понеделник , 20 януари 2020

„Ще те науча да бъдеш богат“ от Рамит Сети

„Ще те науча да бъдеш богат“ или „I Will Teach You to Be Rich“ е книга от Рамит Сети издадена през 2009 година в САЩ. След това е адаптирана и за Великобритания. Книгата се фокусира изцяло върху личните финанси и тяхното управление. Информацията е поднесена в много достъпен и изключително забавен стил.

Как я открих? Веднъж когато „работех“ усърдно съвсем случайно попаднах на клипче в Youtube, където авторът изнасяше лекция за лични финанси. Хареса ми политически некоректния му стил и това, че не е твърде краен: както казва – съвети като „Спри да си купуваш лате всяка сутрин“ са неадекватни. Ако за първи път виждаш заглавието, можеш да си помислиш, че това е поредната книга от тези, които те учат как бързо да забогатееш (като забогатяващите са всъщност авторите им). Според мен, причината за това заглавие е чисто маркетингова – за да продава повече.

Още в началото на книгата Рамит обяснява какво означава да си богат. Това за него е „да харчиш много за нещата, които обичаш, докато свиваш разходите си за нещата, които не обичаш„. Рамит не пропуска да напомня, че е от индийски произход. Ако никога не си имал вземане-даване с индиец – няма по-добри от тях в това да се пазарят и да получават отстъпки.

„Ще те науча да бъдеш богат“ е разделена условно на шестседмична програма и осем глави. Основните области, върху които се фокусира, са следните:

Въведение: „Предпочиташ да си секси или богат?“ („Would You Rather Be Sexy or Rich?“)

Защо все още не управляваш парите си? Проблемът с прекалено многото информация за лични финанси (в САЩ, не в България!). Какво означава да си богат? От изключителна важност е да определиш за себе си какво е да си богат. И не, не е свързано с това колко пари имаш точно.

Първа седмица: „Оптимизирай кредитните си карти“ („Optimize Your Credit Cards“)

Не е тайна, че голяма част от населението на САЩ живее на кредит. Все повече хора и в България използват кредитните си карти без да се замислят за цената, която плащат. Банките, от друга страна, раздават кредитни карти все едно са флайери в софийски мол. Тази глава е фокусирана изцяло върху „подводните камъни“ при използването на кредитни карти. Приготви си калкулатор.

Втора седмица: „Победи банките“ („Beat the Banks“)

…или как да избереш правилната банка, в която да си откриеш сметки? Нужно ли е да откриваш спестовна сметка/депозит. Какви са скритите такси и маркетингови трикове, които използват банките? За разлика от САЩ тук конкуренцията не е чак толкова силна. Положителната страна на този факт е, че по-лесно ще успееш да намериш правилната за теб.

Трета седмица: „Приготви се да инвестираш“ („Get Ready to Invest“)

Съветите тук са изцяло за възможностите за дългосрочни инвестиции. Въпреки че пише предимно за САЩ, по-голямата част от тях са приложими навсякъде. Защо инвестирането е най-сигурният начин да забогатееш? Тук също представя и един много опростен модел за бюджет: 60% от приходите отиват за основни нужди (гориво, необходими дрехи, храна, сметки, данъци), 10% са за инвестиция за пенсия, 10% са за дългосрочни инвестиции, 10% за краткосрочни спестявания и нередовни разходи (покупка на техника, автомобил и т.н.) и 10% са за забавления (не може без тях). Разбира се, процентите могат да варират според нуждите.

Четвърта седмица: „Осъзнати покупки“ („Conscious Spending“)

Каква е разликата между „пестелив“ и „стиснат“? В тази част пише предимно за това, че трябва, когато даваш парите си, да осъзнаваш за какво ги даваш. Разглежда в детайли и други начини за бюджетиране като дава няколко примера с хора, които дават много пари за неща, които харесват, докато пестят максимално от неща, които не харесват.

Пета седмица: „Пести докато спиш“ („Save While You Sleep“)

Тази глава е за това как да автоматизираш управлението на парите си. Тъй като сме в България и много големи институции все още не са открили как може интернет да се използва за нещо различно от Facebook и „да си проверя пощата“, можеш да я пропуснеш. Аз лично не открих нищо, което може да се приложи тук. Може би единствено да автоматизирам плащането на сметките, но тъй като сметките за топла вода и парно всеки месец са изненади, предпочитам да не го правя.

Шеста седмица: „Инвестирането не е само за богатите“ („Investing Isn’t Only for Rich People“)

Сещам се за момент, в който бях на доста ниска заплата, мой по-възрастен роднина ме видя да си правя таблици с бюджета си и мъдро ми каза „За какво го правиш това? Това се прави когато печелиш 3,000лв и нагоре.“ Понеже не е коректно, няма да споделя какво точно си помислих. Същото е и с инвестициите. Чувал съм и хора да казват „Ще чакам да забогатея и тогава ще инвестирам“. Първо забогатяването не става с „чакане“ и второ… както и да е.

Винаги можеш да започнеш да инвестираш. Колкото по-рано, толкова по-добре. Рамит говори за това сам да избираш акциите и да изградиш портфолиото си и обяснява защо. Аз лично не съм съгласен с този съвет, но разбирам напълно логиката му. В много книги за инвестиране и лични финанси се говори за това как човек сам да избира акциите си, защото няма начин как да предвидиш пазара и няма портфолио мениджър, които постоянно да е прав. Идеята тук е да си спестиш таксите и комисионните на професионалните инвеститори.

Следващите две глави са за това как да оптимизираш системата си, така че да не ти отнема много време, и практични съвети за често срещани казуси – студентски заеми, как да говориш за пари с партньора си, как да преговаряш за по-голяма заплата (тук имам една интересна история от корпоративния свят, която ще се опитам да споделя по-нататък), заем за сватба (нямам думи!), купуване на автомобил, покупка на къща и дали недвижимото имущество е толкова добра инвестиция колкото си мислим.

Моето мнение: Книгата е уникално добра въпреки, че не всичко е приложимо за нашата действителност. Лесно се чете и информацията е поднесена разбираемо. „I Will Teach You to Be Rich“ можеш да намериш в Amazon, а също така е налична в Kindle вариант и в аудио формат.

За кого е книгата:

 • За хора, които до сега не са обръщали внимание на личните си финанси и търсят от къде да започнат.
 • Хора с добър доход. Ако доходите ти са такива, че всичко отива за най-насъщното, фокусът ти трябва да е повече върху това как да печелиш повече, и по-малко върху как да управляваш това, което нямаш.
 • Предимно за млади хора. Пише много за студентски кредити, първият автомобил и неща, от които се интересуват най-вече хора на възраст под 25 години.
 • Въпреки че част от съветите са приложими само за САЩ и Великобритания, 70% от книгата е приложима нявсякъде.
 • За хора с чувство за хумор.
 • Книгата е на английски, така че…

За Георги Георгиев

Жоро е онлайн предприемач от 2008г. Първоначално се насочва към SEO, affiliate & CPA marketing като постепенно се развива и в други насоки като оптимизация на уеб страници, онлайн репутация и email marketing. Към момента основната му дейност е свързана с разработка и промотиране на специфичен SEO софтуер.

7 коментара

 1. Ще я прочета със сигурност.

 2. Ваня Методиева

  Статията много ми допада! Браво!
  И смятам да прочета и книгата 🙂

 3. Стойне Василев

  Ваня, тъкмо и ти ще споделиш впечатленията си.

 4. И каква е гаранцията, че забогатея? Да, това зависи изцяло от мен, но книга по-скоро дава съвети за управления на бюджета, а това предполагам и Тони си го знае, аз също.

  Поне от резюмето в тази статия, това разбрах. Разбирам, в книгата да се казва „Направи това и това… и ще станеш богат“, но това си е управление на бюджета. Може би доброто управление на парите води до богатство, но нота не е най-бързия и близкия вариант към този рай.

 5. Стойне Василев

  Адо, няма лесно, както се казва. Ако очакваш да има някакъв супер лесен начин за забогатяване – досега да са го измислили. Другото нещо е, че думата „богатство“ е с различно значение за всеки от нас. За един това са 50,000 лева, а за друг – милиарди. За мен, универсалния измерител е периода, в който може да живееш, ако приходите ти спрат. Така се изравняват нещата. Ще ти дам пример – със сегашните ни разходи, аз и съпругата ми имаме около 2 години богатство. След това ще трябва да продадем нещо (т.е. да си намалим стандарта) и с парите бихме си купили още 2-3 години време.

  За да забогатееш, на първо място трябва да харчиш по-малко от колкото печелиш. След това, трябва да инвестираш парите в някакви активи. Другите начини са да получиш наследство и да се ожениш (омъжиш) за пари. Дори някой да се е насочил към престъпна дейност, той трябва да изгради актив, от който да получава пасивни доходи.

  Повечето милиардери в класацията на списание Forbes са забогатели с изграждането на собствен бизнес (или са наследили бизнес). Някой ще каже – виж Изпълнителния директор на Нестле/Мтел/Булбанк колко пари получава на месец, те са богати. И да, и не. На пърмо място те са наемници, продават своето време по-скъпо от другите, но спрат ли да работят – спират и парите. Ако това се случи и те имат средства, за да поддържат стандарта си още известно време, значи са харчели по-малко, отколкото са изкарвали и са създали някакъв вид източник на допълнителни доходи.

  Последен пример: За Марк Цукерберг Facebook не е актив, ако компанията постоянно е на загуба и той не получава дивиденти от нея. За да поддържа жизнения си стандарт, той трябва да продаде част от Facebook. А ако акциите от 40 долара се сринат до 0.01 долара?

  И накрая, най-важното нещо е дали правилно инвестираш парите, които ти остават, след като си платиш разходите, т.е. в това уравнение има Приходи, Разходи, Остатък и Инвестиране (изграждане на Актив). Всеки, независимо какво прави и колко получава за това, може да повляе на тези елементи. Много е просто, но не е лесно (има разлика).

 6. Петрова

  За сега мога да инвестирам доста малка сума -около 1000 евро , но тъй като нямам никаква представа къде , гледам първо да се ограмотя. Представа нямам как се прави инвестиция, какви са първите стъпки към инвестиране с акции . Живея в европейска страна с висок стандарт с предимно развита банкова система . Ако можете , посъветвайте ме как да постъпя като начало.

 7. Стойне Василев

  Здравейте г-жо Петрова, аз бих ви посъветвал тези пари да ги дадете за финансово образование, а те ще ви се върнат в пъти след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.