Smart предприемачи – Мая Атанасова: В бизнеса разчитам на 5-те „П“-та

Стартирах бизнес, но не се получава. Какво да правя? – втора част
06.03.2017
Smart предприемачи – Борил Богоев: „Без добра бизнес система няма растеж“
16.03.2017

Smart предприемачи – Мая Атанасова: В бизнеса разчитам на 5-те „П“-та

Днес ви представяме следващия участник в рубриката ни Smart предприемачи – Мая Атанасова. Тя е съсобственик в детско издателство „Клевър Бук“, като освен успешен бизнес, има и 3 деца, което е достойно за уважение. Въпреки натоварената й програма, тя даде това интервю за сайта и ще участва като лектор в академия СтартБизнес.bg 2017.

Разкажи малко повече за себе си и своя бизнес?

Казвам се Мая Бобева-Атанасова, на 41 години съм, имам 3 деца и съм съдружник в детско издателство „Клевър Бук“. Работила съм 12 години като наемен служител и последните 8 години като предприемач. За мен е критично важно човек да е спокоен и да се забавлява (когато това е възможно) и в бизнеса, и в семейството си.

Как и кога стартира твоят бизнес?

Бизнесът ми стартира точно по време на принудителното стоене вкъщи поради проблемна бременност. Отдавна беше време вече за раздяла с тогавашната ми работа и наложителната почивка подпомогна тя да се осъществи. Заради здравословните проблеми тялото ми трябваше да почива, но мозъкът ми отказваше да го прави. Хрумна ми идея, говорих с потенциален партньор, започнахме работа, а официалната дата на регистрация на фирмата ни е и рождената дата на втората ми дъщеря – 19 март 2010 година.

Лесно ли взе решението?

Лесно и бързо. Имах идея, имах подходящия партньор, парите не бяха невъзможно много – задействахме нещата в рамките на няколко месеца.

С колко пари стартира?

Всеки от съдружниците даде по 10,000 лева. Това е първоначалната и последна инвестиция, която направихме. Оттогава реинвестираме.

Как ти дойде идеята за този бизнес?

Като решение на проблем, който сериозно ме затрудняваше. Аз чета много и книгите за мен са важни за развитието на общата култура, въображението, емоционалната интелигентност и какво ли още не. Синът ми обаче не изпитваше никакъв интерес към тях. Аз, разбира се, се бях заредила с всякакви книги – малки, големи, с много картинки, с малко текст, с приказки, с Батман… но всички те безкрайно го отегчаваха.

Съвсем случайно открих книжлета на английски език, в които детето активно участва в историята – решава загадки, с пръстче минава през лабиринти. Всяка вечер четях (по-точно превеждах) на български, а синът ми нямаше търпение да „приключенства“. Реших, че може да има и други майки със сходни затруднения.

Със съдружник ли работиш или сама? Защо?

Работя със съдружник – аз съм човек, който има нужда от другар, партньор в нещата, които прави. Искам да коментирам, да споделям, заедно да разсъждаваме върху идеите и проблемите. Освен това, предвид раждането на втората и третата ми дъщеря моето чисто физическо участие в бизнеса беше силно ограничено.

С Анна Атанасова се познавахме от предишната ни работа и знаех, че се допълваме – там, където аз спирах, тя продължаваше и обратното. Мисля, че това беше много важно решение – да избера правилния съдружник – като компетенции, качества и професионална зрелост. Хубавото е, че и тя ме избра 🙂

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

Да не слушам, когато ми казват: „Ама в тоя бранш не се прави така!“. Това го бях установила още като наемен служител – когато реализирах „неприложими“ идеи от един бранш в друг. А като предприемач това от изключение се превърна почти в правило.

Като започнем съвсем отначало – избора ни на водещ продукт в портфолиото – активните карти: „Не се занимавайте с такива непознати неща!“, „Неслучайно още ги няма в България – явно няма да са успешни!“ и т.н. Оказа се, че изключенията работят, новите подходи се отличават и оригиналните идеи са много ефективни.

Коя е най-голямата ти грешка?

Най-голяма едва ли мога да определя, но грешки съм допускала и допускам. Важното е да не се повтарят и все пак да понамаляват с годините 🙂

Как приемаш провала?

Тежко. Възхищавам се от серийните предприемачи, които казват в едни красиво обрамчени цитати, че трябва 9 пъти да се провалиш, за да успееш 10-ия. Аз не обичам провалите, дори най-дребния преживявам много трудно и с всички сили се опитвам да ги избягвам, т.е. предпочитам да се стремя по-скоро към петте П – „Перфектната Подготовка Предотвратява Провала на Представлението“, отколкото към „Всеки 9 от 10 бизнеса се провалят, затова, за да успееш, трябва да създадеш 10 бизнеса“. Ако се проваля – ще го преживея, но като цяло предпочитам това да не се случва.

Кое е най-голямото ти постижение?

Ще прозвучи банално, но най-голямото ми постижение са децата ми – за мен, да съм родител, е уникално преживяване и съм благодарна, че този шанс ми е предоставен 3 пъти. Освен всичко друго, това са и 3 доста дългосрочни проекта, по които трябва непрекъснато да се работи и надгражда. Голямо предизвикателство, но пък възнаграждението си струва усилията 🙂

Какво цениш у хората, с които работиш?

Ентусиазма, интелигентността, упоритостта. Има ли ги тия три качества, човек може да успее, дори да няма две висши, десет години стаж и т.н. Така и подбираме хората, с които работим.

Кой успява в България?

Който има реалистична оценка на възможностите – в него и около него, и който работи здраво. Защото за един успех е да има магазинче, с което да издържа семейството си, а друг е неудовлетворен и с многомилионен бизнес.

Какво ще кажеш на хората, които искат да напуснат работа и да стартират бизнес?

Ще им пожелая добра идея, силна подкрепа и късмет. За мен това са три основополагащи фактора за успеха на един бизнес.

Мая има две статии в SmartMoney.bg, които са за прехода й от наемен мениджър към свободен предприемач:

От наемен мениджър към свободен предприемач

От наемен мениджър към свободен предприемач – част 2

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Тони по спомен мисля имаше и преди статия с госпожата, тя беше много добра, може би е добра идея да ги линкнеш.

 2. Димитър Йовев каза:

  Г-жа Атанасова остави отлични професионални и лични впечатления в изданието на Академията по лични финанси 2016 г., където беше гост-лектор.

  За информация – това са две по-стари нейни статии, публикувани тук:
  http://smartmoney.bg/ot-naemen-menidjur-kum-svoboden-predpriemach/
  http://smartmoney.bg/ot-naemen-menidjur-kum-svoboden-predpreiemach-2/

 3. Стойне Василев каза:

  Да, благодаря ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.