Smart предприемачи: Пламен Попов

Паоло Руждери: Дори най-малките компании трябва да работят в световен мащаб
28.01.2016
Как да се предпазим от брокерски злоупотреби с имоти
09.02.2016

Smart предприемачи: Пламен Попов

Днес ви представяме поредния ни гост в рубриката Smart предприемачи – Пламен Попов. Той е топ продавач и сериен предприемач, който има зад гърба си 14 бизнеса.

Разкажи повече за себе си и бизнеса си?

Здравейте, в момента управлявам два много интересни проекта. Единият е старт-ъп на 6 месеца, чиято основна дейност са обучения за личностно развитие и продажби. Мой партньор в него е обучителят и коуч Ясар Маркос, който има над 9 годишен опит с този вид обучения в чужбина.

Другият проект е на над 8 години и с годишен оборот от над 350,000 лева, където бях поканен като партньор и човек, който да се занимава с бизнес развитието и маркетинга на компанията.

Как и кога стартира?

Първият си бизнес стартирах когато бях на 20, тогава отворих първото си заведение. От тогава съм създал над 14 различни бизнес проекти.

Лесно ли взе решението?

Винаги е стояла тази визия за мен. Това е най-лесното решение, които съм взимал в живота си.

С колко пари стартира?

Зависи за кой проект говорим, но аз съм привърженик на стартиране с минимален бюджет. Винаги стартирам с малко пари 99% под 5,000 лева.

Как ти дойде идеята за твоя бизнес?

Винаги съм искал и съм знаел, че ще се занимавам с обучения, просто не е бил моментът. Сега дойде!

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

Винаги със съдружник, това е огромна сила. Най-малкото което получаваш от съдружника си е друга гледна точка, което е безценно.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Да не правя една и съща грешка три пъти. Казвам три пъти, защото вторият път винаги е избор. Винаги можеш да избереш да го направиш пак по същия начин в ново време. Защото таймингът в бизнеса е много важен, може би най-важният. Но ако и вторият път се окаже грешка, никога не я правете трети път.

Коя е най-голямата ти грешка?

Странното е, че най-голямата ми грешка е свързана с най-големия ми успех в бизнеса. Допуснах да се отчуждя от семейството си, заради бизнеса.

Как приемаш провала?

Мотиватор и учител.

Кое е най-голямото ти постижение?

На 25 години, без строително образование, основах семейна строителна компания, с която подписах договор за 1,000,000 лева.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Смелостта.

Кой успява в България?

Хамелеонът. И като казвам хамелеон, нямам предвид човек, който променя принципите или визията си. Бизнесът в световен мащаб е много изменчив. В България нещата са още по-променливи заради стандарта, той е непостоянен и затова имаме нужда да бъдем гъвкави в предлагането.

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Да напуснат работа и да стартират веднага.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Ясен Михайлов каза:

    Бил съм на негово обучение и не мисля , че си заслужава . Самочувстието му изпреварва качествата му .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.