“Ще те науча да бъдеш богат” от Рамит Сети

Препоръчай Бизнес книга – Виолина Маринова от Банка ДСК
31.05.2012
Защо умните хора допускат големи финансови грешки
09.09.2013

“Ще те науча да бъдеш богат” от Рамит Сети

“Ще те науча да бъдеш богат” или “I Will Teach You to Be Rich” е книга от Рамит Сети издадена през 2009 година в САЩ. След това е адаптирана и за Великобритания. Книгата се фокусира изцяло върху личните финанси и тяхното управление. Информацията е поднесена в много достъпен и изключително забавен стил.

Как я открих? Веднъж когато “работех” усърдно съвсем случайно попаднах на клипче в Youtube, където авторът изнасяше лекция за лични финанси. Хареса ми политически некоректния му стил и това, че не е твърде краен: както казва – съвети като “Спри да си купуваш лате всяка сутрин” са неадекватни. Ако за първи път виждаш заглавието, можеш да си помислиш, че това е поредната книга от тези, които те учат как бързо да забогатееш (като забогатяващите са всъщност авторите им). Според мен, причината за това заглавие е чисто маркетингова – за да продава повече.

Още в началото на книгата Рамит обяснява какво означава да си богат. Това за него е “да харчиш много за нещата, които обичаш, докато свиваш разходите си за нещата, които не обичаш“. Рамит не пропуска да напомня, че е от индийски произход. Ако никога не си имал вземане-даване с индиец – няма по-добри от тях в това да се пазарят и да получават отстъпки.

“Ще те науча да бъдеш богат” е разделена условно на шестседмична програма и осем глави. Основните области, върху които се фокусира, са следните:

Въведение: “Предпочиташ да си секси или богат?” (“Would You Rather Be Sexy or Rich?”)

Защо все още не управляваш парите си? Проблемът с прекалено многото информация за лични финанси (в САЩ, не в България!). Какво означава да си богат? От изключителна важност е да определиш за себе си какво е да си богат. И не, не е свързано с това колко пари имаш точно.

Първа седмица: “Оптимизирай кредитните си карти” (“Optimize Your Credit Cards”)

Не е тайна, че голяма част от населението на САЩ живее на кредит. Все повече хора и в България използват кредитните си карти без да се замислят за цената, която плащат. Банките, от друга страна, раздават кредитни карти все едно са флайери в софийски мол. Тази глава е фокусирана изцяло върху “подводните камъни” при използването на кредитни карти. Приготви си калкулатор.

Втора седмица: “Победи банките” (“Beat the Banks”)

…или как да избереш правилната банка, в която да си откриеш сметки? Нужно ли е да откриваш спестовна сметка/депозит. Какви са скритите такси и маркетингови трикове, които използват банките? За разлика от САЩ тук конкуренцията не е чак толкова силна. Положителната страна на този факт е, че по-лесно ще успееш да намериш правилната за теб.

Трета седмица: “Приготви се да инвестираш” (“Get Ready to Invest”)

Съветите тук са изцяло за възможностите за дългосрочни инвестиции. Въпреки че пише предимно за САЩ, по-голямата част от тях са приложими навсякъде. Защо инвестирането е най-сигурният начин да забогатееш? Тук също представя и един много опростен модел за бюджет: 60% от приходите отиват за основни нужди (гориво, необходими дрехи, храна, сметки, данъци), 10% са за инвестиция за пенсия, 10% са за дългосрочни инвестиции, 10% за краткосрочни спестявания и нередовни разходи (покупка на техника, автомобил и т.н.) и 10% са за забавления (не може без тях). Разбира се, процентите могат да варират според нуждите.

Четвърта седмица: “Осъзнати покупки” (“Conscious Spending”)

Каква е разликата между “пестелив” и “стиснат”? В тази част пише предимно за това, че трябва, когато даваш парите си, да осъзнаваш за какво ги даваш. Разглежда в детайли и други начини за бюджетиране като дава няколко примера с хора, които дават много пари за неща, които харесват, докато пестят максимално от неща, които не харесват.

Пета седмица: “Пести докато спиш” (“Save While You Sleep”)

Тази глава е за това как да автоматизираш управлението на парите си. Тъй като сме в България и много големи институции все още не са открили как може интернет да се използва за нещо различно от Facebook и “да си проверя пощата”, можеш да я пропуснеш. Аз лично не открих нищо, което може да се приложи тук. Може би единствено да автоматизирам плащането на сметките, но тъй като сметките за топла вода и парно всеки месец са изненади, предпочитам да не го правя.

Шеста седмица: “Инвестирането не е само за богатите” (“Investing Isn’t Only for Rich People”)

Сещам се за момент, в който бях на доста ниска заплата, мой по-възрастен роднина ме видя да си правя таблици с бюджета си и мъдро ми каза “За какво го правиш това? Това се прави когато печелиш 3,000лв и нагоре.” Понеже не е коректно, няма да споделя какво точно си помислих. Същото е и с инвестициите. Чувал съм и хора да казват “Ще чакам да забогатея и тогава ще инвестирам”. Първо забогатяването не става с “чакане” и второ… както и да е.

Винаги можеш да започнеш да инвестираш. Колкото по-рано, толкова по-добре. Рамит говори за това сам да избираш акциите и да изградиш портфолиото си и обяснява защо. Аз лично не съм съгласен с този съвет, но разбирам напълно логиката му. В много книги за инвестиране и лични финанси се говори за това как човек сам да избира акциите си, защото няма начин как да предвидиш пазара и няма портфолио мениджър, които постоянно да е прав. Идеята тук е да си спестиш таксите и комисионните на професионалните инвеститори.

Следващите две глави са за това как да оптимизираш системата си, така че да не ти отнема много време, и практични съвети за често срещани казуси – студентски заеми, как да говориш за пари с партньора си, как да преговаряш за по-голяма заплата (тук имам една интересна история от корпоративния свят, която ще се опитам да споделя по-нататък), заем за сватба (нямам думи!), купуване на автомобил, покупка на къща и дали недвижимото имущество е толкова добра инвестиция колкото си мислим.

Моето мнение: Книгата е уникално добра въпреки, че не всичко е приложимо за нашата действителност. Лесно се чете и информацията е поднесена разбираемо. “I Will Teach You to Be Rich” можеш да намериш в Amazon, а също така е налична в Kindle вариант и в аудио формат.

За кого е книгата:

 • За хора, които до сега не са обръщали внимание на личните си финанси и търсят от къде да започнат.
 • Хора с добър доход. Ако доходите ти са такива, че всичко отива за най-насъщното, фокусът ти трябва да е повече върху това как да печелиш повече, и по-малко върху как да управляваш това, което нямаш.
 • Предимно за млади хора. Пише много за студентски кредити, първият автомобил и неща, от които се интересуват най-вече хора на възраст под 25 години.
 • Въпреки че част от съветите са приложими само за САЩ и Великобритания, 70% от книгата е приложима нявсякъде.
 • За хора с чувство за хумор.
 • Книгата е на английски, така че…
Георги Георгиев
Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO, affiliate & CPA marketing като постепенно се развива и в други насоки като оптимизация на уеб страници, онлайн репутация и email marketing. Към момента основната му дейност е свързана с разработка и промотиране на специфичен SEO софтуер.

8 Comments

 1. Ще я прочета със сигурност.

 2. Ваня Методиева каза:

  Статията много ми допада! Браво!
  И смятам да прочета и книгата 🙂

 3. Стойне Василев каза:

  Ваня, тъкмо и ти ще споделиш впечатленията си.

 4. Adolini каза:

  И каква е гаранцията, че забогатея? Да, това зависи изцяло от мен, но книга по-скоро дава съвети за управления на бюджета, а това предполагам и Тони си го знае, аз също.

  Поне от резюмето в тази статия, това разбрах. Разбирам, в книгата да се казва “Направи това и това… и ще станеш богат”, но това си е управление на бюджета. Може би доброто управление на парите води до богатство, но нота не е най-бързия и близкия вариант към този рай.

 5. Стойне Василев каза:

  Адо, няма лесно, както се казва. Ако очакваш да има някакъв супер лесен начин за забогатяване – досега да са го измислили. Другото нещо е, че думата “богатство” е с различно значение за всеки от нас. За един това са 50,000 лева, а за друг – милиарди. За мен, универсалния измерител е периода, в който може да живееш, ако приходите ти спрат. Така се изравняват нещата. Ще ти дам пример – със сегашните ни разходи, аз и съпругата ми имаме около 2 години богатство. След това ще трябва да продадем нещо (т.е. да си намалим стандарта) и с парите бихме си купили още 2-3 години време.

  За да забогатееш, на първо място трябва да харчиш по-малко от колкото печелиш. След това, трябва да инвестираш парите в някакви активи. Другите начини са да получиш наследство и да се ожениш (омъжиш) за пари. Дори някой да се е насочил към престъпна дейност, той трябва да изгради актив, от който да получава пасивни доходи.

  Повечето милиардери в класацията на списание Forbes са забогатели с изграждането на собствен бизнес (или са наследили бизнес). Някой ще каже – виж Изпълнителния директор на Нестле/Мтел/Булбанк колко пари получава на месец, те са богати. И да, и не. На пърмо място те са наемници, продават своето време по-скъпо от другите, но спрат ли да работят – спират и парите. Ако това се случи и те имат средства, за да поддържат стандарта си още известно време, значи са харчели по-малко, отколкото са изкарвали и са създали някакъв вид източник на допълнителни доходи.

  Последен пример: За Марк Цукерберг Facebook не е актив, ако компанията постоянно е на загуба и той не получава дивиденти от нея. За да поддържа жизнения си стандарт, той трябва да продаде част от Facebook. А ако акциите от 40 долара се сринат до 0.01 долара?

  И накрая, най-важното нещо е дали правилно инвестираш парите, които ти остават, след като си платиш разходите, т.е. в това уравнение има Приходи, Разходи, Остатък и Инвестиране (изграждане на Актив). Всеки, независимо какво прави и колко получава за това, може да повляе на тези елементи. Много е просто, но не е лесно (има разлика).

 6. Петрова каза:

  За сега мога да инвестирам доста малка сума -около 1000 евро , но тъй като нямам никаква представа къде , гледам първо да се ограмотя. Представа нямам как се прави инвестиция, какви са първите стъпки към инвестиране с акции . Живея в европейска страна с висок стандарт с предимно развита банкова система . Ако можете , посъветвайте ме как да постъпя като начало.

 7. Стойне Василев каза:

  Здравейте г-жо Петрова, аз бих ви посъветвал тези пари да ги дадете за финансово образование, а те ще ви се върнат в пъти след това.

 8. Ралица каза:

  Здравейте! Тази книга предлага ли се на български и може ли линк?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.