Smart предприемачи – Борил Богоев: „Без добра бизнес система няма растеж“

Smart предприемачи – Мая Атанасова: В бизнеса разчитам на 5-те „П“-та
09.03.2017
Защо да ставам предприемач, след като печеля добре като служител?
27.03.2017

Smart предприемачи – Борил Богоев: „Без добра бизнес система няма растеж“

Следващият ни участник в рубриката Smart предприемачи е Борил Богоев, онлайн предприемач, консултант и лектор. В момента основната му дейност е в областта на бизнес моделите в интернет и монетизацията на уебсайтове. Борил е един от лекторите на академията СтартБизнес.bg 2017.

Разкажи малко повече за себе си и бизнеса си?

Стартирах със заниманията си около дигиталния бизнес през далечната 1999 година. Тогава започнах като уеб дизайнер, после, методично, преминах през практически всички стъпала на тази кариера. Бях уеб програмист. Занимавах се с издаване на електронни книги, афилиейт маркетинг и писане на блог за англоезичния пазар.

В същото време консултирах клиенти и работех по техните сайтове и онлайн маркетинг активности. След това започнах да създавам онлайн обучения и да провеждам “живи” такива. През 2014 година приех да стана Маркетинг и UX директор на Koketna.com. А през октомври 2016 напуснах и се върнах към свободната си практика.

Ако трябва да говоря за себе си, мога да изтъкна няколко положителни и няколко отрицателни страни. Гордея се с това, че умея да бъда много добър консултант – лесно и бързо схващам проблема и целите на клиента и съм много “плодовит” при намирането на решения и изграждането на стратегия и практически план за тяхната реализация. Също така считам, че силни страни са ми копирайтинга и изграждането на обучения по един структуриран и много ясен начин.

Именно затова сега съм се фокусирал именно върху обученията – усещам и знам, че тук мога да допринеса с най-голяма стойност за хората и техните бизнеси. Като сериозен свой недостатък мога да отчета това, че си позволявам да се претоварвам с работа – нови клиенти и проекти – което води до снижаване на моята ефективност и дори допускане на нежелани гафове. Работя по решаването на този проблем и имам известен напредък.

Как и кога стартира твоя бизнес?

Фирмата ми е регистрирана през 2003 година, но първият уебсайт за клиент, който не е мой работодател, направих около две години по-рано. Аз имам, малко по-особено отношение към freelancing-а – той е нещо страхотно, но не мога да го нарека бизнес. Моето мнение е че бизнес имаш тогава, когато имаш система, която ти носи, т.нар. от мен “асинхронен” доход.

Докато при свободната практика, получаваш заплащане за извършена работа. Ако спреш да работиш по проекти, спира и доходът. Така че, за същинско раждане на бизнеса си считам 2011 година, когато създадох първия си продукт – онлайн курса “Летящ старт в Интернет маркетинга”. Така вече имах възможност да автоматизирам някои процеси, да осигурявам продажби, без да продавам часовете от деня си за пари.

Третият старт на моя бизнес се състоя на 1 ноември 2016 година, когато напуснах страхотната си позиция в Koketna.com (където научих много неща и се запознах със страхотни хора), защото изпитвах огромна нужда да се върна към самостоятелната практика и да работя за себе си.

Лесно ли взе решението?

Откакто се помня, съм искал да бъда самостоятелен, да не работя за никого и да имам собствен бизнес. Още през 1989 година, в зората на капитализма в пост-соц ерата, за мен настолна книга беше тогавашният “Указ 56” и само чаках да навърша пълнолетие, за да започна да правя нещо в тази посока. Така че, решението го взех много лесно. За мен, никога не е имало съмнение, че работата за себе си, развиването на собствен бизнес, е правилният път за мен.

С колко пари стартира?

Нямах никакъв капитал. Реално стартирах с 0 лева. Инвестирах основно времето си и уменията, които бях овладял при практикуването на своята професия. Сам създадох сайта си. Сам създадох първия си продукт. С помощта на невероятни приятели и партньори промотирах първия си онлайн курс – “Летящ старт в Интернет маркетинга”, а услугите ми се промотираха сами – чрез препоръки от клиенти. Може да се каже, че направих класически старт с 0 лева капитал. Ок, ако приемем, че съм инвестирал 70-100 лева в хостинг и домейн, нека приемем, че съм стартирал със 100 лева.

Как дойде идеята за твоя бизнес?

Ако говорим за онлайн курсовете ми, идеята ми дойде от “запад”. През 2007-2009 година се обучавах доста интензивно онлайн. Като гледам сметките сега, установявам, че съм похарчил около 7,000 лева за онлайн обучения. Тогава се занимавах с проекти на англоезичния пазар. Обърнах се към нашия пазар и видях, че има абсолютна суша откъм онлайн обучения, а хората и бизнесите имаха нужда от тях. В същото време, много исках да правя точно това – да създавам онлайн обучения/продукти – като основен бизнес. И така започна всичко.

Със съдружник ли работиш или сам? Защо?

През годините съм имал и имам много партньори, обичам да работя с партньори, но съдружници никога не съм имал и възнамерявам да нямам. Защо? Предполагам, че е особеност на характера или дори комплекс. Обичам аз да определям нещата, аз да ги контролирам и само аз да решавам какво да се случва в бизнеса ми.

Кое е най-големият урок, който научи като предприемач?

През годините научих страшно много уроци, но един от най-важните за мен беше, че без добра бизнес система, никой бизнес не може да просъществува и да се развие. Ако не си създал процеси (дори когато си сам) и ако не си проектирал бизнеса си така, че да “се управлява сам”, имаш проблем.

Докато си “малък”, липсата на система се компенсира с много работа, безсънни нощи и стрес. Обаче, когато бизнесът се разрасне, вече настава хаос, не можеш да управляваш екипа си, не можеш да управляваш собственото си време и, ако не направиш нещо спешно, бизнесът ти буквално може да колабира.

Коя е най-голямата ти грешка?

Гарантирам, че съм правил много грешки. За най-голяма считам разпокъсаността си между много дейности и липсата на фокус. Консултации, онлайн обучения, живи обучения, други проекти – в един момент се получава пълен миш-маш. Едва през последните 6 месеца успях да консолидирам нещата и скоро ще съм изградил система, фокусирана като самурайски меч 🙂 . Но, липсата на фокус ми донесе години на лутане, както и работа на непълен капацитет. А от това страдам, както аз, така и моите клиенти.

Как приемаш провала?

Хич не го харесвам и никак не ме мотивира. Но се опитвам да го възприемам като урок, да извлека поуките и да не повтарям едни и същи грешки повече от 1-2 пъти 🙂 . Опитвам се да приемам грешките и провалите като обратна връзка (благодарение на НЛП).

Кое е най-голямото ти постижение?

Преди няколко години прочетох една мисъл: “If you want to become a millionaire, impact millions of people!“. Това беше най-простото и най-силното прозрение за мен. Ако искаш да имаш много, помогни на много хора. И обратното – помогни на много хора и много добро ще се изсипе върху теб. Ясно, просто и мощно. Затова се опитвам да измервам своите постижения според броя хора, до които са достигнали моите думи, обучения, курсове и консултации.

Към момента, на живо съм говорил общо пред 8 000-10 000 човека (ако съберем всички събития и обучения до момента), онлайн обученията ми са достигнали до над 2 000 курсиста, а няколко пъти в месеца достигам до над 8 000 човека чрез т.нар. от мен “Бюлетинът на Борил”. Гордея се също и че съм създал 15 авторски онлайн курса, което считам за уникално постижение за нашите ширини 🙂

Какво цениш у хората, с които работиш?

Ценя четири основни качества: креативност, про-активност, професионализъм и позитивно отношение към работата и живота. Не понасям мрънкачи, оплаквачи, фаталисти, “изчакващи”, мотаещи се и хора, отнасящи се мърляво към своите ангажименти и към това, с което си изкарват прехраната.

Кой успява в България?

Както знаеш, важно е как дефинираме успеха. Въпреки това, считам, че в България, както и навсякъде по света, успяват креативните, находчивите, тези, които са готови да работят много и умно, предприемчивите. Шири се мнението, че успяват само мутрите и престъпниците. Да, ама не успяват само те. Аз лично познавам хора – приятели, клиенти, партньори – които са постигнали завидни успехи (финансови и не само) и не са нито мутри, нито престъпници.

Наблюдавам успели хора (мои познати и непознати) и виждам общи характеристики на успеха, независимо от държавата. Успешните хора вземат решения, смели са, рискуват, мислят глобално, но могат да действат и на оперативно ниво, гъвкави са, не се предават пред проблемите и провалите, отстояват своето и са коректни със своите служители, партньори и колеги.

Какво ще кажеш на хората, които искат за напуснат работа и да стартират бизнес?

Направете първата крачка! Не е задължително предприемачеството да е вашата кариера. Не всички можем и искаме да сме предприемачи. Но поне опитайте. Как иначе ще разберете дали това е вашият път. Подходете рационално, оценете възможностите и ресурсите си.

Преценете каква стойност можете да предоставите и на кого, и дали целевата аудитория би била склонна да плаща за това, което предлагате. Когато си изградите този прост бизнес модел, просто предприемете действие. Предприемачът се нарича “предприема-ч”, защото предприема действие, прави нещо. Ако не го прави, не е предприемач.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Беатриче Григорова каза:

  Тони,
  Тези интервюта са много хубави и мотивиращи. Имам предложение, да се направят на аудио диск, за да може да се слушат докато караш кола или правиш нещо рутинно, което не изисква абсолютното внимание и съсредоточаване, но може да се съчетава с някаква друга дейност. Това може да се използва като безплатен или платен подарък например. Мисля, че е ценно да имаш такава колекция от български предприемачи, които говорят от първо лице и от собствен опит. Моята теза, че “който може да изкарва пари в България, може да изкарва пари навсякъде по света” се потвърждава от тези интервюта. Все пак живия пример е много заразяващ. Благодаря за това, че даваш публичен достъп до тях.
  Поздрави
  Бети

 2. Боян каза:

  Подкрепям!
  Аудио книгите за бизнес в България са малко. А пък интервюта няма хич. А те често са по-ценни. Не само като идеи, а и като източник на вдъхновение и за кураж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.