сключваш договор с Еконт, които ти предоставят отстъпка от 20% за първите 3 месеца, която може да се удължи ако спазиш обема за който сте се договорили. Проучи и опцията им за пощенски пратки, която е изгодна алтернатива. Огромния плюс, е че Еконт са оператор на пощенски преводи което означава че всички кешови плащания минават през тях и те ти ги превеждат по банков път, което отменя нуждата от касов апарат. Минуса е как ще се договориш за периода на отстъпката и обемите.

  За името – след новия EMD ъпдейт може спокойно да избягваш ключови думи в името на домейна. Налагай бранд.

 4. Свилен, благодаря ти за съветите. На следващия етап ще направим срещи с основните фирми за куриерски услуги. Според теб, какъв трябва да е бранда – нещо подобно на основните конкуренти (главно животни) или нещо, свързано с дамите, които ще са основните ни клиенти (нещо като “елегантна дама”, например).

 5. Влади каза:

  На мен ми звучи добре odejda-ot-prejda.com може и без тиретата. С леко старовремско звуче, но дава ясна представа какво точно предлагаш.

 6. Влади, много добро предложение. Единствено, не знам двете “ж”-та как се се отразят в търсачките.

 7. Влади каза:

  Мисле, че е важно в името да има точно отличаващото от другите on-line магазини като “плетен” “вълна” “плетка” “прежда” “плета” –
  pletka-na-smetka.com например

 8. Според мен трябва да е свързано с уникалните характеристики на материала. Примерно “Мекичко, Мекинко, Топличко” и.т.н. А най-добре вземете го кръстете на бабата Elka. БГ домейна е свободен. Името е кратко и запомнящо се. Звучи приятелски и топло, пък няма нужда да обяснявате на кого е кръстен сайта. Но така ще имаш и хубаво име и ще мотивираш главните действащи лица – баба и внучка – трябва да има грижа за персонала 🙂

 9. Владимир Узунов каза:

  Аз нямам предложение, но “Плетка на сметка” и “Баба Елка” ми харесаха, особено второто. Иначе относно наградата по първия проект – какво ще кажеш за книга по избор или направо ваучер за книга?

 10. feeria каза:

  Мисля, че е най-добре да се питат потенциалните клиенти
  ” Образовани жени (майки с малки деца) на възраст между 25 и 40 години, живеещи в големите областни градове “.

  Може би с анкета във Фейсбук?

  Иначе, подкрепям elka.bg може и eli.bg

 11. Едно предложение-защото уважавам вашият ентусиазъм : “Плетка с наметка”

 12. @Владо – имаш предвид проекта “Стани автор” ли? Да, и аз мисля наградата да е книга, за да насърчим четенето и образованието като цяло. А, и една хубава книга никога не е излишна.

 13. @feeria – Когато се съберат достатъчно предложения, ще има анкета тук и във Facebook, може и БГ Мама.

 14. sparko каза:

  а заплащането в началото ще става с наложен платеж.
  Стани търговец в Епей. АКо трябва ще помогна с познаства. Стига с тия наложни платежи .. цената пак е същата, но refunds§fraud, се управляват по лесно.

  Сложи повече опции за плащане. Наложен платеь, епай, на място

  Малко съм лаконичен .. но съм зает .. ако има нещо повече пиши в Линкин парка .. хе хе

 15. @sparko – още не сме мислили за разплащанията. Ще прочета за това как се става търговец в ePay и ако има нещо ще те питам.

 16. Моля , не желая да получавам коментарите по статията!

 17. @Здравка – Може да се отпишете от коментарите най-отдолу в мейла, който сте получила.

 18. Димитър каза:

  Мисля, че ще бъде по-добре, ако се обърне внимание повече на детската линия и аксесоарите. Единствената причина за това, е че дамската линия по-трудно би се отличавала и пласирала поради многобройните онлайн магазини, предлагащи същите (или поне сходни) продукти. Изобщо плетивата са доста разпространени, ако не и най-разпространените, handmade стоки. Затова смятам, че ще е печелившо, ако се наблегне на нещо различно.
  А за идеята, браво! Много е хубаво да правиш, това което ти харесва, че даже и да изкарваш пари от него.

 19. Браво на Димитър за неговите неща, отдавна следя платформата и все си мислех, че българите нито имаме идея какво да продаваме, нито как да го снимаме, нито как да го опишем и.т.н. Единствено като съвет – малко повече артикули.

 20. Елица каза:

  Като заглавие – ” Работилница за плетки” например, или ” Плетки за кокетки”. Като домейн http://www.krasivipletki.com – това ми хрумна като за начало. Ако се сетя още, ще пиша.

 21. Адриана Манолова каза:

  Благодаря на всички за съпричастността и помощта. Идеите за име, които давате, са страхотни.Баба ми определено ще се гордее, ако магазина се казва “Баба Елка” 🙂 Очаквам още предложения.

 22. T Alexieva каза:

  Моето предложение е – tarluk.com Всеки ще се сети, че става въпрос за плетива. За мен думата носи в себе си емоции и се свърза с уют, дом, селска къща – баба.

 23. feeria каза:

  Подкрепям Димитър с двете ръце:)
  1. Дамските аксесоари са много разпространени в интернет. Има силна конкуренция.
  2. Трудно е да се отличиш значително от масата.
  3. Малко или много (май, по-скоро много) става дума за мода. Жените са претенциозни (неприятно, но факт) и много държат на престижа на марката, на модата, на новите трендове, на известните имена и т.н.
  С две думи, изискванията към детските продукти са далеч по-малки.
  3. Бабините плетки, категорично не се връзват с мода, дизайн, новаторство и т.н. Не е честно, но е така. Те са символ по-скоро на ретро ( най-много винтидж), ( не ми е ясна разликата, ама явно има някаква:))
  Следователно, хубавата история за сръчната баба и сладкото внуче отива на вятъра.

  От друга страна, е много подходяща за детски артикули.
  И по-специално, на по-непретенциозните класически продукти.
  Защото, моето лично мнение е, че има ниша за точно такива по-бабини неща. И докато другите се превъзнасят с шантави имена като ЛЕТЯЩИ КРАВИ, МЕЧЕТА, ОВЦЕ и други подобни, вашият сайт може да е за малко по-ниския, но значително по-широк сегмент на “обикновените” не чак толкова “арт” потребители.

 24. feeria каза:

  tarluk.com не е лошо, но има 2 проблема:
  1. турцизъм
  2. много ретро

  отделно, доста трудно се помни
  в нашия край се казва terlik

 25. bella каза:

  Тони, получавам съобщение в пощата си за нова публикувана статия доста след като си я пуснал. Препоръка- ако има начин, нека съобщението да идва веднага, а не на другия ден.
  По темата- префърцунено име няма да ти свърши работа, напротив- ограничаваш кръга на потребители, които и без това не са кой знае колко. Друго- ти и една от дамите-коментатори сте сложили една възрастова граница. Нелепо е!:)
  Успех на Ади и дано имате акъла да зачетете труда на баба Елка, доставяйки й радост- всеки обича името му да се споменава! Ако е с добро- още повече!:)
  И трето- колкото по-малко намеци за сметки има , толкова по-добре!

 26. @Димитър, feeria – Идеята нещата да са малко по-арт е най-вече заради дамите, които ще са основните клиенти (дали ще са потребители, ще решаваме заедно). Те искат да се отличават от останалите. Това важи и за техните деца. Ако се предложат по-обикновени неща, не знам дали ще е печеливша стратегия. Ние се целим в средния-вискок сегмент, т.е. не към съвсем арт (непрактични) нещата на известни дизайнери, а към модерните и елегантни дами и техните деца.

  Ако се насочим към масовия сегмент, не знам с какво ще сме по-различни от хилядите баби, които плетат разни неща на техните внучета. Майките (а и децата) ще искат шапка с птичка от angry birds, а не обикновена като на Гошко, която е изплела баба му. Поне така си мисля и такива са моите разсъждения. Както казах, нямам много опит с налагане на такива продукти и ще очаквам вашите предложения.

 27. @bella – Мисля, че промених настройките. Сега, трябва да идват между 9 и 11 часа на същия ден.

  За възрастовата граница – това е целевата група, към която ще насочим усилията си. Разбира се, всеки с вкус е добре дошъл.

  Баба Елка е страхотна и тя заслужава да се споменава. Въпросът е, че младите дами искат да са модерни, а това не се връзва с техните или другите баби.

 28. Руми каза:

  По въпроса за името на сайта предлагам следното:art-pletka-bg.com е свободен домейн. Признавам, че не е много оригинално, обаче обобщава нещата. Идеята за магазина е страхотна, но не знам дали има пазар за такива неща в България. Моята майка също може да плете подобни красиви неща. Ако проявявате интерес мога да ви пратя снимки.

 29. Руми, благодаря ти за предложението и ще го включим в гласуването за избор на име. Лично аз, думата “плетки” я свързвам с някакви възрастни жени, които си говорят за платки. Младите майки, които купуват неща за себе си и за децата си, се интересуват повече от модерни неща. Това ни е идеята – плетените шапки, шалове, терлици, калъфи, бижута да станат модерни за тях.

 30. The Cat каза:

  Тони, така е. Като става въпрос за името ти си го задал още в заглавието – бутик, ръчно плетени уникати. Свързах го с някаква модна линия, нечии Style, Madame L /звучи доста професионално/ а не със златните куки и раклата на баба.
  Аз лично много трудно бих си купила такова нещо,/ освен ако не е много оригинално/, особено за зимния сезон – жилетки, пуловери и т.н. По скоро летни модели на една кука или нещо за домашен любимец.

 31. Маргаритка Гайдарова каза:

  “Вълшебна бримка” или “ЕЛегантна плетКА”/тук предлагам леко заиграване с името ЕЛ-КА/.

 32. Яна :) каза:

  Здравейте :)Всички имате добри идеи. Според мен обаче , ако решите да предлагате плетива и за деца, и за дами – трябва да има 2 различни сайта!(Маркетинг принцип №1- ФОКУС)Освен това името трябва да е кратко, лесно за произнасяне и запомняне, да е уникално и алитерационно ( в смисъл, да има рима или да са 2 думи,започващи с еднакви букви). Например, нещо като Бон-Бон, ЛуЛу,а за дамските плетки примерно- Бутик- Шик, Лайла (според мен не е нужно да присъстват плетки, бримки и баби в името, а най-важното е да е кратко и запомнящо се,и още повече, ако се работи и на пазари в чужбина малко трудно ще разберат за какви прежди и плетки става въпрос :Д )

 33. feeria каза:

  Подкрепям!
  с двете ръце!

 34. Гергана каза:

  Здравейте, според мен предлагам да се казва бутикът на мис ЕЛИ

 35. Ето и моите предложения:
  Elka Style, Weave of Elka, Bio weave,Organic knits,Knitting by Elka, Organic knits from E., Е. Style, E. Organic Style, Elka boutique
  Organic boutique, Е. Organic boutique, Elka bio style, Elka organic style, Elka store, Elkani style, Elkani bio style, El. style, El. bio style, Elka’s fashion, Organic fashion, Elka’s style, Grandma Elka, Grandma E., E. fashion, Bio fashion.

  Това са за сега когато ми дойде музата пак ще пиша 🙂

 36. […] като вече стартирах Създай онлайн магазин за ръчно плетени уникати, дойде ред и на втория проект – конкурса „Стани автор […]

 37. Мая Славова каза:

  Привет!
  обръщам се към всички с опит в търговията в Etsy и в eBay,
  бихте ли споделили трябва ли да се регистрира БГ фирма, за да се продават ръчно изработени бижута в Etsy и в еBay? И дължат ли някакви данъци за реализирани продажби /като физическо или юридическо лице/?
  Предварително благодаря за отделеното внимание
  Хубав и успешен ден на всички
  Мая

 38. Plamen Penev каза:

  За домейна може да се използва игра на думи с разширения на top-level country домейни. Да дам пример: един познат си е регистрирал домейн с разширение “.be” (Белгия) и думата “тука”, като името на сайта му е tuka.be. Съответно в твоя случая с плетките ако използваме думите

  Плетени и домейн “.ca” (Канада) = pleteni.ca -> Плетеница
  Плети и домейн “.va” (Ватикана) = pleti.va -> Плетива
  Изплети и домейн “.ni” (Никарагуа) = izpleti.ni -> Изплети ни

  Това са примерите който мога да дам засега. 🙂

 39. […] Но преди това, ще ви разкажа какво стана до тук. В предишната статия ви помолих за малко помощ с името на магазина. […]

 40. Здравейте
  Радвам се, че попаднах съвсем случайно на вашата страница. радвам се, че има хора които оценяват всичко сътворено с ръце и ум. Аз лично от много години се занимавам с плетиво – дамско, мъжко, детско, плетиво на една и две куки. Плетох за различни фирми, но се оказа че е по-добре сама да пласирам стоката си. мога да ви помогна в производството на плетивата които искате да предлагате. Ще се радвам ако можем да работим заедно.
  Поздрави!!!
  Катя Петкова

 41. Здравей Катя,

  Много ти благодаря за предложението. Ние сме още начинаещи в това. Сега съпругата ми и нейната баба усилено плетат шапки, чанти и детски дрешки, които след това ще предлагаме в онлайн магазин. Разгледах твоите модели и наистина много ми харесват.

 42. feeria каза:

  Моделите на Катя са много добри. Браво!

 43. Катя Петкова каза:

  Благодаря feeria !!! Радвам се, че това което правя ти харесва.
  Хареса и твоя сайт. Аз също съм пробвала с рисуване върху стъкло – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.111034595703997.11765.100003923722382&type=3
  Покани, картички, плетиво…. всичко това е мое хоби и ми прави удоволствие да се занимавам с това.
  Поздрави
  Катя Петкова

 44. Пепа Върбанова каза:

  Здравейте, случайно попаднах на Вашата страница, но останах заинтересувана и изчетох всички продложения до сега. Нямям конкретно предложение за име, но мисля, че трябва да е по-всеобхватно, по-широко.Защото плетиво не е само на две куки – плете се с и на две, и на една, и със совалки и с други материали и от всичко стават неща стойностни и съвременни неща. Аз винаги съм се занимавала с ръчна изработка на вещите в бита си, така ми е по-красиво, по-уникатно, някак си мое. Научила съм се да плета и шия от моята баба и майка, но продължавам да търся и да уча нови техники – това ми помага да направя светът около мен по-красив. Ще се радвам да успеете в своето начинание. Все пак, ако трябва да предложа име, бих заложила на “Изплетено с любов”, защото винаги когато правим нещо с ръце и сърце, даваме любов на другите. Ще се радвам да успеете и ще чета с удоволствие вашите публикации.

 45. Silvia каза:

  редка плетка, добре ми звучи, обхваща плетене на една, две, пет куки, макраме, кене и стан. В нет пространството нямаме български сайт който да ни учи, помага с идей, с майсторски класове от водещи плетачки и много още тайни в това изкуство.

 46. Ирена Павлова каза:

  Привет и от мен. Най-после някой да се заинтерисува от златните ръце на българските жени. Поздравления на инициаторите с интерес очаквам старта,мога да изпратя мои уникални модели,когато всичко това стане реалност.Аз си мисля и друго…,чужденците ценят повече ръчния труд и могат да си позволят ръчно плетиво,така че нека вниманието бъде насочено “навънка”.Успех на всички и дано настъпи ЗЛАТЕН ВЕК ЗА НАС ПЛЕТАЧКИТЕ!

 47. Velika Petrova каза:

  Много ми хареса вашата идея за интернет магазин за плетени изделия.Предлагам следното име за магазина:Елкини уникати.вг.Поздрави и успех!

 48. Петрова каза:

  Здравейте!
  Работите ли още по тази идея? Можете ли да дадете повече информация до къде са стигнали нещата? Ако е стартиран магазинът, споделете линк към него, моля.

 49. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-жо Петрова,

  Проектът за онлайн магазин засега е замразен, защото имаме малко момиченце на 7 месеца и времето ни отива за нея 🙂

 50. албена каза:

  Здравейте и Аз на се включа ,занимавам се с плетива от даста малка но от 3 години малко по професионалн.Идеята ви е страхотна ,на мен мш хрумна името Арт плетива за модерни хора например .Обожавам да плета и имам много интересни модели,които привличат вниманието на младите мами .Ако желаете бих се радвала да разгледате моята фейсбук страничка

 51. Екатерина каза:

  Здравейте,
  искам да Ви подкрепя с идеята, ако тя все още е актуална, аз също се занимавам с ръчно изработени плетени неща правя бижута, шалове, шапки, и и други. Ще споделя един опит от тази година т.к. имах достатъчно свободно време взех, че направих мартеници изцяло ръчна изработка ( с различни техники) , традиционни и и не чак толкова много. Например бях направила един гердан от ръчно изплетени топчета на една кука така на шега стоеше много нежно между другото и да аз не можах да смогна с поръчките за тези гердани та мисълта ми беше не се водете от Идеята че младите и наконтени дами са само за марката идеята при тях е и да се покажат различни от останалите , въпроса е , че това са творчески неща а творчеството от едни се приема от други не. Аз казвам ” За всеки влак си има и пътници”. С удоволствие бих участвала с изработените от мен материали в едно такова по мащабно предложение.

  Очаквам с нетърпение развитие по въпроса 🙂

 52. Виолета каза:

  Здравейте!Тъкмо размишлявах по въпроса дали да направя отделна страница за моите плетива ,които искам да продавами и попаднах на вас.Явно проекта ви още не е стартирал.Как мога да участвам с моите творби при вас?А относно иметоще дам моето предложение,като доказателство за моя интерес.Името ,което предлагам е:”Уникални плетива за вашите слънца”

 53. Стойне Василев каза:

  Здравей Виолета,

  Този проект ми беше доста “на сърце”, но така и не можа да набере скорост – баба Ели започна да прави други “еко” неща от хартия, а жена ми гледа дъщеря ни.

  Иначе, името е страхотно и сама може да направиш този проект. С каквото мога ще ти съдействам.

  Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.