Smart предприемачи – Христо Петров: Съжалявам само за нещата, които НЕ съм направил

Стартирах бизнес, но не се получава. Какво да правя?
27.02.2017
Стартирах бизнес, но не се получава. Какво да правя? – втора част
06.03.2017

Smart предприемачи – Христо Петров: Съжалявам само за нещата, които НЕ съм направил

Днес ви представяме следващият ни гост в рубликата Smart предприемачи – Христо Петров. Той е основател и управител на счетоводна кантора „Голдън вижън“, както и на сайтът, предлагащ пакет от услуги за стартиращите и малките бизнеси – www.SmallBusiness.bg. Христо ще води лекцията за счетоводно и правно обслужване в академия СтартБизнес.bg 2017.

Разкажи малко повече за себе си и бизнеса си?

Откакто се помня имам увлечение към техниката. По тази причина учих в Техническата гимназия в Разград, а по-късно в Техническия университет във Варна. Едновременно с това се интересувах от бизнес и финанси – ходех в библиотеката и четях вестници на тези теми. Докато учех в университета записах 2-годишна квалификация „Корпоративни финанси“, която завърших по ускорена програма за 1 година.

Когато бях на 21 стартирах любителски бизнес, с 300 лева капитал, като купувах мобилни телефони от Варна и ги продавах в Разград, защото в малкия град нямаше магазини за телефони втора употреба. Тогава добих увереност, че имам бизнес нюх и разбрах, че нищо не разбирам от документалната страна на правенето на бизнес. По тази причина продължих да чета материали на бизнес тема. За няколко години опитах най-различни дейности докато намеря тази, която отговаря на изискванията ми. Сега моята фирма предлага комплексни услуги от които се нуждае всеки предприемач.

Как и кога стартира твоя бизнес?

Първият ми любителски, но успешен, бизнес започнах през 2000 година (търговията с мобилни телефони), а след това се редуваха успешен и неуспешен бизнес, докато стартирам сегашния през 2008 година. Интересното е, че при всеки опит научавах нови неща. Настоящият ми бизнес е такъв, че в него използвам всичко, което съм научил и изпробвал в предишните ми начинания. Преди години не съм предполагал, че някой ден всичко, което съм научил от университетите и от експериментите ми, ще бъде полезно в сегашната дейност.

Лесно ли взе решението?

Преди да взема важно решение, го обмислям задълбочено. Всъщност, решението да стартирам бизнес е едно от най-сложните, които съм вземал. Причината е, че имаше много неизвестни фактори и такива, които не зависят от мен. По това време нямаше специализирани бизнес курсове, каквито организира екипът на “SmartMoney.bg” и ги поздравявам, че правят тези ценни обучения за бъдещите предприемачи.

След като натрупах знания и опит, взех твърдото решение да стартирам сегашния бизнес. Всички около мен ме убеждаваха колко грешно решение съм взел и че това е най-страшната ми грешка в живота. Имахме многократни спорове с моите родители, които макар и с добри намерения, се опитваха по всякакъв начин да ме спрат. Две години при всеки разговор те ми натякваха каква страшна грешка съм направил със стартирането на бизнес, едва ли не ще дойде края на света. Това бяха двете най-неприятни години в живота ми.

Не ми стигаше фактът, че и аз самия все още не се чуствах уверен, не ми стигаше фактът, че трябваше да се оправям с минималните останали спестени пари след предишния ми неуспех, и вместо да получа подкрепа или поне разбиране от моите родители, че това е професионалното развитие което искам, аз получавах упреци всеки божи ден в продължение на 2 години. Затова, горещо препоръчвам на бъдещите предприемачи след като обмислят задълбочено и стартират бизнеса, да игнорират всички, които им пречат, дори ако това са най-близките хора.

С колко пари стартира?

Сегашният ми бизнес беше продължение и разширяване на предишен, т.е. не ми е коствал големи разходи. Стартирах с по-малко от 1000 лева за изработка на интернет страница и листовки с нашите услуги. Махнах всички разходи, които не са от първостепенно значение за оцеляването ми. Важно е да отбележа, че дълго време съм инвестирал всеки лев, който остане след като покрия минималните си разходи. Изградил съм сегашния бизнес от нулата, даже и под нулата, защото съм вземал заеми от приятели и банки. Това е един от уроците, които научих по трудния начин – да не вземам кредити, ако не е крайно наложително.

Как ти дойде идеята за твоя бизнес?

Докато се занимавах с рекламните услуги, които са активни и сега, забелязах че губя много време, за да обикалям до различни специалисти – счетоводител, адвокат, уеб дизайнер и т.н. Тогава ми дойде идеята за сегашния бизнес – да предложа всички тези услуги на едно място. Имам познания във всички тези области и мога да предложа комплексна услуга на предприемачите. Това е основното, което ни отличава от традиционните счетоводни къщи.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

Работя със съдружници, защото смятам, че един човек не може сам да реализира голяма бизнес идея. Стартирали сме 10 услуги, изградили сме платформа върху която можем да растем неограничено и имаме потенциал да поемаме още много клиенти във всичките ни дейности. Реализирал съм 30 % от идеите си и има още много неща, които искам да направим през следващите години. Всичко това не може да се изпълни от един човек – разчитам на съдружници, колеги и партньори.

Хората са най-важния фактор за успешното развитие на бизнеса. С добър екип постигаме невероятни резултати, а от неподходящи хора в екипа сме губили клиенти и средства. Всъщност най-голямото предизвикателство пред мен е екипа. Все още не успявам да наложа еднакви стандарти и качество на работа за всички колеги. Все още се случва някой нещо да не е чул, да не е разбрал, макар че съм обяснявал и писал многократно.

Кой е най-големият урок, който научи като предприемач?

За мен най-големият урок е, че бизнес се изгражда постепенно и резултатите от положения труд се получават постепенно. Научих се да съм по-търпелив и да приемам спокойно моментите на трудности и проблеми от всякакъв вид.

Коя е най-голямата ти грешка?

Най-голямата ми грешка беше, че исках да помагам на всички и очаквах същото от тях. В старанието си да помагам на колкото може повече хора, пренебрегвах себе си. Давах много пари на заем, проявявах търпение, когато някой клиент бави плащанията към нас, нагърбвах се с много допълнителни задачи, за да помагам на стартиращи предприемачи. Тези жестове са ми коствали значителни лични неудобства и финансови загуби. Голяма роля за осъзнаването и решаването на тези въпроси изигра коучингът.

Как приемаш провала?

Преди време ми беше втълпено, че провалът е страшна работа и в никакъв случай не трябва да се провалям. Дълго време рискът от провал ме е ограничавал и не съм давал размах на мечтите си. Когато осъзнах това, минах в другата крайност – напълно отпадна страхът от провал. Без страх преди години изтеглих нов кредит, използвах го нецелесъобразно и до ден днешен продължавам да си плащам за тази грешка. Според мен, най-добрия вариант е да се замисляме малко повече какво правим и какви са последиците, но без да ни сковава страхът от провал, т. е. да не изпадаме в крайности. Сега за мен провалът означава, че съм взел едно грешно решение, научил съм нещо ново и живота продължава.

Кое е най-голямото ти постижение?

Разбрах за най-голямото си постижение от най-голямата счетоводна къща в България. Тя е направила анализ на всичките над 7,000 счетоводни къщи и класация по приходи и по ръст на бизнеса. Оказа се, че ръководената от мен счетоводна къща е на първо място по критерия „най-голям и устойчив ръст на приходите за 5 последователни години“. Прегледах класацията на „Крестън Булмар“ и видях, че по мащаби на нашата дейност, изпреварваме много счетоводни къщи с 25 години история. Това може само да ме радва.

Какво цениш у хората, с които работиш?

Според мен най-важните качества са лоялност, коректност, честност, гъвкавост и стремеж към постоянно усъвършенстване. Харесвам хората, които не си търсят оправдания какво им пречи, а търсят решение на казусите, които възникват всеки ден. Аз съм нагледното доказателство, че няма невъзможни неща или казано по-правилно: всичко е възможно. През 2004 година казах, че никога няма да се занимавам със счетоводство. Четири години по-късно видях, че счетоводните услуги покриват основните ми изисквания за бизнес и започнах да навлизам в материята. Сега разговарям уверено на счетоводни теми и все по-често ме канят за лектор на различни семинари.

Кой успява в България?

Зависи по какъв критерий се преценява дали един човек е успешен. Ако основния критерий е колко пари получава от дейността си, то аз не съм особено успешен. За съжаление, най-успешните по този показател „бизнесмени“ са тези, които с бухалки и далавери печелят милиони. Ако погледнете списъкът на 20-те най-богати българи, в него има само двама, които са забогатяли с честен бизнес. Повечето са натрупали пари с мутренски практики и корупция, за които държавата си затваря очите.

Ако под успех се има предвид добро здраве, сплотено семейство и устойчив бизнес, смятам че в България успяват гъвкавите предприемачи, които си поставят S.M.A.R.T цели и работят здраво за тяхната реализация. Радвам се, че срещам все повече такива успешни хора. Помагам с каквото мога за да създадем добра предприемаческа екосистема, да направим благородна почва, върху която да се развиват успешни бизнеси.

Всеки, който има някаква идея е добре дошъл при нас – предлагаме безплатни консултации и препоръки как да стартира успешно бизнеса си. Казано по друг начин – споделяме философията „Дай, за да получиш“. Помагаме на предприемачите да стартират и да се развият успешно. Когато това стане факт, те заплащат по-високи счетоводни такси и тогава ние започваме да печелим.

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Бих препоръчал да обмислят задълбочено идеята си, да я обсъдят със специалисти и да се пробват. Няма нищо страшно, ако бизнес идеята не сработи – в повечето случаи ще загубят време и някакви пари, т. е. не е кой знае каква беля. По-добре е да пробват и дори да се провалят, отколкото цял живот да се чудят какво ли щеше да стане ако бяха пробвали.

Оказа се, че това си има и научно обяснение, с което са запознати специалистите по НЛП. Ако имаме една идея, която не сме реализирали, но и не сме се отказали категорично от нея, влизаме в един цикъл. Неосъзнато мозъкът ни продължава да мисли и да работи по тази идея. Това ни изтощава и можем напълно „да зациклим“, без да знаем защо. Наскоро ми попадна една много ценна мисъл от неизвестен автор – „Съжалявам само за нещата, които НЕ съм направил“.

Най-важните изводи от досегашния ми опит и препоръки към предприемачите са следните:

 • Проверете и изучете в детайли бизнеса, който искате да стартирате.
 • Направете бизнес план, като наблегнете на вашия продукт, маркетинг и финанси.
 • Изберете надежден счетоводител, адвокат и рекламен специалист и се вслушвайте в съветите им.
 • Игнорирайте всички, които ви пречат да реализирате вашата идея.
 • Постоянно следете новостите във вашата област и посещавайте семинари.
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Свилен Николов каза:

  Мога само да поздравя Христо. Мисля, че част от плановете трябва да са свързани с редизайн на съществуващите сайтове, които има компанията.

 2. Йорданка каза:

  Денят преди да излезе статията имах удоволствието да се запозная с Христо и част от екипа му. Пожелавам на тях и на Smart Money много успехи. Само напред и нагоре! Хубаво е, че ни представяте такива хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.